| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 173
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Upravljanje videoklicev in videokonferenc za arhitekturo IP-multimedijskega podsistema
Martin Cvetko, 2020, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela smo se seznanili z delovanjem arhitekture IP-multimedijskega podsistema in zanj razvili sistem upravljanja video klicev in videokonferenc. Predstavili smo osnovne principe delovanja podsistema, potek komunikacije in prenos podatkov znotraj arhitekture in z zunanjimi komponentami - z dvema ali več odjemalci. S pomočjo oblačne arhitekture Clearwater IMS smo zasnovali primerno okolje za izvedbo video klica, ki smo ga nadgradili s komponentami video konference. Opisali smo različne tehnologije in aplikacije, ki so bile pomembne pri razvoju arhitekture ali so potrebne pri delovanju video klicev in video konferenc. Implementacija video klicev in konferenc je bila izvedena v virtualnem okolju.
Ključne besede: IP-MULTIMEDIJSKI PODSISTEM, VIDEOKLIC, VIDEO KONFERENCA, SIP
Objavljeno: 11.11.2020; Ogledov: 273; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

2.
Uporaba postopka oblikovanja snopa za lokalizacijo zvočnih izvorov s pomočjo akustične kamere
Žan Tomazini, 2019, magistrsko delo

Opis: Postopki oblikovanja snopa se v sistemih akustičnih kamer uporabljajo za lokalizacijo zvočnih izvorov in pridobivanje zvočne slike prostora. Večina temelji na preračunavanju TDOA med posameznimi mikrofonskimi pari in izvajanju zamik-in-vsota nad signali. Ena izmed možnosti računanja koordinat izvora je multilateracija, s čimer pa ne dobimo celotne zvočne slike. SRP-PHAT je robusten postopek s katerim oblikujemo snop mikrofonskega polja in ga usmerimo v množico točk v iskalnem prostoru. S tem pridobimo informacijo o moči zvoka in lahko posledično določimo položaj zvočnega izvora. Računanje SRP-PHAT je procesno zahtevno, zato uporabimo SRC kot učinkovit način iskanja globalnega maksimuma.
Ključne besede: oblikovanje snopa, SRP-PHAT, akustična kamera, lokalizacija zvočnega izvora
Objavljeno: 13.11.2019; Ogledov: 390; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (4,71 MB)

3.
Prozodične značilnosti govora v povezavi z osebnostjo govorca
Sara Tepeš, 2019, magistrsko delo

Opis: Namen pričujočega dela je preučiti povezavo med osebnostjo govorca in naborom prozodičnih značilnosti govora na slovenskem vzorcu. V študiji smo uporabili pet govornih nalog, ki so si sledile od bolj kontroliranega govora k bolj spontanemu, saj nas je zanimalo tudi, ali izbira naloge vpliva na naravo povezav. V raziskavi je sodelovalo 69 udeležencev (30 moških in 39 žensk). Udeleženci so izpolnili samoocenjevalni vprašalnik BFI-2, ki meri velikih pet faktorjev osebnosti in lestvico asertivnosti IPP-NEO 300, nato so bili posneti pri izvajanju govornih nalog. Posnetke smo analizirali s pomočjo programske opreme PRAAT Windows 6.0.47. Analize so pokazale, da se ekstravertnost povezuje z višjim in glasnejšim govorom. Bralna pogoja med ekstravertnostjo in merami tekočnosti govora nista pokazala povezav, medtem ko se je pri spontanem govoru pokazalo, da ekstravertirani posamezniki govorijo več. Negativna emocionalnost se je najpogosteje povezovala z merami tekočnosti govora. Nadaljnje analize nakazujejo, da se med asertivnostjo in višino glasu pojavlja nelinearen U-odnos, ravno tako se asertivnost povezuje z glasnejšim govorom in uporabo večjega števila daljših premorov. Za ostale lastnosti so bile povezave med pogoji manj konsistentne. Omenjene povezave so se pokazale samo za moške glasove. Ugotovitve vsekakor dokazujejo, da med osebnostjo in govorom obstajajo določene, četudi šibke povezave.
Ključne besede: prozodične značilnosti govora, govor, glas, osebnost
Objavljeno: 19.09.2019; Ogledov: 473; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

4.
Prepoznavanje obraza slavnih oseb v videoposnetkih
Feliks Gorišek, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo sodi na področje digitalne obdelave slik in videa. Prepoznavanje obrazov je danes prisotno že na skoraj vseh mobilnih napravah višjega cenovnega razreda. Področje prepoznavanja obrazov v video posnetkih pa še v komercialni uporabi ni tako uveljavljeno, zato bomo to področje raziskali. V teoretičnem delu magistrskega dela smo podali teoretične osnove iskanja ključnih točk in določanja ujemanja obrazov. V praktičnem delu magistrskega dela naloge smo definiran teoretični sistem prepoznavanja obrazov implementirali kot storitev prepoznavanja slavnih oseb v video posnetkih. Izvedli smo teste praktične uporabe, podali eksperimentalne rezultate in analizirali uporabno vrednost.
Ključne besede: algoritem SURF, odkrivanje obrazov, prepoznavanje obrazov
Objavljeno: 21.06.2019; Ogledov: 927; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (10,37 MB)

5.
Zasnova mobilne aplikacije za prenos videa v živo v okoljih IMS
Aljaž Aš, 2019, diplomsko delo

Opis: Zaključni projekt obravnava zasnovo in izvedbo mobilne aplikacije za mobilno platformo Android, ki omogoča prenos videa z mobilne naprave na končno napravo v sistemu IMS (IP Multimedia Subsystem). Cilj je izdelati čim bolj priročno ter uporabniku prijazno aplikacijo, ki najbolj optimalno deluje v okolju IMS, hkrati pa predstavlja razvoj in kasnejšo uporabo tovrstnih aplikacij na svetovnem trgu. V nalogi opišemo uporabljene protokole za vzpostavitev seje in zapis ter prenos multimedijske vsebine po omrežju med napravama, naredimo kratek povzetek strukture sistema IMS, analiziramo omrežne zahteve ter predstavimo uporabljeno razvojno okolje, integracijo odprtokodnih rešitev ter zasnovo in razvoj aplikacije.
Ključne besede: IMS, video, prenos v živo, mobilna aplikacija, SIP
Objavljeno: 16.05.2019; Ogledov: 830; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (9,78 MB)

6.
Razvoj varnostnega sistema v okolju IoT
Milan Mitrović, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi najprej obravnavamo rešitve varnostnih sistemov, kot jih dandanes že poznamo v IoT okoljih. V nadaljevanju nato predlagamo zasnovo sistema varovanja na Seeduino Stakler platformi. V drugem delu naloge pa nato podrobno predstavljamo razvoj varnostnega sistema za IoT okolje na osnovi Seeduino Stakler platforme. Pri razvoju smo uporabili tudi programski paket Altium Designer za razvoj elektronske platforme. Za razvoj programske opreme smo uporabili Arduino Software IDE. Jedro naloge predstavlja realizacija sistema varovanja in razvoj pripadajoče programske kode. V zaključku povzamemo opravljeno delo, predstavimo rezultate meritev in testiranj, ter podamo tudi predloge za nadgradnjo sistema.
Ključne besede: IoT, inteligentno okolje, sistem varovanja, Seeduino Stalker platforma, XBee modul, ZigBee komunikacija
Objavljeno: 08.11.2018; Ogledov: 490; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (4,64 MB)

7.
Arhiviranje avdiovizualnih vsebin v okolju mobilnih komunikacij
Mihael Kegl, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje načine in možnosti arhiviranja avdiovizualnih vsebin v okolju mobilnih komunikacij. V teoretičnem delu so najprej opisane tehnične lastnosti in zgodovinski razvoj avdiovizualnih vsebin. Sledi opis različnih avdiovizualnih formatov datotek in njihova uporaba. Predstavljene so tehnologije, ki so v mobilnih komunikacijah najbolj pomembne za nemoteno delovanje, prikazovanje ter arhiviranje avdiovizualnih vsebin. Raziskani in opisani so različni načini označevanja avdiovizualnih vsebin ter možnosti njihove kasnejše uporabe. Opisane so različne vrste sistemov za označevanje avdiovizualnih vsebin. V praktičnem delu je predstavljena izdelava mobilne aplikacije, ki uporabniku omogoča označevanje slik s ključnimi besedami in njihovo arhiviranje.
Ključne besede: mobilne komunikacije, avdiovizualne vsebine, arhiviranje, mobilna aplikacija.
Objavljeno: 11.07.2018; Ogledov: 685; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (2,34 MB)

8.
Odstranjevanje akustičnega odmeva
Gregor Kovačevič, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Namen projektnega dela je seznanitev s celotnim procesom odstranjevanja akustičnega odmeva v konferenčnih sobah, ki zagotavlja ustrezno razumevanje govora. Ukvarja se s prostorsko akustiko in algoritmi, ki odpravljajo odmev pri prenosu govora preko prostoročnih telefonov ali telefonije preko internetnega protokola. V kolikor želimo dušiti odmev sobe v celotnem slišnem frekvenčnem področju, uporabimo pasivne mešane strukture, ki jih namestimo na stene, pogosto kombinacija poroznih absorberjev in resonatorjev. Za odstranjevanje akustičnega odmeva, ki ga zajame mikrofon, smo algoritme preizkusili v okolju MATLAB. Najboljša izbira za realizacijo na signalnem procesorju je algoritem NLMS, v prihodnosti s hitrejšimi signalnimi procesorji pa tudi RLS.
Ključne besede: akustični, odmev, odstranjevanje, algoritmi
Objavljeno: 29.01.2018; Ogledov: 687; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

9.
SISTEM ZA NADZOR ANDROID NAPRAVE
Elvir Turan, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektnem delu smo zasnovali in izvedli sistem za nadzor android naprave. Opisali smo mobilno platformo android, programski jezik PHP, spletni strežnik in podatkovne baze, ter razvojna okolja Android Studio in Eclipse. Razvit sistem je namenjen predvsem staršem za lažji nadzor nad otrokovo pametno android napravo. Starši lahko kontrolirajo napravo iz računalnika ali pa s svoje pametne naprave. Podatki iz otrokove naprave se shranjujejo v bazi.
Ključne besede: Android, Android Studio, mobilna aplikacija, Java, PHP
Objavljeno: 26.01.2018; Ogledov: 776; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (3,60 MB)

10.
Pretočni video v okolju mobilne telefonije
Kristjan Kostrevc, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Namen projektne naloge je razviti storitev, ki bo zmanjšala digitalno ločnico tako, da bo poenostavila uporabo tehnologije pretočnega videa. V projektni nalogi so opisane osnovne tehnologije za prenos podatkov med dvema stranema in tehnologije za prenos video vsebin. Nato je določena zasnova sistema prenosa video vsebin, ki ji sledijo gradniki sistema uporabljeni pri zasnovi. V zaključnem delu je opisana še implementacija sistema z android aplikacijo in pretakanjem videa na IPTV.
Ključne besede: pretočni video, IMS, digitalna ločnica, mobilna aplikacija, IPTV
Objavljeno: 26.01.2018; Ogledov: 702; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (858,74 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici