| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 177
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv mehkih faktorjev na kakovost programske opreme
Petar Stojkovski, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu bomo najprej razvrstili oz. kategorizirali dejavnike, ki vplivajo na učinkovitost programske opreme, potem jih bomo opredelili in utemeljili njihov vpliv na oblikovanje in kakovost programske opreme glede na uporabljeni model kot npr. McCall, Boehm, CMM, FURPS, Dromey, ISO itd. Prav tako bomo primerjali modele življenjskega cikla in opazovali vpliv mehkih faktorjev na kakovost programske opreme. Posebno pozornost bomo posvetili agilni metodologiji. Ugotovitve te študije namreč kažejo, da so mehki faktorji zelo pomembni pri kakovosti programske opreme in jim moramo v prihodnje posvetiti več pozornosti.
Ključne besede: mehki faktorji, trdi faktorji, kakovost, programska oprema, upravljanje, modeli kakovosti
Objavljeno: 16.02.2021; Ogledov: 52; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

2.
Strojno učenje za podporo bolj učinkovitega postopka diagnoze bolezni
Jure Kučer, 2020, magistrsko delo

Opis: Razširjenost trenda masovnega hranjenja podatkov na različnih področjih znanosti omogoča vse naprednejšo uporabo metod strojnega učenja za iskanje novega znanja. Magistrsko delo zajema predstavitev osnovnih konceptov in tehnik za obdelavo podatkov, obravnavo manjkajočih vrednosti in končno uporabo pri učenju popularnejših algoritmov strojnega učenja z namenom klasifikacije laboratorijskih meritev pacientov. Primerjani sta uspešnost klasifikacijskih modelov naivni Bayes, k-najbližjih sosedov, odločitveno drevo, metoda podpornih vektorjev, naključni gozd, nevronska mreža, Adaboost in Adabagg ter vpliv metod podvzorčenja, nadvzorčenja in SMOTE za balansiranje učnih podatkov. Implementiran je tudi grafični vmesnik za vnos meritev, klasifikacijo, pregled rezultatov in pomembnosti lastnosti.
Ključne besede: strojno učenje, diagnoza bolezni, klasifikacija, diabetes
Objavljeno: 04.01.2021; Ogledov: 52; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

3.
Sistem za IT podporo zaposlenim v avtobusnem podjetju
David Simunič, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta predstavljena načrtovanje in razvoj spletnega portala za upravljanje zahtevkov za IT-podporo v sklopu IT-službe avtobusnega prevoznika. Najprej so opisane osnove koncepta help desk, ki jim sledi primerjava nekaterih priljubljenih rešitev za upravljanje zahtevkov. Nato so na kratko opisane še tehnologije, uporabljene za implementacijo spletnega portala. V zadnjem delu so predstavljeni proces načrtovanja in razvoja portala z uporabo prej opisanih tehnologij, ovire in težave, ki so se pri tem pojavile, ter odzivi testnih uporabnikov portala.
Ključne besede: help desk, IT-podpora, portal, PHP
Objavljeno: 04.11.2020; Ogledov: 19; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

4.
Beleženje prisotnosti zaposlenih z uporabo krmilnika ESP32
Denis Krajnc, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena registracija delovnega časa z uporabo krmilnika ESP32, preko katerega zaznavamo identifikacijo z MAC naslovom. V uvodnih poglavjih smo se posvetili teoretičnemu delu naloge. Predstavili smo osnovno delovanje sistema, opisali uporabljene platforme ter predstavili različne vrste identifikacije. Nadaljujemo s podrobno predstavitvijo delovanja aplikacije in potekom dela. Predstavljena je tudi povezava in komunikacija krmilnika z mobilno aplikacijo. Na koncu dela sledi diskusija rezultatov in sklep.
Ključne besede: delovni čas, ESP32, MAC naslov, identifikacija
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 57; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

5.
Prednosti in slabosti agilnega pristopa razvoja programske opreme
Andraž Bergant, 2020, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je predstaviti prednosti in slabosti agilnih metod pri razvoju programske opreme. V začetku dela je predstavljen manifest agilnosti, ki ga tvorijo štiri vrednote in dvanajst principov. Temu sledi kratek opis tradicionalnih metod in podrobnejši opis treh agilnih metod: prilagodljivega razvoja programske opreme, Scruma in metode dinamičnega razvoja sistemov. Po končanem opisu agilnih metod sledi teoretična opredelitev njihovih prednosti in slabosti. V analitičnem delu potrdimo teoretične prednosti in slabosti agilnih metod z analizo ankete, ki je bila poslana več kot 30 slovenskim podjetjem, ki se ukvarjajo z razvojem programske opreme.
Ključne besede: manifest agilnosti, agilne metode, prilagodljiv razvoj programske opreme, Scrum, metoda dinamičnega razvoja sistemov
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 93; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

6.
Digitalna rešitev za pomoč mladim pri finančni izobrazbi
Jani Kaukler, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se spoznali s področjem uporabniške izkušnje in vsemi fazami, ki jih vključuje. Te faze smo uporabili kot vodilo pri raziskavi in razvoju prototipa aplikacije za finančno izobrazbo mladih. V okviru raziskave smo opravili tudi anketo, kjer smo skušali spoznati želje mladih pri aplikacijah za učenje. To nam je pomagalo pri razvoju prototipa, ki smo ga razvili s pomočjo orodja Figma, kar je prototipu dodalo interaktivnost.
Ključne besede: uporabniška izkušnja, prototip, igrifikacija
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 77; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

7.
Primerjava agilnega in prototipnega pristopa razvoja programske opreme
Nejc Zupančič, 2020, diplomsko delo

Opis: Vse zmogljivejši računalniški sistemi so prinesli kompleksnejšo programsko opremo. Razvijalci so hitro opazili, da klasični pristop vendarle ni primeren za razvoj vseh vrst programske opreme. V diplomskem delu smo raziskali dva izmed mnogih pristopov razvoja programske opreme, ki so jih uvedli kot alternativo klasičnemu pristopu. Oba pristopa smo najprej podrobno raziskali in opisali, nato je sledila primerjava poteka razvoja in njunih lastnosti. Na podlagi opisov in primerjave smo implementirali preprost program, ki glede na vnesene podatke vrne primernejši pristop.
Ključne besede: razvoj programske opreme, agilni pristop, prototipni pristop, primerjava pristopov
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 65; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (987,56 KB)

8.
S strojnim učenjem podprto odločanje v medicini
Jan Jurman, 2020, magistrsko delo

Opis: Rast priljubljenosti strojnega učenja se izraža z njegovo uporabo v različnih domenah. V magistrskem delu je predstavljena uporaba algoritmov strojnega učenja za podporo pri odločanju v medicini. Poudarek je na klasifikaciji prisotnosti srčnih bolezni in določanju podvrst kronične ishemične srčne bolezni. Analizirana je natančnost klasifikatorjev naivni Bayes, logistična regresija, k-najbližjih sosedov, odločitveno drevo, nevronska mreža, bagging, AdaBoost in naključni gozd. Implementirana je tudi aplikacija, ki omogoča diagnosticiranje posameznika in inkrementalno izboljšavo svoje natančnosti s pomočjo dodajanja učnih vzorcev.
Ključne besede: strojno učenje, srčna bolezen, klasifikacija, nadzorovano učenje
Objavljeno: 03.07.2020; Ogledov: 160; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

9.
Razvoj mobilne aplikacije za pomoč pri spremljanju kronične obstruktivne pljučne bolezni
Primož Skerbiš, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo se lotili reševanja težav bolnikov, obolelih za kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB). Pri tej bolezni je ključnega pomena, da se spremlja njen napredek in redno opravlja meritve počutja bolnika. S pomočjo aplikacije KOPD bomo bolnikom omogočili enostavno spremljanje bolezni. Aplikacija bo uporabnika tudi opominjala na reden vnos meritev.
Ključne besede: KOPB, React Native, Android, iOS, pljučna bolezen
Objavljeno: 10.01.2020; Ogledov: 329; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

10.
Migracija Oracle Forms v ogrodje Primefaces
Žiga Sever, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljeno, kako je podjetje HRC Informacijski inženiring, d. o. o., izvedlo migracijo svojega programskega produkta, centralnega bančnega sistema Hibis, v novo tehnologijo. Na začetku so opisani razlogi za migracijo in izbor nove tehnologije, vključno s prednosti, ki jih ta prinese. Predstavljene so tudi razlike med staro in novo implementacijo uporabniškega vmesnika. Na koncu, ki je hkrati glavni del naloge, je opisano, kako smo se lotili procesa migracije, kar zajema definicijo vlog za razvijalce in iskanje časovno najoptimalnejšega postopka za izvedbo migracije.
Ključne besede: migracija, Oracle Forms, PrimeFaces, JSF, JPA, migracijski proces
Objavljeno: 17.12.2019; Ogledov: 813; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici