| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 194
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Ponovna vzpostavitev priključne proge na relaciji Celje-Velenje-Dravograd : diplomsko delo
Vid Mohor, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Med leti 1899 in 1969 je železnica povezovala Celje, Velenje in Dravograd. Odsek proge med Velenjem in Dravogradom je bil nerentabilen, kasneje zaprt in odstranjen. Proga med Celjem in Velenjem še vedno obratuje, zadnje čase pa se promet na njej povečuje. V delu sem predstavil promet na obstoječi progi in njene trenutne tehnične karakteristike. V Evropski uniji so zaradi večanja potreb po transportu in prevelikega prevoza blaga po cestah ustanovili evropske železniške tovorne koridorje, ki povezujejo evropske države ter njihove celinske terminale s pristanišči. V svojem delu sem predstavil koridorje, ki potekajo skozi Slovenijo ali imajo v Sloveniji tudi izhodišče. V nalogi je opisana tudi količina tovora, ki se je v zadnjih letih prevozila po naših glavnih progah, oziroma število vlakov. Zaradi zdajšnjega povečevanja železniškega tovornega prometa bi se lahko še obstoječa proga obnovila, odsek od Velenja do Dravograda pa ponovno vzpostavil. Gradnja in posodobitev železnice bi prispevala k boljši trajnostni mobilnosti v državi. Z uvedbo lokalnih priključnih prog bi se izboljšale tako potniške (lokalne) kot tovorne povezave. V primeru izrednosti na glavnih progah, po katerih tečejo koridorji, bi ta železniška povezava lahko služila tudi kot obvozna ali alternativna proga. V diplomski nalogi bom predstavil svojo zamisel za vzpostavitev priključne proge na že omenjeni relaciji, razloge za obuditev, opisal tehnične komponente nove proge ter podal predlog vlečnih sredstev.
Keywords: planiranje železniške infrastrukture, železniška infrastruktura, železniški promet, priključna proga, potovalni časi
Published in DKUM: 22.12.2022; Views: 321; Downloads: 39
.pdf Full text (3,04 MB)

2.
Zasnova športno rekreacijskega centra, prireditvenega prostora in čolnarne ob Ptujskem jezeru : magistrsko delo
Aleksandra Korpič, 2022, master's thesis

Abstract: Temeljna naloga vodnega gospodarstva je urejati odnos med vodo kot enim izmed osnovnih naravnih elementov z ostalo naravo na eni strani ter vitalnimi interesi, željami in zahtevami drugih dejavnosti oziroma človeka na drugi strani. Ptujsko jezero je največje slovensko umetno jezero na reki Dravi in je sestavni del energetskega objekta hidroelektrarne Formin. Prostor ob akumulaciji, ki je večji antropogeni poseg v severovzhodnem delu Slovenije, se zaradi bližine mesta Ptuj ter drugih programov v prostoru obravnava kot potencialno privlačno območje rekreacije ter umeščanja bolj ali manj intenzivnih programov v odprtem prostoru. V magistrskem delu smo se podrobneje posvetili problemu območja pristanišča Ranca ter nekaj hektarov velikemu območju preko potoka Grajena, ki trenutno predstavlja zelo obiskan, vendar tudi precej zanemarjen predel, v neposredni bližini starega mestnega jedra. Zaradi velikega regionalno turističnega in naravnega potenciala je smiselno, da se ne prepusti propadu in izgubljanju svoje identitete. V projektnem delu naloge smo na tej lokaciji zasnovali infrastrukturo in objekte potrebne za izvajanje športnih, rekreacijskih in turističnih dejavnosti.
Keywords: Ptujsko jezero, čolnarna, prireditveni prostor, nabrežje, urbanizem, regeneracija
Published in DKUM: 19.12.2022; Views: 295; Downloads: 179
.pdf Full text (46,86 MB)

3.
Ugledati se v drugem : slovenska književnost v medkulturnem kontekstu
Silvija Borovnik, 2022

Abstract: Monografija obsega enajst študij na temo slovenske književnosti v srednjeevropskem večkulturnem in medkulturnem prostoru. Slovenci smo s svojo kulturno in literarno zgodovino del Srednje Evrope, kjer so nas oblikovale različne identitete, zaznamovane tudi z migracijami. Naš položaj je bil zaznamovan z drugostjo in drugačnostjo, obenem pa smo drugost sprejemali tudi sami in se z njo oplajali. Različna slovenska literarna dela pa so izražala stisko in razdvojenost zaradi velikih idejnih, ideoloških in političnih premikov v dvajsetem stoletju. Monografija sledi spoznanjem novejše literarne vede, da v slovenskem prostoru ne moremo govoriti le o slovenski kulturi, temveč o kulturah na Slovenskem in da moramo v slovenskih literarnih zgodovinah upoštevati dela vseh tistih, ki so pri nas ustvarjali ali še ustvarjajo tudi v drugih jezikih. Obenem pa se dr. S. Borovnik zavzema za to, da je treba upoštevati tudi delo vseh tistih slovenskih pisateljev in pisateljic, ki so se iz Slovenije izselili, ali pa živijo v drugih državah kot pripadniki avtohtone slovenske narodne manjšine. Ta monografija je prispevek k medkulturni literarni zgodovini. V njej avtorica dokazuje, da enojezični in enonacionalni model književnosti ne obstaja in da je bil v preteklosti iz različnih, tudi ideoloških razlogov, umetno narejen.
Keywords: slovenska književnost, medkulturnost, večkulturnost, dvojezičnost, večjezičnost
Published in DKUM: 14.12.2022; Views: 343; Downloads: 49
.pdf Full text (3,10 MB)
This document has many files! More...

4.
Doping in dopinške afere pri teku na smučeh : magistrsko delo
Anita Klemenčič, 2022, master's thesis

Abstract: Doping je v športu prisoten že od nekdaj, saj so ga uporabljali že Indijanci, Arabci, olimpijci v stari Grčiji in rimski gladiatorji. Skozi čas se je doping razvijal in izpopolnjeval, danes pa je prisoten v skoraj vseh športih. Glede na to, da tek na smučeh velja za enega izmed težjih vzdržljivostnih športov, ni presenetljivo, da se doping pojavlja tudi v teku na smučeh. V 70. letih prejšnjega stoletja so se, zaradi nepoštenosti uporabe dopinga in zaradi možnih zdravstvenih posledic, pojavila prva dopinška testiranja in s tem boj proti dopingu. Preko dopinških kontrol so bili odkriti in kaznovani športniki, ki so si pri svojih uspehih pomagali z dopingom. V boj proti dopingu je vključenih vedno več organizacij in z njihovo pomočjo je bilo do danes odkritih že ogromno dopinških primerov, razkrite pa so bile tudi že večje dopinške afere in primeri sistemskega dopinga. V teku na smučeh sta bila poleg posameznih dopinških primerov v zadnjih desetih letih najbolj odmevna primera ruskega sistemskega dopinga in afera Aderlass. Oba primera sta poleg tekačev na smučeh sicer vključevala tudi športnike iz drugih športov. Afera o sistemsko organiziranem dopingu v Rusiji je bila preko žvižgačev odkrita leta 2015, šlo pa je za vključenost in pomoč države pri prikrivanju in manipulaciji z dopinškimi testi, predvsem med domačimi olimpijskimi igrami v Sočiju leta 2014. Afera Aderlass, ki je znana tudi pod imenom Operacija puščanja krvi, pa je v javnost prišla med nordijskim svetovnim prvenstvom leta 2019. Avstrijski tekač na smučeh je bil namreč dan pred tekmo odkrit med transfuzijo krvi, ki spada med prepovedane postopke dopinga. Kasneje se je izkazalo, da omenjeni tekač ni bil edini uporabnik dopinga in da je šlo za sistemski krvni doping, v katerega je bilo vključenih več športnikov iz različnih športov. Problematike dopinga se zavedajo tudi slovenski tekači na smučeh. Poleg moralnega vidika, kot je kršenje protidopinških pravil in posledično kazen, se zavedajo tudi možnih negativnih zdravstvenih posledic. Se pa strinjajo, da so v boju proti dopingu še vedno prisotne rezerve in možne izboljšave.
Keywords: tek na smučeh, ruski sistemski doping, afera Aderlass, magistrska dela
Published in DKUM: 28.11.2022; Views: 254; Downloads: 45
.pdf Full text (1,32 MB)

5.
Sistemi za detekcijo nepravilnosti na tirnih vozilih in njihov vpliv na varnost v železnišem prometu : magistrsko delo
Dejan Kociper, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu so predstavljeni sodobni detekcijski sistemi, ki se uporabljajo za avtomatsko zaznavo napak na tirnih vozilih za varen potek železniškega prometa. V Sloveniji se trenutno uporabljajo le trije različni detekcijski sistemi, medtem ko se v ostalih državah Evrope in sveta na železniški infrastrukturi že množično uporabljajo različni senzorski in detekcijski sistemi. Za vpeljavo avtomatizacije, uvedbo sodobnih tehnologij in predvsem povečanje varnosti železniškega prometa smo na podlagi izkušenj iz tujine in najpogosteje zaznanih napak na tirnih vozilih izbrali 7 različnih detekcijskih sistemov za vgradnjo na javno železniško omrežje v Sloveniji. Ugotovili smo, da bi bila uvedba sistemov za detekcijo nepravilnosti na slovenskem železniškem omrežju smiselna, saj bi kljub visoki finančni vrednosti investicije z vgradnjo sistemov povečali varnost in zanesljivost železniškega prometa ter naredili korak naprej v razvoju železniškega prometa v Sloveniji.
Keywords: železniški promet, detekcijski sistemi, varnost, železniška infrastruktura
Published in DKUM: 24.11.2022; Views: 184; Downloads: 0
.pdf Full text (5,77 MB)

6.
Prometno-varnostni načrt Osnovne šole Tabor I Maribor : magistrsko delo
Špela Klemenčič, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo Prometno-varnostni načrt Osnovne šole Tabor I Maribor je sestavljeno iz treh delov. V teoretičnem delu smo predstavili promet, vrste prometa, razvojne značilnosti otrok in prometno vzgojo, s pregledom ciljev osnovnošolskih predmetov pa smo dokazovali, da je prometna vzgoja medpredmetno področje. V empiričnem delu smo s pomočjo anketnih vprašalnikov ugotavljali, kakšni so znanje učencev v prometu in njihovo ravnanje v njem, kakšno je mnenje staršev o znanju in ravnanju njihovih otrok v prometu. V praktičnem delu smo predstavili varnostno-prometni načrt in cilje za njegovo oblikovanje, šolski okoliš in demografsko območje Osnovne šole Tabor I Maribor. Izdelali smo prometno-varnostni načrt, pri tem pa opozorili na nevarna mesta, ki ogrožajo varnost učencev in ostalih udeleženih v prometu. Oblikovali smo štiri varne poti, ki vodijo do šole.
Keywords: vrste prometa, varnost otrok, prometna vzgoja, načrt šolskih poti, Osnovna šola Tabor I Maribor
Published in DKUM: 13.10.2022; Views: 166; Downloads: 46
.pdf Full text (4,01 MB)

7.
Filozofija humorja - teorija namere : magistrsko delo
Rok Klemenčič, 2022, master's thesis

Abstract: Filozofija humorja je področje, ki ga filozofi raziskujejo že od antične Grčije. Ravno bogata zgodovina preučevanja humorja omogoča temeljit vpogled v prepletenost humorja z družbo, moralo, etiko in estetiko ter politično filozofijo. Magistrsko delo je razdeljeno na dva dela, prvi služi kot teoretični uvod v filozofijo humorja in bralcem omogoči razumevanje osnovnih vprašanj, problematik in predlaganih rešitev, tj. tradicionalnih teorij humorja. Drugi del sestavljata analiza in sinteza tradicionalnih teorij humorja v vsesplošno teorijo humorja, ki smo jo poimenovali kar teorija namere – po njeni najbolj prepoznavni lastnosti. Namera igra ključno vlogo pri definiciji humorja in razlikovanju med smešnim in humorjem. Naša najbolj drzna predpostavka je namreč, da smešnost brez namere ni humor. Na ta način tudi striktno ločujemo naključno smešno situacijo od namerno izpeljanega humornega dejanja. Sredica tega magistrskega dela je štiristopenjski model procesiranja humorja, ki ob dodatni razlagi preprosto prikaže humorno dejanje vse od izvorne ideje do ciljnega odziva oz. povratne informacije. Za konec pa še predlagamo štiri maksime za moralno vrednotenje humornega dejanja po teoriji namere. Namen teh maksim je vzpostavitev pojmovne mreže, ki omogoča praktično vrednotenje primerov humorja iz vsakdana, pri tem pa se pomembno opre na namero izvajalca, razmerje med izvajalcem in prejemnikom ter notranjimi in zunanjimi okoliščinami. Teorija namere je nastala kot naravno nadaljevanje uveljavljenih teorij humorja, katerih osnovne gradnike je povezala in prilagodila z namenom, da vzpostavi vsesplošno teorijo humorja, primerno za 21. stoletje in nadaljnji razvoj tega področja.
Keywords: Filozofija humorja, namera, smeh, etika, estetika
Published in DKUM: 10.08.2022; Views: 287; Downloads: 51
.pdf Full text (1,68 MB)

8.
Didaktika fizike 2 s praktikumom : zbirka laboratorijskih vaj
Robert Repnik, Mitja Slavinec, Eva Klemenčič, 2022

Abstract: Didaktika fizike s praktikumom 2 – zbirka laboratorijskih vaj je namenjena študentom 3. in 4. letnika študijskega programa Predmetni učitelj, usmeritev Izobraževalna fizika na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Fizikalni eksperimenti se izvajajo pri predmetu Didaktika fizike 2 s praktikumom in so razdeljeni v sedem tematskih sklopov: Pospešeno gibanje, Mehanika tekočin, Termodinamika, Zvok, Svetloba, Elektromagnetizem in Moderna fizika. V okviru laboratorijskih vaj študentje pridobivajo znanje in razvijajo spretnosti za ustrezno izvedbo eksperimentov pri pouku fizike na srednješolskem nivoju izobraževanja.
Keywords: fizika, didaktika, srednja šola, fizikalni eksperimenti
Published in DKUM: 12.07.2022; Views: 281; Downloads: 56
.pdf Full text (14,29 MB)
This document has many files! More...

9.
Fizikalni eksperimenti 2 : zbirka laboratorijskih vaj
Robert Repnik, Mitja Slavinec, Eva Klemenčič, 2022, higher education exercise book

Abstract: Fizikalni eksperimenti 2 – zbirka laboratorijskih vaj je namenjena študentom 2. letnika študijskega programa Fizika in študijskega programa Predmetni učitelj, usmeritev Izobraževalna fizika, na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Laboratorijske vaje se izvajajo pri predmetu Fizikalni eksperimenti 2 in obravnavajo področje elektromagnetizma in termodinamike. Zbirka je razdeljena na tri poglavja. V prvem poglavju so predstavljene obvezne, v drugem delu pa izbirne laboratorijske vaje, pri katerih gre za vsebinsko ali izvedbeno nadgradnjo. Tretje poglavje je namenjeno osnovam priprave in analize grafov v različnih računalniških programih.
Keywords: fizika, fizikalni eksperimenti, elektromagnetizem, termodinamika, laboratorijsko delo
Published in DKUM: 12.07.2022; Views: 275; Downloads: 59
.pdf Full text (16,16 MB)
This document has many files! More...

10.
Fizikalni eksperimenti 3 : zbirka laboratorijskih vaj
Robert Repnik, Robert Hauko, 2022, higher education exercise book

Abstract: Fizikalni eksperimenti 3 – zbirka laboratorijskih vaj – so namenjeni študentom 1. stopnje študija v programih Fizika in Predmetni učitelj na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Zbirka zajema snov s področja nihanja in valovanja. Vaje se izvajajo pri predmetu Fizikalni eksperimenti 3 v letnem semestru 2. letnika. Naslovi vaj: Goriščne razdalje leč, Uklon in interferenca, Stefanov zakon, Sklopljeno nihanje, Hitrost ultrazvoka, Nihanje s trenjem, Resonanca, Stoječe valovanje, Frekvenca in hitrost zvoka, Prekinjeno nihalo, Spektrometer. Navodila so namenjena uspešni izvedbi meritev, analizi, interpretaciji in vrednotenju merskih rezultatov. Dodani so naslovi samostojnih projektov, ki so bili v okviru predmeta izvedeni v preteklih letih.
Keywords: fizika, nihanje, valovanje, laboratorijske vaje, fizikalne meritve, projekti
Published in DKUM: 12.07.2022; Views: 354; Downloads: 58
.pdf Full text (7,26 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica