| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 71
First pagePrevious page12345678Next pageLast page
1.
Čustvene obremenitve medicinskih sester pri delu s pacienti na forenzični psihiatriji
Tina Murko, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Delo medicinskih sester je na splošno zelo odgovorno in stresno, vendar je ena veja dela v zdravstveni negi še posebej težka. To je delo na forenzični psihiatriji. Na forenzični psihiatriji se zdravijo pacienti, ki so v preteklosti storili kaznivo dejanje, vendar namesto da gredo v zapor, potrebujejo psihiatrično zdravljenje. Obremenitve medicinskih sester na teh oddelkih so velike, saj so v nenehnem strahu in pod pritiskom, da bi pacienti oziroma kaznjenci storili kaj nasilnega. : Ugotovili smo, da na čustvene obremenitve oziroma stres medicinskih sester vpliva več dejavnikov, to so agresivni pacienti, druge medicinske sestre, preobremenjenost in spopadanje z lastnimi čustvi.
Keywords: zdravstvena nega, medicinske sestre, psihiatrija, forenzična psihiatrija, čustvene obremenitve
Published in DKUM: 22.04.2024; Views: 107; Downloads: 23
.pdf Full text (950,74 KB)

2.
Association between loneliness, well-being, and life satisfaction before and during the COVID-19 pandemic : a cross-sectional study
Mateja Lorber, Jožica Černe Kolarič, Sergej Kmetec, Barbara Kegl, 2023, original scientific article

Abstract: Good psychological well-being contributes to a satisfying life, reduces loneliness, and enables a better quality of life. Due to the COVID-19 pandemic, people worldwide have faced various challenges, which manifest in mental health problems, dissatisfaction with life and increased loneliness. This study aimed to investigate the influence of loneliness on mental well-being and life satisfaction among the adult population during the COVID-19 pandemic. A cross-sectional study was conducted between October 2021 and January 2022. A total of 664 participants took part in the survey, of whom 484 (73%) were female and 180 (27%) were male. Our results show that loneliness can explain 48% of the total variability in mental well-being and 52% of the variability in life satisfaction. The results show a higher level of loneliness and use of information and communication technology and a lower level of contact with relatives and friends, life satisfaction, and well-being during COVID-19 than they considered before the time of COVID-19. Study findings can help improve loneliness and mental well-being, and, consequently, life satisfaction.
Keywords: loneliness, well-being, life satisfaction, cross-sectional study
Published in DKUM: 10.04.2024; Views: 109; Downloads: 8
.pdf Full text (322,21 KB)
This document has many files! More...

3.
E-learning in nursing and midwifery during the COVID-19 pandemic
Nataša Mlinar Reljić, Maja Drešček Dolinar, Gregor Štiglic, Sergej Kmetec, Zvonka Fekonja, Barbara Donik, 2023, review article

Abstract: As the COVID-19 pandemic continues to spread, e-learning has increased. This is a challenge for nursing and midwifery students, as clinical training is an essential part of their education. The aim of this review was to identify the advantages and limitations of e-learning for nursing and midwifery students during the COVID-19 pandemic. A systematic review of the literature was conducted following the PRISMA guidelines. The international databases PubMed, CINAHL/MEDLINE, Web of Science, and ScienceDirect were searched. Articles were critically appraised. Thematic analysis was used to synthesise the data. The search resulted in 91 hits. Thirteen studies were included in the final analysis. Three main themes were identified: (1) the benefits of e-learning; (2) the challenges/limitations of e-learning; and (3) recommendations for e-learning. E-learning in nursing and midwifery is an effective alternative learning process during the COVID-19 pandemic. Students perceive several benefits and challenges related to internet access, technical equipment, financial aspects, and work and family commitments.
Keywords: e-learning, nursing care, midwifery, pandemic
Published in DKUM: 03.04.2024; Views: 96; Downloads: 9
.pdf Full text (2,71 MB)
This document has many files! More...

4.
Samozdravljenje nezapletenih okužb sečil pri ženskah s pomočjo zdravilnih rastlin in rastlinskih pripravkov
Katarina Gošnjak, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Okužbe sečil so ene izmed pogostejših obolenj pri predmenopavzalnih ženskah. Ločimo zapletene in nezapletene okužbe. Med nezapletene okužbe štejemo akutni cistitis in akutni pielonefritis pri predmenopavzalnih, ne nosečih ženskah. Eden izmed načinov zdravljenja nezapletenih okužb sečil je tudi zdravljenje z rastlinami in njihovimi pripravki.
Keywords: nezapletene okužbe sečil, alternativna medicina, predmenopavzalne ženske, rastline in rastlinski pripravki
Published in DKUM: 28.03.2024; Views: 227; Downloads: 94
.pdf Full text (1,43 MB)

5.
Pomen spiritualnosti ob koncu življenja pacienta
Sara Sedlarević, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Spiritualnost in z njo povezana spiritualna oskrba dobiva na področju zdravstva vedno večji pomen. Razumevanje spiritualnosti je pomembno za medicinske sestre, saj jim daje moč in potrebno znanje, da so s pacienti sočutne in jim lahko nudijo kompetentno spiritualno oskrbo. Namen zaključnega dela je raziskati in predstaviti, kakšen pomen ima spiritualnost ob koncu življenja pacienta. Metode: Pregledali, analizirali in sintetizirali smo znanstveno literaturo s področja pomena spiritualnosti ob koncu življenja pacienta. Iskanje znanstvene literature je potekalo v podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL, Cochrane Library in Sage. Uporabljena je bila deskriptivna metoda. Rezultati: Identificirali smo 902 raziskav in na koncu vključili v končni pregled sedem raziskav. Rezultati so prikazali, da se zdravstveno osebje in pacienti zavedajo pomembnosti spiritualne oskrbe ob koncu življenja. Vendar pa zdravstvene delavce še vedno ovirajo neznanje, premalo pogovora s pacienti za ocenjevanje individualnih spiritualnih potreb in pomanjkanje časa za učinkovito oskrbo ob koncu življenja. Razprava in zaključek: V zadnji fazi življenja spiritualna prepričanja in prakse pogosto dobijo velik pomen, saj osebi v tem zahtevnem in negotovem obdobju zagotavljajo upanje, tolažbo in iskanje smisla. Podpora medicinskih sester mora biti temelj spiritualne oskrbe ob koncu življenja. Potrebne so smernice za izvajalce spiritualne oskrbe ob koncu življenja.
Keywords: spiritualnost, konec življenja, zdravstvena nega
Published in DKUM: 26.03.2024; Views: 208; Downloads: 79
.pdf Full text (1,01 MB)

6.
Na osebo osredotočena oskrba pacienta z Alzheimerjevo demenco
Azra Harb, 2023, master's thesis

Abstract: Uvod: Alzheimerjeva demenca je med vsemi oblikami demence najpogostejša. Pristop na osebo osredotočene oskrbe temelji na oblikovanju zdravih odnosov med izvajalci oskrbe, uporabniki storitev in drugimi, ki so pomembni v njihovem življenju. Namen zaključnega dela je bil ugotoviti, kako takšen pristop vpliva na kakovost življenja pacientov z Alzheimerjevo demenco. Metode: Pregledana je bila znanstvena literatura v mednarodnih podatkovnih bazah MEDLINE, PubMed, CINAHL, Web of Science in SAGE. Za analizo in sintezo rezultatov smo uporabili pristop po Thomas in Harden. Upoštevane so bile smernice PRISMA. Rezultati: Od 575 identificiranih zadetkov je bilo v končno analizo vključenih 7 raziskav in identificiranih 6 sekundarnih tem, povezanih z vplivom na osebo osredotočene oskrbe pacientov z Alzheimerjevo demenco na kakovost življenja: vzpostavljanje ljubečih odnosov; podpiranje dostojanstva; skupno ukvarjanje s pomembnimi dejavnostmi; prilagajanje razvijajočim se potrebam; izboljšanje dobrega počutja in kakovosti življenja; obvladovanje simptomov in neželenih učinkov antipsihotikov. Razprava in sklep: Na osebo osredotočena oskrba pozitivno vpliva na ohranitev in krepitev kakovosti življenja pacienta z Alzheimerjevo demenco. Pomembno je, da se takšna oskrba zaradi narave bolezni skozi različne faze začne dovolj zgodaj in da so oskrbovanci/negovalci ter pacientovi bližnji poučeni o njenih načelih in pristopih.
Keywords: Alzheimerjeva demenca, na osebo osredotočena oskrba, kakovost življenja, sistematični pregled
Published in DKUM: 23.01.2024; Views: 297; Downloads: 66
.pdf Full text (2,91 MB)

7.
Pravni in etični izzivi medicinskih sester pri obravnavi pacienta na enoti za forenzično psihiatrijo
Iris Srebot, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Forenzična psihiatrija je smer klinične psihiatrije, ki obravnava paciente z duševno boleznijo, ki so v obdobju neprištevnosti storili kaznivo dejanje. Medicinska sestra na tem področju se kljub zavedanju načel profesionalne etike nemalokrat znajde v situacijah, ki ji predstavljajo etični izziv. Pomembno je, da vedno ravna v dobro pacienta in si prizadeva za čim boljši terapevtski odnos. Namen zaključnega dela je ugotoviti, s katerimi pravnimi in etičnimi izzivi se najpogosteje srečujejo medicinske sestre na tem področju. Metode: Pri izdelavi zaključnega dela smo opravili pregled literature. Članke smo iskali s pomočjo podatkovnih baz: PubMed, SAGE, ScienceDirect in Web of Science, z upoštevanjem iskalnega niza ter vključitvenih in izključitvenih kriterijev. Celoten potek iskanja literature smo prikazali z diagramom PRISMA. Za prikaz sinteze raziskav smo uporabili narativni opis. Rezultati: Glede na primernost identificiranih raziskav smo v končno analizo vključili 13 člankov. Raziskave so pokazale, da so najpogostejši pravni in etični izzivi medicinskih sester na enoti za forenzično psihiatrijo spoštovanje avtonomije in dostojanstva, informirana privolitev, spoštovanje pravic pacienta, zdravljenje proti volji, uporaba prisilnih varovalnih ukrepov, zagotavljanje enakopravnosti in nudenje kakovostne oskrbe ob stalno prisotnem strahu. Razprava in zaključek: Zaradi naraščanja števila forenzičnih pacientov je pomembno, da se medicinske sestre zavedajo pomena etičnega ravnanja in poznavanja pravne podlage tega področja. Ob pojavu etično sporne situacije je vedno treba delati v dobro pacienta v skladu s svojimi poklicnimi obveznostmi.
Keywords: etičnost, forenzična psihiatrija, pacient, izziv, medicinska sestra
Published in DKUM: 18.01.2024; Views: 223; Downloads: 81
.pdf Full text (772,84 KB)

8.
Na osebo usmerjeni pristop pri zagotavljanju varnosti zdravil pri polifarmaciji med starejšimi osebami
Melani Reihss, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Zaradi vse večjega staranja prebivalstva se povečuje obolevnost za več kroničnimi boleznimi, posledično tako pride do jemanja več zdravil hkrati, kar vodi do polifarmacije pri starejših osebah. Polifarmacija pa lahko pri starejših osebah povzroči neželene učinke, stranske učinke, negativne interakcije, zastrupitve z zdravili, pogostejše hospitalizacije, invalidnost in smrtnost. Namen zaključnega dela je na podlagi pregleda literature ugotoviti, kako na osebo usmerjeni pristop zagotovi varno uporabo zdravil pri polifarmaciji med starejšimi osebami. Metode: Pregledali smo znanstveno literaturo, ki se nanaša na temo na osebo usmerjenega pristopa pri zagotavljanju varnosti zdravil pri polifarmaciji med starejšimi osebami, v angleškem jeziku ter raziskave stare do 10 let. Članke smo iskali v podatkovnih bazah Medline, ScienceDirect, Web of Science in PubMed. Rezultati: V analizo zaključnega dela je bilo vključenih šest virov. Ugotovili smo, da na osebo usmerjeni pristop zagotovi varno uporabo zdravil pri multimorbidnih bolnikih s polifarmacijo. Z vključitvijo kliničnega farmacevta v obravnavo bolnikov ter pregledom zdravil lahko zmanjšamo neželene učinke, interakcije med zdravili, vse pogostejše hospitalizacije in nepravilno jemanje zdravil. Razprava in zaključek: Na osebo usmerjen pristop bi zmanjšal negativne vplive polifarmacije. Z vključitvijo zdravnika, medicinske sestre, bolnika in kliničnega farmacevta v obravnavo bolnikov bi lahko zmanjšali število tablet in neželene učinke zdravil.
Keywords: Polifarmacija, multimorbidnost, starejša oseba, zdravila, varnost
Published in DKUM: 14.12.2023; Views: 363; Downloads: 42
.pdf Full text (1,25 MB)

9.
Vpliv joge na psihofizično počutje nosečnice
Azra Delić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Nosečnost prinaša veliko novih sprememb, ki velikokrat pustijo psihične in fizične posledice. Joga je metoda obvladovanja psihofizičnega vpliva nosečnosti na nosečnico. Namen zaključnega dela je ugotoviti, na kakšen način joga vpliva na nosečnico. Metode: Izvedli smo narativni pregled znanstvene literature, ki smo jo iskali v podatkovnih bazah CINAHL, Cochrane Library, PubMed in ScienceDirect po vnaprej določenih vključitvenih in izključitvenih kriterijih. Rezultati: Po pregledu literature smo v analizo vključili šest člankov. Ugotovili smo, da izvajanje prenatalne joge v nosečnosti preprečuje oziroma zmanjšuje strah, stres, anksioznost in depresijo, izboljša čustveno ravnovesje in spanec, poveča zavedanje o spremembah v telesu in razumevanje le teh, vpliva na večjo povezanost z nerojenim otrokom ter psihično pripravljenost na porod. Prav tako vpliva na zmanjšanje bolečin, izboljša gibljivost in fizično zmogljivost ter posledično pozitivno vpliva na poporodno življenje nosečnice. Pri skupinski vajah joge se poveča socialni kontakt z drugimi nosečnicami in nudi možnost izmenjave izkušenj. Razprava in zaključek: Izvajanje prenatalne joge v nosečnosti spodbuja izboljšanje psihofizičnega stanja nosečnice ter delno ublaži tipičen upad slabšanja mentalnega zdravja pri nosečnicah. Vendar je iz nekaterih raziskav razvidno, da ima joga le kratkoročne učinke na simptome depresije, zato bi bilo treba izvesti več raziskav za ugotovitev dolgoročnih učinkov joge na nosečnico.
Keywords: nosečnost, prenatalna joga, vpliv, mentalno zdravje
Published in DKUM: 14.12.2023; Views: 366; Downloads: 63
.pdf Full text (794,87 KB)

10.
Vrste napak in neželenih dogodkov na urgenci
Vanesa Pust, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Urgenca je del zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni, specializirani za nudenje nujne medicinske pomoči oziroma oskrbe akutno obolelim. Kljub izkušnjam in specialnim znanjem pa preobremenjenost že zaposlenih predstavlja velik vzrok za pojavljanje napak in neželenih dogodkov. Namen zaključnega dela je bil predstaviti in proučiti, katere so najpogostejše napake in neželeni dogodki, s katerimi se na urgenci srečuje zdravstveno osebje.
Keywords: napake, neželeni dogodki, urgenca, zaposleni v zdravstveni negi
Published in DKUM: 11.12.2023; Views: 385; Downloads: 84
.pdf Full text (1,16 MB)

Search done in 0.62 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica