| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 75
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Računovodske rešitve srednje velikih gospodarskih družb v Madžarski pred vstopom in po vstopu v Evropsko zvezo
Sabina Sobočan, 2016, magistrsko delo

Opis: Pred vstopom Madžarske v Evropsko zvezo (v nadaljevanju EU) se je veliko gospodarskih družb, tako slovenskih kot tujih, širilo na Madžarsko in obratno. S širitvijo na druge trge so se morale gospodarske družbe prilagajati računovodskim rešitvam in zakonodaji v državi, kjer so želele poslovati. Z vstopom Madžarske v EU (to je 1. maja 2004) se je za države članice EU poslovanje na Madžarskem nekoliko poenostavilo, saj so morale vse polnopravne članice, med drugimi tudi Madžarska, prevzeti pravni red, uredbe in zakonodajo EU. Sprejete smernice EU je morala Madžarska implementirati v svojo zakonodajo na takšen način, da le-ta ni bila v nasprotju s sprejetimi smernicami EU. V magistrskem delu smo raziskali računovodske rešitve srednje velikih gospodarskih družb na Madžarskem pred vstopom in po vstopu v EU, s poudarkom na oblikovanju in pomembnosti internega pravilnika na področju računovodenja za srednje velike gospodarske družbe. V prvi in v drugi fazi, v teoretičnem delu raziskave smo proučili teoretična izhodišča računovodskih rešitev srednje velikih gospodarskih družb na Madžarskem pred in po vstopu v EU. V tretji fazi, v empiričnem delu raziskave, smo z pomočjo ankete in raziskovalnih metod raziskali pomembnost vpliva urejenosti in zapisa računovodske politike srednje velikih gospodarskih družb na Madžarskem pred vstopom in po vstopu v EU. Rezultati so pokazali, da srednje velike gospodarske družbe na Madžarskem pred vstopom in po vstopu v EU niso dajale in ne dajejo velikega pomena na zapis in sprejetje računovodske politike, kljub zakonskim zahtevam, da so le-te morale biti (pred vstopom v EU, to je do 30. 4. 2004) in morajo biti zapisane in sprejete (po vstopu v EU, to je od 1. 5. 2004 do danes).
Ključne besede: Madžarska, Evropska zveza, računovodska načela, računovodska politika, temeljne ekonomske kategorije v računovodenju, srednje velike gospodarske družbe, zavezanci za sestavljanje letnega poročila, letno poročilo, poslovno poročilo, računovodsko poročilo, bilanca stanja, izkaz poslovnega izida, direktiva 2013/34/EU, pravilnik o računovodstvu
Objavljeno: 16.12.2016; Ogledov: 884; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (3,16 MB)

2.
Davčno svetovanje
Stanko Čokelc, Majda Kokotec-Novak, 2013, znanstvena monografija

Ključne besede: davki, obdavčenje, organizacija poslovanja
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 633; Prenosov: 43
URL Povezava na celotno besedilo

3.
OCENJEVANJE VREDNOSTI PODJETIJ V KRIZNIH RAZMERAH
Milena Mikola Forjan, 2013, magistrsko delo

Opis: Gospodarska kriza se odraža na številne makroekonomske kategorije, predvsem pa negativno vpliva na bruto družbeni produkt in zaposlenost. Povečevanje brezposelnosti dodatno znižuje povpraševanje in gospodarstvo se je tako znašlo v depresijski spirali. Gospodarska kriza je prizadela predvsem finančno, avtomobilsko, gradbeno in lesarsko dejavnost, poslovanje z nepremičninami, elektroindustrijo in trgovine s tako imenovanim cikličnim blagom. Vpliv krize na podjetja se kaže predvsem v obliki zmanjšanega obsega prodaje, s slabšo plačilno in kreditno sposobnostjo podjetij ter v obliki oteženega strateškega in operativnega načrtovanja v podjetjih. V času gospodarske krize so se predpostavke za podkrepljeno ocenjevanje izrazito poslabšale. Glede na makroekonomske kazalnike in kazalce, ki kažejo na vedno bolj zaostreno gospodarsko stanje, ocenjujemo, da gospodarska kriza vpliva na dejavnike ocenjevanja vrednosti podjetja. Pri uporabi načina ocenjevanja, zasnovanega na prihodnjem donosu, gredo v proces ocenjevanja različna tveganja, in sicer v obliki čistega denarnega toka, časa trajanja donosa in diskontne stopnje. Da bi ocenjevanje vrednosti podjetij temeljilo na ustreznih predpostavkah, je poznavanje interpretativne moči vodilnih dejavnikov ocenjevanja ključnega pomena za določitev njihove vrednosti v procesu ocenjevanja. Na računovodsko predračunavanje se gospodarska kriza odraža z znižanimi aktualnimi in prihodnjimi dobički in denarnimi tokovi. Posredno so tveganja na trgu kapitala vplivala tudi na netvegano mero donosa, ki je padla pod dolgoročno raven. V zadnjih dveh letih se je gospodarska kriza negativno odražala tudi na mero donosa za tržno tveganje. Čeprav je mera donosa za tržno tveganje padla, je glede na večje tveganje pričakovati višjo mero donosa za tržno tveganje. Koeficient beta ima glede na gospodarsko dejavnost podjetja različne učinke. Težke gospodarske razmere ga povečujejo, stabilni časi privedejo do nasprotnega učinka. Glede na specifičnost podjetja in dejavnosti ter druge razmere je v procesu ocenjevanja potrebno še morebiti vključiti dodatna tveganja. Zaradi pomembno spremenjenih okoliščin je pri ocenjevanju vrednosti podjetja potrebno upoštevati vpliv kriznih razmer na dejavnike ocenjevanja vrednosti podjetja. Da bi bil proces ocenjevanja čim bolj sistematičen in transparenten, je smiselno, da proces ocenjevanja oblikujemo v ustrezen model ocenjevanja. V magistrskem delu predstavljamo model ocenjevanja vrednosti podjetja, zasnovan na prihodnjem donosu v kriznih razmerah. V času gospodarske krize mora ocenjevalec vrednosti podjetij več časa nameniti preučevanju okolja in podrobni analizi podjetja ter prepričljivemu načrtovanju denarnih tokov. Dejavnike ocenjevanja vrednosti podjetij je potrebno skrbno oceniti na podlagi predhodno narejene analize makroekonomskega okolja in podjetja.
Ključne besede: gospodarska kriza, ocenjevanje vrednosti podjetij, DCF-metoda
Objavljeno: 07.03.2014; Ogledov: 1219; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici