| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 331
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
Preprečevanje ploskih stopal pri predšolskih otrocih
Nataša Ačko, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu Preprečevanje ploskih stopal pri predšolskih otrocih je v teoretičnem delu predstavljen pomen človeških nog, njihov razvoj in zgradba. Opredeljen je pojem, kaj je plosko stopalo in kako ga prepoznamo. Opisani pa so tudi vzroki za nastanek ploskih stopal ter načini zdravljenja ploskih stopal. Predstavljena je vloga vrtca pri preventivi ploskih stopal oz. kako lahko vzgojiteljice pripomorejo k preprečevanju tega z različnimi vajami (hoja, teki po različnih površinah …). Opisane
Ključne besede: plosko stopalo, zdravljenje ploskih stopal, otroška obutev
Objavljeno: 22.04.2009; Ogledov: 2795; Prenosov: 573
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

5.
Vloga vzgojiteljice pri pospeševanju zdravja predšolskih otrok
Petra Dragšič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Vloga vzgojiteljice pri pospeševanju zdravja predšolskih otrok je sestavljeno iz dveh delov, in sicer teoretičnega in empiričnega. V teoretičnem delu smo navedli in opisali vse vrste zdravja, in sicer družbeno, duševno, osebno, čustveno, telesno in duhovno, ter determinante zdravja, ki vplivajo na naše zdravje. Predstavili smo vlogo vrtca pri ohranjanju in pospeševanju zdravja predšolskih otrok in njeno povezavo s kurikulumom po področjih dejavnosti. Izpostavili smo pomembnost osebne higiene, in sicer umivanje rok in zob, zdrave prehrane, gibalne aktivnosti, počitka in spanja. Pri vseh teh področjih, ki so pomembna za zdravje, smo nato dodali še sodelovanje vzgojiteljice s starši in predstavili, na kakšne načine lahko med seboj le-ti sodelujejo in kaj je pri tem pomembno. Empirični del zajema praktične ugotovitve, ki smo jih zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika za vzgojiteljice, in sicer v vrtcu Borisa Pečeta v Mariboru in njegovi enoti v Košakih v mesecu maju 2008. Zanimalo nas je, ali vzgojiteljice skrbijo za zdravje predšolskih otrok in na kakšne načine to izvajajo ter ali imajo dovolj znanja za to. Prav tako nas je zanimalo, ali imajo dovolj možnosti za izvajanje dejavnosti v tej smeri ter ali si v vrtcu umivajo roke pred jedjo in zobe po jedi. Spraševali smo se tudi, ali seznanjajo otroke o zdravem načinu prehranjevanja. Pri obdelavi podatkov smo prišli do ugotovitev, da vzgojiteljice menijo, da imajo dovolj znanja o vzgoji otrok v skrbi za ohranjanje zdravja predšolskih otrok in da razvijajo pri otrocih odnos do zdravega načina prehranjevanja ter da si vedno umijejo roke pred jedjo. Pri vprašanju o umivanju zob smo prišli do podatkov, da si otroci prvega starostnega obdobja (1−3 leta) ne umivajo zob v vrtcu. V drugem starostnem obdobju (3−6 let), pa si več kot polovica anketiranih umiva zobe v vrtcu.
Ključne besede: vzgojiteljica, predšolski otrok, skrb za ohranjanje zdravja, osebna higiena, Kurikulum za vrtce
Objavljeno: 22.04.2009; Ogledov: 3348; Prenosov: 860
.pdf Celotno besedilo (11,02 MB)

6.
Komuniciranje medicinske sestre s pacientom po telefonu : (diplomsko delo)
Katja Volmajer, 2009, diplomsko delo

Opis: Pomen komuniciranja v osebnem in poklicnem življenju je vedno bolj v ospredju. Uspešna komunikacija je še posebej pomembna v določenih poklicih, kamor lahko prištevamo tudi poklic medicinske sestre. Uspešna komunikacija vodi do boljših in višje postavljenih standardov nudenja zdravstvene oskrbe ter večjemu zadovoljstvu bolnikov in zdravstvenih delavcev. Namen diplomskega dela je obravnavanje osnov komuniciranja in komunikacijskega procesa v zdravstveni negi, komuniciranja po telefonu in etične dileme v procesu komuniciranja. V drugem delu je prikazana analiza telefonskih klicev v Ambulanti dr. Lovše. Analiza telefonskih klicev je pokazala, da od vseh klicev, ki jih bilo 68, je kar 48 ali 70,5% klicev namenjenih medicinski sestri. Največkrat pacienti kličejo v ambulanto zato, da bi se naročili na pregled pri zdravniku. Največ klicev v ambulanto je med 8.00 – 8.30 uro. V tretjem delu diplomske naloge so na osnovi analize zbranih podatkov priporočila za spremembe in za izboljšanje kakovosti komuniciranja s pacientom.
Ključne besede: medicinske sestre, komuniciranje, telefon, pacienti, zdravstvena nega
Objavljeno: 10.02.2009; Ogledov: 3974; Prenosov: 733
.pdf Celotno besedilo (335,31 KB)

7.
Oskrba popka pri novorojenčku
Maksimiljana Bolarič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o pomenu oskrbe popka pri novorojenčku. Opisana je anatomija popka, možne prirojene napake in možne komplikacije v obdobju novorojenčka. Predstavljeni so načini oskrbe popka, katera sredstva in materiale se uporabljajo ter standard zdravstvene nege oskrbe popka. Poudarjen je pomen zdravstveno-vzgojnega dela medicinskih sester v porodnišnici, dispanzerju za predšolske otroke in patronažni službi in pomen vloge ima šole za starše. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. V raziskavo je bilo vključenih šestdeset mater zdravih novorojenčkov, ki so obiskale posvetovalnico v zasebnem otroško posvetovalnico v Slovenskih Konjicah. Raziskava je potekala od junija do septembra 2008. Želeli smo ugotoviti, ali so matere pridobile dovolj informacij o oskrbi popka od medicinskih sester v porodnišnici, ali so se matere počutile varneje če je bil novorojenčkov popek pokrit in ugotoviti, ali je bil delež okužb zanemarljiv. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da so matere pridobile dovolj informacij o oskrbi popka od medicinskih sester v porodnišnici, da so se delno strinjale, da je novorojenčkov popek pokrit. Rezultati pa so tudi pokazali, da delež okužb ni zanemarljiv.
Ključne besede: oskrba popka, standard oskrbe popka, rooming-in, anomalije popka, infekcije popka.
Objavljeno: 30.04.2009; Ogledov: 5138; Prenosov: 836
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

8.
9.
10.
ŠKODLJIVI VPLIVI SONCA
Janja Pučnik, 2009, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Diplomsko delo z naslovom Škodljivi vplivi sonca opozarja na škodljivost in posledice prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom. V teoretičnem delu so zbrani podatki o škodljivem delovanju sončnih žarkov, posledicah sončenja ter preventivni ukrepi za preprečevanje sončnih opeklin, drugih poškodb in predstavitev projekta »Zaščita pred škodljivimi posledicami sončnih žarkov – ozaveščanje predšolske populacije«. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jih dobili s pomočjo anketnega vprašalnika 52 staršev otrok vrtca Slovenske Konjice, v letu 2008. Namen raziskave je bil ugotoviti, v kolikšni meri so starši ozaveščeni o škodljivosti sonca in kakšna zaščitna sredstva uporabljajo za svoje otroke. Ugotovili smo, da so starši zelo dobro seznanjeni o škodljivih vplivih sonca, najpogosteje pa kot zaščitno sredstvo pred soncem za svoje otroke uporabljajo zaščitne kreme, losione in pokrivala. To znanje prenašajo tudi na svoje otroke in jih navajajo na samostojnost pri uporabi zaščitnih sredstev. Kljub seznanjenosti o nevarnosti sončnih žarkov, se nekateri še vedno ne umaknejo s sonca, kadar je to najpomembnejše in sicer med 11. in 16. uro.
Ključne besede: Ključne besede: otrok, starši, sonce, sončenje, zaščita pred soncem.
Objavljeno: 20.03.2009; Ogledov: 3569; Prenosov: 522
.pdf Celotno besedilo (470,08 KB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici