| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 125
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava razvoja aplikacij med blazor, react in angular : diplomsko delo
Rok Tkalčič, 2022, diplomsko delo

Opis: Ogrodja za razvoj programske opreme so dandanes skoraj obvezna. Prinašajo različne rešitve, ki razvijalcem omogočajo razvoj celovitih in zanesljivih programskih rešitev. Danes poznamo veliko različnih programskih ogrodij z enakim namenom, ampak z drugačno alternativo. V diplomskem delu med seboj primerjamo tri ogrodja, ki nudijo v končni rešitvi enak rezultat, to so Angular, React in Blazor. Ta tri ogrodja so v delu natančno razdelana in med seboj primerjana na določenih točkah. V sklepu so povzeti rezultati in sklepne misli primerjav.
Ključne besede: Angular, React, Blazor, HTML, HTTP
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 144; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

2.
Primerjava razvoja spletnih aplikacij na platformah ASP.NET MVC, Blazor in Flutter : diplomsko delo
Aleš Krohne, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je primerjan razvoj spletnih aplikacij na platformah ASP.NET MVC, Blazor in Flutter. Najprej so platforme primerjane na splošno, pregledana je njihova situacija na trgu in zgodovina. Nato je predstavljen sam postopek razvijanja podobnih funkcionalnosti na spletnih aplikacijah, prikazane so podobnosti in razlike kot tudi prednosti in slabosti vsake platforme za razvoj. Naloga se zaključi z zagonom vsake zgrajene spletne aplikacije.
Ključne besede: spletne platforme, asp.net mvc, blazor, flutter, primerjava
Objavljeno v DKUM: 20.10.2022; Ogledov: 86; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

3.
Omejitve pri pridobivanju digitalnih dokazov : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Andrej Petek, 2022, diplomsko delo

Opis: Digitalni dokazi so postali pomembno dokazno sredstvo v kazenskih postopkih. So nepogrešljiv del dokazovanja novih in starih oblik kaznivih dejanj. To je posledica informacijskega in tehnološkega napredka, ki je prinesel digitalizacijo na vsa področja življenja. S hitrim in širokim informacijsko-tehnološkim napredkom se večajo tudi različne omejitve pri pridobivanju, analizi in uporabi digitalnih dokazov. V diplomski nalogi so predstavljeni digitalni dokazi, pogoji za njihovo uporabo pred sodišči in načini pridobivanja po slovenskem pravnem redu. Predstavljena je digitalna forenzika, ki je osnova za pridobivanje digitalnih dokazov. Opravljena je raziskava omejitev, ki se danes pojavljajo pri pridobivanju digitalnih dokazov. S tem je predstavljen tudi časovni razvoj digitalne forenzike. Cilj diplomske naloge je odgovor na vprašanje, ali se zaradi vse več omejitev pridobi manj digitalnih dokazov. Pred časom so omejitev pri pridobivanju digitalnih dokazov predstavljale klasične protiforenzične tehnike, ki so se večinoma uporabljale namensko. Danes je teh omejitev in razlogov zanje več. Kibernetski prostor daje storilcem možnost delovanja od kjerkoli po svetu. Naprave in storitve uporabljajo dobre varnostne mehanizme zaščite podatkov. Njihova raznovrstnost zahteva vse širše znanje preiskovalcev, številčnost in količina podatkov pa zmanjšujeta učinkovitost le-teh. Zakonodaja se spremembam prilagaja počasi. Ugotovljeno je bilo, da se danes najde več digitalnih dokazov, vendar pa se zaradi omejitev manjša učinkovitost najdbe le-teh. V prihodnosti bo treba več vlagati v človeške vire, njihovo znanje in usposobljenost ter hitreje prilagajati zakonodajo nenehnim spremembam in novostim.
Ključne besede: digitalni dokazi, digitalna forenzika, omejitve
Objavljeno v DKUM: 12.10.2022; Ogledov: 82; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1001,45 KB)

4.
Primerjava orodij za izdelavo spletnih aplikacij v oblaku Wix, Weebly in Squarespace : diplomsko delo
Jakob Smolič, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je primerjati orodja za izdelavo spletnih aplikacij v oblaku. Na začetku diplomskega dela so opisana vsa tri orodja, nato pa smo raziskali glavne razlike med njimi. Primerjali smo njihove slabosti in prednosti ter izpostavili primere uporabe za vsako izmed njih. Diplomsko delo vsebuje tudi opis izgradnje demo okolij z naštetimi orodji, podane so funkcionalnosti in zmožnosti urejevalnikov, ki jih le-ta omogočajo. V zaključku diplomskega dela pa analiziramo orodja in podamo naše ugotovitve v sklepu.
Ključne besede: spletna orodja, računalništvo v oblaku, Wix, Weebly, Squarespace
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 409; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

5.
Avtentikacija spletnih uporabnikov z Web Authentication API : diplomsko delo
Klemen Lončar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu raziščemo alternativo za avtentikacijo spletnih uporabnikov, imenovano Web Authentication API, ki na podlagi asimetričnega šifriranja zamenjuje uporabo gesel. Najprej razložimo osnovne pojme in trenutno uveljavljene načine avtentikacije v spletnih sistemih, nadaljujemo s podrobno raziskavo Web Authentication API-ja. Diplomsko delo zaključimo z implementacijo preproste spletne aplikacije, ki za avtentikacijo uporablja Web Authentication API.
Ključne besede: avtentikacija uporabnikov, Web Authentication API, aplikacijski programski vmesnik, asimetrično šifriranje
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 385; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

6.
Implementacija portala s pristopom arhitekture mikrostoritev in mikro čelnih sistemov : diplomsko delo
Maša Hober, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali arhitekturo mikrostoritev in mikro čelnih sistemov. Osredotočili smo se predvsem na mikro čelne sisteme in njihov razvoj ter implementacijo v sistem za upravljanje vsebin DotNetNuke. Za razvoj mikro čelnih sistemov smo uporabili React, odprtokodno JavaScript knjižico za gradnjo uporabniških vmesnikov. Na podlagi ugotovitev smo opisali prednosti in slabosti uporabe mikro čelnih sistemov v sistemu za upravljanje vsebin DotNetNuke.
Ključne besede: mikro čelni sistemi, mikrostoritve, DotNetNuke, CMS, React
Objavljeno v DKUM: 06.01.2021; Ogledov: 723; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

7.
Primerjava pristopov k izgradnji progresivnih spletnih aplikacij : diplomsko delo
Uroš Gomilšek, 2020, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela smo razložili, kaj je progresivna spletna aplikacija ter kaj jo ločuje od navadne spletne in mobilne aplikacije. V nadaljnih poglavjih smo se posvetili obrazložitvam tehnologij ki se uporabljajo pri progresivni spletni aplikaciji. Zadnji del diplomskega dela je posvečen osnovni izgradnji progresivnih spletnih aplikacij v različnih, trenutno najpopularnejših, ogrodjih za izgradnjo tovrstnih aplikacij.
Ključne besede: splet, ogrodje, mobilno, PWA
Objavljeno v DKUM: 04.11.2020; Ogledov: 544; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)

8.
Napredne tehnologije za multifaktorsko avtentikacijo : diplomsko delo
Mihael Ocvirk, 2020, diplomsko delo

Opis: Zaradi pogostih napadov na informacijske sisteme v podjetjih prihaja do ogromnih finančnih škod. Pogledali si bomo, kako prepoznamo tovrstne napade in kako se zavarujemo pred njimi. V nadaljevanju naloge se bomo osredotočili na rešitev, ki nas v večini primerov zavaruje pred tovrstnimi napadi, to je implementacija dvofaktorske avtentikacije v informacijski sistem. V diplomskem delu bomo predstavili, kako enostavno je v dve različni aplikaciji implementirati strežnik za dvofaktorsko avtentikacijo. Na koncu bomo podali razlike med posameznimi rešitvami.
Ključne besede: dvofaktorska avtentikacija, multifaktorska avtentikacija, yubikey, aplikacija C#, spletna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 04.11.2020; Ogledov: 595; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

9.
Povezovanje mikrostoritev : diplomsko delo
Matevž Petan, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem delu je predstavljena mikro servisna arhitektura. V drugem delu so opisani načini povezovanja, ki smo jih raziskali v sklopu diplomske naloge. Za vsak način smo izpostavili njegove prednosti, slabosti in primere uporabe. Naše ugotovitve raziskovanja so predstavljene kot del opisa vsakega načina posebej. V zaključku povzamemo naše ugotovitve in podamo napotke za nadaljnje delo.
Ključne besede: mikro spletne storitve, posredniki sporočil, dogodkovno povezovanje, sinhrono povezovanje, asinhrono povezovanje
Objavljeno v DKUM: 04.11.2020; Ogledov: 464; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (801,00 KB)

10.
Integracija Shelly v XAM Control z uporabo REST in XAM spletnega strežnika : diplomsko delo
Kristijan Topolko, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je na začetku raziskana teoretična snov programa za avtomatizacijo XAM Control kot tudi PLC-programiranja, uporabe C# programskega jezika in SQL-poročil ustvarjenih s programom SQL Report Builder. V nadaljevanju se osredotočamo na postopek razvoja PLC-programa, v katerem zajemamo analizo in načrt projekta z UML-diagramom primerov uporabe. Na koncu so izdelani program in uporabniški vmesnik Shelly stikala, potem pa še spletna aplikacija in SQL-poročilo za prikaz porabe energije.
Ključne besede: XAM Control, C#, PLC, Shelly
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 345; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici