| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Avtomatizacija transportnega vozička
Luka Štelcer, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Naloga avtomatizacije v industriji je krajšanje delovnih časov, izboljšanje delovnih pogojev, ki posledično pomenijo zmanjševanje stroškov. Diplomska naloga podaja napotke za avtomatizacijo delno že izvedenega in delujočega sistema. Pristop k rešitvi je razdeljen v trdnostno kontrolo obstoječega vozička, ndgradnjo z komponentami elektromotornega pogona in avtomatizacijo. Izveden je potreben izračun parametrov pogona, izbor pogona in opreme za avtomatizacijo. Podan je bil tudi predlog enostavne izvedbe krmilja z uporabo čim več že preizkušenih sistemov, ki so na voljo na trgu.
Keywords: Avtomatizacija, transport, konstruiranje, transportni voziček, elektromotorni pogon, relejno krmiljenje
Published: 24.09.2020; Views: 159; Downloads: 0

2.
Programsko okolje lvsim-ems - podpora pri izobraževanju mehatronikov
Gregor Bombek, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Učenje na daljavo ali virtualno učenje dobiva z dostopnostjo do osebnih računalnikov, telefonov, interneta in ostalega v zadnjih letih vse večji pomen. Velik problem pa se pojavi pri izvajanju laboratorijskih vaj na tak način. LVSIM-EMS je programsko okolje, ki lahko olajša to problematiko. Skozi diplomsko nalogo je program predstavljen in opisan, z njim pa je izvedenih tudi šest primerov uporabe.
Keywords: programsko okolje, mehatronika, Labvolt, LVSIM-EMS, e-laboratorij
Published: 24.09.2020; Views: 167; Downloads: 40
.pdf Full text (3,50 MB)

3.
Razvoj avtomatiziranih vodil vgradne pečice
Srđan Vuković, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Varnost pri uporabi vročih elementov iz pečice je zelo pomembna, saj smo drugače lahko izpostavljeni poškodbam. Določene norme varnosti aparatov nam predpisuje evropska zakonodaja. Prav teh predpisov se mora aparat držati, preden gre v prodajo. Največji problem pri uporabi vgradnih pečic je dotikanje vročih elementov v delovnem območju pri mešanju hrane. V diplomskem delu je opisana avtomatizacija vodil vgradne pečice. Pri konstruiranju sem najprej iskal ideje in morebitne rešitve problema. Narejenih je nekaj konceptov, v katerih so uporabljene različne vrste pogona vodil. Po izvedbi preračunov so vsi sestavni deli narisani v programu Siemens NX z ustrezno tehnično dokumentacijo. Sledila je izdelava prototipa na 3D-tiskalniku v podjetju Gorenje d. o. o.
Keywords: varnost, konstruiranje, avtomatizacija, razvoj
Published: 18.10.2019; Views: 447; Downloads: 43
.pdf Full text (1,81 MB)

4.
Design of Lyapunov based nonlinear velocity control of electrohydraulic velocity servo systems
Edvard Detiček, Nenad Gubeljak, Mitja Kastrevc, 2017, original scientific article

Abstract: Development of a hydraulically driven process of steel centrifugal die casting industry requires accurate response of position in time. In the frame of preliminary investigations the analysis and control of electrohydraulic velocity servo system is considered in the presence of flow nonlinearities and internal friction. The nonlinear and uncertainty characteristics make the conventional controller not yield to the system high requirements. Two different nonlinear design procedures are employed: feedback linearization and backstepping. It is shown that both these techniques can be successfully used to stabilize any chosen operating point of the system. Additionally, invaluable new insights are gained about the dynamics of the system under consideration. This illustrates that the true potential of constructive nonlinear design lies far beyond the mere task of achieving a desired control objective. All derived results are validated by computer simulation of the nonlinear mathematical model of the system.
Keywords: computer simulation, electro-hydraulic velocity servo system, integrator backstepping, Lyapunov methods, velocity control
Published: 11.07.2017; Views: 697; Downloads: 303
.pdf Full text (1,52 MB)
This document has many files! More...

5.
Prvi zagon frekvenčno vodenega elektromotornega pogona
Dejan Pejčić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V tej nalogi je namen izdelati navodila za povezavo asinhronskega motorja s frekvenčnim pretvornikom. Diplomsko delo je sestavljeno iz treh delov. V prvem delu je opisan asinhronski motor, v drugem delu se pobližje spoznamo z frekvenčnim pretvornikom v tretjem pa predstavimo praktični preizkus z že izbrano opremo. Navodila so izdelana za bodoče študente strojništva, da bi lahko tudi sami poskusili izvesti prvi zagon, torej praktično povezati in zagnati asinhronski motor z uporabo frekvenčnega pretvornika.
Keywords: Asinhronski motor, frekvenčni pretvornik, EMERSON, Commander SKB3400055
Published: 21.09.2016; Views: 678; Downloads: 89
.pdf Full text (4,07 MB)

6.
Analiza možnosti serijske proizvodnje linearnega pogona
Branko Licardo, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen linearni pogon, ki se uporablja v po višini nastavljivih pisalnih mizah. Zaradi ekološke oporečnosti je uporaba materiala iz vrst redkih zemelj v serijskem produktu elektromotorja linearnega pogona nepriporočljiva, zato je uporaba feritnih materialov edina smotrna izbira. Za linearen pomik se lahko uporabi valjčno navojno vreteno, ki v primerjavi s krogličnim navojnim vretenom omogoča geometrijsko preoblikovanje posameznih delov mehanizma, uporabo različnih materialov in izrabo različnih ekonomično primernejših proizvodnih tehnologij. V delu so opisani izsledki iskanja alternativnih rešitev za izdelavo pogona primernega za serijsko proizvodnjo. Predstavljen je tudi prototip linearnega pogona, preračun elektromotorja z vrtečimi trajnimi magneti, ter preračun kinematike valjčnih navojnih vreten.
Keywords: Linearni pogon, elektromotor, trajni magneti, valjčno navojno vreteno
Published: 04.04.2016; Views: 943; Downloads: 37
.pdf Full text (3,45 MB)

7.
Preizkuševalna naprava za določevanje ciklične zanesljivosti zaklepanja varnostnega vsebnika
Aljaž Kraner, 2016, master's thesis

Abstract: Podjetja, ki izdelujejo varnostne vsebnik, neprestano temeljijo v izboljševanje svoje kakovosti. Razvijajo nove modele, z novimi materiali in komponentami. Za slednje izdelujem preizkuševalno napravo, s katero bo moč testirati ciklično zanesljivost elementov, ki so med uporabo vsebnika najbolj obremenjeni. Funkcioniranje varnostnega vsebnika mora biti zagotovljeno za daljše časovno obdobje. Za preizkuševalno napravo sem uporabil sodobno avtomatizacijsko opremo. Izdelal sem tehnično dokumentacijo naprave, pripravil tehnologijo izdelave komponent in preizkusil delovanje pogonskih motorjev.
Keywords: Elektromotor, projektiranje, varnostne blagajne, preizkuševalna naprava, avtomatizacija
Published: 29.02.2016; Views: 1000; Downloads: 135
.pdf Full text (3,35 MB)

8.
Analiza obratovalnega hrupa in vibracij okrova radialne črpalke
Andrej Predin, Mitja Kastrevc, Ignacijo Biluš, 2000, review article

Abstract: V prispevku je podana teoretična in eksperimentalna študija dinamičnih tekočinskih vibracij in hrupa. Eksperimentalne meritve so izvedene na enostopenjski radialni črpalki, ki obratuje s čisto hladno vodo. Pri različnih obratovalnih režimih (vrtalnih frekvencah rotorja) so izvedene meritve naslednnjih obratovalnih karakteristik: dušilna krivulja, pretok - izkoristek, pretok - obratovalni hrup in pretok - amplituda vibracij okrova. Rezultati meritev so podani v časovnem in frekvenčnem prostoru.
Published: 10.07.2015; Views: 631; Downloads: 38
URL Link to full text

9.
Mathematical models for the simulation of pumps systems
Mitja Kastrevc, Edvard Detiček, 2012, original scientific article

Abstract: This paper presents the influence of a mathematical model in the simulation of pumping systems; specifically, a model of an induction motor is presented; the paper also covers a comparison between commonly used mathematical models of AC motors. For verification of the simulated data, a practical pump system was tested.
Keywords: induction motors, mathematical modelling, hydraulic pump systems
Published: 10.07.2015; Views: 908; Downloads: 43
URL Link to full text

10.
Elektromotorni pogon za manipulacijo zaklepnega mehanizma
Aljaž Kraner, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V praksi srečujemo različne vrste mehanizmov, ki so gnani na različne načine. V tej nalogi je prestavljeno snovanje elektro motornega pogona, ki poganja zaklepni mehanizem v vratih varnostnih vsebnikov.Podjetja, ki izdeluje varnostne vsebnike morajo zagotavljati velike varnostne stopnje svojih izdelkov, saj le to pogojuje njihov uspeh. Vse do danes se je izdelovalo vsebinke, katerih zaklepne mehanizme je poganjala človeška sila. Z nalogo želim dokazati, da se avtomatizacija vseh vrst mehanizmov lahko implicira v prav v vse veje tehnične stroke. Avtomatizacija zaklepnega mehanizma bi naredila varnostne vsebnike bolj enostavne za uporabo in prijazne uporabnikom.
Keywords: Elektromotorni pogoni, konstruiranje, varnostne blagajne, avtomatizacija
Published: 17.10.2013; Views: 1420; Downloads: 153
.pdf Full text (3,27 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica