1. Napredni biološko aktivni transportni sistemi ekstraktov manga (Mangifera indica) za terapevtske aplikacije in vitro : doctoral dissertationNika Kučuk, 2024, doktorska disertacija Opis: Doktorska disertacija je razdeljena na štiri dele, v katerih sta obravnavana študija biološke aktivnosti ekstraktov olupkov manga (MPE) ter optimiranje sinteznih metod transportnih sistemov (alginatne kroglice, liposomi in micelarne membrane mikrobnega izvora), vključno z njihovo funkcionalizacijo z MPE za različne terapevtske aplikacije (in vitro).
V prvem delu smo s pomočjo različnih ekstrakcijskih metod iz svežih in suhih olupkov manga pridobili MPE z visoko vsebnostjo totalnih fenolov, proantocianidinov, posameznih fenolnih spojin, proteinov in nekaterih encimov v aktivnih oblikah ter z visoko antioksidativno aktivnostjo. Nadalje smo potrdili protibakterijske lastnosti testiranih MPE na rast Gram-negativnih (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa) ter Gram-pozitivnih bakterij (Bacillus cereus, Staphylococcus aureus). Z uporabo nizkocenovnega postopka sušenja olupkov manga na zraku smo ohranili biološko aktivnost MPE. Na vsebnost bioaktivnih spojin in biološko aktivnost pa sta vplivala tudi uporabljena ekstrakcijska metoda in topilo. Ultrazvočni etanolni MPE iz suhih olupkov je zagotovil dobro protibakterijsko in antioksidativno delovanje, zato smo ga v nadaljevanju vgradili v različne transportne sisteme.
V drugem delu smo MPE enkapsulirali v alginatne kroglice, proizvedene z metodo ionotropske gelacije. Sintetizirani napredni biološko aktivni sistem izkazuje dobro termično stabilnost s temperaturo degradacije nad 270 °C. Prav tako ni bilo prisotnih razpok na površini sintetiziranih liofiliziranih alginatnih kroglic. Alginatne kroglice so se izkazale kot odličen transportni sistem za enkapsuliran MPE zaradi stabilnosti pri kislih želodčnih pogojih in posledično doseganje tarčnega mesta (črevesje), kjer smo dosegli postopno sproščanje MPE, kar pomembno vpliva na uspešno absorpcijo v telesu. S protibakterijsko študijo smo dokazali pomemben inhibitorni učinek alginatnih kroglic z MPE na rast patogenih črevesnih bakterij E. coli in S. aureus.
V tretjem delu smo optimirali sintezo liposomov za uspešno enkapsulacijo MPE. Za formulacijo liposomov smo uporabili metodo hidracije tankega lipidnega filma z dodatkom 5 mm steklenih kroglic in 24-h stresanjem. Zelo stabilno in monodisperzno formulacijo liposomov z velikostjo delcev <300 nm smo dosegli z uporabo polarnega organskega topila etanola, z uporabo nepolarnih topil pa so najboljšo stabilnost izkazovali liposomi, proizvedeni s kloroformom. Uspešno smo enkapsulirali MPE v liposome in potrdili profil enakomernega sproščanja MPE, vključno z inhibitorno aktivnostjo na rast E. coli in S. aureus. Sintetizirani liposomi z enkapsuliranim MPE se med postopkom liofilizacije niso degradirali, prav tako so bili termično stabilni in ni bilo zaznati signifikantnih kemijskih interakcij med enkapsulirano bioaktivno spojino ter lipidi fosfolipidnega dvosloja.
V četrtem delu smo optimirali gojenje terapevtskih gob Ganoderma lucidum in Pleurotus ostreatus s submerzno kultivacijo za doseganje najvišjega prirasta in posledično najintenzivnejše tvorbe micelarnih membran s sposobnostjo visoke absorpcije vode. Sestava in pH rastnega medija sta imela ključen vpliv na tvorbo membran ter njihove karakteristike. Najustreznejši rastni pogoji so bili zagotovljeni pri bazičnem pH v mediju, ki je vseboval sladni ekstrakt za G. lucidum, in v mediju z dodatkom glukoze za P. ostreatus. Zaradi hidrofilne spodnje površine micelarnih membran so te izkazovale visoko sposobnost absorpcije vode, in sicer več kot 600 % za P. ostreatus in do 500 % za G. lucidum. Potrdili smo prisotnost širokega spektra funkcionalnih skupin, termično stabilnost s temperaturo degradacije nad 260 °C ter vlaknasto in porozno strukturo nastalih micelarnih membran. Micelarne membrane obeh gob smo nadalje uspešno funkcionalizirali z MPE ter dosegli enakomeren in postopen profil sproščanja MPE, vključno z uspešnim protibakterijskim delovanjem funkcionaliziranih membran na rast E. coli in S. aureus. Ključne besede: mango, ekstrakcija, polifenolne spojine, protibakterijska aktivnost, transportni sistemi, alginatne kroglice, liposomi, micelarne membrane, funkcionalizacija, enkapsulacija, vgrajevanje, in vitro sproščanje, karakterizacija Objavljeno v DKUM: 02.10.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 35
Celotno besedilo (13,98 MB) |
2. Sodobne transportne oblike za formulacijo aktivnih substanc v kozmetični industriji : magistrsko deloAnja Košak, 2024, magistrsko delo Opis: Liposomi, sferični mehurčki s fosfolipidno membrano in omogočajo enkapsulacijo različnih snovi z nadzorovanim sproščanjem. Zato so obetavni za različne aplikacije, vključno s kozmetično industrijo. Polisaharidi, naravni polimeri monosaharidov, so cenjeni v kozmetiki zaradi svojih vlažilnih in teksturnih lastnosti. Polisaharidna prevleka na liposomih lahko poveča njihovo stabilnost, zagotovi ciljno dostavo in nadzorovano sproščanje enkapsuliranih učinkovin.
V magistrski nalogi smo sintetizirali liposome s polisaharidnimi prevlekami in vgrajenim ekstraktom mangovih olupkov (MNG). Uporabili smo polisaharide alginat, biosaharid gumi-1 in tara gumi ter proučevali vpliv koncentracije posameznega polisaharida in čas tvorbe prevleke na karakteristike pridobljene liposomske formulacije. Določevali smo zeta potencial, velikost delcev, polidisperzni indeks (PDI), učinkovitost enkapsulacije MNG in kinetiko sproščanja MNG iz liposomov.
Rezultati so pokazali, da se povprečna velikost delcev povečuje tako z naraščajočim časom tvorbe polisaharidne prevleke, kot tudi z naraščajočo koncentracijo testiranega polisaharida. Zeta potencial vseh liposomskih formulacij brez ali s polisaharidnimi prevlekami je bil izven območja –30 mV in +30 mV, kar potrjuje, da so bile vse pripravljene formulacije stabilne. Višje koncentracije polisaharidov so povzročile manjšo monodisperznost zaradi debelejše prevleke. Pri višjih koncentracijah polisaharidov so bili povprečni premeri delcev višji zaradi tvorbe debelejše prevleke, prav tako so bile vrednosti PDI višje, kar nakazuje na manj enakomerno velikostno porazdelitev.
Izmed testiranih polisaharidnih prevlek za stabilizacijo liposomov smo najboljše karakteristike za potencialno uporabo v kozmetični industriji dosegli z alginatno prevleko, in sicer s koncentracijo 8 mg/mL. Pri tem smo potrdili stabilno formulacijo funkcionaliziranih liposomov z enakomerno velikostno porazdelitvijo delcev s povprečnim premerom 2483,76 nm. Učinkovitost enkapsulacije MNG v liposome prevlečene z alginatno prevleko je znašala 59,45 % Liposomi z alginatno prevleko so izkazovali najboljši profil sproščanja MNG, pri čemer se je iz njih po 24 h sprostilo 97,47 % MNG. Prav tako je losjon z liposomi z vgrajenim MNG z alginatno prevleko izkazal najboljše inhibitorne lastnosti proti testiranim bakterijam Escherichia coli in Staphylococcus aureus ter najnižje vrednosti peroksidnega števila, kar nakazuje na uspešni zaviralni učinek oksidacije maščob v pripravljenem losjonu. Tako liposomi z vgrajenim MNG in alginatno prevleko predstavljajo sodobno transportno obliko za kozmetične aplikacije. Ključne besede: mangov ekstrakt, liposomi, enkapsulacija, sproščanje, inhibitorne lastnosti Objavljeno v DKUM: 01.10.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 12
Celotno besedilo (3,11 MB) |
3. Micelarne strukture za stabilizacijo terapevtskih encimov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnjeAnja Zirdum, 2024, diplomsko delo Opis: Encimi so biološke molekule, sestavljene iz enega ali več polipeptidnih verig, ki se zvijejo v specifične tridimenzionalne oblike. Njihova specifična tridimenzionalna struktura omogoča vezavo substratov na aktivna mesta, kjer se izvajajo katalitične reakcije. Specifičnost encimov izhaja iz natančnega prileganja med encimom in substratom, kar pogosto opisujemo s pojmom "ključ-ključavnica". Vsak encim je tako usmerjen k določenemu substratu ali vrsti reakcije, kar omogoča visoko stopnjo regulacije in učinkovitosti v bioloških sistemih. Veliko prednost predstavlja imobilizacija encimov na trdne nosilce, kar omogoča njihovo ponovno uporabo in izboljša stabilnost ter učinkovitost encima. Uporaba imobiliziranih encimov je zaradi lažjega ločevanja od reakcijskih zmesi in posledično nižjih stroškov procesa vse bolj zaželena v industrijskih in biotehnoloških panogah. Encim transglutaminaza (TGM) se uporablja v različnih panogah, veliko vlogo ima predvsem v medicini in živilski panogi, kjer ga pogosto uporabljajo za izboljšanje teksture mesa, mlečnih izdelkov in drugih prehrambenih izdelkov.
Diplomsko delo najprej zajema proizvodnjo micelarnih struktur z gojenjem medicinske gobe Ganoderma lucidum v tekočem hranilnem mediju s sladnim in kvasnim ekstraktom pri 28 °C pri statičnih pogojih. Za tvorbo micelarnih struktur je bilo potrebno gojiti G. lucidum 14 dni. Povprečna debelina micelarnih struktur je bila 0,493 mm, povprečna masa pa 3,961 g. Proizvedene micelarne strukture so izkazale visoko sposobnost absorbiranja vode z doseženim odstotkom nabrekanja po 24 h 579,3 %. S FTIR analizo smo potrdili prisotnost proteinov, lipidov in polisaharidov, s SEM analizo pa prisotnost por in hif v micelarnih strukturah. Povprečni premer por je znašal 40 µm, povprečni premer hif pa 425 nm.
V nadaljevanju študije smo izvedli stabilizacijo terapevtskega encima TGM z imobilizacijo na sintetizirane micelarne strukture z metodo adsorpcije in določili učinkovitost in zmogljivost ujetja encima. Najvišja učinkovitost imobilizacije TGM v micelarne strukture je znašala 41,98 % , kar ustreza masi vgrajenega encima 8,97 g. S študijo sproščanja smo ugotovili, da se je encim uspešno adosrbiral, saj se encim niti po 24 h ni sprostil iz micelarnih struktur. Najverjetneje je adsorbirana TGM v micelarne strukture katalizirala tvorbo kavalentnih vezi med proteini in je prišlo do zamreženja TGM v notranjosti micelarnih struktur, ki vsebuje tudi proteine. Zato smo proučili potek encimske reakcije z imobiliziranim encimom v micelarne strukture pri različnih koncentracijah substrata in kinetiko imobiliziranega encima primerjali s kinetiko prostega encima. Določili smo kinetična parametra, kot sta Michaelis-Mentenova konstanta (KM) in maksimalna reakcijska hitrost (vmax) za prostiin imobilizirani encim z Lineweaver-Burkovim diagramom. Pri tem smo ugotovili, da ima sicer imobiliziran encim slabšo afiniteto do substrata kot prosti encim, zaradi višje izračunane vrednosti KM in nižje vmax.
Sledilo je proučevanje vpliva mase ujetega encima na potek encimske reakcije v odvisnosti od časa. Ugotovili smo, da z naraščanjem mase imobiliziranega encima, reakcija, torej pretvorba substrata v produkt, poteka hitreje. Pri najvišji možni ujeti masi encima (8,97 mg ) v micelarne strukture smo dosegli plato, saj ni bilo zaznati signifikantnih razlik med profilom poteka encimske reakcije med 8,97 mg (13 mg/mL) in 8,76 mg ujetega encima (10 mg/mL).
Imobilizacija encima na trdni nosilec je primerna za številne aplikacije. Z uspešno imobilizacijo encima TGM v micelarne strukture medicinske gobe G. lucidum, smo pripravilli stabilen funkcionalizirani naravni biokompozit, ki se lahko uporabi za različne biomedicinske aplikacije, predvsem za celjenje ran. Ključne besede: Ganoderma lucidum, micelarne strukture, encimi, transglutaminaza, imobilizacija, encimski test Objavljeno v DKUM: 26.09.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 12
Celotno besedilo (4,26 MB) |
4. Mango peels as an industrial by-product: a sustainable source of compounds with antioxidant, enzymatic, and antimicrobial activityNika Kučuk, Mateja Primožič, Petra Kotnik, Željko Knez, Maja Leitgeb, 2024, izvirni znanstveni članek Opis: Plant waste materials are important sources of bioactive compounds with remarkable health-promoting benefits. In particular, industrial by-products such as mango peels are sustainable sources of bioactive substances, with antioxidant, enzymatic, and antimicrobial activity. Appropriate processing is essential to obtain highly bioactive compounds for further use in generating value-added products for the food industry. The objective of the study was to investigate and compare the biological activity of compounds from fresh and dried mango peels obtained by different conventional methods and unconventional extraction methods using supercritical fluids (SFE). The highest total phenolic content (25.0 mg GAE/g DW) and the total content of eight phenolic compounds (829.92 µg/g DW) determined by LC-MS/MS were detected in dried mango peel extract obtained by the Soxhlet process (SE). SFE gave the highest content of proanthocyanidins (0.4 mg PAC/g DW). The ethanolic ultrasonic process (UAE) provided the highest antioxidant activity of the product (82.4%) using DPPH radical scavenging activity and total protein content (2.95 mg protein/g DW). Overall, the dried mango peels were richer in bioactive compounds (caffeic acid, chlorogenic acid, gallic acid, catechin, and hesperidin/neohesperidin), indicating successful preservation during air drying. Furthermore, outstanding polyphenol oxidase, superoxide dismutase (SOD), and lipase activities were detected in mango peel extracts. This is the first study in which remarkable antibacterial activities against the growth of Gram-negative bacteria (Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa) and Gram-positive bacteria (Bacillus cereus and Staphylococcus aureus) were evaluated by determining the microbial growth inhibition rate after 12 and 24 h incubation periods for mango peel extracts obtained by different methods. Ethanolic SE and UAE extracts from dried mango peels resulted in the lowest minimum inhibitory concentrations (MIC90) for all bacterial species tested. Mango peels are remarkable waste products that could contribute to the sustainable development of exceptional products with high-added value for various applications, especially as dietary supplements. Ključne besede: mangifera indica, peels, bioactive substances, LC-MS/MS, proteins, enzymes, antibacterial activity Objavljeno v DKUM: 12.08.2024; Ogledov: 104; Prenosov: 8
Celotno besedilo (6,49 MB) |
5. Alginate beads with encapsulated bioactive substances from mangifera indica peels as promising peroral delivery systemsNika Kučuk, Mateja Primožič, Željko Knez, Maja Leitgeb, 2024, izvirni znanstveni članek Opis: Since various bioactive substances are unstable and can degrade in the gastrointestinal tract, their stabilization is crucial. This study aimed to encapsulate mango peel extract (MPE) into edible alginate beads using the ionotropic gelation method for the potential oral delivery of bioactive substances. Mango peels, generally discarded and environmentally harmful, are rich in health-promoting bioactive substances. The alginate beads were examined for entrapment efficiency, particle size, morphology, thermal stability, physiochemical interactions, release profile under gastrointestinal conditions, and antibacterial efficacy. The study demonstrated the successful encapsulation of MPE with an efficiency of 63.1%. The in vitro release study showed the stability of the alginate beads in simulated gastric fluid with a maximum release of 45.0%, and sustained, almost complete release (99.4%) in simulated intestinal fluid, indicating successful absorption into the human body. In both fluids, the MPE release followed first-order kinetics. Encapsulation successfully maintained the antibacterial properties of MPE, with significant inhibitory activity against pathogenic intestinal bacteria. This is the first study on MPE encapsulation in alginate beads, presenting a promising oral delivery system for high-added-value applications in the food industry for dietary supplements, functional foods, or food additives. Their production is sustainable and economical, utilizing waste material and reducing environmental pollution. Ključne besede: alginate beads, encapsulation, Mangifera indica, mango peels, characterization, in vitro release, antbacterial activity Objavljeno v DKUM: 02.08.2024; Ogledov: 104; Prenosov: 18
Celotno besedilo (6,98 MB) |
6. Protimikrobna aktivnost funkcionaliziranih micelarnih struktur za terapevtske nameneAnja Mešl, 2024, magistrsko delo Opis: Glive predstavljajo dragocen vir prehranskih dopolnil, aminokislin, beljakovin, vitaminov, mineralov, ogljikovih hidratov in maščob. Proizvajajo številne bioaktivne spojine, ki jih lahko uporabljamo v industriji, biotehnologiji, farmaciji in medicini. Terapevtski gobi Ganoderma lucidum in Pleurotus ostreatus se že vrsto let uporabljata v zdravilne namene.
Cilj magistrske naloge je bil optimizirati pogoje rasti micelarnih struktur (MS), kot so pH, čas gojenja in vrsta hranilnega tekočega medija, saj ti pogoji bistveno vplivajo na rast micelija in izoblikovanje MS. Najvišjo prirast MS G. lucidum smo dosegli v hranilnem mediju z dodatkom sladnega ekstrakta, medtem ko za P. ostreatus v mediju z dodatkom glukoze. Ugotovili smo, da je bila pri obeh glivah zagotovljena najboljša rast pri pH 8,5. Nadalje smo z optimiranjem časa ugotovili, da sta za nastanek MS G. lucidum potrebna 2 tedna, medtem ko za P. ostreatus 3 tedni.
MS predstavljajo naravne, trajnostne in biorazgradljive materiale, ki se lahko uporabljajo tudi za terapevtske namene, kot je izdelava obližev za celjenje ran, saj se v njihovo strukturo učinkovito ujamejo različne učinkovine s protimikrobnimi lastnostmi. Proučevali smo morfologijo, kemijsko sestavo in hidrodinamične lastnosti pridobljenih MS. MS smo tudi funkcionalizirali z ultrazvočnim ekstraktom iz olupkov manga oz. antibiotikom ciprofloksacinom kot referenčno učinkovino. Primerjali smo njihove karakteristike z referenčnimi strukturami (MS brez funkcionalizacije z učinkovinami) ter določili učinkovitost ujetja, in vitro sproščanje ter protimikrobne lastnosti funkcionaliziranih MS. Rezultati kažejo na učinkovito ujetje učinkovin v MS obeh terapevtskih gob in postopno sproščanje učinkovin iz MS. Prav tako so MS z ekstraktom oz. antibiotikom uspešno zavirale rast Gram-negativnih (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa) in Gram-pozitivnih bakterij (Bacillus cereus, Staphylococcus aureus). Ključne besede: micelarne strukture, Ganoderma lucidum, Pleurotus ostreatus, karakterizacija, funkcionalizacija, protimikrobnost Objavljeno v DKUM: 16.07.2024; Ogledov: 165; Prenosov: 35
Celotno besedilo (4,85 MB) |
7. |
8. Sustainable Biodegradable Biopolymer-Based Nanoparticles for Healthcare ApplicationsNika Kučuk, Mateja Primožič, Željko Knez, Maja Leitgeb, 2023, pregledni znanstveni članek Opis: Biopolymeric nanoparticles are gaining importance as nanocarriers for various biomedical applications, enabling long-term and controlled release at the target site. Since they are promising delivery systems for various therapeutic agents and offer advantageous properties such as biodegradability, biocompatibility, non-toxicity, and stability compared to various toxic metal nanoparticles, we decided to provide an overview on this topic. Therefore, the review focuses on the use of biopolymeric nanoparticles of animal, plant, algal, fungal, and bacterial origin as a sustainable material for potential use as drug delivery systems. A particular focus is on the encapsulation of many different therapeutic agents categorized as bioactive compounds, drugs, antibiotics, and other antimicrobial agents, extracts, and essential oils into protein- and polysaccharide-based nanocarriers. These show promising benefits for human health, especially for successful antimicrobial and anticancer activity. The review article, divided into protein-based and polysaccharide-based biopolymeric nanoparticles and further according to the origin of the biopolymer, enables the reader to select the appropriate biopolymeric nanoparticles more easily for the incorporation of the desired component. The latest research results from the last five years in the field of the successful production of biopolymeric nanoparticles loaded with various therapeutic agents for healthcare applications are included in this review. Ključne besede: nanoparticles, biopolymers, therapeutic substances, incorporation, biocompatibility, healthcare, biomedical applications Objavljeno v DKUM: 02.04.2024; Ogledov: 231; Prenosov: 12
Celotno besedilo (3,50 MB) Gradivo ima več datotek! Več... |
9. Formulacija nanolipidnih veziklov za kozmetično industrijo : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnjeNeja Savec, 2023, diplomsko delo Opis: Liposomi so vezikli v obliki sfere, sestavljeni iz enega ali več fosfolipidnih dvoslojev. Med seboj se razlikujejo po lipidni sestavi, velikosti, površinskem naboju in načinu priprave. So eni izmed najbolj raziskanih nosilcev učinkovin in imajo pred tradicionalnimi dostavnimi sistemi številne prednosti, kot so ciljna dostava učinkovine, biokompatibilnost, biorazgradljivost, nizka toksičnost itd. Velika prednost liposomov je tudi v možnosti enkapsulacije učinkovine tako v hidrofilni kot v hidrofobni del. Študije liposomov in enkapsulacija naravnih učinkovin v njih postajajo s hitrim razvojem nanotehnologije vse bolj obsežne in zaželene. V kozmetični industriji se smilj uporablja že vrsto let. Kožo pomlajuje, obnavlja in pomirja ter nanjo deluje antioksidativno in protivnetno. Eterično olje in hidrolat se največkrat pridobita s parno destilacijo. Sta izjemno redka in dragocena produkta, vendar v kakovostni kozmetiki nepogrešljiva.
Diplomsko delo prikazuje sintezo liposomov brez inkorporirane učinkovine in z inkorporirano učinkovino. Za sintezo liposomov smo uporabili metodo hidracije tankega lipidnega filma s 5-mm steklenimi kroglicami, ki je potekala 24 ur pri 20 ºC in 200 rpm. Kot organsko topilo smo uporabili kloroform. Učinkovino smo enkapsulirali v hidrofobni in hidrofilni del.
V hidrofobni del smo poskušali enkapsulirali eterično olje smilja, vendar sinteza ni bila uspešna. Po uparjanju organskega topila je na dnu bučke nastala rumena usedlina, po stresanju na stresalniku ob prisotnosti pufra PBS pa je na stenah ali na dnu bučke nastala rumenkasto-bela snov. Medtem ko smo v hidrofilni del uspešno enkapsulirali hidrolat smilja šestih različnih koncentracij (150 mg/mL, 175 mg/mL, 200 mg/mL, 225 mg/mL, 250 mg/mL in 300 mg/mL).
Za določitev stabilnosti, oblike in velikosti vseh sintetiziranih liposomov smo izmerili njihov zeta potencial, velikosti delcev in indeks polidisperznosti (PDI). Rezultati kažejo, da so bili vsi sintetizirani liposomi stabilni, homogene oblike in primerne velikosti. Njihov zeta potencial je znašal od –45,9 mV do –54,8 mV, velikost delcev od 178,9 nm do 204 nm in PDI od 0,373 do 0,448.
Po sintezi liposomov z enkapsuliranim hidrolatom smilja smo določili njegovo učinkovitost enkapsulacije v liposome in učinkovitost sproščanja iz liposomov. V obeh primerih smo uporabili dializno tehniko. Rezultati so pokazali, da je bila najvišja učinkovitost enkapsulacije hidrolata smilja dosežena pri koncentraciji 200 mg/mL in je znašala 55,6 %. Pri tej koncentraciji je bil dosežen tudi najvišji odstotek sproščanja hidrolata smilja, in sicer 64,1 %. Nazadnje smo proučili ujemanje kinetike sproščanja hidrolata iz liposomov s petimi matematičnimi modeli, ki se uporabljajo za napovedovanje profila sproščanja učinkovin iz liposomov. Izmed vse petih se k našim eksperimentalnim podatkom sproščanja hidrolata smilja iz liposomov s koncentracijo 200 mg/mL najbolje prilega Korsmeyer-Pappasov model.
Na osnovi dobljenih rezultatov lahko rečemo, da so sintetizirani liposomi primerni za uporabo v različnih industrijskih panogah, kot so kozmetična, farmacevtska, živilska in kmetijska industrija. Z uspešno enkapsulacijo hidrolata smilja v liposome smo pridobili sodobno transportno obliko za stabilizacijo naravne učinkovine, ki se lahko uporabi v kozmetični industriji za pripravo raznih losijonov in krem. Ključne besede: liposomi, smilj, hidracija, enkapsulacija učinkovine, sproščanje učinkovine, zeta potencial, indeks polidisperznosti, velikost delcev. Objavljeno v DKUM: 20.09.2023; Ogledov: 372; Prenosov: 109
Celotno besedilo (47,97 MB) |
10. Liposomi kot nosilci bioaktivnih učinkovin : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnjeNeva Kovač, 2023, diplomsko delo Opis: Liposomi, lipidni sferični delci v nano velikosti, se v zadnjih letih vse bolj pogosto uporabljajo v farmacevtski in živilski industriji, tudi na področju biomedicine. Njihova naloga je zavarovanje enkapsulirane učinkovine in sproščanje le-te na mestih, kjer je to zaželeno. V liposome je možno enkapsulirati različne biološko aktivne snovi, kot so npr. antibiotiki in ekstrakti.
V diplomskem delu je prikazana sinteza liposomov z metodo hidracije tankega lipidnega filma s steklenimi kroglicami z enkapsuliranimi bioaktivnimi snovmi. Proučevali smo vpliv različnih organskih topil na sintezo liposomov z enkapsuliranim ciprofloksacinom. Uporabili smo tri polarna (metanol, etanol in izopropanol) in tri nepolarna topila (kloroform, dietil eter in diklorometan). Določevali smo učinkovitost enkapsulacije in sproščanje enkapsuliranega ciprofloksacina ter velikost, vrednosti indeksa polidisperznosti in stabilnost sintetiziranih liposomov s pomočjo zeta potenciala. Najvišji odstotek enkapsulacije, najmanjše in najbolj stabilne liposome smo dosegli z uporabo nepolarnega topila kloroforma. Ob težnji po uporabi čim bolj ˝zelenega˝ topila smo sintezo liposomov izvedli še z mešanico etanola in kloroforma v razmerju 1:1.
V nadaljevanju študije smo v liposome enkapsulirali raztopino mangovega ekstrakta. Za sintezo smo izbrali eno polarno topilo (etanol) in eno nepolarno topilo (kloroform) ter njuno mešanico. Dosegli smo 53,73 % enkapsulacijo raztopine mangovega ekstrakta v liposome pripravljene z etanolom, kar je najvišji odstotek izmed vseh treh uporabljenih topil za pripravo liposomov. Največ enkapsuliranega mangovega ekstrakta se je sprostilo iz liposomov sintetiziranih z etanolom. Liposomi pripravljeni z etanolom so bili glede na liposome pripravljene z ostalimi topili najmanjši in najbolj homogene velikosti.
Optimirali smo tudi koncentracijo dodane raztopine mangovega ekstrakta med postopkom sinteze liposomov z namenom doseči čim višji odstotek enkapsulacije ekstrakta. Izmed petih izbranih koncentracij mangovega ekstrakta (0,5 mg/mL, 1,0 mg/mL, 2,5 mg/mL, 3,0 mg/mL in 5,0 mg/mL), je bil najvišji odstotek enkapsulacije in najboljši trend sproščanja dosežen pri koncentraciji 2,5 mg/mL. Izmerjena vrednost zeta potenciala je pokazala, da so pripravljeni liposomi stabilni, določili pa smo tudi velikosti in vrednosti indeksa polidisperznosti za liposome z različnimi koncentracijami enkapsuliranega mangovega ekstrakta. Ključne besede: liposomi, enkapsulacija, ciprofloksacin, olupki manga, karakterizacija, sproščanje Objavljeno v DKUM: 13.09.2023; Ogledov: 573; Prenosov: 86
Celotno besedilo (3,38 MB) |