| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 190
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Zadovoljstvo bolnikov s celiakijo z brezglutensko ponudbo v restavracijah
Karin Furh, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Celiakija je danes pogosta beseda in tudi poznana bolezen. Od samega začetka so bolniki s celiakijo v rednem stiku z zdravstvenimi delavci, ki jih podpirajo in redno spremljajo. So pa bolniki s celiakijo prikrajšani s prehranjevanjem v restavracijah, saj so gostinski delavci premalo izobraženi in posledično gostje nezadovoljni. Simptomi, ki se pojavljajo ob dietnih prekrških, so neprijetni in jih je potrebno lajšati, zato se bolniki raje odločijo, da bodo jedli doma.
Keywords: prehrana, gluten, zdravstveni delavci
Published in DKUM: 12.05.2023; Views: 60; Downloads: 8
.pdf Full text (638,72 KB)

2.
Integrirano presejanje za kronične nenalezljive bolezni na primarnem nivoju
Anastasiya Skrabl, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Kronične nenalezljive bolezni predstavljajo vodilni vzrok smrti po vsem svetu. Za nadzor teh bolezni se na primarni ravni izvajajo programi integrirane preventive. Namen zaključnega dela je bil ugotoviti, ali lahko z integriranim presejanjem na primarni ravni zdravstvenega varstva pri ljudeh obvladujemo kronične nenalezljive bolezni.Metode: Pri izdelavi zaključnega dela smo uporabili pregled znanstvene in strokovne literature. Raziskave, uporabljene v zaključnem delu, smo pridobili v mednarodnih podatkovnih bazah CINAHL, Medline, PubMed in ScienceDircet. Izbrane raziskave smo uvrstili v hierarhijo dokazov, s čimer smo ocenili moč dokazov. Izvedli smo analizo in sintezo zbranih podatkov. Pri tem smo uporabili deskriptivno metodo.Rezultati: V končno analizo smo vključili sedem raziskav. V eni izmed njih so s pomočjo presejanja odkrili več kot 70 % udeležencev, ki so imeli dejavnike tveganja za razvoj KNB ali pa že razvito bolezen, a se tega sploh niso zavedali.Razprava in zaključek: Ugotovili smo, da lahko s pomočjo integriranega presejanja na primarni ravni pri ljudeh odkrijemo veliko novih primerov kronične nenalezljive bolezni, prav tako ta pristop pripomore k pravočasnemu zdravljenju ter tudi zmanjševanju zapletov, ki jih te bolezni povzročajo.
Keywords: programi integrirane preventive, kronične bolezni, primarna raven
Published in DKUM: 17.03.2023; Views: 164; Downloads: 44
.pdf Full text (932,41 KB)

3.
Osveščenost med mladostniki moškega spola o humanem papiloma virusu
Laura Ruhitelj, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: HPV je eden najpogostejših povzročiteljev spolno prenosljivih bolezni. Ker je večina okužb asimptomatskih, se lahko virus prenaša tudi nevede. Zaradi povečane stopnje rakavih obolenj in genitalnih bradavic smo tudi v Sloveniji uvedli cepljenje dečkov in mladostnikov. Namen zaključnega dela je bil raziskati, kakšna je osveščenost moške populacije o cepljenju proti HPV. Metode: Izvedli smo pregled literature v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL in ScienceDirect. Za prikaz iskanja, pregleda in izbire člankov smo uporabili priporočila PRISMA. Izvedli smo vsebinsko analizo. Uporabljena je bila opisna metoda dela. Rezultati: Ugotovili smo, da je na svetovni ravni še zmeraj premalo razširjeno cepljenje proti HPV med fanti. V končno analizo smo vključili 13 raziskav, pri katerih smo ugotovili, da ima cepivo pozitiven učinek, je varno ter učinkovito proti trajnim okužbam, povezanim s HPV 6/11/16/18. Razprava in zaključek: Mladostniki moškega spola po vsem svetu imajo zelo malo znanja o HPV, zato bi jih bilo treba dodatno osveščati in izobraževati o okužbah in možnostih učinkovitega preprečevanja okužb. Izobraževanja bi bilo treba izvesti že v osnovnih in srednjih šolah. Potrebno bi bilo tudi splošno osveščanje celotne družbe.
Keywords: humani papiloma virus, mladostnik, moški, preventiva, zdravstvena vzgoja.
Published in DKUM: 18.01.2023; Views: 190; Downloads: 57
.pdf Full text (700,86 KB)

4.
Vpliv probiotikov na kolike pri dojenčkih
Sanela Kranjec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Kolike so stanje, pri katerih se pojavlja pretiran jok in nemir dojenčka. Pojavlja se v prvih štirih mesecih starosti. Pojavnost je zelo pogosta, a njihov vzrok je še vedno neznan. Za njihovo lajšanje je obetavno zdravljenje s probiotiki, saj strokovnjaki menijo, da pozitivno vplivajo na črevesno mikrobioto. Pozitivno delovanje probiotikov bi pripomoglo k lajšanju težav dojenčkov in njihovih staršev. Metode: V diplomskem delu smo uporabili sistematični pristop dela z metodo pregleda, analize in sinteze znanstvene literature, deskriptivno metodo in metodo kompilacije. Za iskanje literature smo uporabili mednarodne elektronske baze: CINAHL, PubMed in ScienceDirect ter Google Scholar. S pomočjo Boolovih operaterjev, ključnih besed in na podlagi vključitvenih ter izključitvenih kriterijev smo prikazali število zadetkov s pomočjo diagrama PRISMA. Analizo in sintezo identificiranih raziskav smo prikazali v obliki tabele in opisno. Rezultati: Izmed 352 identificiranih zadetkov, ki smo jih našli v podatkovnih bazah, jih je bilo 12 primernih za našo raziskavo. Rezultati pregleda literature so pokazali, da probiotiki skrajšajo čas joka, zmanjšajo nemir, podaljšajo čas spanja, znižajo kalprotektin in zvišajo delež laktobacilov v črevesni mikrobioti. Razprava in zaključek: V naši raziskavi o vplivu probiotikov na kolike pri dojenčkih smo ugotovili, da probiotiki pozitivno vplivajo na spanje, skrajšan jok in nemir pri dojenčkih. Prav tako smo ugotovili, da sta učinek in delovanje probiotika odvisna od njegovega seva. Pozitivno delovanje na kolike je bilo bolj opaženo pri dojenih dojenčkih, ne pa toliko pri dojenčkih, ki so bili hranjeni s formulo.
Keywords: probiotiki, krči, otrok do 12. meseca
Published in DKUM: 19.12.2022; Views: 189; Downloads: 62
.pdf Full text (1,54 MB)

5.
Obvladovanje bolečine pri otrocih s cerebralno paralizo
Monia Brglez, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Cerebralna paraliza je motnja gibanja, drže ali koordinacije kot posledica nenapredujoče okvare ali poškodbe nedozorelih možganov. Velikokrat je pri otrocih s cerebralno paralizo prisotna bolečina, ki jo zaradi težav v sporazumevanju težko izrazijo.
Keywords: medicinska sestra, zdravstvena nega, prepoznava bolečine, ocenjevanje bolečine, otrok s posebnimi potrebami
Published in DKUM: 19.12.2022; Views: 189; Downloads: 34
.pdf Full text (1,52 MB)

6.
Obravnava debelosti pri otrocih na primarni ravni zdravstvenega varstva
Žan Flakus, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Debelost je bolezensko stanje, prisotno po celem svetu, ki ga človeštvo pozna že mnogo let. Na žalost je moderni nezdravi življenjski stil privedel do ogromnega porasta otrok s povišano telesno maso/debelostjo. Debelost vpliva na otroka fizično, psihološko ter socialno. Metode: Uporabili smo opisno metodo dela. Izvedli smo sistematični pregled, analizo in sintezo znanstvene in strokovne literature. Literaturo smo iskali v dveh podatkovnih bazah, PubMed in ScienceDirect ter dodatno pregledali Google učenjak z iskalnim nizom in vključitvenimi kriteriji. Naredili smo kritično oceno člankov in tematsko analizo. Rezultat: V končno analizo smo vključili 6 raziskav. Kot glavno kategorijo smo izpostavili obravnava debelosti pri otrocih na primarni ravni zdravstvenega varstva ter podkategoriji preventivna obravnava debelosti pri otrocih in kurativna obravnava debelosti pri otrocih. Razprava in sklep: Ugotovili smo, da imamo v primarnem zdravstvenem varstvu ogromno preventivnih pregledov ter metod za preprečevanje debelosti. Prav tako imamo tudi ogromno znanja in izkušenj, ki jih nudimo otrokom in staršem, vendar kljub temu število prekomerno prehranjenih/debelih otrok raste. Vzroki za to so predvsem sedeči način življenja, nezdrave navade, premalo gibanja. Ogromen vpliv na zdravje otrok imajo tudi starši. Otroška debelost predstavlja danes, in bo tudi v prihodnje, velik izziv pri zdravstvenih obravnavah otrok.
Keywords: prekomerna prehranjenost, otroška debelost, nezdrav življenjski slog, zdravstvena vzgoja
Published in DKUM: 19.12.2022; Views: 207; Downloads: 67
.pdf Full text (918,36 KB)

7.
Vpliv prekomerne telesne mase na kakovost življenja mladostnikov
Martina Krampač, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Prekomerna telesna masa predstavlja vedno večjo težavo po celem svetu in pomeni za mladostnika velik stres ter pritisk. Prekomerna telesna masa konkretno vpliva na vse vidike kakovosti življenja mladostnikov. Namen zaključnega dela je bil ugotoviti, kako prekomerna telesna masa vpliva na kakovost življenja mladostnikov.
Keywords: adolescent, nezdrav življenjski slog, vpliv na zdravje in življenje
Published in DKUM: 04.11.2022; Views: 171; Downloads: 44
.pdf Full text (635,36 KB)

8.
Prepoznavanje prekomerne telesne mase in debelosti pacienta obravnavanega v ambulanti družinske medicine
Eva Keber, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomirana medicinska sestra ima v ambulanti družinske medicine pomembno vlogo pri prepoznavanju prekomerne telesne mase in debelosti. Debelost v današnjem času namreč predstavlja neodvisen dejavnik tveganja za nastanek srčno žilnih obolenj, prezgodnjo invalidnost in celo umrljivost. Pri delu potrebuje pridobljene kompetence, znanja in veščine, s katerimi lažje presodi tveganje za nastanek resnih bolezni, povezanih s prekomerno telesno maso in debelostjo.
Keywords: diplomirana medicinska sestra, referenčna ambulanta, tveganja prekomerne telesne mase, indeks telesne mase
Published in DKUM: 04.11.2022; Views: 163; Downloads: 52
.pdf Full text (1,08 MB)

9.
Sodelovanje staršev v aktivnostih zdravstvene nege, ki vzpodbujajo povezanost med starši in nedonošenčki
Urška Ošlak, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Proces povezanosti med starši in nedonošenčki je ključnega pomena za otrokovo zdravje in razvoj. Prezgodnji porod predstavlja velik izziv, saj lahko negativno vpliva na omenjeno povezanost. V zadnjih letih se vse bolj priznava pomen zgodnjega sodelovanja staršev v aktivnostih zdravstvene nege pri nedonošenčkih, saj imajo aktivnosti staršev pozitivne vplive na povezanost, izboljšanje duševnega zdravja staršev in razvoj nedonošenčkov. Namen zaključnega dela je ugotoviti, ali sodelovanje staršev v aktivnostih zdravstvene nege vzpodbuja povezanost med starši in nedonošenčki. Izvedli smo sistematični pregled z metodo pregleda, analize in sinteze znanstvene ter strokovne literature. Literaturo smo iskali v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, Web of Science in SAGE. Kot drugi vir smo uporabili Google Scholar. Naredili smo kritično oceno člankov in vsebinsko analizo. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Ugotovitve so pokazale, da so imele v šestih raziskavah aktivnosti staršev pri nedonošenčku pozitiven učinek na medsebojno povezanost. Ena raziskava pa ni ugotovila vidnega učinka intervencije v primerjavi s kontrolno skupino. Naše ugotovitve dokazujejo, da sodelovanje staršev v aktivnostih zdravstvene nege pri nedonošenčku pozitivno vpliva na njihovo medsebojno povezanost. Občutki povezanosti se vzpostavljajo in izboljšajo že z dotikom staršev, povečujejo pa s sodelovanjem v aktivnostih pri nedonošenčku. Sodelovanje staršev pri oskrbi nedonošenčkov je zato zelo pomembno.
Keywords: povezanost, starši, prezgodaj rojeni otroci, sodelovanje, pozitivni učinki
Published in DKUM: 19.10.2022; Views: 292; Downloads: 109
.pdf Full text (1,10 MB)

10.
Vpliv hrupa na nedonošenčka na enoti intenzivne nege in terapije
Suzana Makarić, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Zaradi posledic prezgodnjega poroda potrebujejo nedonošenčki stalen nadzor in specializirano oskrbo. To omogoča enota za intenzivno nego in terapijo otrok. Sodobne tehnologije prispevajo k večjemu preživetju nedonošenčkov, vendar so to okolje spremenile v zelo hrupno. Zgodnja izpostavljenost nedonošenčkov zunanjemu okolju predstavlja tveganje za razvoj zdravstvenih težav in nevroloških posledic. Namen zaključnega dela je bil raziskati negativne vplive hrupa na zdravstveno stanje nedonošenčka. Metode: Uporabili smo sistematični pristop dela z metodo pregleda, analize in sinteze znanstvene literature, deskriptivno metodo in metodo kompilacije. Pregled literature smo izvedli po naslednjih mednarodnih podatkovnih bazah: PubMed, ScienceDirect in CINAHL. Analizo in sintezo identificiranih raziskav smo prikazali v obliki tabele. Rezultati: V končno analizo smo vključili trinajst člankov, ki so ustrezali kriterijem. Ugotovili smo, da hrup povzroča tahikardijo, zviševanje krvnega tlaka in padec saturacije. Motnje spanja lahko posledično nastanejo zaradi prekinitve spanja, ki jo povzroča hrup. Uporaba naušnikov lahko predstavlja varen in učinkovit ukrep za zmanjšanje hrupa. Razprava in zaključek: Nedonošenčki se na hrup odzivajo s spremembo vitalnih funkcij in prekinitvijo spanja. Vedenjske reakcije, ki jih kažejo nedonošenčki ob izpostavljenosti hrupu, so jok in vznemirjenost. Potrebne so nadaljnje raziskave o škodljivih učinkih hrupa na rast in razvoj nedonošenčka.
Keywords: prezgodaj rojen otrok, hrupno okolje, težave v razvoju otroka
Published in DKUM: 07.10.2022; Views: 309; Downloads: 140
.pdf Full text (829,87 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica