| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 109
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
PRENOVA PODATKOVNE BAZE REGISTRA TUBERKULOZE KOPA - GOLNIK
Peter Benedik, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava izdelavo logične podatkovne sheme za register tuberkuloze bolnišnice KOPA — Golnik, izdelavo predloga grafičnega vmesnika za aplikacijo (ki bo podpirala uporabo baze tuberkuloze) ter analizo tveganja za celoten sistem registra tuberkuloze. Namen diplomske naloge je prikazati bolnišnici KOPA — Golnik eno izmed možnih rešitev prenove baze oz. model popolnoma nove baze registra tuberkuloze. Izbrana metodologija razvoja informacijskega sistema (IS) temelji na principu izgradnje prototipnega modela, ki smo ga skozi izdelavo nenehno dopolnjevali in spreminjali. V diplomski nalogi so zajeti vsi potrebni koraki od popisa procesov dela (tehnika IDEF0), zbiranja maksimalnega nabora podatkov, izdelave entitetno relacijske sheme (Visio notacija), izdelave predloga grafičnega vmesnika (CSS — Cascading Style Sheets), analize tveganja ter predlog kontrole logičnega dostopa. Projektna rešitev omogoča registru tuberkuloze, da z novo bazo postane učinkovitejši, manj finančno potraten ter prijaznejši do ljudi, ki v registru delajo.
Ključne besede: podatkovni model, analiza, grafični uporabniški vmesnik, register za tuberkulozo, analiza tveganja
Objavljeno: 20.07.2009; Ogledov: 2551; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (9,16 MB)

2.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO BANKE NA PODLAGI E-BANČNIŠTVA
Nina Obid, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo opisali e-bančništvo, saj le-to postaja vse bolj pomembna bančna storitev. V Sloveniji že skoraj vsaka banka ponuja storitev e-bančništva, ki je postala standardna storitev, če banke želijo biti konkurenčne, saj se zavedajo, da postajajo uporabniki vse zahtevnejši. V našem vsakdanjem življenju preprosto ni časa za klasične načine poslovanja preko bančnega okenca, obenem in tudi zato pa je klasično poslovanje postalo predrago. Predstavili smo e-poslovanje in z njim povezano e-bančništvo, povedali nekaj o izredno pomembnih dejavnikih - zaščiti in varnosti, prikazali nekaj primerov e-bančništva na podlagi izbranih bank ter na koncu s pomočjo odločitvenega modela v programu DEXi na podlagi nabora kriterijev izbrali najboljšo različico.
Ključne besede: E-poslovanje, e-bančništov, varnost, zaščita, večkriterijsko odločanje, DEXi
Objavljeno: 29.09.2009; Ogledov: 1575; Prenosov: 273
.pdf Celotno besedilo (589,91 KB)

3.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO POSLOVNEGA PROSTORA PODRUŽNIC KOPIRNICE
Luka Kokalj, 2009, diplomsko delo

Opis: Podjetje Jazon d.o.o. širi svoje poslovalnice po Sloveniji in se sooča s problemom kateri poslovni prostor je za dane zahteve najbolj ustrezen. Diplomsko delo predstavi problem izbora najustreznejšega poslovnega prostora za namen kopirnice. Podjetje je svoje zahteve združilo v kriterije, ki smo jih vgradili v odločitveni model po metodologiji DEXi. Podane variante smo ovrednotili in analizirali v DEXiju. Z »kaj-če« analizo smo primerjali morebitne spremembe dveh variant in jih primerjali s prejšnjim stanjem. Končna rešitev je podana z izborom najustreznejše variante in utemeljitvijo.
Ključne besede: Večparametersko odločanje, Sistemi za podporo odločanju, DEXi, Poslovni prostor
Objavljeno: 24.09.2009; Ogledov: 2266; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (926,79 KB)

4.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO RAZVIJALCA SPLETNE TRGOVINE
Robert Pfeifer, 2009, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela smo s pomočjo večparameterskega odločitvenega modela izbrali najboljšega razvijalca internetnih strani za potrebe trgovine z rezervnimi deli za vse avtomobile. Model za izbiro najugodnejšega razvijalca internetnih strani za trgovino z rezervnimi deli za vsa vozila smo izdelali s pomočjo ustrezne literature in virov. Da bi izbrane variante ocenili čim bolj sistematično, celovito in transparentno, smo uporabili računalniški program za večparametrsko odločanje DEXi. Pri analizi končne ocene smo si pomagali tudi s programom za vrednotenje in analizo variant Vredana. Odločitveni model omogoča poglobljeno analizo dobljenih rezultatov in nam pomaga odgovoriti na vprašanje, katera od ponujenih variant je najboljša in cenovno najugodnejša.
Ključne besede: internet, internetne strani, večparametrsko odločanje, odločitveni model, DEXi, Vredana
Objavljeno: 25.09.2009; Ogledov: 1446; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (861,75 KB)

5.
ODLOČITVENI MODEL ZA VKLJUČEVANJE OSNOVNIH ŠOL V MEDNARODNE PROJEKTE ZA VSEŽIVLJENJSKO UČENJE
Maruška Spasovski, 2009, diplomsko delo

Opis: V devetletni osnovni šoli si čedalje več učiteljev prizadeva popestriti učne ure. Učence želijo spodbuditi k samostojnemu delu in učenju. Z vključevanjem v razne projekte tako učitelji kot učenci na zanimiv način pridobivajo nova znanja in spoznanja. Mednarodni projekti in sodelovanje v njih predstavljajo velik izziv za šolo. Sodelovanje v projektu in uspešna izvedba projekta sta zelo zapletena, zato je potrebno natančno preučiti, kateri projekt ustreza določenim zahtevam. V diplomski nalogi je predstavljen postopek vrednotenja mednarodnih projektov za osnovne šole. S pomočjo modela ocenjevanja je predstavljen nov, preprost in natančen način izbire najprimernejšega projekta, ki bo olajšal delo učitelju, ki se spopada s tovrstnimi problemi.
Ključne besede: vseživljenjsko učenje, program Dexi, večkriterijsko odločanje, vrednotenje mednarodnih projektov
Objavljeno: 21.10.2009; Ogledov: 1923; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (518,97 KB)

6.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO USTREZNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA
Andreja Špindler, 2010, diplomsko delo

Opis: Dogajanja na trgu zahtevajo od podjetij, da z obstoječo opremo in viri dosegajo vedno večje dobičke, zato so podjetja med drugim prisiljena v nenehno posodabljanje in informatizacijo poslovnih procesov. Eden izmed ključnih dejavnikov za ohranjanje konkurenčnosti za podjetja je učinkovit informacijski sistem. Podjetje Pomurske mlekarne se tega močno zavedajo, zato so pripravljene razmisliti o nadaljnem razvoju informacijskega sistema. Odločitev za pravilno izbiro informacijskega sistema je zelo kompleksne narave, zato mora biti temeljita in premišljena. V ta namen smo v diplomski nalogi izdelali hierarhični vačparametrski odločitveni model s programom Dexi, s katerim smo izbiro najugodnejše rešitve podprli. Na podlagi vrednotenja treh najprimernejših variant, ki smo jih pridobili na podlagi zahtev vodstva, smo izbrali najprimernejšo varianto, izbiro pa utemeljili z analizo odločitve. Analiza odločitve vsebuje tudi selektivno razlago variant, od katerih ima vsaka določeno prednost, ter omogoča enostavno prikazovanje dobljenih rezultatov. Odločitev smo dodatno analizirali še v programu Vredana. Rezultat naloge je izdelan hierarhični večparametrski odločitveni model, s pomočjo katerega smo izbrali ustrezen informacijski sistem.
Ključne besede: Informacijski sistem, Večkriterijsko odločanje, Dexi, Odločitveni model
Objavljeno: 13.09.2010; Ogledov: 1737; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

7.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO OGREVALNEGA SISTEMA
Tadej Blatnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Problem, kateri ogrevalni sistem izbrati in vgraditi v kotlovnico, bodisi gre za novo investicijo ali za sanacijo obstoječega sistema, je kompleksen z vidika cene in slabega poznavanja potreb in funkcij posameznih sistemov. Ogrevalni sistem predstavlja veliko investicijo za kupca, zato smo analizirali podobne sisteme, namenjene enostanovanjskim objektom. V njej smo se dotaknili vseh parametrov, ki so nas privedli do odločitve, kako in kaj izbrati na trgu ogrevalnih sistemov glede na potrebe, želje, zmožnosti in pričakovanja kupca. V želji, da stranki pomagamo izbrati sistem, ki je primeren zanjo, in pojasniti, kaj so prednosti in slabosti posamezne izbire, smo si pomagali s pomočjo metodologije parametrskega odločanja in zgradili odločitveni model. S pomočjo literature ter izkušenj naročnika smo odločitveno znanje zapisali v obliki kvalitativnega večparametrskega modela za izbiro ogrevalnega sistema. Da bi izbrane variante ocenili čim bolj sistematično, celovito in transparentno, smo uporabili računalniški program za večparametrsko odločanje DEXi. Pri analizi končne ocene smo si pomagali tudi s programom za vrednotenje in analizo variant Vredana. Odločitveni model omogoča poglobljeno analizo dobljenih rezultatov in nam pomaga odgovoriti na vprašanje, katera od ponujenih variant je glede na kriterije najboljša izbira.
Ključne besede: Ogrevalni sistem, Večparametrsko odločanje, Odločitveni model, DEXi, Vredana
Objavljeno: 02.09.2010; Ogledov: 1624; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

8.
IZBIRA CELOVITE REŠITVE ZA MALO PODJETJE
Jasmina Šoro, 2010, diplomsko delo

Opis: Optimizacija poslovnih procesov je v današnjem času za podjetja, ki želijo ohraniti konkurenčno prednost, nujna. Izbor celovite programske rešitve pa je vse prej kot preprost in hiter postopek — nasprotno, sploh pri malem podjetje gre za zahtevno in dolgo trajajočo akcijo. Tako globalni kot slovenski trg namreč ponujata nešteto možnosti za izbiro modulov, ki so na videz precej podobni. Problem se pojavi, ker podjetja oz. zaposleni v malih podjetjih praviloma niso strokovnjaki na informacijskem področju. Posledično je zato ocena ustreznosti nakupa lahko prevečkrat napačna. Upoštevajo namreč premalo kriterijev, predvsem se osredotočajo na ceno, kar pa je v večini primerih nezadostno. Pojavi se tudi problematika prenosa znanj oz. nadaljnje vzdrževanje rešitve, ki v fazi nakupa ni premišljeno. V diplomskem delu bomo predstavili model, ki lahko pripomore k pravilni izbiri. Orisali bomo tri najpogostejše celovite rešitve na slovenskem trgu danes in jih na podlagi programa za večkriterijsko ocenjevanje primerjali. Rezultat bo kompleksen večparametrski odločitveni model, s katerim bomo posamezno varianto ovrednotili ter dobili vpogled v njene prednosti in slabosti
Ključne besede: malo podjetje, celovita rešitev, večparametrski odločitveni model, DEXI, Kaj-če analiza
Objavljeno: 02.12.2010; Ogledov: 1320; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

9.
MODEL ZA VREDNOTENJE ŽIVLJENSKEGA ZAVAROVANJA
Maja Cimperman, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi obravnavamo problematiko izbire primerne oblike zavarovanja, ki bo ustrezalo življenjskemu slogu, potrebam in zmožnostim posameznika. Ocena primernosti izbire je pogosto slabo argumentirana in nerazumljena, tržišče pa ponuja množico na videz podobnih proizvodov. V diplomski nalogi bomo razvili večparametrski model za vrednotenje proizvodov življenjskega zavarovanja. Ta bo pomagala strankam in svetovalcem pri transparentni razlagi ponujenih proizvodov, nenazadnje pa tudi samim ponudnikom proizvodov življenjskega zavarovanja za lažjo primerjavo konkurenčnih proizvodov. Prvi model pomaga pri izbiri vrste življenjskega zavarovanja, ki ga posameznik v določenem trenutku potrebuje glede na potrebe in želje. Druga dva modela pa sta bolj specifična in opredeljujeta izbiro naložbenega življenjskega zavarovanja in zavarovanja za primer smrti. Modeli skušajo podati jasnejšo sliko življenjskih zavarovanj — kaj je treba vedeti, ko sklepamo življenjsko zavarovanje, da sklenemo takšno zavarovanje, ki ustreza našim individualnim potrebam.
Ključne besede: - življenjsko zavarovanje - naložbeno življenjsko zavarovanje - življenjsko zavarovanje za primer smrti - večparametrski odločitveni model - DEXi
Objavljeno: 04.03.2011; Ogledov: 1671; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (779,90 KB)

10.
MODEL VREDNOTENJA SPLETNIH PLATFORM ZA PROMOCIJO GLASBENEGA IZVAJALCA
Renata Mohorič, 2010, diplomsko delo

Opis: Z vstopom v informacijsko dobo se je močno spremenil način delovanja glasbene industrije. Ker je glasba v obliki mp3-jev in drugih digitalnih zapisov postala brezplačno dostopna širši javnosti, se je njena prodaja v zadnjih desetih letih močno zmanjšala, kar je že nakazovalo na zaton glasbene industrije. Kljub temu, da je večina velikih založb glasbi in izvajalcem napovedovala črno prihodnost, pa se je v resnici zgodilo ravno nasprotno. Medtem ko je bila v preteklosti promocija glasbenih izvajalcev odvisna predvsem od glasbenih managerjev, založnikov in založb, ki so zastopali le ozek krog predvsem znanih izvajalcev, se je to z razmahom interneta močno spremenilo. Izvajalci so s pomočjo interneta in spletnih platform za posredno komuniciranje, sami začeli skrbeti za promocijo, poleg tega pa so jim nova orodja omogočila, da je njihova glasba prešla meje lokalne skupnosti ali države in dosegla poslušalce po celem svetu. Danes imamo na voljo veliko različnih spletnih platform, ki jih glasbeniki lahko uporabijo za promocijo svojih del. Te v primerjavi s tradicionalnimi načini promocije omogočajo bolj neposreden pristop z možnostjo prilagoditve promocijskih strategij svojim potrebam in pričakovanjem oboževalcev. S svojo usmerjenostjo k poslušalcem se te moderne metode promocije pogosto izkažejo kot učinkovitejše. Kljub številnim prednostim, ki jih prinašajo, pa so te nove metode ustvarile tudi nove probleme, s katerimi se glasbeni izvajalci srečujejo. Zaradi velike izbire spletnih platform je izvajalcu namreč težko izbrati tako, ki bi mu na eni strani zagotavljala uspešno promocijo, na drugi strani pa bi bila dovolj enostavna za uporabo in ne bi terjala preveč energije in časa, ki bi ju izvajalec sicer lahko namenil ustvarjanju in ostalim kreativnim elementom svojega dela. Problema izbire ustrezne platforme smo se lotili s pomočjo izgradnje modela odločanja, s katerim je v diplomski nalogi predstavljen postopek vrednotenja spletnih platform uporabnih za promocijo glasbenih izvajalcev. S pomočjo predstavljenega modela naj bi bila izbira platforme za glasbenega izvajalca in njegovo promocijo veliko bolj premišljena, enostavna in prilagojena njegovim željam ter potrebam.
Ključne besede: internetna promocija promocija glasbe program DEXi program Vredana večkriterijsko odločanje
Objavljeno: 15.04.2011; Ogledov: 1474; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici