| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 175
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
2.
HEVRISTIČNO GENERIRANJE MEDICINSKIH SIMULACIJSKIH SCENARIJEV
Miljenko Križmarić, 2009, dissertation

Abstract: Sodobno izobraževanje zdravstvenih delavcev zahteva uporabo medicinskih simulatorjev, saj medicina postaja zahtevna in kompleksna. Simulatorji potrebujejo scenarije, ki jih izdelujejo zdravniki, vendar je tak pristop subjektiven, ker ima vsak zdravnik svoje lastne izkušnje. Scenarije lahko izboljšamo z uporabo metod strojnega učenja. V doktorskem delu raziščemo in uporabimo Bayesove verjetnostne mreže kot računalniško podprto orodje za izdelavo scenarijev. Predstavimo metodologijo CasGEN, ki jo uporabimo na realnem primeru večje podatkovne zbirke s področja urgentne medicine - 737 primerov predbolnišničnega oživljanja. Rezultate validiramo s pomočjo trifaznega modela zastoja srca pri prekatni fibrilaciji. V doktorskem delu potrdimo ustreznost metodologije CASGen na podlagi študije, ki so jo pozitivno ocenili eksperti s področja medicine. Na tak način potrdimo hipotezo raziskovalnega dela, da je predstavljena metodologija CASGen uporabno orodje za generiranje medicinskih scenarijev.
Keywords: medicinske simulacije, simulatorji, scenariji, strojno učenje, Bayesove verjetnostne mreže, urgentna medicina
Published: 26.03.2009; Views: 3540; Downloads: 499
.pdf Full text (6,10 MB)

3.
ULTRAZVOČNI KIRURŠKI NOŽ
Jasmina Miklavžič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo primerjali električni kirurški nož in ultrazvočni kirurški nož glede časa priprave, vzdrževanja in sterilizacije. Raziskavo smo izvedli v operacijskem bloku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Ugotovili smo, da je v očeh medicinskih sester v perioperativni dejavnosti elektrokirurški nož boljši glede lastnosti čiščenja, vzdrževanja in časa priprave. Večina anketiranih medicinskih sester se je po drugi strani odločila v prid ultrazvočnemu kirurškemu nožu glede varnosti, manjše krvavitve in manjše poškodbe tkiva. Statistično smo pokazali, da je čas priprave elektrokirurškega noža krajši od časa priprave ultrazvočnega kirurškega noža (p = 0,017). Anketiranci so bili mnenja, da je laže čistiti električni kirurški nož kot ultrazvočni kirurški nož (p = 0,096). Anketiranci pri času priprave noža za urgentne primere prav tako dajejo prednost elektrokirurškemu nožu (p<0,001). Menimo, da je z ekonomskega stališča bolje uporabljati instrumente za večkratno uporabo – aktivni del ultrazvočnega kirurškega noža. Ugotavljamo, da se ultrazvočni kirurški nož redkeje uporablja kot elektrokirurški nož in da je o njem malo literature, zato je razumevanje te tehnologije za medicinske sestre precej težavno. Diplomsko delo zaključimo s predlogom, da je potrebno več izobraževanja za delo s kompleksno tehnologijo, kot je ultrazvočni kirurški nož.
Keywords: Biomedicinska tehnologija, elektrokirurški nož, ultrazvočni kirurški nož, perioperativna zdravstvena nega.
Published: 01.06.2009; Views: 2952; Downloads: 470
.pdf Full text (7,09 MB)

4.
Uporaba tehnologije hiperbarične oksigenacije v nujnih stanjih
Karmen Virk, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Tehnologija hiperbarične oksigenacije (HBO) je vedno bolj uporabljena za zdravljenje najrazličnejših bolezenskih stanj. S tovrstno tehnologijo se lahko srečamo tudi v slovenskem prostoru. Tako smo v diplomski nalogi predstavili uporabnost tehnologije HBO v nujnih stanjih. Opredelili smo smernice za izvajanje zdravstvene nege pri pacientu, ki se zdravi s hiperbaričnim kisikom. Uporabnost tehnologije HBO smo opredelili z analizo raziskovalnih člankov, ki so potrdila, nekatera pa tudi ovrgla, uporabnost tehnologije HBO v nujnih stanjih. S poznavanjem tehnologije HBO so lahko medicinske sestre enakopravni člani zdravstvenega tima, ki vodi zdravljenje pacientov s hiperbaričnim kisikom.
Keywords: tehnologija hiperbarične oksigenacije (HBO), nujna stanja, medicinska sestra, smernice.
Published: 02.06.2009; Views: 2380; Downloads: 441
.pdf Full text (1,52 MB)

5.
Biomedicinska tehnologija umetnih organov
Tanja Šentjurc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V prvem delu diplomske naloge smo napravili obsežen pregled literature na področju biomedicinske tehnologije umetnih organov. Ta del diplomske naloge pride prav medicinskim sestram, ki se srečujejo z omenjeno tehnologijo. Sistematičnem smo pregledali literaturo v svetovni podatkovni medicinski bazi PubMed Central. V drugem delu diplomske naloge smo raziskali, kako je s poznavanjem biomedicinske tehnologije umetnih organov, ter kolikšna je želja po znanju o tej tehnologiji. Raziskavo smo izvedli na treh skupinah anketirancev, prvo skupino so sestavljale medicinske sestre Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC LJ), druga skupina so bile medicinske sestre Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter tretja skupina so bili absolventi Fakultete za zdravstvene vede v Mariboru (FZV MB). Ugotovili smo, da je največ zanimanja za to tehnologijo med medicinskimi sestrami internega področja. Prav tako ugotavljamo, da večina anketirancev ne pozna popolnoma umetnega implantiranega srca, umetne trebušne slinavke ter umetnega očesa.
Keywords: Biomedicinska tehnologija, umetno srce, umetna pljuča, umetna ledvica, umetna trebušna slinavka, umetno oko, umetna jetra, umetni želodec, matične celice.
Published: 21.07.2009; Views: 2512; Downloads: 355
.pdf Full text (1,71 MB)

6.
SIMULACIJE INFUZIJSKIH SISTEMOV NA SIMMAN SIMULATORJU
Katja Veršić, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Uporaba infuzijskih črpalk v kliničnem okolju strmo narašča, kar predstavlja tudi večjo možnost zapletov in napak, ki se lahko pojavijo pri aplikaciji terapije. Zato je dobra izurjenost medicinskih sester izjemnega pomena. Neprecenljivo možnost učenja nam omogočajo simulatorji, katerih najpomembnejša prednost je, da dovoljujejo študentom, ki sodelujejo v njih napake brez kakršnega koli tveganja za bolnikovo zdravje. Tako pridobljeno znanje lahko študentje kasneje uporabijo v resničnih situacijah v kliničnem okolju. V diplomskem delu smo simulirali napake, ki se lahko pripetijo v praksi pri delu z infuzijskimi črpalkami. Za simulacijo napak je bilo nekoliko potrebno prilagoditi simulator, kar smo tudi opisali v diplomskem delu. Ugotovili smo, da je SimMan simulator ustrezno okolje za učenje za delo z infuzijskimi črpalkami. Diplomsko delo predstavlja začetno fazo izgradnje okolja za simulacije zapletov, povezanih z infuzijskimi sistemi, ki jo v bodoče lahko še dopolnjujemo z novimi vsebinami.
Keywords: simulacije, infuzijski sistemi, simulator bolnika
Published: 21.12.2009; Views: 1989; Downloads: 682
.pdf Full text (3,95 MB)

7.
Računalniški simulatorji umetne ventilacije
Kristina Mlinar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali, kateri računalniški simulatorji so na voljo za učenje umetne ventilacije. Največ ustreznih simulatorjev smo našli na spletnih straneh proizvajalcev ventilatorjev. Opisali smo simulacijo ventilatorja EVITA 4, proizvajalca Dräger. Za simulacijo smo se odločili zaradi tega, ker je ventilator prisoten v mnogih kliničnih okoljih po državi. Ugotovili smo, da simulator podpira večino funkcij, ki jih najdemo na realnem aparatu. Glede na pregled literature smo ugotovili, da simulatorji pripomorejo k bolj učinkovitem pridobivanju znanja.
Keywords: računalniške simulacije, učenje s pomočjo simulacij, simulacijska tehnologija, umetna ventilacija.
Published: 21.12.2009; Views: 2286; Downloads: 375
.pdf Full text (2,37 MB)

8.
Simulacija nujnih stanj med invazivno diagnostično in intervencijsko kardiologijo v katetrskem laboratoriju
Darja Veršnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo s pomočjo simulacij predstavili katetrski laboratorij, kjer invazivno izvajamo diagnostične in intervencijske posege na ožilju srca. Simulacijo smo izvedli na simulatorju SimMan. Simulacijsko okolje smo pripravili tako, da je najbolj ustrezalo realnim razmeram v katetrskem laboratoriju. Iz podatkovne baze bolnišnice Celje smo pridobili podatke o nujnih stanjih, ki so se pripetila v katetrskem laboratoriju med leti 2006 in 2009. Na podlagi podatkov smo izdelali scenarij, ki je bil prilagojen simulatorju SimMan. Z rezultati smo pokazali, da je simulator uporaben predvsem za simulacijo ritmov srca, ki so ključnega pomena pri oživljanju. Simulator žal nima vgrajenih koronarnih (venčnih) žil srca in aorte, zato predlagamo za simulacijo virtualni simulator, ki smo ga našli na spletni strani podjetja Simbionix. Ta simulator omogoča prikaz navideznega ožilja in terapevtskih ter diagnostičnih posegov. V diplomskem delu smo opisali njegove funkcije.
Keywords: medicinske simulacije, katetrski laboratorij, koronarografije, urgentna stanja
Published: 21.12.2009; Views: 1932; Downloads: 238
.pdf Full text (12,14 MB)

9.
Seznanjenost laikov o temeljnih postopkih oživljanja na Koroškem
Nataša Melanšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so prikazana teoretična znanja o temeljnih postopkih oživljanja (TPO) odraslih in otrok. Opisani so tudi dodatni postopki oživljanja (DPO), defibrilacija z avtomatskimi zunanjimi defibrilatorji (AED), veriga preživetja, nenadna srčna smrt, ukrepanje pri tujkih v zgornjih dihalnih poteh ter stabilni bočni položaj. Na zemljevidu Slovenije smo prikazali javno dostopne avtomatske zunanje defibrilatorje (AED) na Koroškem ter kakšno vlogo ima tečaj »Za življenje«. Predstavili pa smo tudi Zdravstveno reševalni center Koroške, ki je še vedno edini samostojni zavod v Sloveniji. Drugi del diplomske naloge zajema raziskavo o seznanjenosti laikov o temeljnih postopkih oživljanja (TPO) na Koroškem, kjer smo zajeli 100 naključno izbranih laikov v koroški regiji. Pomembno je bilo, da so bili polnoletni in da niso imeli izobrazbe s področja zdravstva. Razdelili smo jih v dve starostni skupini, prva je od 18 do 50 let, druga pa nad 51 let. To smo storili z namenom, da jih lahko primerjamo med seboj. V vseh grafih smo število anketirancev, ki se je odločilo za nek odgovor preračunali v odstotke, da lahko rezultate primerjamo med mlajšimi in starejšimi anketiranci. Anketa, ki so jo laiki reševali, je bila zelo obsežna, saj je vsebovala 35 vprašanj. Za takšno obsežnost smo se odločili, ker smo želeli dobiti izčrpne podatke o seznanjenosti laikov o temeljnih postopkih oživljanja na Koroškem.
Keywords: temeljni postopki oživljanja, dodatni postopki oživljanja, algoritem, defibrilacija, veriga preživetja, seznanjenost laikov.
Published: 23.12.2009; Views: 3266; Downloads: 581
.pdf Full text (1,34 MB)

10.
OCENA DIHALNIH VOLUMNOV VENTILACIJE MED SIMULACIJO IGELNE KONIKOTOMIJE
Danijel Flisar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V nujnih stanjih je konikotomija eden izmed zadnjih izborov predihavanja pri zapori zgornjih dihalnih poti, kjer v sapnik skozi krikotiroidno membrano uvedemo kanilo ali cevko. Postopek lahko izvede zdravnik, medicinska sestra ali laik in je edini način, da bolniku rešimo življenje v primeru, da nimamo na razpolago profesionalne opreme za konikotomijo. V diplomskem delu smo simulirali postopek igelne konikotomije, kjer je 75 študentov zdravstvene nege izvajalo ventilacijo z alternativnimi sistemi po dveh tehnikah predihavanja. Pri prvi tehniki smo dihalni balon neposredno spojili na eno ali dve i.v. kanili, pri drugi pa smo predihavanje izvajali z izmenično okluzijo odprtine v cevki za dovod kisika. V raziskavi nas je zanimala učinkovitost obeh tehnik. Vsega skupaj smo izvedli 1125 meritev dihalnih volumnov, tlakov in pretokov pri ventilaciji. Rezultati so pokazali, da lahko z altenativnimi sistemi dosežemo največ 220±38 ml enkratnega volumna pri sinhroniziranem odpiranju/zapiranju i.v. kanile. Najslabša tehnika se je izkazala metoda z dvema i.v. kanilama, kjer smo dosegli najmanjše vrednosti dihalnih volumnov (158±38 ml) v primerjavi s tehniko ene i.v. kanile (223±44 ml) (p<0,001). Največje vrednosti tlakov, smo dobili pri predihavanju z dihalnim balonom skozi eno i.v. kanilo (8,9±1,8 cmH2O) medtem, ko smo pri predihavanju skozi dve i.v. kanili dobili manjše vrednosti (7,8±1,8 cmH2O) (p<0,001). Pri izmenični okluziji odprtine v cevki za dovod kisika smo dobili mejne pretoke, ki znašajo 5 l min-1 pri ventilaciji skozi eno i.v. kanilo, 9 l min-1 pri ventilaciji skozi dve i.v. kanili in 15 l min-1 pri ventilaciji skozi kombinacijo dveh i.v. kanil. Pri igelni konikotomiji s pomočjo alternativnih sistemov tako predlagamo uporabo dveh i.v. kanil in tehniko sinhroniziranega odpiranja/zapiranja sekundarne i.v. kanile.
Keywords: konikotomija, igelna konikotomija, simulacije, dihalni volumen.
Published: 10.06.2010; Views: 2630; Downloads: 293 
(1 vote)
.pdf Full text (2,49 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica