| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 75
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
MODELIRANJE PREPROSTIH GUMARSKIH ORODIJ Z UNIGRAPHICS NX6
Saša Potočki, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava praktičen primer modeliranja preprostega gumarskega orodja z uporabo programskega orodja UNIGRAPHICS NX6. Uporabljena je metoda hibridnega modeliranja, ki vključuje parametrično modeliranje, eksplicitno modeliranje in modeliranje z omejitvami. Največja težava pri predstavljenem postopku modeliranja v UNIGRAPHICS NX6 se pojavlja v delovnem okolju za skiciranje, ko je potrebno osnovno geometrijo izdelka povečati za določen faktor. Pri tem se asociativnost ne ohrani, kar pomeni da moramo celotno geometrijo ponovno kotirati in definirati omejitve, če želimo v prihodnje spreminjati kakšne parametre.
Ključne besede: Gumarska orodja, razvoj orodij, CAD, hibridno modeliranje
Objavljeno: 10.02.2009; Ogledov: 2195; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (4,85 MB)

7.
RAZVOJ VPENJALNE PRIPRAVE VARILNEGA ROBOTA
Gorazd Pravdič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena nova vpenjalna priprava varilnega robota. Diplomsko delo je praktičen projekt. Z izbrano temo želim rešiti problem vpenjanja pri varjenju stebrov v podjetju Arcont. V podjetju varijo še na stari vpenjalni pripravi, pri kateri prihaja do veliko težav. Težave so pri vpenjanju, praktičnosti, ergonomiji, predvsem pa pri doseganju toleranc. Problemi pri tolerancah nastajajo zaradi slabih toleranc polizdelkov. Bistvo diplomske naloge je izvedba takšne vpenjalne priprave, pri kateri se profili ne poravnavajo enostransko, ampak se centrirajo na sredini. Napake se porazdelijo na obe strani, zaradi tega končni izdelek ostane v mejah toleranc. Model vpenjalne priprave je razvit s pomočjo modelirnika Solid Edge V19. Narejena je celotna tehnična dokumentacija.
Ključne besede: varjenje, centriranje, vpenjalna priprava, varilni robot, vpenjalo, mehanizem, Solid Edge
Objavljeno: 03.04.2009; Ogledov: 2830; Prenosov: 474
.pdf Celotno besedilo (11,33 MB)

8.
SMERNICE ZA KONSTRUIRANJE GIBAJOČIH DELOV V TRANSFERNIH ORODJIH Z UPORABO PROGRAMSKEGA PAKETA CATIA V5
Uroš Artiček, 2009, diplomsko delo

Opis: V podjetju EMO Orodjarna d.o.o., za katerega sem opravljal diplomsko delo, poleg ostalih orodij izdelujejo tudi transferna orodja za avtomobilsko industrijo. Transferno orodje je sestavljeno z veliko gibajočih se delov. Zato se je potrebno konstruiranja lotiti zelo premišljeno, da ne pride do morebitnih trkov zaradi relativnih gibanj posameznih delov. V diplomi so navedene smernice, katerih se je potrebno držati pri modeliranju transfer orodij. S pomočjo programa CATIA V5 sta bili izdelani simulacija kinematike in analiza razdalj, ki močno pripomorejo k odpravi napak, natančnosti in pravilnosti delovanja orodja.
Ključne besede: orodjarstvo, preoblikovanje pločevine, CATIA V5, transferno orodje, simulacija gibanja, računalniško podprto konstruiranje
Objavljeno: 14.04.2009; Ogledov: 2649; Prenosov: 395
.pdf Celotno besedilo (22,35 MB)

9.
KONSTRUIRANJE IZDELKOV IZ PLOČEVINE Z NEGARANTIRANIMI TRDNOSTNIMI LASTNOSTMI
Uroš Kokolj, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so prikazane in opisane smernice, kako konstruirati izdelke iz pločevine, ki nima garantiranih trdnostnih lastnosti. In sicer kako konstruirati izdelek, da ob slabšem materialu in tanjši pločevini, še vedno opravlja svojo funkcijo. Poleg prikazanih smernic konstruiranja, je v diplomskem delu analiziranih nekaj tipičnih izdelkov, na katerih so sistematično opredeljena izhodišča za konstruiranje s stroškovno analizo, ob upoštevanju proizvodnih možnosti.
Ključne besede: Izdelki iz pločevine, pločevina, materialne lastnosti, preoblikovanje pločevine, konstrukcijske smernice, stroškovna analiza
Objavljeno: 11.05.2009; Ogledov: 2345; Prenosov: 347
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

10.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO KONSTRUIRANJE PROGRESIVNEGA ORODJA ZA PREOBLIKOVANJE PLOČEVINE
Franc Robič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava postopek projektiranja progresivnega orodja za preoblikovanje pločevine. Na začetku so opisane teoretične osnove o orodjih za preoblikovanje pločevine in določanju parametrov potrebnih za konstruiranje, nato pa sledi postopek modeliranja orodja. Opisan je potek in nekateri načini modeliranja, kakor tudi izdelava tehnične dokumentacije s 3D računalniškim programom Catia. Na koncu sledijo izsledki dela.
Ključne besede: konstruiranje, CAD, PDM, progresivno orodje, prostorsko modeliranje, Catia
Objavljeno: 02.06.2009; Ogledov: 3213; Prenosov: 488
.pdf Celotno besedilo (33,12 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici