| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 321
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Samodejna razpoznava značilnosti oči s strojnim učenjem na podlagi manjše učne množice
Gregor Horvat, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu sta opisani zasnovi dveh pristopov strojnega učenja za razpoznavo značilnosti v človeškem očesu na podlagi majhne učne množice. Implementirani sta dve tehniki; semantična segmentacija in lokalizacija. Obe rešitvi delujeta na osnovi konvolucijskih nevronskih mrež in iz digitalnih fotografij očes razpoznata položaj zenice, zunanjo obrobo šarenice ter barvo le-te. Problem omejene učne množice smo naslovili z uporabo več tehnik obogatitve učne množice na podlagi obstoječih učnih podatkov. Najboljše rezultate je dosegla segmentacijska nevronska mreža, tehnike obogatitve učne množice pa so se izkazale za nepogrešljive pri učenju na majhni učni množici.
Ključne besede: konvolucijske nevronske mreže, semantična segmentacija, lokalizacija, obogatitev učne množice
Objavljeno v DKUM: 13.03.2023; Ogledov: 52; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (6,03 MB)

2.
Primerjava orodij za samodejno testiranje spletnih uporabniških vmesnikov
Vito Kurnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Samodejno testiranje uporabniških vmesnikov omogoča krajši čas testiranja, podpira agilne oblika razvoja in odkriva napake, prezrte pri ročnem testiranju. Na trgu je na voljo veliko različnih orodij za samodejno testiranje, tako plačljivih kot odprtokodnih. Med tistimi, ki so namenjeni testiranju spletnih uporabniških vmesnikov prednjači Selenium, ki velja na tem področju za enega najbolj prepoznavnih – temu primerno je uporabnikom na voljo veliko število virov, preko katerih se na podroben način naučijo dela z omenjenim orodjem in njegovih specifik. V diplomskem delu izvedemo primerjavo Selenium z dvema manj znanima orodjema, Cypress in Browsersync, z namenom boljšega razumevanja prednosti in slabosti orodij ter primerjave njihovih specifik.
Ključne besede: samodejno testiranje, spletne tehnologije, uporabniški vmesnik, zagotavljanje kakovosti
Objavljeno v DKUM: 13.03.2023; Ogledov: 138; Prenosov: 31  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

3.
Delo na daljavo v času epidemije Covid-19 - informacijskovarnostna vprašanja : magistrsko delo
Aljaž Sok, 2023, magistrsko delo

Opis: Epidemija covida-19 je v Sloveniji in svetu v življenja ljudi prinesla veliko sprememb. Posledice se niso poznale le na zdravstveni ravni, ampak je imela tudi velik vpliv na družbeni ravni, saj so vlade za preprečevanje širjenja virusa sprejele ukrepe, ki so vplivali na delo. Organizacije so se čez noč znašle pred nepričakovanim izzivom, kako se organizirati, da ne bo prišlo do prekinitve poslovanja. Kjer je le bilo mogoče, so zaposlenim kot alternativo ponudili delo na daljavo, kar pa je prineslo potrebne spremembe za zagotavljanje informacijske varnosti. Delo se je razpršilo iz pisarne na več lokacij, kar je pomenilo večjo stopnjo tveganja in nevarnosti. Da bi zagotovili neprekinjeno poslovanje, je bilo potrebno poskrbeti za dobro organizacijo dela, prav tako pa tudi boljšo zaščito. V nalogi smo se osredotočili na delo na daljavo v času covida-19 in na informacijsko-varnostna vprašanja, ki jih je ta epidemija prinesla. V prvem delu smo s sistematičnim pregledom literature raziskovali zgodovino dela na daljavo, s kakšnimi izzivi so se soočali delodajalci in zaposleni in kaj vse je potrebno za zagotovitev neprekinjenega poslovanja. Prav tako smo se dotaknili zakonske podlage, ki nam je dala vpogled v ureditev informacijske varnosti v Sloveniji. Pregledali smo upravljanje informacijske varnosti in sisteme, s katerimi zagotavljamo le-to. S selitvijo dela na splet je prišlo do večjega tveganja, zato smo preverili, kakšne nevarnosti nam lahko pretijo na spletu in izven njega ter kako se pred njimi zaščititi. V drugem delu naloge smo naredili raziskavo. V prvem delu raziskave smo s pomočjo ankete raziskovali vpliv časa, ki ga preživimo na spletu, na poznavanje spletnih nevarnosti. V drugem delu pa smo od strokovnjakov preko intervjujev želeli izvedi, kako je potekalo organiziranje dela v času covida-19, kakšni so predlogi za izboljšanje informacijske varnosti in kako vidijo delo na daljavo tudi v prihodnosti.
Ključne besede: delo na daljavo, informacijska varnost, neprekinjeno poslovanje, Covid-19, epidemije, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 03.03.2023; Ogledov: 97; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

4.
Triosne preiskave trdnosti na vzorcih zelenega betona : diplomsko delo
Aljaž Visinski, 2022, diplomsko delo

Opis: Zaradi globalne razsežnosti gradbeništva kot panoge in s tem povezanimi odlagališči gradbenih odpadkov, je ozaveščenje o čistem okolju najpomembnejše do slej. Veliko gradbenih odpadkov lahko ponovno uporabimo v najbolj razširjenem gradbenem materialu – betonu. Ena največjih odlagališč so odlagališča elektrofiltrskega pepela. Po dosedanjih raziskavah je znano, da z dodajanjem EFP betonu zmanjšujemo njegovo tlačno trdnost, ki je njegova najpomembnejša karakteristika. Cilj diplomskega dela je bilo ugotoviti, ali lahko nadomestimo komponente betona z odpadnimi materiali, s tem zmanjšamo onesnaževanje okolja, pridobljen zelen beton pa uporabimo v konstrukcijske ali nekonstrukcijske namene. V raziskavi smo naredili vzorce zelenega betona in jih triosno obremenili. Triosno preiskavo smo opravili v območju linearnega napetostnega stanja. Ugotovili smo, da lahko iz odpadnih materialov dobimo beton trdnosti C25/30. Ta je primeren za nekonstrukcijske elemente, z nekaterimi omejitvami pa tudi za konstrukcijske elemente.
Ključne besede: triosne preiskave, trdnost, beton, deformacije pomikov
Objavljeno v DKUM: 09.12.2022; Ogledov: 158; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (4,55 MB)

5.
Primerjalna analiza načinov transporta blaga v mestu
Aljaž Dimič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili različne načine prevoza tovora znotraj mest. Raziskali smo vpliv posameznega načina na okolje, njegove zmogljivosti in novosti, ki strmijo k zmanjševanju onesnaževanja okolja. Osredotočili smo se na to, kolikšna je zmogljivost posameznega prevoznega sredstva in kako vpliva na okolje. Raziskali smo prevoz tovora z lahkim tovornim vozilom na električni pogon in z lahkim tovornim vozilom z motorjem z notranjim izgorevanjem. Primerjali smo izpuste, ki jih v ozračje oddamo v postopku izdelave tako električnega kot tudi vozila na fosilno gorivo in emisije v času uporabe. Pri določevanju zmogljivosti smo si izbrali merilo ene euro palete. Zanimalo nas je koliko tovora lahko prepelje električno vozilo v primerjavi z vozilom z motorjem z notranjim izgorevanjem.
Ključne besede: tovor, elektrika, vozilo, emisije, mesto
Objavljeno v DKUM: 15.11.2022; Ogledov: 140; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (718,15 KB)

6.
Selekcija kandidatov primernih za delovno mesto
Aljaž Štih, 2022, diplomsko delo

Opis: Naloga predstavi najprej pregled literature s področja selekcije kandidatov, primernih za prosto delovno mesto. V nadaljevanju so prikazane teoretične osnove o načinih selekcije kandidatov, primernih za prosto delovno mesto, a s poudarkom na načinih izbora. Zanimalo nas je, kaj vpliva na izbor dobrih človeških virov, katere lastnosti in znanja mora imeti izpraševalec, če želi v podjetju imeti dobre kadre oz. dobre človeške vire, ter katere metode običajno izpraševalci uporabijo pri iskanju primernih kadrov. Zato smo pripravili raziskavo tako, da smo opravili intervjuje z izpraševalci iz različnih podjetij, saj smo želeli pridobiti širšo sliko problematike. Raziskava podaja njihove ocene in mnenja. Rezultati raziskave nam povedo, da je za izpraševalca zelo pomembno, da ima v osnovi primerno stopnjo in področje formalne izobrazbe in dodatna specialna znanja. Na splošno to velja za vse tiste, ki so vključeni v proces zaposlovanja, saj pomeni dodatno znanje s področja zaposlovanja in vodenja razgovorov bistveno boljšo možnost za izbiro primernih kandidatov. Čim bolj je izpraševalec izobražen, tem več različnih metod pozna in jih uspešno uporablja pri svojem delu. Dejansko lahko sklenemo, da je za vsako delovno organizacijo pomembno, da razgovore za zaposlitev vodi ustrezno usposobljeni izpraševalec. Če ga delovna organizacija nima na razpolago, je modro, da si ga najde zunaj svojega podjetja. Vsaka delovna organizacija mora del sredstev nameniti za iskanje primernih človeških virov, saj dobri delavci največ prispevajo k poslovnemu in strokovnemu uspehu podjetja.
Ključne besede: organizacija, management, kadrovski viri, selekcija kadrov
Objavljeno v DKUM: 11.11.2022; Ogledov: 142; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (288,21 KB)

7.
Izgorelost v zdravstveni negi
Aljaž Holc, 2022, magistrsko delo

Opis: Uvod: Obremenitve na delovnem mestu v zdravstveni negi postajajo vse intenzivnejše, mednje štejemo tudi stres in pomanjkanje kadra, ki pogosto vodita v izgorelost in botrujeta fluktuaciji. Temelj raziskovalnega dela je bil ugotoviti povezavo med izgorelostjo in tendenco k zapustitvi organizacije ter poiskati najboljše načine preprečevanja tega pojava. Metode: Uporabljena je bila kvantitativna metoda, za zbiranje podatkov pa smo uporabili anketni vprašalnik, ki je bil prilagojen, sestavljen iz MBI vprašalnika in vprašalnika na temo preprečevanja izgorevanja. Razdeljen je bil med 30 zaposlenih v zdravstveni negi enega izmed socialnih centrov v Avstriji, ugotavljali pa smo stopnjo izgorelosti, stopnjo razmišljanja o zapustitvi organizacije in spraševali po najustreznejših načinih preprečevanja. Pridobljene podatke smo obdelali s pomočjo programov Microsoft Excel in IBM SPSS. Rezultati: Ugotovili smo, da so v povprečju zaposleni na čustveni ravni srednje do visoko izgoreli, doživljajo srednjo do visoko stopnjo depersonalizacije, svoje osebne dosežke pa vrednotijo od srednje do nizko. Ugotovili smo, da statistično pomembna povezava med stopnjo izgorelosti in verjetnostjo fluktuacije obstaja. Hkrati smo ugotovili, da je z vidika zaposlenih najučinkovitejši način preprečevanja fluktuacije t. i. spodbujanje dobrih odnosov in sproščenega vzdušja ter komunikacije kot tudi manjšanje naporov na delovnem mestu, kar vključuje manj telesnih naporov kot tudi več kadra. Diskusija in zaključek: Sklenemo, da se tudi v praksi kažeta naveličanost in izčrpanost zaposlenih, ki nekje v sebi iščejo boljše karierne možnosti, pri tem pa je realizacija le vprašanje časa. Zdravstvena nega, ki je v svojem bistvu zelo lep poklic, vendar je zaradi raznih pravnih zahtev zabredla v nepotrebno kompleksnost na več ravneh. Pretirane zahteve pa zaposleni doživlja kot balast, ki mu krade energijo in odvrača pozornost od glavnega cilja zdravstvene nege, to je človeka.
Ključne besede: stres, izčrpanost, fluktuacija.
Objavljeno v DKUM: 04.11.2022; Ogledov: 305; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

8.
Nonogrami : magistrsko delo
Aljaž Ferk, 2022, magistrsko delo

Opis: Nonogram je uganka, s katero lahko ob njenem reševanju narišemo sliko. Naloga je namenjena algoritmičnemu reševanju črno-belih nonogramov. S temi algoritmi lahko preverjamo pravilnost rešitve nonograma, lahko jih pa tudi uporabljamo kot pomoč pri človeškem reševanju. Najprej je predstavljen algoritem, ki lahko reši le nekatere nonograme, kasneje pa je ta algoritem nadgrajen tako, da najde vse možne rešitve. Odgovori se tudi vprašanje, kako dober je prvoten algoritem ob večanju dimenzij naključnih nonogramov. Predstavi se tudi hiter način barvanja kotov nekaterih nonogramov. Na koncu je predstavljen še vpliv nekaterih komponent na čas reševanja nonograma.
Ključne besede: nonogram, Chernoffova meja
Objavljeno v DKUM: 28.10.2022; Ogledov: 258; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

9.
Projektiranje nove zasnove transformatorske postaje 20/0,4 kV s krožnim vodom na srednji napetosti : diplomsko delo
Aljaž Pavšek, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje rekonstrukcijo transformatorske postaje, ki zajema izvedbo in vključitev nove transformatorske postaje TP Konitex s krožnim vodom v distribucijski elektroenergetski sistem, na lokaciji Industrijska ulica v Slovenskih Konjicah. V podjetju Konitex d. o. o. V Slovenskih Konjicah je trenutna oskrba z električno energijo izvedena preko skupne transformatorske postaje TP Konus. V skladu z odločitvijo Sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo (SODO) je potrebno izvesti odjem električne energije iz distribucijskega omrežja na način, da se bo električna energija za potrebe podjetja Konitex d. o. o. dobavljala neposredno iz distribucijskega omrežja, in sicer preko lastnega merilnega mesta na srednjenapetostnem nivoju.
Ključne besede: transformatorska postaja, kratki stiki, dimenzioniranje opreme.
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 189; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

10.
Ergonomsko oblikovanje delovnih mest z uporabo metod OWAS in EAWS
Aljaž Toplak, 2022, magistrsko delo

Opis: Tema magistrskega dela se nanaša na ergonomijo in ergonomsko oblikovanje delovnih mest. V magistrskem delu je najprej predstavljena teoretična osnova ergonomije, njena uporaba in obremenitve, ki se pojavijo pri delu. Nato je predstavljeno teoretično ozadje metode OWAS, njene prednosti in slabosti ter način uporabe le te. Sledi pregled različnih delovnih mest, ki so bila analizirana po metodi OWAS. Za vsako obravnavano delovno mesto so zbrani opis, rezultati in predlogi izboljšav. Za tem sledi opis metode EAWS, njena uporaba, omejitve in struktura obrazca. Prikazan je še primer uporabe EAWS na digitalnem dvojčku. Obenem sledi še opis in razlaga rezultatov, ter predlogi izboljšav. Na koncu pa je opisana še primerjava med metodama.
Ključne besede: ergonomija, delovno mesto, OWAS, EAWS
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 180; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici