| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjalna analiza med armiranobetonskim in sovprežnim mostom
Mateja Kovačić, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava primerjalno statično in ekonomsko analizo med dvema mostovoma z različnimi materialnimi karakteristikami, enakimi statični sistemi, enako dolžino razpona ter enakimi geotehničnimi in lokacijskimi parametri. Delo temelji na zasnovi, konstruiranju, dimenzioniranju premostitvenih objektov kakor tudi ekonomičnosti izvedbe. Pri statičnem izračunu poudarek je na zgornji - prekladni konstrukciji. Ekonomska analiza zajema predračunsko kalkulacijo, ki vsebuje stroške dela in materiala za posamezen objekt. Cilj magistrske naloge je določiti cenovno ugodnejšo varianto izvedbe objekta glede na izbrani material in tehnologijo gradnje. Pri statičnem izračunu smo uporabili program Scia Engineer in z zakonodajo določene standarde SIST EN 1990 do SIST EN 1994.
Ključne besede: gradbeništvo, premostitveni objekti, betonski in sovprežni most, zasnova, statična analiza, dimenzioniranje, ekonomska analiza.
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 603; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (6,48 MB)

2.
Omejitev širine razpok v mladem betonu zaradi vsiljenih vplivov
Aleš Avguštin, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava problematiko omejitve širine razpok v mladem betonu, ki se pojavijo zaradi učinkov vsiljenih vplivov. Opisane so vrste razpok in vzroki za njihov pojav, razložena sta proces pojava razpok v armiranobetonskih elementih in izpeljava enačb potrebnih za določitev računske širine razpok ter potrebne površine prereza armature za omejitev njihove širine na predpisane vrednosti. Prikazano je mejno stanje razpok po Evrokodu 2 in FIB Model Code-u 2010. Izvedena je analiza vsiljenih vplivov in njihovih učinkov na mladi beton. Na podlagi reprezentativnih primerov konstrukcij, ki pokrivajo večino v praksi nastalih problemov, je prikazan postopek določitve vsiljenih vplivov. Poznavanje vsiljenih napetosti nam omogoča, da ustrezno izvedemo dimenzioniranje armature za omejitev širine razpok v mladem betonu.
Ključne besede: razpoke, omejitev širine razpok, faza tvorjenja razpok, faza stabilizacije razpok, vsiljeni vplivi, vsiljene napetosti, hidratacijska toplota, odvajanje hidratacijske toplote, masivni beton, armirani beton
Objavljeno: 29.06.2017; Ogledov: 1157; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (4,20 MB)

3.
INFORMACIJSKI MODEL OBJEKTOV SKLADIŠČNIH POVRŠIN NA MORJU V SKLOPU ŠIRITVE LUKE KOPER
Mitja Mulec, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je prikazan način izdelave informacijskega modela inženirskega objekta – skrajšano BIM. Gre za primer širitve skladiščnega, kontejnerskega terminala pristanišča v Luki Koper. Predstavljene so osnovne definicije pravilnega informacijskega modela in podrobneje razložena njegova izdelava s programom Allplan podjetja Nemetschek. Širitev skladiščnih površin se izvaja na morju, temu primerna je tehnologija gradnje iz montažnih elementov, ki so v kasnejši fazi monolitizirani. V nalogi je podrobneje opisan proces tehnologije gradnje objekta. Izdelan je prenos IFC formata v program SCIA ter izvedena kontrola pretvorbe konstrukcijskega modela v matematični oz. računski model.
Ključne besede: informacijsko modeliranje, BIM, IFC, Allplan, Scia, Luka Koper, inženirski objekti, tehnologija gradnje, montažni elementi, prednapeti beton
Objavljeno: 10.11.2016; Ogledov: 936; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (4,64 MB)

4.
TEHNOLOGIJA GRADNJE OBJEKTA, DIMENZIONIRANJE ARMIRANOBETONSKIH REZIL IN JEKLENEGA PROVIZORIJA NA OBJEKTU PODVOZA LC CIRKOVCE
Tomislav Grozaj, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava statično analizo in tehnični opis tehnologije grajenja podvoza pod železniško progo, s tehnologijo podrivanja objekta na svojo končno pozicijo, brez zaustavitve železniškega prometa. Računsko so analizirana armiranobetonska rezila v fazi podrivanja pod železniško progo ter začasno postavljen jeklen provizorij, kateri prevzema obremenitve železniškega prometa v različnih fazah gradnje. Dimenzioniranje armiranobetonskih rezil in jeklenega provizorija je bilo izvedeno v skladu z evropskimi standardi za dimenzioniranje gradbenih konstrukcij. Analiza jeklene konstrukcije je bila izvedena s pomočjo programa CSI Bridge, analiza armiranobetonskih rezil pa s pomočjo programa SAP2000. Ves grafični del, 2D in 3D, je bil opravljen s programom Allplan.
Ključne besede: gradbeništvo, premostitveni objekt, armiranobetonske konstrukcije, jeklene konstrukcije, AB rezila, podvoz, železniški promet, modeliranje, dimenzioniranje
Objavljeno: 22.06.2016; Ogledov: 814; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (12,32 MB)

5.
DETAJLIRANJE ARMATURE
Matej Simrajh, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskemu delu so prikazana pravila detajlranje armature in postopek detajliranja armature nekaterih najpogostejših armiranobetonskih konstrukcijskih elementov. Pri detajliranju armature moramo upoštevati pravila in priporočila, tako teoretična kot tudi praktična. Pravila detajliranja so povzeta po SIST EN 1992-1-1: 2005, EN_ISO_17660-1:2006 in literaturi o detajliranju armature.
Ključne besede: armirani beton, armatura, detajliranje armature, Evrokod 2
Objavljeno: 17.04.2015; Ogledov: 1735; Prenosov: 980
.pdf Celotno besedilo (4,64 MB)

6.
MODELIRANJE IN DIMENZIONIRANJE ARMIRANOBETONSKIH T NOSILCEV
Damjan Novak, 2014, diplomsko delo

Opis: Nosilec predstavlja osnovni konstrukcijski element v gradbenih konstrukcijah. Z monolitno izvedbo nosilca in plošče dobimo ugoden T prerez z veliko tlačno cono in majhno natezno površino. V moderni dobi gradbenega projektiranja je elektronska obdelava podatkov spremenila način dela, zato je ob vsej količini podatkov in kompleksnosti modelov nujno poznavanje delovanja programov. V diplomskem delu je podana primerjava ustreznosti različnih računalniških modelov, ugotavlja se natančnost, ki je potrebna za vsakdanjo inženirsko prakso. Podana je tudi analitična kontrola nekaterih rezultatov.
Ključne besede: gradbeništvo, armiranibeton, modeliranje, dimenzioniranje, T nosilci
Objavljeno: 06.03.2014; Ogledov: 1554; Prenosov: 335
.pdf Celotno besedilo (5,63 MB)

7.
ARMIRANOBETONSKI STEBRI
David Plavčak, 2013, diplomsko delo

Opis: Eden izmed elementov, ki lahko sestavlja gradbeno konstrukcijo je steber. Obnašanje stebra pod vplivom obtežbe je odvisno od mnogih parametrov, kot so geometrijske lastnosti, materialne karakteristike in stopnja vpetosti. Pri zagotovitvi varnosti konstrukcije je treba analizi stebrov posvetiti posebno pozornost, saj so lahko podvrženi pojavu uklona. V tej diplomski nalogi bomo obravnavali in primerjali analizo in zagotovitev varnosti armiranobetonskih stebrov po veljavnih Evrokod standardih. Prikazali in primerjali bomo primere rešene analitično in s pomočjo različne programske opreme.
Ključne besede: gradbeništvo, dimenzioniranje, armirani beton, steber, uklon
Objavljeno: 09.09.2013; Ogledov: 2333; Prenosov: 575
.pdf Celotno besedilo (4,50 MB)

8.
KONSTRUIRANJE ARMATURE S POMOČJO PROGRAMA ArmCAD
Matej Brezovšek, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan postopek konstruiranja armaturnih risb s pomočjo programa ArmCAD 2005. Povzeta so pravila iz standardov, ki se navezujejo na armiranje betonskih konstrukcij. Naloga opisuje program ArmCAD in njegovo delovanje. Podane so nastavitve, tako da videz načrtov ustreza veljavnemu standardu za poenostavljeno prikazovanje in označevanje armature. Povzeti so bili primeri, opisan je potek prenašanja izračunov na risbo ter sama prilagoditev izgleda risb. Naloga se na koncu osredotoči na primere iz prakse.
Ključne besede: armirani beton, armaturna risba, armatura, Evrokod, ArmCAD, AutoCAD
Objavljeno: 05.06.2013; Ogledov: 2392; Prenosov: 732 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (14,70 MB)

9.
PROTIHRUPNE OGRAJE IZ LAHKEGA BETONA
Jernej Šilak, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava protihrupne ograje iz lahkega betona (Liapor®-ja). Predstavili smo izvor hrupa in njegove negativne lastnosti. Zmanjšanje hrupa lahko preprečimo z različnimi ukrepi proti zaščiti hrupa. V diplomskem delu smo predstavili protihrupne ograje iz različnih materialov. Podrobneje so predstavljene protihrupne ograje iz lahkega betona. Lahki beton je v gradbeništvu vedno bolj prisoten, saj ima veliko pozitivnih lastnosti. S pomočjo programske opreme Nemetschek smo izvedli analizo in statični izračun točkovnega temelja, ki je bil izveden na obvoznici Škofja Loka. Analizo in statični izračun smo izvedli s pomočjo programa Frilo. Dobljene rezultate smo izvozili v program Allplan in tako izdelali armaturne risbe.
Ključne besede: hrup, protihrupne ograje, lahki beton, Liapor®
Objavljeno: 13.02.2013; Ogledov: 2315; Prenosov: 390
.pdf Celotno besedilo (5,10 MB)

10.
UPORABA MODERNIH PROGRAMSKIH ORODIJ ZA DIMENZIONIRANJE NA PRIMERU DOMINO SISTEMA
Iris Kus, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava Le Corbusierjev model Domino in uporabo računalniških programov Frilo, ArchiCad in Allplan za projektiranje in konstruiranje. Ker je konstrukcija Domino sistema v celoti iz armiranega betona, so v diplomskem delu opisane osnovne značilnosti betona. Skozi svoja dela pa je predstavljen arhitekt Le Corbusier ter njegov razvoj ideje o serijski gradnji stanovanjskih objektov iz armiranega betona. S pomočjo programa ArchiCad je zasnovan objekt po modelu Domino. S programom Frilo je izvedeno dimenzioniranje posameznih konstrukcijskih elementov, v programu Allplan pa konstruiranje armature.
Ključne besede: beton, Le Corbusier, Domino sistem, projektiranje, Frilo, ArchiCad, Allplan
Objavljeno: 28.09.2012; Ogledov: 1904; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (8,60 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici