SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV Br IN I IONOV NA INHIBICIJSKO UČINKOVITOST NEIONSKEGA TIPA PAS V KISLEM MEDIJU
Sabina Jurak, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil raziskati vpliv mešanice neionskega surfaktanta oktilfenol etilenoksida (inhibitor) z in brez dodatka 1 mM KBr ali 1 mM KI v vodni raztopini 15 - odstotne HCl na inhibicijo korozije kislinsko neodpornega jekla AISI 304. V nalogi smo potemtakem proučevali inhibicijske lastnosti neionskega surfaktanta v močno agresivnem mediju kadar je v vlogi korozijskega inhibitorja sam in kakšen je odziv kadar so v raztopino dodani še halogenidni ioni. Kot korodirni medij smo uporabili mešanice 15% HCl + x M oktilfenol etilenoksid, v nadaljevanju še mešanice 15% HCl + x M oktilfenol etilenoksid + 1mM KBr, ter mešanice 15% HCl + x M oktilfenol etilenoksid + 1mM KI. Koncentracije oktilfenol etilenoksida so bile naslednje: c = (10˗3, 5∙10˗4, 10˗4, 5∙10˗4, 10˗5) mol L-1. Eksperimente smo izvajali pri sobni temperaturi in normalnem zračnem tlaku v dveh časovnih potopitvenih intervalih (5 in 24 ur). S pomočjo gravimetrične metode smo določali izgubo mase jeklenih vzorčkov. Spremembe na površini vzorca smo spremljali z optičnim mikroskopom. Za določanje/analizo prisotnosti pričakovanih funkcionalnih skupin na površini kovinskega vzorca smo Fourierjevo transformacijsko infrardečo spektroskopijo – FTIR Dobljeni rezultati nakazujejo, da je inhibicijska učinkovitost ob dodatku halogenidnih ionov veliko boljša. Dodatek bromidnih ionov poveča inhibicijsko učinkovitost predvsem pri nizkih koncentracijah. Višjo inhibicijsko učinkovitost smo dosegli z dodatkom jodidnih ionov. Pri koncentraciji c = 10˗3 mol L-1 po 24 urah je bila le-ta celo do 97 % in več. Na osnovi dobljenih rezultatov lahko trdimo, da dlje časa kot je vzorec potopljen v korozivni medij, večja je adsorpcija na kovino. Potrdimo lahko tudi, da učinkovitost inhibitorja s koncentracijo narašča.
Ključne besede: oktilfenol etilenoksid, halogenidni ioni, inhibicijska učinkovitost, korodirni medij, gravimetrična metoda
Objavljeno: 04.10.2016; Ogledov: 357; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

2.
Uporaba termogravimetrične analize pri določanju lastnosti jajčnih lupin glede na način vzreje kokoši
Sabina Jurak, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo določili vsebnost Ca, Mg in P v jajčni lupini. Namen magistrskega dela je bil preučiti, ali imata način vzreje kokoši in vrsta perutnine (prepelice in race) vpliv na mineralno sestavo jajčne lupine. S statističnim programom R smo primerjali vsebnosti Ca, določenega s titracijo in plamensko atomsko absorpcijsko spektrometrijo (FAAS), z izgubo mase, izmerjeno s termogravimetrično analizo (TG). V raziskavo smo vključili pet jajc iz ekološke, proste, hlevske in baterijske reje kokoši nesnic, ki so bile iste pasme in starosti ter pet prepeličjih, račjih in sedemnajst nekvalificiranih jajc. Jajcem smo fizično odstranili beljak, rumenjak in notranji membrani. Lupine smo pri 100 °C posušili do konstantne mase in jih zmleli v fini prah. Vsebnost CaCO3 smo določili s titracijo. Vzorec smo raztopili v 1 M HCl in presežek kisline titrirali s standardno raztopino NaOH (0,1 M). Pred meritvami vsebnosti Ca, Mg in P smo naredili kislinski razklop vzorcev. Koncentracije Ca in Mg smo izmerili z AAS in P z merjenjem absorbance rumeno obarvanega kompleksa pri valovni dolžini 406 nm. Pri merjenju izgube mase s TG smo uporabili temperaturno območje od 30 °C do 900 °C. Način reje kokoši ni imel značilnega vpliva na vsebnost Ca v jajčni lupini. Značilne razlike opazimo med vrstami perutnine in pri nekvalificiranih jajcih. Značilno najnižja vsebnost Ca je bila v jajčni lupini prepeličjih jajc. Najvišja vsebnost Mg je bila v lupini prepeličjih jajc in najnižja v lupini račjih jajc. Povprečne vrednosti P v jajčnih lupinah se statistično razlikujejo glede na vrsto perutnine. Najvišja vsebnost je v lupini prepeličjih jajc. Statistična primerjava vsebnosti CaCO3, ki smo jo določili s titracijo, in izmerjene izgube mase je pokazala, da je napaka, ki jo naredimo, če vsebnost CaCO3 v jajčni lupini izračunamo iz izgube mase, ki jo izmerimo s TG v temperaturnem območju od 550 °C do 900 °C, 0,1 %.
Ključne besede: termogravimetrična analiza, jajčna lupina, način reje kokoši nesnic, kalcijev karbonat, atomska absorpcijska spektrometrija.
Objavljeno: 14.03.2019; Ogledov: 89; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici