| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 237
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Pomen ugleda pooblaščenega revizorja in njegova zaznavnost v slovenski družbi
Ana Marie Podgoršek, 2023, diplomsko delo

Opis: Revidiranje ima v družbi velik pomen, saj revizorji in pooblaščeni revizorji povečajo verodostojnost revidiranih informacij. Zaradi tega procesa lahko nato uporabniki lažje zaupajo v računovodske izkaze, ker je manjša možnost, da le-ti vsebujejo pristranske ali pomanjkljive informacije. Kljub pomembni vlogi v družbi pa so nekateri mnenja, da poklic pooblaščenega revizorja ni ugleden, kar morda menijo, zaradi raznih škandalov, v katere so bili vpleteni pooblaščeni revizorji ali revizijska podjetja. Vendar potrebno je pomisliti, ali je pravično soditi celotno stroko na dejanjih nekaj oseb oziroma podjetij. V diplomskem delu nas je zanimal ugled poklica pooblaščenega revizorja v slovenski družbi. V teoretičnem delu smo se najprej posvetili zunanjemu revidiranju in pooblaščenemu revizorju, nato na ugled v poslovnem svetu, nakar smo te dve tematiki združili ter preučili obstoječo literaturo na temo poklicnega ugleda revizije, specifično smo se posvetili ugledu pooblaščenega revizorja. V empiričnem delu diplomskega dela smo analizirali anketni vprašalnik in glede na pridobljene podatke potrdili oziroma ovrgli zastavljeni hipotezi. Ugotovili smo, da je poklic pooblaščenega revizorja v Sloveniji zaznan kot ugleden ter da je, po mnenju anketirancev, ugled revizijskemu podjetju pomemben.
Ključne besede: zunanje revidiranje, revizijsko podjetje, pooblaščeni revizor, poklicni ugled, ugled pooblaščenega revizorja
Objavljeno v DKUM: 15.01.2024; Ogledov: 75; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

2.
Stanje državnega notranjega revidiranja v Sloveniji
Stanka Lülik, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava pomen in vlogo revidiranja javnega sektorja v Sloveniji, pravni okvir državnega notranjega revidiranja, posebnosti različnih načinov organiziranja notranje revizije proračunskih uporabnikov in stanje državnega notranjega revidiranja v Sloveniji. Problemi državnega notranjega revidiranja v Sloveniji so naslednji: državno notranje revidiranje je pri več kot polovici proračunskih uporabnikov zgolj funkcija skladnosti (zakonitosti) poslovanja; državno notranje revidiranje v več kot polovici primerov izvajajo zunanji izvajalci storitev notranjega revidiranja in državno notranje revidiranje v Sloveniji pri več kot polovici proračunskih uporabnikov ne spremlja kakovosti svojega delovanja. Rezultati lastne raziskave kažejo, da je največ nalog notranjega revizijskega posla/lov predstavljalo notranje revidiranje skladnosti (zakonitosti), podobno navajajo tudi podatki Urada RS za nadzor proračuna, in sicer predstavljajo pregledi pravilnosti poslovanja 87 % vseh izvedenih notranjerevizijskih pregledov. Opravili smo lastno raziskavo med proračunskimi uporabniki z državnim notranjim revidiranjem. Pri tem smo zbrali 270 odgovorov, in sicer 61 % ali 166 anketirancev je izbralo odgovor »Z zunanjimi izvajalci storitev notranjega revidiranja«, 25 % ali 67 anketirancev odgovor »S skupno notranjerevizijsko službo«, preostalih 14 % oz. 37 anketirancev pa »Z lastno notranjerevizijsko službo«. Da je notranje revidiranje z najemom zunanjega izvajalca že vrsto let prevladujoča oblika zagotavljanja notranjega revidiranja proračunskih uporabnikov, ugotavlja Urad Republike Slovenije za nadzor proračuna. Spremljanje kakovosti delovanja se je v vprašalniku preverjalo z vprašanjem, »Kako spremljate kakovost delovanja notranjega revidiranja (kakovost opravljene notranje revizije, kakovost notranjerevizijskega poročila, priporočila notranje revizije, strokovnost izvajalcev notranjega revidiranja)?« Največ odgovorov, 45 %, je bilo, »Ne spremljamo«. Večina proračunskih uporabnikov v Sloveniji ne spremlja kakovosti delovanja.
Ključne besede: revidiranje javnega sektorja, pravila državnega notranjega revidiranja, načini organiziranja notranje revizije proračunskih uporabnikov, stanje državnega notranjega revidiranja v Sloveniji, izzivi državnega notranjega revidiranja v Sloveniji.
Objavljeno v DKUM: 15.01.2024; Ogledov: 64; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

3.
Poštenost zaposlenih v podjetju x in anonimni namigi o spornih dejanjih
Goran Kozar, 2023, magistrsko delo

Opis: Etičnost in poštenost v podjetju X nista le formalna načela, temveč tvorita temelje za zaupanja vreden odnos med zaposlenimi, vodstvom in podjetjem. Poudarek na poštenosti je ključnega pomena, saj ustvarja okolje, kjer se zaposleni počutijo cenjene in zavezane visokim etičnim standardom, kar pozitivno vpliva na učinkovitost in ugled podjetja. Anonimni namigi o morebitnih nepravilnostih v podjetju so koristni za odkrivanje in odpravljanje neetičnih dejanj. Zagotavljajo anonimnost, ki spodbuja več zaposlenih k sodelovanju v razkrivanju potencialnih težav. Vendar pa prinašajo tudi izzive, kot je možnost zlorabe sistema in potreba po natančni preiskavi. Preprečevanje neetičnih zadev v podjetju je ključno za ohranjanje ugleda, zaupanja strank in ustvarjanje prijetnega delovnega okolja. To zahteva vzpostavitev jasne etične kulture, vključno z etičnimi smernicami, ki jih morajo vsi zaposleni razumeti in sprejeti. Vodstvo mora biti zgled, usposabljanje zaposlenih pa redno in celovito. Kazni za kršitve in sistem za spremljanje ter prilagajanje ukrepov so prav tako ključni elementi preprečevanja nepravilnosti. Empirični del magistrske naloge se osredotoča na poštenost zaposlenih in anonimne namige o nepravilnostih. S pomočjo anketnega vprašalnika, izpolnjenega s strani zaposlenih v podjetju X, preučujemo njihovo razumevanje etičnih vrednot, ravnanje v primeru neetičnih dejanj ter odzive na ugotovljene sporne situacije. Pridobljene rezultate primerjamo z ugotovitvami tujih raziskav. V zaključku je poštenost ključna za etično poslovanje v podjetju X, ki ga podpirajo anonimni namigi kot orodje za ohranjanje integritete. Empirična raziskava pomaga razumeti stanje poštenosti in učinkovitost sistema namigov v konkretnem kontekstu podjetja X ter primerjati te ugotovitve z raziskavami iz drugih držav.
Ključne besede: prevare v podjetju, namigi o prevarah, etični kodeks, poštenost zaposlenih, sporna dejanja v podjetju
Objavljeno v DKUM: 16.11.2023; Ogledov: 283; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

4.
Varstvo osebnih podatkov v računovodskih postopkih
Zala Plohl, 2023, diplomsko delo

Opis: V današnjem času predstavlja zloraba osebnih podatkov velik problem tako na področju računovodstva kot tudi na drugih ravneh življenja. Varstvo osebnih podatkov je temeljna pravica vsakega posameznika in se mora spoštovati, vendar pa kljub strogi zakonodaji in predpisanim kaznim za kršitelje, še vedno predstavlja veliko težavo. Prav zaradi tega sem se odločila to temo podrobneje raziskati. V diplomskem delu smo v petih večjih vsebinskih poglavjih ugotavljali, kakšno je varstvo osebnih podatkov v računovodskih postopkih. V sklopu prvega poglavja smo opredelili računovodsko dejavnost ter opisali delitev računovodstva v podjetju. Naslednje poglavje zajema splošne informacije o politiki varstva osebnih podatkov, kjer smo se osredotočili predvsem na ureditev varstva osebnih podatkov v RS in si pri tem pomagali tudi s splošno uredbo GDPR in drugimi zakoni ter direktivami, ki so s tem tudi povezane. V našem osrednjem in hkrati tudi najobsežnejšem poglavju smo ugotavljali varstvo osebnih podatkov v računovodskih postopkih. V tem poglavju smo raziskovali predvsem elektronsko poslovanje, prednosti in slabosti takšnega načina poslovanja ter njegovo varnost. Dotaknili smo se tudi varnega načina zbiranja, obdelovanja, posredovanja in pa brisanja osebnih podatkov v računovodskih postopkih. Raziskovali smo tudi ukrepe za zaščito osebnih podatkov in jih predstavili. Raziskovali smo tudi kršitve varstva osebnih podatkov in spremembe računovodskih postopkov, ki so posledica regulacij varstva osebnih podatkov. V sklopu naslednjega poglavja smo zajeli še nadzorne organe, ki skrbijo za to, da do zlorab in kršitev varstva osebnih podatkov ne bi prihajalo. Dotaknili smo se tudi sankcij za kršitelje. V sklopu zadnjega vsebinskega poglavja smo predelali še mehanizme za varstvo osebnih podatkov pri elektronskem poslovanju v računovodskih postopkih. Izdelali smo tudi lastno tabelo, kjer smo mehanizme razdelili v različne skupine glede na njihovo vrsto in jih med seboj primerjali tudi po različnih kriterijih, ki smo si jih sami zadali. Ugotavljali smo, kateri mehanizmi so v računovodstvu najbolj uporabni, aktualni, kompleksni ali strogi glede na sankcije.
Ključne besede: osebni podatki, varstvo, računovodstvo, postopki, politika zasebnosti
Objavljeno v DKUM: 09.11.2023; Ogledov: 190; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

5.
Kmetijstvo z ekonomskega vidika in kmetija kot pravno-organizacijska oblika
Tinkara Iza Krabonja, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu obravnavamo temo kmetijstva v Sloveniji, in sicer iz ekonomskega vidika, in kmetijsko gospodarstvo kot pravno-organizacijsko obliko. Problem slovenskega kmetijstva je njegova nekonkurenčnost in posledično propadanje ter zapuščanje kmetij in nezanimanje za kmetijstvo med mladimi. Prav tako pa neobravnavanje kmetijskih gospodarstev kot neke vrste podjetja. V pisnem delu smo predstavili, kaj vse je potrebno za delovanje kmetijskega gospodarstva, za knjigovodenje, razpored dela, spekter davkov, poročanje, probleme in omejitve, subvencije idr. Dobljeni rezultati pisnega dela razkrivajo, da kmetje ne poznajo lastnih cen svojih pridelkov, da sta statusa samostojnega podjetnika in kmeta dokaj podobna in tudi oba zelo omejena z vidika delovanja in možnosti investicij ter širitve poslovanja in da je neglede na izbrani način knjigovodenja, enostaven ali dvostaven, od kmetijskih gospodarstev zahtevano enako poročanje. Sklepi pisnega dela so, da je kmetije potrebno obravnavati kot podjetja, potrebno je tudi dodatno poznavanje računovodskega vidika kmetovanja, delovanja kmetijskega gospodarstva za boljše razumevanje uspešnosti poslovanja in ekonomičnosti.
Ključne besede: Osnovna kmetijska in osnovna gozdarska dejavnost, kmetijsko gospodarstvo, knjigovodenje, lastna cena, poročanje
Objavljeno v DKUM: 26.10.2023; Ogledov: 202; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

6.
Ali računovodje dojemajo napačno računovodsko poročanje kot etični problem?
Neja Novak, 2023, diplomsko delo

Opis: Računovodstvo je neizogibna dejavnost vsakega podjetja, in ker je računovodsko poročanje del tega, je pomembno, da je le-to pripravljeno skladno s pravili. Nenamerne napake so človeške in se lahko pripetijo vsakomur, za namerne napake pa je potrebno, da zanje odgovarja vsak posameznik. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu je predstavljeno računovodsko poročanje, pri katerem smo se osredotočili na njegovo pojmovno opredelitev in odgovornost za računovodsko poročanje. Teoretičen del zajema tudi poglavje o etičnosti zaposlenih, v sklopu katerega smo predstavili kodeks poklicne etike računovodje, načela obnašanja računovodje in navedli, katere so prevare računovodskih strokovnjakov. V empiričnem delu smo želeli ugotoviti, ali računovodje dojemajo napačno računovodsko poročanje kot etični problem. Ugotovili smo, da več kot polovica anketiranih računovodij meni, da je napačno računovodsko poročanje etični problem sodelavcev v računovodstvu.
Ključne besede: Računovodsko poročanje, računovodja, etični problem, prevara.
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 186; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (839,96 KB)

7.
Kako meriti kvaliteto računovodskega poročanja?
Žana Novak, 2023, diplomsko delo

Opis: Računovodsko poročanje je vse bolj zapleteno in številna podjetja se soočajo z izzivom, kako izpolniti zahteve standardov glede računovodskega poročanja in hkrati bralcem zagotoviti informacije, ki so zanje smiselne in razumljive. Prav tako so za delovanje podjetja kot tudi njihovo poslovanje pomembna skrbno in kvalitetno izdelana računovodska poročila. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo na začetku zapisali pojmovno opredelitev računovodskega poročanja in opisali vrste računovodskih poročanj, ki jih poznamo, ter navedli in pojasnili njegove cilje. V nadaljevanju smo se osredotočili na merjenje kvalitete računovodskega poročanja. V sklopu tega poglavja smo spoznali vpliv merjenja kvalitete računovodskega poročanja, katere vrste napovedi poznamo, katera merila se uporabljajo za ocenjevanje informacij v računovodskem poročanju ter navedli modele za merjenje le-tega. V empiričnem delu je opisana raziskava usmerjenih intervjujev, ki smo jih izvedli z uporabniki računovodskih poročil. Na podlagi odgovorov na zastavljena vprašanja smo ugotovili, da večina intervjuvancev meni, da je za merilo kvalitete računovodskega poročanja najbolje izbrati različne kontrole računovodskih informacij ter z njimi preveriti resničnost, verodostojnost in natančnost le-teh. Ugotovili smo, da so intervjuvancem predlagana merila zelo pomembna, saj se lahko z njimi zagotovi kvalitetno računovodsko poročanje; tako lahko namreč pridemo do dejanske slike poslovanja podjetja.
Ključne besede: Računovodsko poročanje, računovodski standardi, računovodski izkazi, merjenje.
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 185; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

8.
Stanje kakovosti revidiranja računovodskih izkazov in obsega zunanjega revidiranja v Sloveniji
Lucija Naglič, 2023, diplomsko delo

Opis: Revidiranje igra ključno vlogo pri zagotavljanju, da organizacije delujejo v skladu z uveljavljenimi standardi, predpisi in sistemi kakovosti. Pomaga pri odkrivanju področij, kjer so prisotne pomanjkljivosti ali napake ter morebitne nevarnosti in priložnosti. Za velika in javna podjetja je dokazovanje točnega finančnega poročanja bistvenega pomena, saj se investitorji, posojilodajalci in vladni subjekti za sprejemanje odločitev zanašajo na finančne izkaze podjetja. V zadnjih letih so se povečali dvomi v to, da je revizor neodvisen od revidiranega podjetja, zato bi lahko rekli, da vedno več subjektov kot kakovostno revidiranje opredeljuje revidiranje, pri katerem je pooblaščeni revizor popolnoma neodvisen od revidiranega podjetja. Na podlagi analize zbranih podatkov o opravljenih urah revizije v letih 2020 in 2021 za vse revizijske družbe v Sloveniji in podatkov o izrečenih ukrepih s strani Agencije za javni nadzor nad revidiranjem v obeh letih, smo ugotovili, da obstaja šibka in negativna povezava med kakovostjo revidiranja računovodskih izkazov in obsegom revidiranja računovodskih izkazov v Sloveniji. Podali smo tudi predviden razlog za takšno povezavo in dva predloga za izboljšanje kakovosti revidiranja.
Ključne besede: revidiranje, kakovost revidiranja, obseg revidiranja, nadzor nad revidiranjem v Sloveniji, raziskava kakovosti in obsega revidiranja v Sloveniji.
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 162; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

9.
Presoja upravičenosti investicije v sončno elektrarno
Ana Štritof, 2023, diplomsko delo

Opis: Dolgoročne investicije imajo pomemben vpliv na uspešno poslovanje podjetja, zato je ključnega pomena, da se investicijske odločitve v podjetju temeljito presojajo in ocenjujejo. Diplomsko delo presoja upravičenost investicijskega projekta izgradnje razdeljene male fotovoltaične elektrarne na strehi objekta podravskega podjetja. Investicijski projekt smo presojali s finančno analizo in kazalniki neto sedanje vrednosti, notranje stopnje donosa, indeksa donosnosti in dobe povračila, ki so bili izračunani na podlagi investicijskih izdatkov, stroškov obratovanja in vzdrževanja ter pričakovanih koristi, ki zajemajo prihranke pri stroških električne energije in prihodke od prodaje viškov električne energije. V ekonomski analizi, ki temelji na finančnem denarnem toku, smo ovrednotili še zunanje učinke oziroma eksternalije, tj. zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. S pomočjo izbranih pristopov in meril vrednotenja smo ugotovili, da je investicija v sončno elektrarno sprejemljiva. Podjetje je želelo z investicijo v obnovljive vire energije okrepiti svoj poslovni položaj kot družbeno odgovorno podjetje, saj ne nosi odgovornosti le kot pomembno podravsko podjetje, ampak skrbi, da ima njihovo delovanje čim boljši vpliv na širšo družbo in čim manjši vpliv na naravno okolje. Sončna elektrarna, namenjena samooskrbi podjetja z električno energijo, predstavlja neposreden prispevek k zelenemu prehodu v nizkoogljično družbo.
Ključne besede: investicijski projekt, sončna elektrarna, presoja, finančna in ekonomska analiza, upravičenost investicije
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 237; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

10.
Dojemanje kakovosti notranjega revidiranja pri proračunskih uporabnikih
Petra Golenač, 2023, magistrsko delo

Opis: V teoretičnem delu magistrskega dela smo s pomočjo domače in tuje literature ter virov opisali opredelitev proračunskih uporabnikov, značilnosti notranje revizije v javnem sektorju, hierarhijo pravil državnega notranjega revidiranja in načine zagotavljanja notranjega revidiranja pri proračunskih uporabnikih. Opisali smo naloge in pomen Urada RS za nadzor proračuna, spremljanje stanja notranjega nadzora javnih financ in pomen programa zagotavljanja in izboljševanja kakovosti notranjega revidiranja pri proračunskih uporabnikih. Na koncu teoretičnega dela smo opredelili kakovost notranjega revidiranja in opisali kazalnike kakovosti notranjega revidiranja. Na osnovi proučene literature menimo, da je notranja revizija kakovostna, če je uspešna in učinkovita. Uspešnost in učinkovitost notranje revizije pa lahko merimo s kazalniki delovanja notranje revizije, pri čemer je pomembno, da vodja notranje revizije določi ključne kazalnike delovanja notranje revizije in njihove ciljne vrednosti ter rezultate beleži v Programu zagotavljanja in izboljševanja kakovosti notranje revizije ter z rezultati seznanja poslovodstvo in organ nadzora. V empiričnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika, ki smo ga poslali naročnikom (proračunskim uporabnikom, ki storitve notranjega revidiranja zagotavljajo z zunanjim izvajalcem), in anketnega vprašalnika, ki smo ga poslali zunanjim izvajalcem storitev notranjega revidiranja, raziskali dojemanje kakovosti notranjega revidiranja pri proračunskih uporabnikih. Pri raziskavi smo izhajali iz ključnih težav, ki jih Urad RS za nadzor proračuna navaja v letnem poročilu notranjega nadzora javnih financ, to je, da proračunski uporabniki od zunanjih izvajalcev pogosto ne dobijo kakovostne in ustrezne storitve notranjega revidiranja ter da storitve notranjega revidiranja niso skladne z Usmeritvami za državno notranje revidiranje. Notranja revizija tako lahko predstavlja zakonsko obvezo in porabnika sredstev oziroma je cena notranje revizije lahko najpomembnejši kriterij pri izbiri državnega notranjega revizorja, zunanji izvajalci državnega notranjega revidiranja pa z doseženimi cenami na trgu storitev državnega notranjega revidiranja ne morejo zagotavljati kakovostnega notranjega revidiranja. Ugotavljamo, da so pri izbiri državnega notranjega revizorja pomembna priporočila uporabnikov. Iz rezultatov raziskave izhaja, da za naročnike storitev državnega notranjega revidiranja kakovost notranje revizije ni pogojena s ceno revizijskih storitev. Zunanji izvajalci storitev notranjega revidiranja pa menijo, da z doseženimi cenami na trgu ne morejo zagotavljati kakovostnega državnega notranjega revidiranja. Na osnovi izsledkov magistrskega dela predlagamo zagotovitev ustreznih pravnih podlag, ki bodo vse izvajalce državnega notranjega revidiranja zavezovale k obvezni uporabi enotno delujočega sistema državnega notranjega revidiranja. Strinjamo se s predlogom Urada RS za nadzor proračuna, da se rešitev nahaja v obvezni uporabi enotno delujočega sistema notranjega revidiranja proračunskih uporabnikov (e-Notranja revizija). Z obvezno uporabo aplikacije bo dosežena enotna programska podpora notranjemu revidiranju proračunskih uporabnikov in zagotovljen enotno delujoč sistem notranjega nadzora javnih financ. Uporaba aplikacije e-Notranja revizija bo zagotovila enoten pristop k delu notranje revizije, izboljšala kakovost, celovitost in objektivnost podatkov ter uredila cene storitev notranjega revidiranja.
Ključne besede: notranja revizija, proračunski uporabnik, kakovost, javni sektor
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 216; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

Iskanje izvedeno v 0.97 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici