| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 781
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Pripovedovanje vizualnih zgodb, ki nagovarjajo potrošnike
Martina Kukec, 2023, diplomsko delo

Opis: Vizualno pripovedovanje zgodb podobno kot pripovedovanje zgodb nagovarja občinstvo, v njih vzbuja čustva in jim nudi bodisi novo znanje ali zabavo. Pri oblikovanju vizualnih zgodb ne uporabljamo le teksta, ampak si pri ustvarjanju sporočil pomagamo tudi z vizualnimi in zvočnimi vsebinami. Glavni cilj diplomskega dela je bil proučiti in podrobneje opisati vizualne zgodbe, elemente vizualnih zgodb in raziskati, kako ti elementi vplivajo na potrošnike. V teoretičnem delu naloge smo na kratko predstavili vizualno pripovedovanje in elemente, ki jih vsebuje vizualno pripovedovanje. V praktičnem delu smo najprej predstavili primer kvalitetne vizualne zgodbe in analizirali njene komunikacijske in vizualne elemente. Pri drugem praktičnem primeru smo s pomočjo anketnega vprašalnika pri potrošnikih poskušali poizvedeti, kateri elementi v vizualni zgodbi so jih najbolj nagovorili in kaj je tisto, kar jih je prepričalo o kvaliteti vizualne zgodbe.
Ključne besede: vizualne zgodbe, komunikacija, vizualni mediji
Objavljeno v DKUM: 10.02.2023; Ogledov: 195; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (762,32 KB)

2.
Razširjenost evropskega bobra (Castor fiber) v severovzhodni Sloveniji v povezavi z habitatnimi in antropogenimi dejavniki
Martina Vida, 2022, magistrsko delo

Opis: Bobrove sledi lahko že od leta 2003 opazujemo na vodotokih v SV Sloveniji. Na tem območju smo na 38 raziskovalnih odsekih želeli: 1) ugotoviti razširjenost bobra v obdobju treh let (2020, 2021 in 2022), 2) oceniti primernost habitatov na območju, ki jo močno zaznamujeta kmetijstvo in urbanizacija, 3) predstaviti spremembo v rabi zemljišč v zadnjih 14 letih v 20-metrskem pasu okrog vodnih teles ter 4) oceniti učinek človekovih neposrednih posegov v bobrov habitat in na ta način izpostaviti problematiko ogroženosti bobra. Ugotovili smo, da se je bober v zadnjih letih razširil na večino vodotokov in se že pojavlja v suboptimalnih habitatih. Pri analizi rabe zemljišč smo ugotovili, da se je v zadnjih 14 letih povečala površina njiv in kmetijskih ter pozidanih zemljišč, hkrati pa se je zmanjšala površina gozda, dreves, grmičevja in mokrišč. Poleg spremenjene rabe zemljišč lahko človek na bobra močno vpliva tudi preko različnih posegov in motenj. V času raziskave smo zabeležili uničevanje jezu in bobrišč, nastavljanje odvračal in posek celotne vegetacije v obrežnem pasu na širšem območju tik ob vodi. Vse našteto skupaj, z možno spremenjeno rabo zemljišč, lahko potencialno vpliva na stanje bobrove populacije na območju. Dolgoročen vpliv tovrstnih motenj na bobra lahko ugotovimo šele z večletnim monitoringom.
Ključne besede: Castor fiber, evropski bober, habitat, raba zemljišč, Lendava
Objavljeno v DKUM: 03.01.2023; Ogledov: 138; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (23,40 MB)

3.
Diversity of Enforcement Titles in Cross-border Debt Collection in the EU : National Report: Italy
Maria Kaczorowska, Alessia Voinich, Martina Previatello, 2022

Opis: Applying a systematic approach, this report addressess the main features of enfrocement titles in Italy. It focuses on judgments, court settlements and notarial deeds, scrutinizing their content, form and effects. It conveys theoretical insight into the subject matter as well as conclusions from relevant case law.
Ključne besede: enforcement title, cross-border enforcement, italy, EU law, civil procedure law
Objavljeno v DKUM: 20.12.2022; Ogledov: 88; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (5,82 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Primerjava epiduralne analgezije in intravenske aplikacije remifentanila za lajšanje bolečine med porodom
Martina Grebenc, 2022, magistrsko delo

Opis: Uvod: Epiduralna analgezija in analgezija z intravensko aplikacijo remifentanila spadata med farmakološke oblike lajšanja porodne bolečine. Namen raziskave je primerjati lajšanje porodne bolečine med epiduralno analgezijo in intravensko aplikacijo remifentanila, saj predstavlja porod eno izmed hujših bolečin. Metode: V raziskavi smo uporabili kvantitativno metodo dela, izvedli smo primerjalno študijo, v kateri je sodelovalo 60 porodnic, ki so za lajšanje porodne bolečine izbrale epiduralno analgezijo ali infuzijo remifentanila. Ob lajšanju bolečine smo raziskali neželene učinke pri materi in otroku ter vpliv na dolžino in potek poroda. Podatke smo pridobili s pomočjo vnaprej pripravljenih obrazcev in jih obdelali v programu SPSS Statistics. Podatkom smo pred testiranjem preverili normalnost porazdelitve s pomočjo Shapiro Wilkov testa in uporabili neparametričen Mann-Whitney U-test, ki nam je podal informacijo ali je med raziskovanima skupinama prisotna statistično značilna razlika. Pri statističnem testu smo uporabili 5-odstotno stopnjo tveganja. Rezultati: Porodnice z epiduralno analgezijo ocenjujejo bolečino po lestvici VAS nižje kakor tiste, ki so izbrale intravensko aplikacijo remifentanila po 15 min (3,63 proti 6,63), 30 min po aplikaciji (1,90 prot 6,33) in ob iztisu (5,00 proti 7,17). Porod traja dalj časa pri porodnicah z epiduralno analgezijo, za katero se po večini odločijo prvorodke. Razlike v oceni APGAR otroka niso ugotovljene. V enakem številu se je porod končal z vaginalnim porodom (n = 27) in s carskim rezom (n = 3) pri obeh metodah. Neželeni učinki so bili ugotovljeni pri obeh metodah pri porodnici, pri otroku pa v minimalni pojavnosti. Razprava in sklep: Lajšanje bolečine z epiduralno analgezijo se je pokazalo za bolj učinkovito z manj neželenih učinkov. Obe metodi sta varni za porodnico in otroka.
Ključne besede: Epiduralna analgezija, remifentanil, porodna bolečina
Objavljeno v DKUM: 19.12.2022; Ogledov: 92; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

5.
Vpliv prekomerne telesne mase na kakovost življenja mladostnikov
Martina Krampač, 2022, diplomsko delo

Opis: Prekomerna telesna masa predstavlja vedno večjo težavo po celem svetu in pomeni za mladostnika velik stres ter pritisk. Prekomerna telesna masa konkretno vpliva na vse vidike kakovosti življenja mladostnikov. Namen zaključnega dela je bil ugotoviti, kako prekomerna telesna masa vpliva na kakovost življenja mladostnikov.
Ključne besede: adolescent, nezdrav življenjski slog, vpliv na zdravje in življenje
Objavljeno v DKUM: 04.11.2022; Ogledov: 138; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (635,36 KB)

6.
Proučitev okoljske sheme Slovenia Green Accommodation in smernice za slovenske turistične kmetije : magistrsko delo
Martina Senekovič, 2022, magistrsko delo

Opis: Slovenske turistične kmetije z nastanitvijo so zakoreninjene v tradicionalnosti in kreativnosti in so gradnik avtentične izkušnje na podeželju. Zanimalo nas je, zakaj je v okoljski shemi Slovenia Green Accommodation od ponudnikov zgolj 12 turističnih kmetij. V teoretičnih izhodiščih smo izvedli pregled literature, kjer smo spoznali specifike okoljskih shem, raziskali okoljske sheme na mednarodni, evropski in nacionalnih ravneh. Natančneje smo preučili Zeleno shemo slovenskega turizma za ponudnike nastanitev in značilnosti slovenskih turističnih kmetij. V empiričnem delu smo s kvalitativno in kvantitativno raziskavo ugotavljali, zakaj turistične kmetije številnejše ne pridobijo mednarodnega okoljskega znaka in se posledično vključijo v ZSST Green Accommodation za ponudnike nastanitev. S pridobitvijo stališč strokovnih institucij (odločevalcev) ter predstavnikov certificiranih in necertificiranih turističnih kmetij je bilo ugotovljeno, da razlogi izhajajo iz previsokih stroškov, zapletene administracije vstopa in vzdrževanja okoljskega znaka ter manka napotkov za turistične kmetije. Ti razlogi vodijo, ker politika pri pristopu od »zgoraj navzdol« in »od spodaj navzgor« ni optimalno zastavljena, zato so bile oblikovane smernice za pospešen vstop turističnih kmetij v Zeleno shemo slovenskega turizma za ponudnike.
Ključne besede: okoljske sheme, zeleni znaki, Zelena shema slovenskega turizma, Slovenia Green Accommodation, turistične kmetije z nastanitvijo, smernice, priporočila
Objavljeno v DKUM: 03.11.2022; Ogledov: 304; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (5,53 MB)

7.
Alternativni načini prestajanja zaporne kazni
Martina Kulovic, 2022, diplomsko delo

Opis: Alternativne sankcije so tiste sankcije, ki kaznjencem kljub kaznovanju omogočijo svobodo. Uprava za Probacijo je organ v sestavi Ministrstva za pravosodje. Njena naloga je izvrševanje kazenskih sankcij in ukrepov v dobrobit skupnosti. Javnosti je probacija znana pod imenom alternativne sankcije. Glavni namen skupnostnih sankcij in probacije je v tem, da oseba ostane v okolju v katerem živi, stanuje, se izobražuje, dela, vendarle so tej osebi kljub vsej svobodi omejene pravice. In naložene so ji obveznosti, omejitve, naloge in navodila katera jih je oseba dolžna upoštevati in slediti. Probacija stremi in se drži načela, da je zaporna kazen skrajna sankcija in zadnja oblika omejitve svobode. In, da je osnovna naloga iskanje načinov, da oseba ostane v svojem okolju, ter da svojo kazen odsluži in s tem doprinese tako družbi kot javnosti.
Ključne besede: penologija, probacija, alternativne sankcije, delo v splošno korist, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 200; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (921,50 KB)

8.
Uporaba sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije pri vodenju projektov
Martina Mrakič, 2022, diplomsko delo

Opis: Projekt je delo, ki se izvede samo enkrat, imeti mora jasen začetek in konec ter opredeljen proračun in načrt, kako naj bo izveden. Za uspešno celovito izvedbo tovrstnih projektov je ključna uporaba orodij, ki prikažejo celovit pregled nad vodenjem projekta. Eno takšnih orodij so informacijski sistemi za upravljanje projektov (PMIS), ki so se v zadnjih desetletjih bistveno nadgradili in posledično postali učinkovito orodje za upravljanje kompleksnega poteka projektov. Tovrstni projektni informacijski sistemi so postali nepogrešljivo orodje v rokah projektnih teamov, saj si z njihovo uporabo ne olajšamo poteka dela na projektu in njegovega vodenja, ampak imamo zagotovljen tudi celovit pregled nad napredovanjem projekta. V diplomskem delu smo obravnavali pojme projekt, projektno vodenje in informacijski sistemi za upravljanje projektov (PMIS). V teoretičnem delu smo tako opredelili projekt in njegove značilnosti, predstavili vrste projektov in opisali življenjski cikel ter faze projekta. Opredelili smo tudi projektni management in korake projektnega managementa. V nadaljevanju smo opredelili projektni informacijski sistem in sodobno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo kot programsko opremo in okolje za vodenje projektov. V drugem delu diplomske naloge smo se usmerili v konkretna, sodobna in spletna orodja, namenjena podpori vodenju projektov. Predstavili smo tri različna spletna orodja, in sicer ClickUp, Trello in Asana, ki smo jih v nadaljevanju medsebojno primerjali. Ugotovili smo, da imajo navedena spletna orodja s področja vodenja projektov sicer podobne osnovne funkcije, da pa se razlikujejo v cenah in modelih obračunavanja stroškov licenc, predvsem pa v primernosti uporabe v različnih tipih podjetij in projektov.
Ključne besede: Projekt, projektno vodenje, sodobna informacijsko-komunikacijska tehnologija, ClickUp, Trello, Asana
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 214; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

9.
VPLIV ŠPORTNE MASAŽE NA IZBOLJŠANO GIBLJIVOST ZADNJIH STEGENSKIH MIŠIC OB TRENINGU HIPERTROFIJE SPODNJIH OKONČIN V FITNESU : diplomsko delo
Aja Kocbek, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja preizkus, v katerem je dokazan vpliv športne masaže na izboljšano gibljivost zadnjih stegenskih mišic ob treningu hipertrofije spodnjih okončin. V začetku so predstavljene motorične sposobnosti, anatomija človeka, pomen hipertrofije in pojem masaže. To so bila naša izhodišča, saj je bil za dokazovanje preizkusa potreben celostni pregled človeka in njegovega delovanja. Izhajali smo iz hipotez, da športna masaža pripomore k izboljšanju elastičnosti mišic, izboljšanju splošnega počutja, zniževanju ravni stresa, da imajo ženske v večini boljšo gibljivost v kolku kot moški in da se zaradi hipertrofije poveča mišični tonus, a je pri tem mišica še vedno dovolj elastična, neboleča in omogoča občutek lahkotnosti. Namen masaže je hitrejše okrevanje in regeneracija, preventiva pred poškodbami. Cilj diplomske naloge je na podlagi meritev in analiz rezultatov dokazati, da masaža pripomore k izboljšanju gibljivosti, s psihološkega vidika pa s pomočjo ankete ljudem dokazati pomembnost in učinkovitost masaže. V štiritedenskem preizkusu je sodelovalo 10 udeležencev s področja rekreativnega fitnesa, od katerih je bila le polovica deležna masaže enkrat na teden. V času eksperimenta so preizkušanci izvajali predpisan trening hipertrofije, za lažjo analizo in primerjanje rezultatov. Po končanem poskusu smo izvedli tri meritve gibljivosti in anketo, ki so potrdile zgoraj navedene hipoteze.
Ključne besede: gibljivost, hipertrofija, anatomija, športna masaža, antropometrija
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 107; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

10.
Analiza in primerjava proceduralnih jezikov v relacijskih podatkovnih bazah : diplomsko delo
Sara Zadravec, 2022, diplomsko delo

Opis: Življenje danes si težko predstavljamo brez shranjevanja in obdelovanja podatkov, kar nam med drugim omogočajo podatkovne baze. Proceduralni jeziki v podatkovnih bazah združujejo jezik podatkovnih baz in proceduralni programski jezik ter tako omogočajo izvajanje proceduralne logike v podatkovnih bazah. V sklopu diplomske naloge smo opisali osnove podatkovnih baz, procedur, prožilcev in funkcij ter slednje tri primerjali. Opisali smo štiri proceduralne jezike, ki pripadajo štirim trenutno najbolj priljubljenim sistemom za upravljanje podatkovnih baz. Izbrane proceduralne jezike smo primerjali in izdelali praktični primer, s pomočjo katerega smo prikazali razlike med jeziki v sintaksi in času izvajanja.
Ključne besede: procedura, proceduralni jezik, relacijske podatkovne baze
Objavljeno v DKUM: 20.10.2022; Ogledov: 102; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (12,47 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici