| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 99
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Optimizacija aplikacijskih strežnikov v velikem podjetju
Iztok Kirm, 2024, diplomsko delo

Opis: V velikem telekomunikacijskem podjetju se za delovanje poslovnih aplikacij še vedno v veliki meri uporablja aplikacijske strežnike. Vzdrževanje in upravljanje velikega števila različnih tipov aplikacijskih strežnikov predstavlja za podjetje velik izziv. V diplomskem delu predstavljamo možnosti optimizacije aplikacijskih strežnikov, predvsem na račun zmanjšanja števila različnih platform in verzij ter prehoda na odprtokodne rešitve. Nujna je preudarna izbira platforme za delovanje poslovnih aplikacij. Te so namreč izredno pomembne za poslovni proces. Od njih je odvisno, ali bodo storitve delovale nemoteno in ali bo podpora procesom ter zaposlenim kakovostna in visoko razpoložljiva; posledično bodo tudi stranke zadovoljne, ker bodo poslovni procesi potekali hitro in zanesljivo. Podjetja se čedalje bolj posvečajo optimizaciji poslovanja. Sem sodi tudi varčevanje pri porabi sredstev za platforme, na katerih delujejo aplikacije. Cena licenc aplikacijskih strežnikov se vsako leto povečuje in za podjetje predstavlja velik strošek, zlasti če ima okoli 270 stalno delujočih aplikacijskih strežnikov. Spreminjanje platform, na katerih tečejo aplikacije, je velik izziv. Obstoječe aplikacije je treba predelati in prilagoditi na delovanje na novi platformi. Ob kadrovskem pomanjkanju razvijalcev je to velika težava. Naredili smo analizo stanja in alternativno rešitev primerjali z obstoječo.
Ključne besede: aplikacijski strežnik, optimizacija, telekomunikacijsko podjetje, Wildfly, Weblogic
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 41; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

2.
Upravljanje pravic uporabnikov v aplikacijah
Matic Nartnik, 2024, diplomsko delo

Opis: Preučevano podjetje se spopada s problemom, da v procesu dodeljevanja pravic in dostopov do aplikacij za interne uporabnike prihaja do zaostankov, ki neugodno vplivajo na poslovanje podjetja. V sklopu diplomskega dela smo se osredotočili na poslovni proces dodeljevanja pravic in dostopov do aplikacije internim uporabnikom ter po metodi študije primera raziskali in analizirali obstoječi proces. Analiza procesa je jasno izpostavila problematične korake v procesu. Ker gre za režijske korake, ki jih ročno izvajajo administratorji, smo v sklopu diplomskega dela v orodju za upravljanje zahtevkov Freshservice in v orodju za avtomatizacijo N8N avtomatizirali režijske korake procesa. Rezultat vrednotenja predlagane rešitve je bil približno 74-odstotno skrajšan povprečni čas trajanja procesa, hkrati pa se je izboljšala tudi konsistentnost in razložljivost procesa.
Ključne besede: optimizacija, avtomatizacija, procesi
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 56; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

3.
Prenova informacijskega sistema za preprečevanje vstopa ponarejenih zdravil v dobavno verigo
Miha Starešinič, 2023, diplomsko delo

Opis: Na podlagi uporabe obstoječega informacijskega sistema za preprečevanje vstopa ponarejenih zdravil v dobavno verigo smo v podjetju opazili pomanjkljivosti, ki nam onemogočajo hitrejšo in ustrezno obravnavo posameznih primerov na področju preprečevanje vstopa ponarejenih zdravil v dobavno verigo. V diplomskem delu je oblikovan načrt prenove informacijskega sistema za preprečevanje vstopa ponarejenih zdravil v dobavno verigo. S tem bomo lahko še naprej uspešno zagotavljali nemoteno preskrbo z zdravili. Rezultat bo prenovljena aplikacija, ki bo še naprej zagotavljala, da bo končni uporabnik pridobil ustrezno in varno zdravilo, ki ga potrebuje.
Ključne besede: ponarejena zdravila, SiMVS, informacijski sistem, 2D-koda, aplikacija
Objavljeno v DKUM: 05.04.2024; Ogledov: 142; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

4.
43rd International Conference on Organizational Science Development: Green and Digital Transition – Challenge or Opportunity : Conference Proceedings
2024, zbornik recenziranih znanstvenih prispevkov na mednarodni ali tuji konferenci

Opis: The 43rd International Scientific Conference on the Development of Organisational Science was held in Portorož from the 20th to the 22nd of March 2024. The main aim of the conference was to promote the importance of knowledge in the context of green and digital transtition of organizations, through academic and scientific debates and professional developments from the economic and non-economic worlds. The conference, which was held under the umbrella title " Green and Digital Transition - Challenge or Opportunity", aimed to highlight the importance of the green and digital transition for the successful achievement of organisational objectives and the appropriate overcoming of societal challenges. The objectives pursued in this context are related to the natural dimensions on the one hand, and to stimulating the economy through green technology, sustainable development and pollution reduction on the other. The green and digital transition is also an opportunity for organisations to make changes towards overarching environmental challenges. It is undoubtedly more important than ever to take decisions that generate synergies between innovation, different sciences, and applied approaches, and to promote changes in business models that will lead to a sustainable and socially responsible development environment. In Portorož, we have reconnected opinions, views, and scientific and professional debates that will stimulate all of us to act in the future, both in organizations and in society at large.
Ključne besede: organization, knowledge, interdisciplinarity, science, economy
Objavljeno v DKUM: 22.03.2024; Ogledov: 299; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (21,17 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Paletne vilice za traktor : diplomsko delo
Gregor Štefan Lenart, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem se osredotočil na celoten proces izdelave paletnih vilic za traktor. V začetni fazi sem razvil zamisel in naredil model vilic v programskem okolju Solidworks. Nato sem naredil še konstrukcijo na katero se pritrdijo vilice, nato pa celotna konstrukcija na traktor. V drugem delu diplomske naloge sem se posvetil izvajanju simulacije narejenega modela. Z uporabo programa Solidworks Simulation, sem preveril kako se bo izdelek obnašal v različnih pogojih obremenitev. S tem sem želel zagotoviti, da so vilice primerne, varne in funkcionalne za uporabo na traktorju. V zaključni fazi sem se lotil izdelave končnega izdelka v domači delavnici. S spretnostmi in ustrezno opremo sem uporabil 3D modele in izdelal paletne vilice po načrtih. Pri tem sem pazil na natančnost in kakovost izdelave, da sem dosegel željene funkcionalne lastnosti.
Ključne besede: Paletne vilice, 3D modeliranje, Simulacija, Izdelek
Objavljeno v DKUM: 04.03.2024; Ogledov: 201; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (3,97 MB)

6.
Primerjalna analiza obstoječega in priporočenega SAP S/4 HANA procesa planiranja proizvodnje
Savin Svit Bošnjak, 2023, diplomsko delo

Opis: Izdelava modelov procesov in njihova primerjava z obstoječim in željenim stanjem postajajo vse bolj uporabni, še posebno takrat, ko podjetje prenavlja informacijski sistem, na katerem upravlja večino opravil, ki se izvaja v njem. V postopku prenove informacijskega sistema je trenutno podjetje Helios TBLUS d.o.o., ki želi vedeti, če so procesi, ki jih izvajajo, primerljivi s SAP-ovo najboljšo prakso. Za prikaz in primerjanje procesov se je podjetje odločilo za uporabo programske rešitve za modeliranje procesov SAP Signavio Process Manager. Za izvajanje analize procesov smo se odločili za proces iz planiranja proizvodnje, in sicer iz primera naročila na zalogo, saj je teh primerov znotraj podjetja največ. Simulacija in analiza procesa sta pokazali, da je trenutno stanje dovolj dobro, da se ga uvede v novo okolje.
Ključne besede: BPMN 2.0, simulacija, Best Practice (BP oz. najboljša praksa), programska rešitev SAP Signavio Process Manager, SAP ERP, SAP S/4 HANA
Objavljeno v DKUM: 15.01.2024; Ogledov: 222; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

7.
Prenova sistema za upravljanje zaloge kemičnega potrošnega materiala
Rok Požun, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili rešitev za prenovo sistema za upravljanje zalog kemičnega potrošnega materiala s pomočjo naprednejšega digitalnega sistema. Pred uvedbo novega sistema smo podatke o porabi kemičnega potrošnega materiala zbirali ročno, s pisanjem v zvezek ali na list papirja. Diplomska naloga se osredotoča na temo prenove sistema za upravljanje zalog in porabe kemičnega potrošnega materialov v velikem farmacevtskem podjetju. V uvodnem delu smo predstavili informacijski sistem za vodenje skladišč, ki je osnova za naše nadaljnje raziskave. V osrednjem delu diplomske naloge smo analizirali prednosti in slabosti trenutnega sistema za evidentiranje zalog kemičnega porabe materiala ter predstavili prototipno rešitev sistema za upravljanje zalog kemičnega potrošnega materiala. S tem diplomskim delom smo želeli prispevati k izboljšanju procesov upravljanja zalog v našem farmacevtskem podjetju in omogočiti večjo sledljivost in učinkovitost pri porabi kemičnih materialov. Implementacija novega sistema omogoča skrbniku za naročanje kemičnega potrošnega materiala večjo sledljivost in preprostejši dostop do informacij, kar povečuje učinkovitost proučevanega procesa.
Ključne besede: kemični potrošni material, sistem, MS Excel, evidentiranje.
Objavljeno v DKUM: 24.11.2023; Ogledov: 300; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (2,84 MB)

8.
Analiza rešitev za upravljanje led in lcd zaslonov
Rok Vengar, 2023, magistrsko delo

Opis: Danes nas zasloni vseh vrst spremljajo že praktično na vsakem koraku. Zaslone uporabljamo kot orodje za posredovanje podatkov na vizualni način. Vedno več podjetij želi svoje procese digitalizirati s pomočjo poslovnih zaslonov, vendar ne vedo točno, kaj potrebujejo. V magistrskem delu smo se osredotočili predvsem na velike poslovne zaslone, ki so primerni za različna podjetja in razno industrijo. Danes uporabljajmo velike zaslone predvsem za informiranje in oglaševanje v različnih okoljih. Ker pa se okolja med seboj zelo razlikujejo, potrebujemo tudi različne zaslone in sisteme za upravljanje. Magistrsko delo bralcu nudi pregled in poglobljeno razumevanje o LED in LCD zaslonih ter načinih upravljanja le teh. V magistrskem delu smo uspešno vzpostavili več sistemov za upravljanje ter enega izmed njih vpeljali v realno okolje. Upoštevali smo tudi vpliv zaslonov na cestno-prometno varnost. Vsako okolje ima svoje specifike, ki jih je treba obravnavati individualno, ena rešitev, ki bi bila najboljša za vse, žal ne obstaja.
Ključne besede: LED zaslon, LCD zaslon, Programske rešitve za upravljanje
Objavljeno v DKUM: 24.11.2023; Ogledov: 278; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (4,14 MB)

9.
Uvajanje digitalne komunikacije med zaposlenimi v zavetišču ljubljana
Sanja Domjanić, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je ugotoviti, kako in na kakšne načine zaposleni v zavetišču Ljubljana med seboj prenašajo informacije, potrebne za delo. Potrebne podatke smo dobili z intervjuji zaposlenih in jih obdelali z opisno statistiko. Rezultati so nam pokazali, da zaposleni niso zadovoljni s trenutnim stanjem prenašanja informacij in si želijo izboljšav. Primerjali smo več načinov prenašanja informacij in poiskali primerno aplikacijo za sporočanje, ki ustreza vsem iskanim pogojem in je cenovno ugodna. Izbrano aplikacijo za sporočanje so zaposleni hitro sprejeli in jo začeli uporabljati. Ponovni intervjuji z zaposlenimi in obdelava dobljenih podatkov z opisno statistiko so pokazali, da se je zadovoljstvo zaposlenih nad informiranostjo izboljšala. Priporočamo, da bi se izbrano aplikacijo za sporočanje Slack uvedlo kot uradni način digitalne komunikacije med zaposlenimi v zavetišču Ljubljana.
Ključne besede: uvajanje, digitalna komunikacija, zavetišče, informacije, aplikacije za sporočanje
Objavljeno v DKUM: 03.10.2023; Ogledov: 407; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

10.
Testiranje poslovnega modela start-up podjetja
Iaroslav Paramonov, 2023, diplomsko delo

Opis: V današnji digitalni dobi postajajo mobilne aplikacije vse bolj priljubljene, vendar je za njihov uspeh potrebna več kot le odlična ideja, potreben je tudi uspešen poslovni model. Diplomsko delo razišče različne metode za testiranje poslovnega modela, vključno z vitkimi metodologijami, razvojem strank in testiranjem minimalno sposobnih izdelkov. S proučevanjem študij primerov uspešnih novoustanovljenih podjetij za mobilne aplikacije in analizo strategij, ki so jih uporabili za preizkušanje svojih poslovnih modelov, želi diplomsko delo zagotoviti praktične vpoglede podjetnikom, ki želijo ponuditi lastno mobilno aplikacijo. Diplomsko delo tudi identificira pogoste izzive, s katerimi se soočajo start-up podjetja za mobilne aplikacije. Namen diplomskega dela je pomagati podjetnikom pri potrjevanju njihovih idej za zagon mobilnih aplikacij in povečati njihove možnosti za uspeh na konkurenčnem trgu aplikacij.
Ključne besede: poslovni modeli, Business model canvas, start-up, mobilne aplikacije
Objavljeno v DKUM: 07.08.2023; Ogledov: 361; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

Iskanje izvedeno v 3.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici