| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 181
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Namestitveni mehanizem magnetometra za nanosatelite : magistrsko delo
Matic Markovič, 2024, magistrsko delo

Opis: Nanosateliti zaradi kompaktnih dimenzij, nizke mase in stroškovne učinkovitosti postajajo vse bolj dostopni širšemu krogu organizacij in raziskovalcev. Z natančnim merjenjem zemeljskega magnetnega polja prispevajo k raziskovanju geomagnetnih pojavov in nadzoru položaja. Izziv predstavlja vpliv elektromagnetnega polja nanosatelita na odčitek magnetometra. Magistrsko delo opisuje načrtovanje in izdelavo prototipa namestitvenega mehanizma magnetometra v obliki podsistema, skladnega s standardom PC104. Podsistem je mogoče integrirati v strukturo nanosatelitov in omogoča namestitev magnetometra na razdaljo, večjo od 1 m od strukture satelita. Tako zmanjšamo vpliv elektromagnetnega polja satelita na zanemarljivo raven. V delu so predstavljeni rezultati več meritev za ovrednotenje delovanja izdelanega podsistema.
Ključne besede: namestitveni mehanizem, magnetometer, nanosatelit, standard PC104, globoidno polžasto gonilo
Objavljeno v DKUM: 25.01.2024; Ogledov: 235; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (6,86 MB)

2.
Razvoj napetostno krmiljenih oscilatorjev z nizkim faznim šumom : magistrsko delo
Rok Falnoga, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu sta predstavljena delovanje in razvoj napetostno krmiljenih oscilatorjev na osnovnih frekvencah delovanja 50MHz, 100MHz in 1GHz. Kot resonator za 1GHz VCO je uporabljen SAW resonator, za 50MHz in 100MHz pa kremenčev resonator, ki resonira na osnovni frekvenci pri 50MHz VCO-ju in na tretjem overtonu pri 100MHz VCO. Uporabili smo računsko, simulacijsko in eksperimentalno metodo razvoja. Razviti VCO-ji so se izkazali kot elektronske komponente, ki jih lahko uporabimo v različnih aplikacijah ali pa za nadaljnji razvoj.
Ključne besede: napetostno krmiljeni oscilator, kremenčev resonator, SAW resonator, fazni šum
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 187; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (2,77 MB)

3.
Ozkopasovni programsko definiran radio s standardnim komunikacijskim vmesnikom : magistrsko delo
Urh Kolarič, 2023, magistrsko delo

Opis: Delo prikazuje izdelavo ozkopasovnega programsko definiranega radia. Predstavljen je koncept naprave ter prednosti in slabosti ozkopasovnega programsko definiranega radia v primerjavi s širokopasovnim. Podan je teoretični in tehnoloških pregled. Potek razvoja je prikazan od začetnih zahtev sistema do končnih testov pravilnosti delovanja. Predstavitev je osredotočena na vgrajeno strojno, vgrajeno programsko in programsko opremo. V končnem delu so predstavljeni rezultati, meritve in testi, pridobljeni z izdelano napravo. Osrednja meritev tega dela prikazuje zmanjševanje šuma pri nižji pasovni širini sprejemnika. S tem delo potrdi osrednje izhodišče po izdelavi ozkopasovnega programsko definiranega radia.
Ključne besede: radio, komunikacija, program, ozkopasovni, šum
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 359; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (19,07 MB)

4.
Vgrajen sistem za razpoznavo bakterijskih kolonij na osnovi strojnega vida : magistrsko delo
Andraž Vergles, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje zasnovo prototipnega vgrajenega sistema za avtomatsko prepoznavo bakterijskih kolonij v petrijevkah. Razvoj je potekal s pomočjo razvojne plošče, s katero smo zajemali vzorčne slike. Algoritme za razpoznavo smo najprej razvili na osebnem računalniku, nato pa jih prenesli na vgrajen sistem. Pomagali smo si z odprtokodnimi knjižnicami, ki imajo večino potrebnih algoritmov za obdelavo slik že implementiranih. Pri prenosu pa je bilo te algoritme potrebno implementirati v obliki, primerni za izvajanje na vgrajenem sistemu. Da smo dobili slike, primerljive s tistimi, kot bi jih v inkubatorju, smo izdelali maketo z osvetlitvijo. Izmerili smo nekatere optične parametre kamere — popačenje leče in modulacijsko prenosno funkcijo
Ključne besede: Vgrajen sistem, strojni vid, kamera, petrijevka, štetje kolonij
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 245; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (16,81 MB)

5.
Prototype of integrated circuits testing device : magistrsko delo
Luka Kačič, 2023, magistrsko delo

Opis: The field of electronics is constantly evolving, and this master's thesis aims to explore the latest developments and investigate their potential impact on various applications. The research covers topics such as semiconductor devices, integrated circuits, communication systems, and digital signal processing. Based on extensive literature review, theoretical analysis, and experimental investigations, the thesis provides valuable insights into the latest trends in electronics and testing, especially in the automotive industry. The project's focus is on the development of a prototype testing device for integrated circuits in cooperation with company NXP Semiconductors Austria GmbH & Co KG. The device needs to effectively find failures in the investigated integrated circuit's digital section and offer powerful forcing and measuring options to verify the analog parameters. The solution developed includes a configurable Serial Peripheral Interface (SPI) master node communication block and a Graphical User Interface (GUI). Effective communication is essential for any electronic system, and the importance of communication continues to grow with technology advances. I have demonstrated the versatility of LabVIEW as a programming tool for FPGAs and IC testing, providing an effective and user-friendly environment for electronics engineers to develop and test. By enhancing the efficiency and accuracy of IC testing, the work can help manufacturers and engineers accelerate their testing processes, reduce costs, and improve product quality. I have gained a deeper understanding of the challenges involved in electronics testing and the importance of efficient testing processes. The research makes a meaningful contribution to the field of electronics engineering and has the potential to shape the future of electronics testing and improve the reliability and performance of electronic devices.
Ključne besede: state machine, SPI, FPGA, LabVIEW
Objavljeno v DKUM: 30.03.2023; Ogledov: 744; Prenosov: 0

6.
Digitalne strukture in sistemi : laboratorijske vaje
Gregor Donaj, 2023

Opis: Gradivo vsebuje navodila za laboratorijske vaje pri predmetu Digitalne strukture in sistemi za študente prve stopnje univerzitetnega študijskega programa Elektrotehnika, smer Elektronika. Laboratorijske vaje obravnavajo začetno spoznavanje uporabe jezikov za opisovanje strojne opreme in uporabo programirljivih logičnih vezij. Vaje so tako primerne tudi za druge predmete s podobno vsebino. Vsebina vaj obsega implementacijo preprostih preklopnih vezij, implementacijo preprostih sekvenčnih vezij, simulacijo digitalnih vezij in primere nekoliko kompleksnejših uporabnih vezij. Pri teh primerih so obravnavane tudi druge teme, kot so povezovanja digitalnih sklopov oz. modulov, uporaba logičnega analizatorja in podrobnejša analiza delovanja načrtovanih vezij.
Ključne besede: elektronika, programirljiva logična vezja, Verilog, simulacije digitalnih vezij
Objavljeno v DKUM: 14.03.2023; Ogledov: 510; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
A novel capacitive method for urodynamic measurements that is suitable for home use
Gregor Nikolić, Igor But, Andraž Stožer, Iztok Kramberger, 2020, izvirni znanstveni članek

Objavljeno v DKUM: 24.01.2023; Ogledov: 415; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (248,90 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

8.
Vgrajen sistem za spremljanje prisotnosti starostnikov v postelji v domu starejših občanov : magistrsko delo
Daniel Felkar, 2022, magistrsko delo

Opis: Domovi za starejše občane so vedno bolj naseljeni, zato se pojavlja pomanjkanje zdravstvenega osebja za oskrbo starejših občanov. Za izboljšanje odzivnosti zdravstvenega osebja se v domovih za starejše občane vgrajujejo razni sistemi za spremljanje in analiziranje aktivnosti starejših občanov v domovih. Kritična kontrola je v nočnih urah, saj zdravstveno osebje hodi na obhode, pri katerih morajo odpreti sobe in motiti spanec starostnikov. V sklopu tega problema se je razvil senzor kot vgrajen sistem za integracijo v obstoječe sisteme sestrskih klicev. Senzor se postavi pod vzmetnico postelj starejših občanov in spremlja prisotnost na postelji. Na tak način omogoča opozarjati zdravstveno osebje, v kateri sobi je nezaželeni vzorec odsotnosti stanovalca, s tem pa razbremeni zdravstveno osebje, kar izboljša nego v domovih za starejše občane.
Ključne besede: vgrajen sistem, spremljanje prisotnosti v postelji, dom za starejše občane
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 713; Prenosov: 0

9.
Zajem in kompresija podatkov na krovu nanosatelita TRISAT-R : diplomsko delo
Urban Prah, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava omejitve in rešitve za učinkovito komuniciranje zemlje z nanosatelitom v visoki orbiti. Ogleda si postopek implementacije rešitve za stiskanje brez izgub in zajemanja fotografij z mikro kamero AMS NanEyeC. Za stiskanje uporablja knjižnico heatshrink, ki v ozadju uporablja algoritem LZSS. Demonstrira tudi zajem in stisnjen prenos fotografije iz delujočega satelita. V sklepu kritično obravnava lastno implementacijo in razmišlja o potencialnih izboljšavah na prihodnjih satelitih.
Ključne besede: TRISAT-R, nanosatelit, kompresija, heatshrink, kamera, NanEyeC, FreeRTOS, vgrajeni sistemi
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 500; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Vgrajen sistem za procesiranje video tokov na osnovi strojno pospešenih nevronskih mrež : magistrsko delo
Primož Kosi, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan vgrajen sistem za procesiranje video tokov na osnovi strojno pospešenih nevronskih mrež. Video tok se zajema s kamero ali preko HDMI vmesnika. Sistem je grajen za prepoznavanje predmetov v realnem času. Vhodni video tok se procesira s strojnim pospeševalnikom CoreVectorBlox, ki izvaja nevronske mreže. Nadzoruje ga mehka procesna enota RISC-V. Nevronske mreže so vključene v obliki binarnih podatkov. Povezave posameznih podsistemov so izvedene z AMBA AXI, AHB in APB vodili. Izhodni video tok se prikazuje na zaslonu preko HDMI povezave. Opisani so posamezni deli in delovanje celotnega sistema. V nalogi so predstavljene meritve porabe moči in učinkovitosti prepoznave predmetov.
Ključne besede: Mikrokrmilniki, programirljiva logična vezja, procesiranje video tokov, strojno pospeševanje, nevronske mreže.
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 597; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (2,65 MB)

Iskanje izvedeno v 8.94 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici