| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 205
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Izobraževanje, veščine in pristojnosti reševalcev v sistemu nujne medicinske pomoči
Urban Pristovnik, 2024, magistrsko delo

Opis: Uvod: Vloga reševalcev pri zagotavljanju zdravstvenih storitev se je z napredkom zdravstvenega sistema v zadnjih letih začela spreminjati. S tem ko reševalci že na terenu prepoznavajo določena akutna stanja in začenjajo nekatere postopke zdravljenja tudi brez zdravnika, se je povečala odgovornost reševalcev pri oskrbi pacientov. Namen zaključnega dela je bil raziskati izobraževanje, veščine in pristojnosti paramedikov v tujini ter percepcijo potreb reševalcev po dodatnem izobraževanju v slovenskem prostoru. Metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Izvedli smo presečno opazovalno raziskavo. Podatke smo zbrali s pomočjo tehnike anketiranja. V raziskavi je sodelovalo 174 reševalcev in reševalk. Analizo podatkov smo izvedli s programom IBM SPSS 28.0 in metodo deskriptivne statistike. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da s trenutno formalno izobrazbo v Sloveniji dobijo reševalci premalo znanja in pristojnosti za delo v sistemu nujne medicinske pomoči v predbolnišničnem okolju. Izpostavljajo potrebo po dodatnem izobraževanju ter si želijo novih pristojnosti s predpogojem ustreznega izobraževanja in urjenja veščin. Razprava in zaključek: Kljub primerljivemu izobraževalnemu sistemu Slovenije s tujino imajo reševalci manj pristojnosti. Odprto vprašanje ostaja, ali so intervencije brez prisotnosti zdravnika kakovostne in varne, rezultati izidov za pacienta pa primerljivi.
Ključne besede: nujna medicinska pomoč, reševalci, izobraževanje, pristojnosti, veščine
Objavljeno v DKUM: 26.03.2024; Ogledov: 140; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

2.
Pomen rehabilitacijske vadbe v preventivi koronarne bolezni srca
Elena Jakomin, 2020, diplomsko delo

Opis: Uvod: Zaradi naraščanja povprečne starosti prebivalstva in napredka medicine so v tehnološko razvitem svetu bolezni srca in ožilja postale najpomembnejši vzrok umrljivosti. Srčna rehabilitacija bolnikom dokazano podaljša in izboljša kakovost življenja ter zmanjša možnost ponovnega miokardnega infarkta in s tem umrljivost v poinfarktnem obdobju. Namen diplomskega dela je bil predstaviti pomen rehabilitacijske vadbe, ki se izvaja v koronarnem društvu, kot koristne in vse življenje potrebne rehabilitacije koronarnih bolnikov, vključno z zdravim življenjskim slogom. Metode: V uvodnem delu smo uporabili metodi pregleda in analize literature iz baz Cinahl in MedLine, nato pa še deskriptivno metodo za opis problema in povzetek iz literature. V empiričnem delu smo uporabili kvantitativno metodo in kot raziskovalni instrument vključili strukturirani vprašalnik odprtega in zaprtega tipa. Rezultati: Iz odgovorov udeležencev rehabilitacijske vadbe v okviru koronarnega društva je razvidno, da kajenje pri vadečih skoraj ni prisotno, alkohol pa uživajo omejeno oziroma v zelo majhnih količinah. Večina anketiranih meni, da se prehranjuje zdravo, saj na njihovem jedilniku prevladujeta zelenjava in sadje. Večina jih tudi meni, da je njihov življenjski slog zdrav. Vadeči koronarni bolniki se zavedajo pomena telesne dejavnosti, saj jih je večina redno aktivnih trikrat do štirikrat na teden, tretjina pa celo petkrat ali večkrat tedensko. Razprava in sklep: Z raziskavo smo dokazali in potrdili, da redna rehabilitacijska vadba vpliva na dvig kakovosti življenja koronarnih bolnikov, njihovo boljše počutje, zdravje in večjo socializiranost, kar je še posebno pomembno pri starejših bolnikih. S povečanjem raznolikosti vadbe pa bi lahko k rehabilitacijski vadbi pritegnili več mlajših koronarnih bolnikov.
Ključne besede: koronarni bolnik, rehabilitacijska vadba, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja
Objavljeno v DKUM: 22.03.2024; Ogledov: 196; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (950,08 KB)

3.
Kakovost življenja pacientov z amiotrofično lateralno sklerozo
Katja Plemenitaš, 2021, diplomsko delo

Opis: Napredovanje bolezni, izguba telesne neodvisnosti in strah pred smrtjo pacientov z amiotrofično lateralno sklerozo (v nadaljevanju ALS) kaže negativne vidike bolezni in s tem povezano kakovost življenja, zato je pomembno upoštevati vse dejavnike, ki pacientu pomagajo opredeliti kakovost življenja, in spoznati vse dejavnike, ki na kakovost življenja takšnega pacienta vplivajo. Uporabljena je kvalitativna metodologija raziskovanja. Uporabili smo metode opazovanja, poglobljenega intervjuja, analize vsebine in deskriptivno metodo. Določili smo kategorije in podkategorije. Kategorije se nanašajo na ključne elemente oziroma entitete ali atribute, ki smo jih zaznali kot skupne za vse tri intervjuje in se skladajo s postavljenimi raziskovalnimi vprašanji: socialna podpora, psihosocialni vidik in kakovost življenja. Ugotovili smo, da je socialna podpora pacientom z ALS zelo pomembna, predvsem pa dobri odnosi z družino in prijatelji, torej socialni stiki. Prilagajanje kronični bolezni, kot je ALS, zahteva nešteto strategij spoprijemanja s strani pacienta, kar je pokazala tudi naša raziskava. Prišli smo do spoznanj, da je nemoč eden od elementov psihosocialnega vidika, ki vpliva na kakovost življenja teh pacientov. Dejstva so pokazala, da se pri pacientih z ALS pojavijo spremembe tistih dejavnikov, za katere menijo, da so pomembni za vzdrževanje kakovosti življenja. To pomeni, da spremenijo svoja pričakovanja, da se bolj ujemajo z resničnostjo. Dojemanje kakovosti življenja pacientov z ALS je subjektivno in se razlikuje od posameznika do posameznika. Ugotovili smo, da je pri vseh treh intervjuvanih pacientih skupna nit upanje.
Ključne besede: amiotrofična lateralna skleroza, kakovost življenja, kvalitativna metoda, pacient, medicinska sestra
Objavljeno v DKUM: 22.03.2024; Ogledov: 171; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (781,99 KB)

4.
Protokoli za aplikacijo kisika pri pacientu z akutnim poslabšanjem kronične obstruktivne pljučne bolezni
Mateja Eferl, 2024, diplomsko delo

Opis: Akutno poslabšanje kronične obstruktivne pljučne bolezni je eno od najpogostejših bolezenskih stanj na svetu z visoko smrtnostjo, pri zdravljenju pa so pomembni različni protokoli aplikacije kisika. Za odgovor na raziskovalno vprašanje, kateri protokoli aplikacije kisika so najpogosteje uporabljeni pri pacientih ob akutnem poslabšanju kronične pljučne bolezni, da dosežemo zadovoljivo nasičenost arterijske krvi s kisikom/ saturacijo, je bil uporabljen pregled literature na podlagi randomiziranih raziskav, kjer se je primerjal učinek dveh ali več načinov zdravljenja v zvezi z optimalno uporabo kisika v medicini za odrasle. V podatkovnih bazah je bilo identificiranih 9.919 zadetkov, v končni pregled in analizo pa je bilo vključenih 15 raziskav. Pri protokolih za aplikacijo kisika pri pacientih z akutnim poslabšanjem kronične obstruktivne pljučne bolezni so bile oblikovane tri kategorije. Terapija s kisikom se je obravnavala ob sprejemu v bolnišnico in v primerjavi s terapijo z mešanico helija in kisika, z nebulizatorji, neinvazivno ventilacijo in invazivno ventilacijo. Pri kategoriji neinvazivne ventilacije se je ta preučevala na domu, v primerjavi z neprejemanjem ventilacije, s tlačno podporo, z neinvazivno avtomatsko ventilacijo, z invazivno ventilacijo in s terapijo s kisikom. Visoko pretočna kanila s kisikom preko nosne kanile se je primerjala z neinvazivno ventilacijo in z običajno terapijo s kisikom, naredila pa se je tudi primerjava nosne kanile s sistemom optiflow in obrazne maske z Venturijevimi ventili.
Ključne besede: kisik, aplikacija kisika, pljučna bolezen, akutno poslabšanje kronične obstruktivne pljučne bolezni
Objavljeno v DKUM: 22.02.2024; Ogledov: 250; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (805,05 KB)

5.
Vpliv covida-19 na nastanek pljučne embolije pri odraslih pacientih
Stela Skeledžič, 2024, diplomsko delo

Opis: Uvod: Velika grožnja javnemu zdravju po vsem svetu so v zadnjih letih postale novo nastajajoče virusne bolezni. Predvsem izrazit je COVID-19. Številni pacienti imajo med okužbo ali po okužbi številne zaplete, med katerimi se pojavlja tudi pljučna embolija. Namen zaključnega dela je raziskati, kakšen je vpliv COVIDA-19 na nastanek pljučne embolije pri odraslih pacientih. Metode: Pregledali smo znanstveno literaturo s področja vpliva COVIDA-19 na nastanek pljučne embolije pri odraslih pacientih. Iskanje literature je potekalo v podatkovnih bazah CINAHL, PubMed in Science Direct v angleškem jeziku. Za pisanje smo uporabili deskriptivno metodo, metodo analize, metodo kompilacije, metodo komparacije in metodo sinteze. Rezultati: V končno analizo smo vključili 13 raziskav, ki smo jih identificirali v podatkovnih bazah. Kot izid smo pri vseh pregledanih raziskavah dobili enake rezultate, in sicer je kar 13 raziskav potrdilo povečano incidenco pacientov s pljučno embolijo zaradi vpliva COVIDA-19. Devet raziskav je izpostavljalo prisotnost povišanega D-dimera. Razprava in zaključek: Med pandemijo COVIDA-19 se je povečalo število pacientov s trombemboličnimi zapleti, predvsem s pljučno embolijo. Pljučna embolija je bila pogosta pri pacientih, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje. Glede na to, da je ta bolezen še vedno prisotna in lahko pričakujemo, da bo tudi v prihodnosti, je pomembno, da se na tem področju še dalje razvijajo ustrezne raziskave.
Ključne besede: COVID-19, trombembolija, pljučna embolija, odrasli
Objavljeno v DKUM: 21.02.2024; Ogledov: 277; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

6.
Vpliv televizijskih serij na izvajanje temeljnih postopkov oživljanja pri laikih
Pija Pintarič, 2023, diplomsko delo

Opis: Povzetek Uvod: Ob prepoznavi znakov srčnega zastoja je potrebno čimprejšnje ukrepanje, česar se lahko naučimo tudi prek televizijskih serij. Namen diplomskega dela je raziskati vpliv televizijskih serij na izvajanje temeljnih postopkov oživljanja odrasle osebe pri laikih. Metode:. Pregledali smo znanstveno literaturo s področja vpliva televizijskih serij na izvajanje temeljnih postopkov oživljanja odrasle osebe pri laikih v angleškem in slovenskem jeziku. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Članek smo iskali v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL, Web of Science in Cochrane Library. Zbrane podatke smo analizirali in sintetizirali v obliki tabel. Rezultati: Od skupno 120 člankov smo v raziskavo vključili 17 člankov. S pomočjo identificiranih virov smo ugotovili, da so v televizijskih medicinskih dramah postopki in izid kardiopulmunalnega oživljanja večinoma prikazani netočno. Kot najpogostejši vzrok za potrebo po kardiopulmunalnem oživljanju so v medicinskih televizijskih dramah prikazane travme (4/17; 23, 5 %), bolezni srca (4/17; 23, 5 %) pa redkeje. Prav tako so v televizijskih dramah bolniki, ki potrebujejo kardiopulmunalno oživljanje, mlajši (2/17; 11, 8 %) od bolnikov v realnem življenju (2/17; 11, 8 %). Pregledani članki tudi prikazujejo, da so med tistimi, ki zunaj bolnišnic nudijo kardiopulmunalno oživljanje, večinoma zdravniki (1/17; 5, 9 %), mimoidoči le redko (2/17; 11, 8 %) in da je najpogostejši razlog za to njihova negotovost. Razprava in sklep: Velikokrat medicinske televizijske drame prikazujejo netočne postopke temeljnih postopkov oživljanja, kar lahko med laiki privede do slabše tehnike izvedbe temeljnih postopkov oživljanja.
Ključne besede: Laik, TV serija, medicinska drama, kardiopulmonalno oživljanje
Objavljeno v DKUM: 21.02.2024; Ogledov: 192; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (802,92 KB)

7.
Intraosalni in intravenski pristop tekom reanimacije v prehospitalnem okolju
Anja Kotnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Žilni pristop je zelo pomembna intervencija zdravstvene nege pri srčnem zastoju. Še posebej pomemben je žilni pristop v prehospitalnem okolju, ko moramo v primeru neuspešnega intravenskega pristopa vzpostaviti intraosalno pot. Namen zaključnega dela je bil na podlagi pregleda literature raziskati uporabo intraosalnega ali intravenskega pristopa. Zanimalo nas je tudi, kako vplivata na izid zdravstvenega stanja pacienta po reanimaciji v prehospitalnem okolju. Metode: Pregledali smo znanstveno literaturo s področja intraosalnega in intravenskega pristopa v prehospitalnem okolju. Uporabili smo deskriptivno ali opisno metodo dela. Iskanje je potekalo v tujih podatkovnih bazah: CINAHL, PubMed, Cochrane Library, Science Direct, SAGE, Web of Science in Scopus. Rezultati: V končno analizo smo vključili 10 raziskav. Ugotovili smo povrnitev spontanega krvnega obtoka, preživetje in ugoden nevrološki izid v primerjavi z različnima žilnima pristopoma (intravenski in intraosalni). Razprava in zaključek: Na podlagi pregleda literature lahko trdimo, da je še vedno premalo raziskano, ali obstajajo bistvene spremembe med intraosalnim in intravenskim pristopom na zdravstveni izid pacienta, saj rezultati raziskav niso prišli do enakih zaključkov.
Ključne besede: Intraosalni pristop, intravenski pristop, prehospitalno okolje, srčni zastoj
Objavljeno v DKUM: 23.01.2024; Ogledov: 446; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (1,00 MB)

8.
Poškodbe povezane z eksplozijami
Sandra Perdija, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Poškodbe, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti eksplozivu ali tako imenovane blast poškodbe, so kompleksen tip fizične travme, ki so rezultat direktne ali indirektne izpostavitve eksplozivu. Taksonomija loči blast poškodbe v pet skupin poškodb – primarne, sekundarne, terciarne, kvartarne in kvintarne poškodbe. Namen raziskave je ugotoviti, kakšne poškodbe nastanejo zaradi eksplozij. Metode: V diplomskem delu smo izvedli pregled literature. Literaturo smo poiskali v podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL ter Medline. Rezultati: Od vseh 63 zadetkov smo v analizo vključili 8 vsebinsko ustreznih člankov. Rezultati so pokazali, da eksplozije lahko povzročijo številne poškodbe, ki vplivajo na različne telesne sistem in organe. Blastne poškodbe so lahko izjemno raznolike in resne vključno z notranjimi krvavitvami, poškodbami možganov, pljučnimi poškodbami, poškodbami obraza in okončin ter številnimi drugimi. Razprava in sklep: Blastne poškodbe predstavljajo pomemben medicinski izziv, saj lahko prizadenejo različne telesne sisteme in organe. Raziskave in razumevanje mehanizmov blastnih poškodb je ključnega pomena za izboljšanje diagnostike, zdravljenje in rehabilitacijo prizadetih posameznikov. Čeprav so eksplozije v vojaških konfliktih pogost vzrok blastnih poškodb, je treba opozoriti, da se takšne poškodbe lahko pojavijo tudi v vsakdanjem življenju. Prav tako je pomembno poznavanje blastnih poškodb zdravstvenih delavcev, da lahko primerno triažirajo ter obravnavajo posamezne poškodbe. Predvsem je pomembno poznavanje algoritma ABCDE.
Ključne besede: poškodbe, eksplozija, blast val
Objavljeno v DKUM: 23.01.2024; Ogledov: 287; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

9.
Doživljanje izvajalcev zdravstvene nege ob izvajanju temeljnih in dodatnih postopkov oživljanja
Anton Koželj, 2023, doktorska disertacija

Opis: Reanimacijski postopki spadajo med ene izmed najbolj stresnih intervencij v urgentni medicini. Diplomanti zdravstvene nege, ki pri teh postopkih sodelujejo, so zaradi omenjenega izpostavljeni določenim stresorjem, ki bolj ali manj učinkujejo nanje. Namen doktorske disertacije je ugotoviti vrste in nivo stresorjev, ki jih doživljajo diplomanti zdravstvene nege ob in po sodelovanju v reanimacijskih postopkih.
Ključne besede: diplomanti zdravstvene nege, urgentna medicina, doživljanje oživljanja, stres, čustva.
Objavljeno v DKUM: 12.01.2024; Ogledov: 371; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (4,55 MB)

10.
Vrste napak in neželenih dogodkov na urgenci
Vanesa Pust, 2023, diplomsko delo

Opis: Urgenca je del zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni, specializirani za nudenje nujne medicinske pomoči oziroma oskrbe akutno obolelim. Kljub izkušnjam in specialnim znanjem pa preobremenjenost že zaposlenih predstavlja velik vzrok za pojavljanje napak in neželenih dogodkov. Namen zaključnega dela je bil predstaviti in proučiti, katere so najpogostejše napake in neželeni dogodki, s katerimi se na urgenci srečuje zdravstveno osebje.
Ključne besede: napake, neželeni dogodki, urgenca, zaposleni v zdravstveni negi
Objavljeno v DKUM: 11.12.2023; Ogledov: 397; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

Iskanje izvedeno v 3.93 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici