| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Program vadbe za izboljšanje gibalnih sposobnosti deklet v športni gimnastiki
Patricija Jug, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem želela s pomočjo ustreznih testov preveriti, koliko dekleta, ki trenirajo športno gimnastiko v Športnem društvu Studenci, napredujejo v razvoju motoričnih sposobnosti v času po prvem zaprtju države. V raziskavi je sodelovalo 27 deklet, ki tekmujejo v štirih starostnih kategorijah: mlajše deklice, starejše deklice, kadetinje in mladinke. Dekleta so program vaj izvajala tri mesece, od dva do trikrat tedensko, 20 minut v sklopu splošnega ogrevanja. Program vaj se je vsak mesec spremenil glede na napredek posamezne skupine deklet. Meritve so se opravile štirikrat – prvič takoj po vrnitvi v športno dvorano in po vsakem mesecu vadbe. Meritve so bile opravljene v Športnem društvu Studenci Maribor. Spremljani so bili naslednji parametri: tek na 20 metrov, skok v daljino z mesta, vesa v zgibi, dvigovanje nog na letveniku, gibljivost v kolčnem sklepu in premagovanje poligona nazaj. Cilji so bili ugotoviti, ali bo viden napredek od prvega do četrtega testiranja, v kateri starostni skupini bo napredek največji in pri kateri gibalni sposobnosti bodo dekleta najbolj napredovala. Meritve so pokazale napredek pri skoraj vseh testiranih parametrih pri večini tekmovalk. Diplomsko delo je razdeljeno v teoretični del, ki zajema teorijo gimnastike in njeno zgodovino, v empiričnem delu pa so predstavljene meritve gibalnih sposobnosti ter potrjene in ovržene hipoteze.
Keywords: gimnastika, trimesečni program, gibalne sposobnosti, otroci, dekleta
Published in DKUM: 26.03.2024; Views: 87; Downloads: 6
.pdf Full text (1007,42 KB)

2.
Ekspertni model priprave in uspešnosti tekmovalk v kategoriji mlajših deklic v ženski športni gimnastiki : diplomsko delo
Neli Štruc, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Športna gimnastika spada med najelegantnejše ter najatraktivnejše športe in je prisotna po celem svetu. Je polistrukturna konvencionalna športna panoga in jo uvrščamo med športe, ki imajo značilen vpliv na transformacijo psihosomatskega statusa športnika. Poleg samega procesa treninga, ki pomembno vplivajo na športnika, pa so izjemno pomembna tudi sama tekmovanja, saj so prav ta povezana z uspešnostjo športnika. Namen diplomskega dela je na osnovi dosedanjih znanj in raziskav opredeliti ter predstaviti ekspertni model priprave in uspešnosti, natančneje v kategoriji mlajših deklic v ženski športni gimnastiki, ki bo lahko koristil tako trenerjem kot tudi posameznim tekmovalkam in ostalim članom tima za boljši razvoj v njihovi nadaljnji karieri. S pomočjo meritev, ki smo jih izvedli, smo ugotovili, kakšna je trenutna potencialna uspešnost v kategoriji mlajših deklic ženske športne gimnastike v Sloveniji. S tem bomo lahko hkrati omogočili hitrejši napredek pri razvoju tekmovalnih rezultatov vsake posameznice kot tudi celotne kategorije mlajših deklic. Trenerjem bomo lahko omogočili vpogled, kakšna je uspešnost njihovih tekmovalk, da bodo lahko prilagajali njihove potrebe po boljših rezultatih ali pa le nadaljevali s strategijo treninga, kot so doslej. Vse rezultate smo obdelali s pomočjo programa Excel in jih razvrstili v tabele, tako da si bralci lahko rezultate lažje predstavljajo.
Keywords: športna gimnastika, model, ekspertno modeliranje, potencialna uspešnost, mlajše deklice
Published in DKUM: 06.09.2023; Views: 279; Downloads: 35
.pdf Full text (1,33 MB)

3.
Organizacijski in pravni vidiki prepoznavanja športne panoge e-šport
Žan Zupanič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Elektronski šport ali e-šport je ime, ki se uporablja za opis igranja videoiger preko različnih platform (osebni računalnik, konzole, mobilni telefoni). V zadnjih nekaj letih je e-šport doživel ogromno rast in se tako prebil med prevladujoče športne panoge na svetu. Diplomska naloga obravnava zgodovino e-športa, kako se je le-ta razvijal in raziskuje panogo na sedanji točki njenega razvoja. Namen diplomske naloge je povečati prepoznavnost te panoge ter ugotoviti stopnjo seznanjenosti z e-športi v Sloveniji. V diplomski nalogi smo uporabili analitično deskriptivno metodo, ki zajema pregled strokovne literature, v raziskovalnem delu naloge pa smo s pomočjo anketnega vprašalnika ugotavljali stopnjo prepoznavnosti panoge v Sloveniji, kako slovenska javnost razume e-šport, koliko igra videoigre ter koliko osnovnih informacij o panogi sploh ima. Na osnovi odgovorov smo ugotovili, da je stopnja poznavanja panoge pri nas dokaj nizka, predvsem pri anketirancih nad 35 let starosti, kljub temu pa je večina anketirancev vsaj slišala za enega od e-športov. Ugotavljamo, da smo s tem dosegli vse zastavljene cilje diplomskega dela.
Keywords: e-šport, profesionalno igranje iger, tekmovanje
Published in DKUM: 16.05.2023; Views: 381; Downloads: 41
.pdf Full text (3,35 MB)

4.
Organizacija glasbenih prireditev v športnih objektih
Špela Pristavec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se bomo posvetili organizaciji glasbenih prireditev od raziskav in izhodišč do finančnega upravljanja, tehnične izvedbe, davčnih in pravnih vidikov, varnostnega upravljanja in vodenja dogodka. Cilj zaključnega dela je pridobiti čim bolj natančne informacije o stanju prireditvene industrije na slovenskih tleh in razviti enovit model ali portfelj, ki korak za korakom vodi izvajalca prireditve od zasnove do izvedbe. Zgledovali se bomo po nekaterih tujih modelih in upoštevali priporočila že dobro uveljavljenih menedžerjev. Preučili bomo športne objekte kot prireditveni prostor, ki glasbeni panogi omogoča delovanje pod svojim okriljem, in primerjali zadovoljstvo publike z domačo ponudbo prizorišč v primerjavi s tujino, predvsem sosednjimi državami. Metodologija dela bo zajemala anketni vprašalnik in analizo zbranih podatkov, deskripcijo in kompilacijo. Možna je uporaba empirične metode, s katero bi na podlagi izkušenj in opažanj utemeljili določene pojave. Naredili bomo raziskavo tujih uspešnih praks, predvsem bližnjih držav, in poskušali ugotoviti, ali lahko na domačih tleh apliciramo kakšno organizatorsko metodo.
Keywords: prireditve, glasba, organizacija, športni objekti, prireditveni prostori
Published in DKUM: 18.10.2022; Views: 580; Downloads: 88
.pdf Full text (12,61 MB)

5.
Organizacija športno plezalne prireditve - Vzhodna liga Radlje ob Dravi : diplomsko delo
Andraž Plošnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Športno plezanje vedno bolj pridobiva na popularnosti in prepoznavnosti, kar lahko pripišemo odličnim rezultatom naših tekmovalcev na svetovnih tekmovanjih. Z naraščanjem popularnosti pa se pojavlja vedno več dogodkov, ki športno plezanje postavljajo v ospredje. Eno izmed takšnih dogodkov je Vzhodna liga v športnem plezanju za mlajše kategorije. Cilj tekmovanja je športno plezanje približati širši skupini otrok in jim s tem olajšati prehod na tekmovanja višjega ranga. Diplomska naloga bo na podlagi modela organizacije velikih športnih tekmovanj (Kolar in Zaletel, 2013) pripravila strateško analizo projekta Vzhodne lige Radlje ob Dravi in pripravila načrt operativne priprave obravnavanega projekta.
Keywords: športno plezanje, organizacija, planiranje, management
Published in DKUM: 09.09.2022; Views: 483; Downloads: 30
.pdf Full text (1009,21 KB)

6.
Tehnika in metodika osnovnih prvin trikinga : diplomsko delo
Žiga Šporin, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Triking je šport, ki so ga športniki borilnih veščin ustvarili kot prikaz svojega znanja na dosti višjem in bolj atraktivnem nivoju. Z izdajo borilnih filmov in borbenih video iger se je v športnikih pojavila želja po znanju in premiku mej mogočega pri prikazu borilnih veščin. Najprej se je pojavila izpeljanka imenovana ekstremne borilne veščine iz katere pa se je kmalu ustvaril triking. Športniki so svoje znanje širili po internetnih forumih in tako šport predstavili večjim množicam. Danes je triking po osnovi še vedno enak svoji prvotni različici, a se je nivo znanja športnikov strmo dvignil. Sestavljen iz brc, salt in prehodnih elementov je triking začel dobivati svojo podobo. Brcam in saltam v trikingu so športniki začeli dodajati več obratov in variacij ter tako kombinacije dvignili na nepredstavljivo težak nivo. Pojavili so se novi triki in nove variacije, ki so omogočile povezovanje velikih trikov, katero prej ni bilo mogoče. Namen diplomske naloge je predstaviti osnovne elemente trikinga, ki bi lahko vplivali na športnikov pristop k učenju, trenerjem in bodočim trenerjem pa predstavil bolj dostopen postopek učenja. Za boljše razumevanje vsebuje diplomsko delo tudi terminološki slovar tujk, prvine pa vsebujejo tudi kinematogram, da si jih lahko bralec lažje predstavlja.
Keywords: triking, prvine trikinga, kombinacija, izvedba, borilne veščine
Published in DKUM: 02.06.2022; Views: 498; Downloads: 44
.pdf Full text (4,43 MB)

7.
Vpliv covida-19 na vrnitev otrok v organizirano športno vadbo v nk radomlje
Jaka Ihbeisheh, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava vpliv epidemije covida-19 (koronavirusne bolezni 2019) na vrnitev otrok v organizirano športno vadbo v Nogometni klub (NK) Radomlje. Delo temelji na rezultatih ankete in podatkih o številu otrok, vključenih v vadbo nogometa v sezonah 2020/2021 in 2021/2022. Omenjeni rezultati ankete in podatki o številu otrok so podlaga za analizo števila otrok, ki so se bili pripravljeni vrniti v tekmovalno-trenažni proces po preklicu epidemije. Obenem delo preučuje razloge, ki so vplivali na nadaljevanje oziroma morebitno prekinitev obiskovanja treningov. Rezultati, zbrani iz ankete in podatkov, so ključni za preučitev posledic, ki bi jih nevrnitev otrok v organizirano vadbo nogometa imela za NK Radomlje kot organizacijo. Raziskava je pokazala, da bo NK Radomlje, kljub epidemiji covida-19, uspel slediti začrtani strategiji, ki poudarja vzgojo mladih nogometašev za člansko ekipo kluba in za prodajo na športnem trgu. Ohranitev večine otrok v trenažnem procesu pomeni tudi ohranitev prihodka iz vadnin, ki bo klubu omogočil sodelovanje s kakovostnim trenerskim kadrom. Ta pa bo bistven pri izpolnjevanju primarnega poslanstva kluba, da vsakemu igralcu omogoči zdrav način življenja, izobraževanje in razvoj osebnosti.
Keywords: covid-19, NK Radomlje, nogomet, vadba
Published in DKUM: 25.05.2022; Views: 679; Downloads: 49
.pdf Full text (1,52 MB)

8.
Dejavniki razvoja dvojne kariere športnikov
Petra Robnik, 2020, doctoral dissertation

Abstract: Problematiko vrhunskih športnikov po končani športni karieri predstavlja predvsem prehod iz športne v poklicno kariero, ki je za vrhunske športnike lahko težaven zaradi neustrezne izobrazbe ali usposobljenosti, pridobljene med športno kariero in s tem povezano ustrezno ekonomsko vključitvijo vrhunskega športnika v poklicno kariero. Različni podporni mehanizmi in statusne pravice športnikov na področju izobraževanja in zaposlovanja omogočajo športniku konkretne rešitve, ki rešujejo to problematiko. Pri vstopu športnika na trg dela je ključna športnikova izobrazba in usposobljenost ter njegova sposobnost znanja in kompetence, pridobljene v športu, prenesti v poslovno okolje. Področje dvojne kariere športnikov zahteva na nacionalni ravni usklajeno delovanje in povezovanje več deležnikov. Namen doktorske disertacije je bil raziskati vpliv situacijskih dejavnikov na prehod iz kariere športnika v poklicno kariero. Z vzpostavitvijo celovitega modela podpore dvojne kariere športnikov na sistematičen način na nacionalni ravni, bomo športnikom zagotovili primerno izobraženost in usposobljenost za vstop na trg dela. Pomembno je med-nivojsko in medinstitucionalno sodelovanje, ter spodbujanje dobrih praks. V sklopu raziskave nas je zanimalo vprašanje kateri situacijski dejavniki vplivajo na družbeni razred športnika po koncu športne kariere in kako velik je njihov vpliv? Skladno s tem je bila postavljena tudi teza doktorske disertacije in osem hipotez, s pod hipotezami. V okviru raziskovalne strategije smo preučevali vpliv situacijskih dejavnikov (okolja) in zavzetosti športnika na družbeni razred športnika po koncu športne kariere. Preučili smo vplive neodvisnih spremenljivk: športnikovo socialno okolje (H1), športna panoga (H2), programi dvojne kariere športnikov (H3), podpora izobraževalnih organizacij (H4), podpora kadrovskega managementa (H5), sistemska podpora države (H6), zavzetost športnika (H7), družbeni razred staršev športnikov (H8), na odvisno spremenljivko: družbeni razred športnika pet let po koncu kariere. Metodološki okvir raziskave je v prvi fazi vključeval pridobivanje podatkov s teoretičnimi izhodišči. Na osnovi teoretičnih predpostavk je bil razvit konceptualni raziskovalni model (hipoteze), ter delovni model kakovosti kariernega prehoda športnika, ki opredeljuje teoretične konstrukte in spremenljivke, zajete v raziskavo. V drugi fazi empiričnega raziskovanja smo predvideli kvantitativni pristop zbiranja in analize podatkov. Za namen raziskave je bilo v izbranem vzorcu zajetih 49 nekdanjih vrhunskih športnikov (n = 49), iz 17 različnih športnih panog. Na osnovi empirične raziskave smo podali ugotovitve, ki smo jih nadgradili še s kritično analizo in primerjavo modela z Evropsko unijo. Skladno z delovnim modelom kakovosti kariernega prehoda športnika pet let po koncu športne kariere in metodološkim okvirom raziskovanja smo potrdili pet delovnih hipotez oziroma pod hipotez in sicer na družbeni razred športnika pet let po koncu športne kariere, statistično značilno vplivajo: športnikovo socialno okolje (H1) (β = -0,44 p < 0,05) in programi dvojne kariere športnikov (H3) (β = 0,34, p < 0,05). Sistemska podpora države pa statistično značilno vpliva na podporo športne panoge (H6b) (β = 0,44, p < 0,01); podporo programov dvojne kariere športnikov (H6c ) (β = 0,47, p < 0,01) in podporo trga dela (H6d) (β = -0,52, p < 0,001). Ključni dejavniki razvoja dvojne kariere športnikov, ki izhajajo iz ugotovitev doktorske disertacije so izobrazba, podpora staršev in vrstnikov za izobraževanje, programi dvojne kariere športnikov, ter sistemska podpora države. Aplikativna vrednost doktorske disertacije je neposredno v vzpostavitvi podlag in smernic za nadaljnji razvoj modela dvojne kariere športnikov v Sloveniji, ki bo celovito in trajnostno reševal vprašanja, s katerimi se srečujejo vrhunski športniki. Na ta način bo sistematično vzpostavljen ustrezen model dvojne kariere športnikov na nacionalni ravni.
Keywords: Dvojna kariera športnikov, vrhunski športniki, model dvojne kariere, dejavniki razvoja
Published in DKUM: 09.03.2022; Views: 1106; Downloads: 104
.pdf Full text (3,64 MB)

9.
Organizacija svetovnega pokala v športni gimnastiki : diplomsko delo
Sašo Bertoncelj, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Gimnastika je v Sloveniji rezultatsko gledano že desetletja izjemno uspešna. Na velikih mednarodnih športnih tekmovanjih so telovadci dosegali številne vrhunske dosežke, med katere v novejšem obdobju uvrščamo tudi visoke uvrstitve na tekmovanjih za svetovni pokal. Organiziranje tekmovanj za svetovni pokal in v zadnjem obdobju tekmovanj za svetovni challenge pokal ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo. Slovenski športniki so praviloma na tovrstnih tekmovanjih izredno uspešni. Leta 2016 (po Olimpijskih igrah v Riu leta 2016) se je tekmovanje za svetovni pokal razdelilo na dve vrsti tekmovanj, svetovni pokal in svetovni challenge pokal. V Sloveniji od takrat naprej organiziramo tekmovanja za svetovni challenge pokal, ki za razliko od tekmovanj za svetovni pokal niso del kvalifikacijskega sistema za nastop na olimpijskih igrah. V diplomski nalogi bomo teoretično opredelili športna tekmovanja in z uporabo modela managementa velikih športnih tekmovanj (Kolar, Zaletel, 2013) predstavili celoten proces od strateškega načrtovanja do managementa projekta organizacije svetovnega pokala v športni gimnastiki. Organizacija tekmovanj za svetovni pokal organizatorjem po svetu predstavlja obilico težav. V procesu strateškega načrtovanja bomo naredili analizo notranjega in zunanjega okolja, saj bomo lahko le tako realno ocenili, ali je projekt izvedljiv, ali bomo s projektom dosegli svoj namen in ali bomo s strategijo, ki jo bomo izbrali, dosegli namen strateškega načrta. V nadaljevanju bomo pripravili operativni načrt za uveljavitev.
Keywords: Svetovni pokal, model, projekt, management, športna tekmovanja
Published in DKUM: 13.12.2021; Views: 663; Downloads: 51
.pdf Full text (4,19 MB)

10.
Analiza poznavanja gimnastike na OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača
Maja Lah, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Za diplomsko delo z naslovom Analiza poznavanja gimnastike na OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača sem se odločila iz dveh razlogov, in sicer ker sem se z gimnastiko ukvarjala že od svojega drugega razreda osnovne šole in ker me je ta zelo navdušila ter me še v življenju vedno spremlja. Danes kot trenerka športne gimnastike poučujem v Gimnastičnem društvu Divača in kot del krožka še na treh šolah v obalno-kraški regiji (OŠ Sežana, OŠ Hrpelje-Kozina in OŠ Košana). Učencem/-kam želim približati to športno panogo kot pozitivno in zabavno zvrst športa. Učenci/-ke prej niso imeli/-e priložnosti, da bi se s tem športom bolje spoznali/-e in se z njim tudi v svojem prostem času ukvarjali/-e, saj niso imeli gimnastičnega krožka. Gimnastiko so teoretično in praktično spoznavali samo pri urah športne vzgoje. Od leta 2014 naprej so vsakemu otroku ponujene primerne gibalne gimnastične ure. S tem športom se lahko ukvarjajo tako rekreativno kot tekmovalno. Diplomsko delo predstavlja raziskava o poznavanju športne gimnastike na Osnovni šoli dr. Bogomirja Magajne Divača. Podatke sem za raziskovalni del zbrala z anonimnim anketnim vprašalnikom. Ta vključuje enaindvajset vprašanj, ki so sestavljeni iz treh delov. Cilj ankete je bil ugotoviti, ali otroci poznajo športno gimnastiko, ali obiskujejo gimnastični krožek; bi se morda želeli ukvarjati s tem športom in kako pomembna je za otrokov razvoj. Prav tako sem ugotavljala, kako dobro poznajo gimnastična orodja in gimnastične elemente, ki so jih v vprašalniku prepoznali s prikazanimi ilustracijami.
Keywords: športna gimnastika, otroci, osnovna šola, gimnastični elementi
Published in DKUM: 28.10.2020; Views: 859; Downloads: 36
.pdf Full text (2,01 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica