| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
8. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih : Cilji trajnostnega razvoja in varnost v lokalnih skupnostih
2022, zbornik

Opis: Zbornik prispevkov predstavlja recenzirane prispevke, ki so bili predstavljeni na 8. Nacionalni konferenci o varnosti v lokalnih skupnostih v Celju v decembru 2022. Glavna tema konference ostaja varnost v lokalnih skupnostih, a se tokrat povezuje s predstavitvijo in analizo ciljev trajnostnega razvoja Organizacije združenih narodov. Prispevki predstavljajo rezultat raziskovanja v okviru programske skupine Varnost v lokalnih skupnostih – primerjava ruralnih in urbanih okoljih, ki se izvaja na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, in sodelovanja s praktiki na področju varnosti. Prispevki v zborniku se osredotočajo na različne vidike zagotavljanja varnosti v lokalnih skupnostih v povezavi s cilji trajnostnega razvoja, povezanosti ciljev programske skupine in ciljev Agende 2030 za trajnostni razvoj ter naslavljajo izzive in predloge za prihodnje delo.
Ključne besede: lokalne skupnosti, varnost, cilji trajnostnega razvoja, programska skupina, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 05.12.2022; Ogledov: 627; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (7,83 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
7. nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih : policijsko delo v skupnosti in zagotavljanje varnosti v lokalnih skupnostih
2021

Opis: Zbornik prispevkov predstavlja recenzirane prispevke, ki so bili predstavljeni na 7. Nacionalni konferenci o varnosti v lokalnih skupnostih v Podčetrtku v novembru 2021. Glavna tema konference ostaja varnost v lokalnih skupnostih, v ospredju pa je bilo tokrat policijsko delo v skupnosti in sodelovanje policije z lokalnimi skupnostmi. Prispevki so rezultat raziskovanja v okviru programske skupine Varnost v lokalnih skupnostih – primerjava ruralnih in urbanih okolij, ki se izvaja na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru in sodelovanja s praktiki. Prispevki v zborniku se osredotočajo na različne vidike varnosti v lokalnih skupnostih, in sicer na policijsko dejavnost in vpliv covida-19, praktični vidik in koordinacijo na različnih ravneh, filozofijo, strategije, organizacijske dejavnike, taktike in metode ter vidike razvoja policijskega dela v skupnosti v zadnjih desetletjih. Poleg predstavitve razvoja policijskega dela v skupnosti v Sloveniji predstavljajo prispevki tudi dobro osnovo za razmislek o razvoju policijskega dela v prihodnosti.
Ključne besede: lokalne skupnosti, varnost, policijsko delo v skupnosti, programska skupina, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 10.11.2021; Ogledov: 954; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (6,80 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Varnost v lokalnih skupnostih - med ruralnimi in urbanimi perspektivami
2021, znanstvena monografija

Opis: Monografija predstavlja osem tematsko zaokroženih poglavij, katerih glavna tema je varnost v lokalnih skupnostih ter ločnica med varnostjo v ruralnih in urbanih okoljih. Monografija predstavlja rezultat znanstvenoraziskovalnega dela članov programske skupine Varnost v lokalnih skupnostih – primerjava ruralnih in urbanih okolij, ki se izvaja na Inštitutu za varstvoslovje Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru. Avtorji prihajajo iz raznih področij na varstvoslovnem spektrumu, zato k obširni tematiki v svojih poglavjih pristopijo z različnih zornih kotov. Nekatera poglavja so bolj teoretske narave in preučujejo različne vidike varnosti, medtem ko so nekatera poglavja tudi produkt empiričnega raziskovanja varnostne problematike v ruralnih in urbanih lokalnih skupnostih.
Ključne besede: varnost, lokalne skupnosti, ruralno okolje, urbano okolje, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 27.07.2021; Ogledov: 936; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (6,07 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Zloraba dovoljenih in prepovedanih drog med mladostniki : magistrsko delo
Iza Kokoravec, 2020, magistrsko delo

Opis: Droge so substance, ki vplivajo na normalno delovanje človeškega telesa, na človeško psiho in zdravje. Uživanje dovoljenih in prepovedanih drog, predvsem pri dolgotrajni uporabi, na človeku lahko pusti tako kratkoročne, kot dolgotrajne posledice. Pri uživanju drog so najbolj ranljivi otroci, predvsem v času adolescence. V obdobju adolescence se otroci pričnejo spoznavati z dovoljenimi in prepovedanimi drogami. Učinki, ki jih imajo droge pri mladih, so še močnejši in posledice so lahko še toliko hujše ter nevarnejše, kot pri odraslih. Ob pojavu venomer novih substanc in ob relativno lahki dostopnosti dovoljenih ter prepovedanih drog, so otroci še toliko bolj izpostavljeni tveganju, da se srečajo z drogami. V magistrskem delu je predstavljena raziskava, kjer smo otroke iz Ljubljane in Maribora, v starostnem razponu 13¬—17 let, spraševali o uživanju dovoljenih in prepovedanih drog. Odgovore na anketo smo zbirali preko spletnega portala 1ka, otroke pa smo dosegli preko družbenih portalov, prijateljev ter osnovnih in srednjih šol. Poleg ankete smo pregledali tudi policijsko statistiko mladoletniške kriminalitete na področju prepovedanih drog in preverili, če se je zloraba drog med mladoletniki povečala. Ugotovili smo, da trenda v povečanju zlorabe drog, glede na prejšnja leta, ni. Preverjali smo tudi trditev, da je najpogosteje zlorabljena prepovedana droga konoplja, kar smo potrdili z Wilcoxonovim testom. Nato smo preverjali ali obstajajo razlike v starosti pri izkušnji s konopljo, kar smo preverili z Mann-Whitneyevim testom in potrdili, da razlike obstajajo. Tudi pri preverjanju hipoteze o povezanosti spola in izkušnje s konopljo smo prišli do sklepa, da povezanosti v našem vzorcu ni, zato smo jo s pomočjo hi-kvadrat testa zavrnili. Z zadnjo hipotezo smo preverjali povezanost med krajem bivanja in izkušnjo s konopljo in s hi-kvadrat testom potrdili, da v našem vzorcu povezanost obstaja. Na koncu smo z logistično regresijo želeli še preveriti, kateri izmed treh dejavnikov, starost, spol in kraj bivanja, najbolj vpliva na uživanje konoplje. Analiza je pokazala, da lahko le za spremenljivko starost trdimo, da ima neposreden vpliv na izkušnjo otrok s konopljo.
Ključne besede: droge, prepovedane droge, dovoljene droge, zloraba drog, mladostniki, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 02.09.2020; Ogledov: 1767; Prenosov: 437
.pdf Celotno besedilo (848,94 KB)

5.
The POIPAT method and its usefulness in cold-case investigations
Iza Kokoravec, Danijela Frangež, 2019, izvirni znanstveni članek

Opis: Purpose: The purpose of this paper is to present an elimination method called the POIPAT and demonstrate its usefulness in eliminating suspects in cold-case investigations. Design/Methods/Approach: The paper presents a SWOT analysis of the POIPAT method that considers the strengths, weaknesses, opportunities and threats connected to cold-case investigations. Findings: The POIPAT is mostly used in cold homicide cases to, with the help of a compiled questionnaire, assist investigators eliminate suspects by evaluating and arranging them on levels of importance. The more points a suspect gathers, the more likely they are the perpetrator. The method’s advantages include the effective use of resources, the focus on the most likely perpetrators, and the questionnaire’s objectivity. The biggest deficiencies are possible subjectivity in determining the importance of the elements and lack of knowledge of the method, together with the use of a questionnaire that is not adapted to the Slovenian situation. While the method is promising and useful, it only holds heuristic value. Research Limitations / Implications: The limitations mainly lie in the lack of literature that might facilitate a better SWOT analysis of POIPAT. In the future, it would be useful to perform a study to determine the cognitive value of the analysed POIPAT. Practical Implications: The paper’s findings enable an insight into POIPAT’s usefulness as one of the methods available for cold-case investigations. Originality/Value: This paper is one of just a few to mention the POIPAT method. It is intended for anyone interested in this subject, with police officers and criminal investigators being particularly in mind.
Objavljeno v DKUM: 07.04.2020; Ogledov: 615; Prenosov: 34
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Uporabnost metode POIPAT pri preiskovanju nerešenih umorov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Iza Kokoravec, 2016, diplomsko delo

Opis: Pri preiskavi umorov, predvsem v tujini, se nemalokrat zgodi, da te ostanejo nerešeni in se jim preiskovalci prenehajo posvečati. Te primeri se ponovno odprejo šele v primeru novih relevantnih informacij ali pojavu dokazov. Za lažje in učinkovitejše izkoriščanje sredstev in časa se ustanovijo skupine, ki so odgovorne za preiskovanje nerešenih primerov, kot v Sloveniji že od leta 2007 naprej obstaja posebna skupina za preiskovanje nerešenih umorov in pogrešanih oseb. Delo in rezultati takšnih skupin so se pokazali kot uspešni. Skupine za preiskovanje uporabljajo različne strategije in metode, ena izmed njih pa je tudi metoda POIPAT, katera poskrbi za eliminacijo najmanj verjetnih osumljencev. Metoda poteka tako, da se glede na individualnost primera po pazljivem in temeljitem pregledu zbranih informacij in dokazov primera, sestavi vprašalnik. V vprašalniku se nahajajo elementi, katerim se glede na njihovo resničnost ali neresničnost pripišejo točke. Interesne osebe, katere so se pojavile skozi preiskavo primera se oceni in sešteje točke v skupen seštevek. Nato se interesne osebe, glede na končno število točk, razporedi v stopnje pomembnosti, kjer se na najbolj verjetne interesne osebe usmeri največ pozornosti in sredstev.
Ključne besede: umori, nerešeni primeri, preiskovanje, kriminalistično preiskovanje, metode, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 15.11.2016; Ogledov: 1137; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (850,44 KB)

7.
KONVENCIJE MOD O PRISILNEM DELU V LUČI DANAŠNJEGA ČASA
Mateja Kokoravec, 2015, diplomsko delo

Opis: Prisilno delo je antiteza dostojnega dela, za katerega se zavzema MOD. Za 21 milijonov ljudi to ni samo bled spomin iz preteklosti, ampak težka realnost še danes. Mednarodni delovni standardi, ki jih oblikuje MOD, predstavljajo temeljne minimalne socialne standarde, dogovorjene s strani glavnih udeležencev v svetovnem gospodarstvu. Z njimi si MOD prizadeva doseči dostojne delovne pogoje, saj je v današnjem svetu globalizacije za doseganje teh ciljev potrebno ukrepanje na mednarodni ravni. Države v razvoju so ustanovile izvozno predelovalne cone zaradi presežka nekvalificirane delovne sile in podpiranja izvozno usmerjene proizvodnje kot temelja gospodarskega razvoja. Med seboj tekmujejo za tuje investicije, ki jih privabljajo z različnimi finančnimi spodbudami in ohlapnimi delovnopravnimi pravili. Takšni konkurenčni pritiski imajo lahko negativen vpliv na pogoje dela, kar je v primeru izvozno predelovalnih con, tudi zaradi deregulacije, privedlo do hudega izkoriščanje delavcev. Vendar ni vsako izkoriščanje tudi prisilno delo v skladu s pravno definicijo pojma. Črto, ki loči slabe delovne pogoje od prisilnega dela, je zelo težko razločiti. Tudi po mnenju odbora izvedencev za uporabo konvencij in priporočil (v nadaljevanju CEACR), pa nekatere prakse in delovni pogoji v conah izpolnjujejo predpostavke, določene s konvencijami MOD, in jih lahko označimo kot prisilno delo.
Ključne besede: mednarodno delovno pravo, MOD, prisilno delo, izvozno predelovalne cone
Objavljeno v DKUM: 09.12.2015; Ogledov: 1781; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

Iskanje izvedeno v 8.52 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici