| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 797
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Učinkovitost sprostitvenih telesnih vaj in meditacije po sistemu joga v vsakdanjem življenju, kot pripomoček za obvladovanje stresa pri delu z otroki v vrtcu
Saša Bavcon Uduč, 2021, diplomsko delo

Opis: Raziskava o učinkovitosti telesnih vaj in meditacije po sistemu Joga v vsakdanjem življenju (Maheshwarananda, 2009) je bila opravljena v Vrtcu Zarja Celje. V teoretičnem delu opredeli in poveže koncepte stresa, čuječnosti, predstavi nekatere telesne vaje (asane), pa tudi raziskave o učinkovitosti joge kot načina za spoprijemanje s stresom. V empiričnem delu je uporabljena kvantitativna analiza, skupaj z eksperimentom – izvajanjem 12-tedenskega programa Sprostitvene urice z jogo. Raziskava opazuje razlike med skupino vseh vzgojiteljev na začetku eksperimenta ter skupino vzgojiteljev, ki so obiskovali Program. Opazovane so razlike pri različnih vidikih čuječnosti ter zaznani ravni stresa. Raziskava se dotakne tudi vzrokov stresa pri delu z otroki ter uporabljenih tehnik soočanja s stresom. Izmerjena je bila tudi zaznana koristnost Programa pri udeležencih. Pokazalo se je, da so udeleženci Programa imeli višjo povprečno vrednosti pri vseh vidikih čuječnosti (opazovanje, opisovanje, delovanje z zavedanjem, ne-obsojanje in ne-reagiranje). Nasprotno so bile razlike v zaznani ravni stresa zanemarljivo majhne. Udeleženci so prepoznali program kot koristen za lastno obvladovanje stresa in pri delu z otroki.
Ključne besede: obvladovanje stresa, vzgojitelji, čuječnost, joga, meditacija
Objavljeno: 24.11.2021; Ogledov: 36; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

2.
Sodobne priredbe za komorne zasedbe
Eva Šolinc, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu magistrskega dela po analizi virov ugotavljamo razvoj komorne glasbe v Evropi. Podrobneje se bomo osredotočili na to, kakšen vpliv so imeli nanjo pomembni zgodovinski mejniki in glasbena obdobja, obravnavali njene vzpone in oblikovanje glede na družbena dogajanja, ter kateri skladatelji in glasbene tehnike so najbolj vplivali na evolucijo komorne glasbe. Podrobneje bomo spoznali tudi različne komorne zasedbe, kakšno število izvajalcev jih sestavlja in kateri so ti izvajalci. Na kratko pa se bomo dotaknili tudi osnovnih smernic pisanja priredb že obstoječih skladb za komorne zasedbe. V praktičnem delu magistrskega dela pa bom izvedla nekatere svoje priredbe znanih skladb. Nastop bo potekal v živo, na zaključnem koncertu s komorno zasedbo pod mojim vodstvom. Repertoar bo zajemal priredbe tujih verskih skladb s slovenskim besedilom, popularne skladbe, prirejene v slovenščino, hrvaške starogradske pesmi, slovenske popevke, slovenske ljudske skladbe in partizanske pesmi.  
Ključne besede: komorna glasba, komorne zasedbe, priredba
Objavljeno: 15.11.2021; Ogledov: 47; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (9,54 MB)

3.
Motiviranost pripadnikov pomožne policije
Dejan Peršuh, 2021, diplomsko delo

Opis: Vodenje kadrov predstavlja pomembno funkcijo delovanja nekega sistema. Uspešnost vodenja se odraža pri zaposlenih in uporabnikih storitev. Vendar samo vodenje še ne pomeni uspeha. Pravi vodja mora znati svoje zaposlene pravilno motivirati. Kako motivirati zaposlene? Mnogi so že poskušali odgovoriti na to vprašanje. Ameriški klinični psiholog Frederick Irving Herzberg je poskusil odgovoriti s svojo dvofaktorsko teorijo, ki trdi, da obstajajo dejavniki delovnih mest, ki povzročajo zadovoljstvo (motivatorji) in kaj mora biti izpolnjeno, da se sploh začne dogajati motivacija (higieniki). S tem diplomskim delom je ta teorija uporabljena kot osnova za študijo motivacije pri pomožnih policistih v Sloveniji, ki smo jo opravili s pomočjo ankete. V raziskovalnem delu je sodelovalo 206 anketirancev pomožnih policistov s pomočjo katerih smo ugotavljali, kateri so tisti različni motivacijski dejavniki, ki vplivajo na delo pri Policiji. Avtor ugotavlja, da dejavniki, kot so odgovornost, napredovanje, dosežki in delo samo vplivajo na pripadnike pomožne policije. Po drugi strani se lahko nezadovoljstvo kaže zaradi slabe opreme, odnosov s sodelavci, delovnih pogojev in časa.
Ključne besede: diplomske naloge, motiviranost, motivacijski dejavniki, pomožna policija
Objavljeno: 02.11.2021; Ogledov: 93; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (923,02 KB)

4.
Finančni stres v združenih državah amerike
Manja Drofenik, 2021, diplomsko delo

Opis: Pandemija covida-19 in ukrepi, ki so potrebni za obvladovanje virusa SARS-CoV-2, so v zelo kratkem času prispevali k velikim spremembam v finančnem sistemu. Problem je, ker ne vemo, kakšne posledice bodo ti ukrepi povzročili v gospodarstvu. Opisali bomo, kakšen vpliv je imel finančni stres v ZDA v času pandemije covida-19 na posameznike in gospodarstvo. Ugotovili smo, da se je brezposelnost v ZDA v času pandemije covida-19 povečala za 10,4 %. Finančni sistem je treba ves čas spremljati, da lahko odkrijemo tveganja in ustrezno ukrepamo. Če želimo, da podjetje uspešno posluje v prihodnosti, je zelo pomembno, da spremljamo finančno stabilnost. Ugotovili smo, da pandemija covida-19 negativno vpliva na finančno stabilnost. Slednjo lahko merimo s pomočjo indeksov finančnega stresa. Tako smo s pomočjo indeksa CISS ter indeksov CFSI, KCFSI in STLFSI2 ugotovili, da se je v času pandemije covida-19 finančni stres povečal. Finančni stres velja za enega izmed najpomembnejših virov psiho-socialnega stresa. Od globalne finančne krize leta 2008 je finančni stres največji dejavnik stresa. Ugotovili smo, da stres pri posamezniku vpliva na njegovo produktivnost, motivacijo in delovno sposobnost. V času pandemije covida-19 se je vrednost borznega indeksa S&P 500 znižala, kar pomeni padec vrednosti delnic.
Ključne besede: CISS, FSI, S&P 500, finančna stabilnost, finančni stres, ZDA.
Objavljeno: 28.10.2021; Ogledov: 81; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

5.
Rast domačih živali
Dejan Škorjanc, 2021

Opis: Učbenik zajema vsebine vezane na razumevanje kompleksnega procesa rasti domačih živali. Zaradi specifičnosti ločeno obravnavamo rast farmskih živali seslacev in perutnine. Biološke lastnosti rasti domačih živali so predstavljene v prenatalnem in postnatalnem obdobju ter jih poskušamo opredeliti, opisati in oceniti z različnimi matematičnimi funkcijami. Razumevanje postnatalne rasti do dosega klavne zrelosti je pomembno za živinorejce, ki se ukvarjajo s pitanjem domačih živali. Na intenzivnost rasti vpliva tudi učinkovitost izkoriščanja hranljivih snovi, zato so le-te posebej pojasnjene. Na potek rasti vplivajo številni dejavniki, ki jih v učbeniku delimo na genetske in ne genetske. Z razumevanjem in poznavanjem le-teh lahko do neke mere reguliramo in predvidimo rast ter njeno intenzivnost, sestavo klavnega trupa in sestavo dnevnega prirasta. Poseben poudarek je na pojavu kompenzacijske rasti, njenega razumevanja ter pojasnitvi, ali lahko v resnici z nadomestno rastjo nadomestimo zaostanek rasti v optimalnem obdobju rasti posameznih živalskih tkiv? Ob tem so predstavljeni določeni omejitveni dejavniki, ki vplivajo na zmožnost živali za kompenzacijsko rast.
Ključne besede: domače živali, potek rasti, matematične funkcije, genetski in negenetski vplivi, kompenzacijska rast
Objavljeno: 26.10.2021; Ogledov: 86; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Grbi plemiških rodbin na Spodnjem Štajerskem v prvem stoletju habsburške nadoblasti
Dejan Juhart, 2021, magistrsko delo

Opis: Pozno srednjeveška družba je v duhu viteštva in križarskih pohodov pričela razvijati rodbinske simbole, ki so se odražali kot poslikava na ščitih in jih imenujemo grbi. Sprva so grbe uporabljale le rodbine, ki so bile najvišje na družbeni lestvici, kasneje pa so grbe pričele uporabljati tudi nižje plemiške rodbine. Posledično so se razvila stroga pravila, ki so plemičem velevala, kakšna sme biti podoba grba. Konec 13. stoletja so imele več ali manj vse rodbine že svoj grb, ki jih danes lahko rekonstruiramo preko pečatov. Pečati so namreč temeljno izhodišče za prepoznavanje rodbinskih grbov. Rodbina je rodbinski simbol, se pravi grb, prenašala iz roda v rod in ga spreminjala le v redkih primerih. Grb je bil za plemiče orodje za potrjevanje lastnikove identitete in statusnega simbola, ki ga je imel v družbi. Na Spodnjem Štajerskem je v 14. stoletju bilo prisotnih ogromno število plemiških rodbin, ki so na heraldičnem polju uporabljali razgibano paleto različnih motivov, med katerimi prevladujejo predvsem živali in geometrijske oblike. Med rodbinami izstopajo predvsem Aufensteinski, Kunšperški, Lichtensteinski, Mariborski, Pfanberški, Ptujski, Stubenberški, Viltuški, Vovbrški, Vuzeniški, Walseejski in Žovneški, ki spadajo med posestno in politično najmočnejše rodbine na Spodnjem Štajerskem v prvem stoletju habsburške nadoblasti.
Ključne besede: Spodnja Štajerska, plemiške rodbine, grbi, heraldika, 14. stoletje, Aufensteinski, Helfenberški, Kacenštajnski, Kranichberški, Kunšperški, Lichtensteinski, Lindeški, Mariborski, Pfanberški, Ptujski, Ranšperško-Dobrnski, Safenski, Stubenbergi, Turnski, Viltuški, Vovbrški, Vrbovški, Vuzeniški, Walseejski, Žovneški, Celjski
Objavljeno: 19.10.2021; Ogledov: 83; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (5,04 MB)

7.
Razvoj aplikacije Pametni upravitelj terminov
Dejan Orter, 2021, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrskega dela smo izdelali rešitev za elektronsko vodenje rezervacij v storitvenih salonih kot alternativo za klasično vodenje terminov. Pametni upravitelj terminov smo naredili v ogrodju Flutter, ki omogoča hkraten razvoj za Android, iOS in splet. Preko aplikacije PUT lahko salon vodi evidenco zaposlenih, ureja storitve, vodi bazo uporabnikov in vnaša termine. Končne stranke salonov se lahko prijavijo v aplikacijo, kjer imajo pregled nad prostim osebjem, termini in storitvami, ki so jim na voljo. Preko intuitivnega vmesnika si lahko preprosto izberejo termin, ki jim najbolj ustreza in so po želji obveščene en dan pred rezervacijo.
Ključne besede: Flutter, Laravel, Android, iOS, spletni brskalnik
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 49; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

8.
Vpliv dodatka lucerne v krmo prašičev na rastnost, klavno kakovost in kakovost mesa
Robi Jug, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil preučiti vpliv dodatka lucerne (Medicago sativa) kot »prilast« na rastnost, klavno kakovost in kakovost mesa prašičev pitancev. V poskus je bilo vključenih 30 prašičev, ki so bili razdeljeni na kontrolno in testno skupino. Obe skupini sta vseskozi imeli enak krmni obrok, le da je testna skupina v drugi polovici pitanja kot dnevni dodatek dobivala še svežo lucerno. V času poskusa smo beležili porabo krme. Prašiče smo tehtali ob rojstvu in nato še 4- do 5-krat, nazadnje dan pred zakolom. Po zakolu smo izmerili lastnosti klavne kakovosti (maso toplih polovic, debelino mišice in slanine, odstotek mesa v trupu) ter odvzeli vzorce za meritve kakovosti mesa (pH, barva, izceja, trdota, kemijska sestava mesa in maščobnokislinska sestava podkožnega maščobnega tkiva). Rezultati so pokazali, da dodatek lucerne nima vpliva na rastnost, klavno kakovost, večino lastnosti kakovosti mesa in maščobnokislinsko sestavo slanine. Vpliv smo ugotovili le pri barvnem parametru a* (p < 0,05, nižja vrednost) ter tendenco pri izceji vode (p < 0,10, nižja vrednost). Dobljeni rezultati so verjetno posledica majhnih količin zaužite lucerne, saj je bila pokladana kot dodatek k popolnemu krmnemu obroku. Ker lucerna v preučevani količini ni imela negativnega učinka na nobeno izmed preučevanih lastnosti, je primerna za uporabo kot zaposlitveni material za izboljševanje dobrega počutja prašičev.
Ključne besede: prašiči, lucerna, rastnost, klavna kakovost, kakovost mesa
Objavljeno: 11.10.2021; Ogledov: 117; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

9.
Alternativna stanovanjska gradnja: projektiranje osnovnega življenjskega prostora
Dejan Vrbančič, 2021, magistrsko delo

Opis: lovenija je področje stanovanjske preskrbe prepustila prostemu trgu, posledica so visoke cene lastniških in najemnih stanovanj. V magistrskem delu smo opozorili na težave in pomanjkljivosti nepremičninskega trga ter stanovanjske politike v Sloveniji. Predstavljen je alternativni model stanovanjske gradnje, s študijo fleksibilne prefabricirane in dostopne stanovanjske arhitekture. Zasnovani sistem gradnje je z uporabo različnih tipologij preizkušen na dveh mestnih lokacijah v Mariboru. Naloga se zaključi z ekonomsko študijo primerjave zasnovanega alternativnega sistema in klasičnega sistema gradnje.
Ključne besede: stanovanjska politika, alternativna stanovanjska gradnja, fleksibilna arhitektura, prefabrikacija, socialna gradnja, Maribor
Objavljeno: 07.10.2021; Ogledov: 112; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (35,48 MB)

10.
Vrstni red rojenih pujskov in njegova povezanost s sesanjem na preferenčnem sesnem paru - študija primera
Ana Lončarič, 2021, diplomsko delo

Opis: Cilj preliminarne raziskave je bil ugotoviti, ali in kako je vrstni red rojstva pujskov povezan s stabilnostjo sesnega reda, obiskovanjem preferenčnih sesnih parov in parametri rastnosti. V raziskavi smo spremljali gnezdo s 14 pujski. Pri porodu smo za vsakega pujska zabeležili čas rojstva ter čas in sesek prvega sesanja. Pujske smo tehtali 1., 15. in 30. dan laktacije. Za 1., 15. in 30. dan laktacije smo določili tudi stabilnost sesnega reda in zabeležili seske, na katerih so sesali (skupno 8 sesanj dnevno). Pujske smo glede na zaporedje pri rojstvu razdelili na prve (1.-4.), srednje (5.-10.) in zadnje (11.-14.). Stabilnost sesnega reda za prvi dan je bila v povprečju 0,24 in je bila precej (a neznačilno) višja za pujske, ki so bili rojeni prvi. Stabilnost sesnega reda 15. in 30. dan je bila 0,98 in 1. Pujski, skoteni prvi, so po vzpostavitvi sesnega reda pogosteje sesali na sprednjem delu vimena (1.-3. sesni par), tisti, skoteni med zadnjimi, pa pogosteje na zadnjih seskih (7., 8. sesni par). Pujski, ki so se skotili prvi, so imeli boljšo rastnost kot zadnje rojeni. Ugotovili smo tudi pozitivne srednje močne korelacije (r≈0,60; p
Ključne besede: : pujski, laktacija, vrstni red ob rojstvu, sesni red, rastnost
Objavljeno: 04.10.2021; Ogledov: 137; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (563,00 KB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici