| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 104
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Dizajn nove družine centralnih zgrabljalnikov
Žiga Žlender, 2024, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo je rezultat dela v sklopu projekta podjetja SIP. Cilji so bili nadgraditi primarno funkcijo, izboljšati karakteristike stroja, vizualni pogled in uporabniško izkušnjo obstoječih centralnih zgrabljalnikov STAR 720|22 T in STAR 850|26 T. Zahteve trga in vodstva podjetja so bile jasno sestavljene v zahtevnik, ki je bil osnova za celoten proces dela. Prikazan je celoten postopek projekta, ki vključuje razčlenitev in pojasnitev vseh pomembnejših prelomnic projekta. Od raziskave, definiranja zahtevnika, oblikovanja, izdelave prototipa in predstavitve končnega produkta. Zaključek naloge predstavlja dosežene cilje projekta ter nastali končni dizajn.
Ključne besede: Centralni zgrabljalnik, SIP, razvoj, dizajn, kmetijski stroj, kmetijski priključek, kmetijska mehanizacija
Objavljeno v DKUM: 15.04.2024; Ogledov: 15; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (7,20 MB)

2.
Vzvratno inženirstvo krila rotacijske črpalke mlekovoda
Nejc Grubič, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena izdelava krila rotacijske črpalke z metodo vzvratnega inženirstva. Najprej je predstavljen postopek vzvratnega inženirstva in njegova uporaba v različnih industrijah. Predstavljen je tudi postopek 3D tiskanja. V diplomskem delu je zajet celoten postopek izdelave krila. Predstavljeni so vsi postopki, ki jih uporabimo pri metodi vzvratnega inženirstva. Za izdelavo krila rotacijske črpalke so bili uporabljeni 3D skeniranje, modeliranje s pomočjo CAD programa ter 3D tiskanje v pravem merilu, saj je bil izdelek manjši in ni bilo potrebno izdelovati makete v pomanjšani obliki.
Ključne besede: rotacijska črpalka mlekovoda, krilo, vzvratno inženirstvo, 3D skeniranje, 3D tiskanje, 3D modeliranje, mleko
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 41; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

3.
Konstruiranje stiskalnice za odpiranje zavarjenih kosov s komprimiranim zrakom : diplomsko delo
Luka Lušo, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali zadnjo avtomobilsko luč in njeno razgradnjo na osnovne komponente. Pri samem diplomskem delu smo uporabili različne metode ki se uporabljajo v konstruiranju, kot so CAD modeliranje, brainstorming, metoda 365 itd. Glavni rezultat tega je 3D-CAD model stiskalnice s pomočjo katere lahko ločujemo dve glavni zunanji komponenti zadnje avtomobilske luči, steklo in ohišje. Zaključek je da je izdelava tega možna znotraj zastavljenih zahtev, ter ob primerni uporabi orodij, lahko sam koncept skoraj vedno optimiziramo na željene zahteve.
Ključne besede: proizvodni izmet, zadnja avtomobilska svetila, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 19; Prenosov: 0

4.
Konstruiranje in izdelava vpenjalne priprave za merjenje plastičnega kosa : diplomsko delo
Janoš Šanca, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bila izdelava vpenjalne priprave, s katero bi avtomatizirali in pospešili postopek merjenja plastičnega izdelka. Cilj je bil, da lahko izmerimo več enakih izdelkov hkrati in tako razbremenimo delavca pozicioniranja vsakega kosa posebej. Merjenje se je izvajalo na 3D-koordinatnem merilnem stroju, s katerim se izdelka med merjenjem dotikamo s tipalom. Na vpenjalni pripravi je bilo možno izmeriti šest izdelkov hkrati. Poskrbeli smo tudi za samo izdelavo vpenjalne priprave na CNC-stroju, za katerega smo izdelali tudi program izdelave. Izdelali smo tudi merilni program, ki je od merilca zahteval postavitev tipala v izhodišče, vse ostalo pa je naredil stroj sam. Celoten merilni program je bil narejen v programu PC-DMIS CAD, skonstruiran pa v programu SOLIDWORKS.
Ključne besede: izdelek, vpenjalna priprava, izdelava, konstruiranje, merjenje, program
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 102; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

5.
Razvoj protokola modeliranja celičnih struktur med poljubnima površinama : magistrsko delo
Denis Završek, 2023, magistrsko delo

Opis: V tej magistrski nalogi sem raziskoval razvoj protokola za modeliranje celičnih struktur med različnimi površinami. Ugotovil sem, da narava ponuja navdih za oblikovanje celičnih struktur, ki imajo velik potencial v izdelavi lahkih in trdnih konstrukcij. Razvil sem protokol za njihovo modeliranje, uporabljal sem programsko opremo Rhinoceros 3D in orodje Grasshopper. Ta magistrska naloga predstavlja pomemben korak k razumevanju in praktični uporabi celičnih struktur v oblikovanju in inženiringu ter ponuja možnosti za nadaljnje raziskave in razvoj na tem področju.
Ključne besede: celične strukture, oblikovanje, celični modeli, aditivna proizvodnja, 3D modeliranje, Rhinoceros 3D, Grasshopper, 3D tisk
Objavljeno v DKUM: 29.11.2023; Ogledov: 336; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (4,85 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Parametrično modeliranje blagajne starprim : diplomsko delo
Anže Marin, 2023, diplomsko delo

Opis: Zahteve strank se od naročila do naročila spreminjajo, kar pomeni, da je potrebno vsak izdelek individualno obravnavati. Ker klasična izdelava takšnih modelov vzame ogromno časa, smo se odločili sestaviti določen model tako, da poenostavimopostopek dela. Uporabili bomo princip sestave modela z uporabo parametrov, ki vnaprej določijo spreminjanje komponent glede na zahtevane zunanje dimenzije izdelka. V teoretičnem sklopu diplomske naloge bom predstavil podjetje, v katerem sem opravljal praktično usposabljanje, in na kratko opisal 3D modeliranje ter predstavil, kako poteka parametrično modeliranje. V praktičnem delu pa bom določen model sestavil z uporabo parametričnega modeliranja in na koncu prikazal 4 konfiguracije z različnimi zahtevanimi zunanjimi dimenzijami izdelka.
Ključne besede: modeliranje, parametrično modeliranje, Creo Parametric, CAD
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 182; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (8,95 MB)

7.
Zasnova kompozitne betonske postelje za cnc obdelovalni stroj : magistrsko delo
Tadej Gorenak, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo Zasnova kompozitne betonske postelje za CNC-obdelovalni stroj vsebuje zasnovo, potek izdelave in stroškovno analizo kompozitne betonske postelje. Kompozitna betonska postelja je namenjena za obdelovanje aluminija na štiri ali pet osnih CNC-obdelovalni strojih. Zaradi visokih obdelovalnih hitrosti so se pri postelji pojavili določeni problemi kot na primer vibracije in hrup pri obdelavi. Rešitev smo našli v zalivanju profilov z mineralnim betonom in protihrupnimi paneli. Kompozitna betonska postelja je varjena konstrukcija. Izdelana je iz jeklenih profilov, ki so naknadno zaliti z mineralnim betonom.
Ključne besede: CNC-obdelovalni stroj, frezanje
Objavljeno v DKUM: 20.09.2023; Ogledov: 197; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

8.
Munika - innovative design concept of the modular park bench : magistrsko delo
Mirnes Bajić, 2023, magistrsko delo

Opis: The objective of the research in this work is to develop a socially responsible, modular public bench that embodies the concept of an innovative solution to the difficulties of park benches. This also includes the issues that surfaced during and after the COVID-19 epidemic, issues that highlight the significance of social interaction for humans, while adhering to ergonomic and ecological design principles. The bench will be composed of two major modular sections (branches) and five modular seats that will be fitted on the branches. These shapes will allow for the installation of a public bookshelf. The branches are planned as two monoliths, with a Voronoi diagram-shaped iron within. Consequently, the objective is to design a modular, versatile public seat that visually resembles Munika, a local endemic tree. The optimization procedure for obtaining the Voronoi diagram forms of the iron holder is accomplished in the "Rhinoceros" program, and we will attempt to automate it so that other designers may use it as a model and a solution to their difficulties. The final product will be an elegant, modular public bench that meets the human desire for social interaction and conversation while providing ergonomics, individuality, and a safe distance for other users. This design will emphasize "Munika" ideals, including the significance of mental health and peaceful cohabitation among humans, all other living species, and the environment that we all share.
Ključne besede: inovativen pristop, modularna parkovna klop, igriv in čist dizajn, družbeno odgovoren izdelek
Objavljeno v DKUM: 03.07.2023; Ogledov: 308; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

9.
Optimizacija embalaže na projektu DW50 HUSA : magistrsko delo
Anže Knez, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena optimizacija embalaže na projektu DW50 HUSA. Trenutno embalažo pomivalnega stroja smo morali optimizirati ter prilagoditi zahtevam kupca iz ZDA, da aparat prestoji vse transportne teste glede na njihove zahteve oziroma standarde, predpisane za trg, kjer bodo aparate prodajali. Uporabljena metoda pri magistrskem delu za optimizacijo embalaže je metoda poskusov in napak ("trial and error"). Za zagotovitev vseh zahtev kupca smo v embalažo pomivalnega stroja dodali nove komponente, s katerimi smo si zagotovili pozitiven transportni test ter posledično tako zagotovili vse zahteve in standarde, ki so bile podani s strani kupca.
Ključne besede: optimizacija, embalaža, pomivalni stroj DW50 HUSA, transportni testi
Objavljeno v DKUM: 16.06.2023; Ogledov: 215; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,51 MB)

10.
Development, fabrication and mechanical characterisation of auxetic bicycle handlebar grip
Nejc Novak, Vasja Plesec, Gregor Harih, Andrej Cupar, Jasmin Kaljun, Matej Vesenjak, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: The auxetic cellular structures are one of the most promising metamaterials for vibration damping and crash absorption applications. Therefore, their use in the bicycle handlebar grip was studied in this work. A preliminary computational design study was performed using various auxetic and non-auxetic geometries under four load cases, which can typically appear. The most representative geometries were then selected and fabricated using additive manufacturing. These geometries were then experimentally tested to validate the discrete and homogenised computational models. The homogenised computational model was then used to analyse the biomechanical behaviour of the handlebar grip. It was observed that handle grip made from auxetic cellular metamaterials reduce the high contact pressures, provide similar stability and hereby improve the handlebar ergonomics.
Ključne besede: auxetic cellular structures, computational simulations, experimental testing
Objavljeno v DKUM: 23.05.2023; Ogledov: 271; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici