SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Avtomatska diskretizacija področja za metodo končnih elementov
Marko Jesenik, 1992, diplomsko delo

Ključne besede: metoda končnih elementov
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1350; Prenosov: 0

2.
3.
IZRAČUN MAGNETNEGA POLJA V OKOLICI TULJAV S POMOČJO PROGRAMA FLUX 3D
Ervin Dukarič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema izračun magnetnega polja tuljav s pomočjo programa Cedrat FLUX 3D. Simulacijo in izračun smo izvajali v laboratoriju za aplikativno elektromagnetiko Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko - FERI UM. Izračun smo izvajali s programom FLUX 3D, s katerim je možno izračunati in izrisati porazdelitev gostote magnetnega polja ter inducirane tokovne gostote v okolici tuljav. Z izračunom smo prikazali spreminjanje gostote magnetnega polja znotraj tuljav v različnih časovnih trenutkih ter kako se zmanjšuje gostota elektromagnetnega polja z oddaljevanjem od tuljave na različnih razdaljah in presekih. Prikazali smo tudi inducirano tokovno gostoto kot posledico časovno spremenljivega magnetnega polja za različne modele človeškega telesa, vstavljene znotraj tuljave.
Ključne besede: elektromagnetno polje, vpliv elektromagnetnega polja na ljudi, metoda končnih elementov
Objavljeno: 02.07.2009; Ogledov: 2887; Prenosov: 340
.pdf Celotno besedilo (2,93 MB)

4.
ANALIZA HOMOGENOSTI MAGNETNEGA POLJA V VZORCU MERILCA LASTNOSTI MAGNETNE PLOČEVINE Z UPORABO PROGRAMA FLUX 3D
Mihec Romih, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo v osnovi zajema modeliranje merilca lastnosti magnetne pločevine s kvadratnim vzorcem s programskim paketom Flux 3D. Z njim smo želeli izvesti statični ter tranzientni izračun. Pri statičnem izračunu smo izvedli dve za nas zanimivi poziciji magnetenja vzorca, in sicer v vzdolžni ter diagonalni smeri. S tem izračunom smo hoteli videti spreminjanje gostote magnetnega polja v vzorcu in jarmu pri B= 1 T v sredini vzorca. Pri tranzientnem izračunu oziroma v rotacijskem magnetnem polju smo želeli določiti optimalno dolžino merilnih tuljavic na osnovi numerične analize B v vzorcu merilca magnetne pločevine za vrednosti B v sredini vzorca približno 1 T in 1,5 T. Poleg tega smo izvedli še primerjavo izmerjenih in izračunanih vrednosti B-ja.
Ključne besede: magnetno polje, metoda končnih elementov, magnetne meritve
Objavljeno: 22.09.2009; Ogledov: 1899; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (8,12 MB)

5.
UPORABA FREKVENČNEGA PRETVORNIKA SIMOVERT VC ZA POGON ČRPALKE
Stojan Vujinić, 2010, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je seznanitev s frekvenčnim pretvornikom ter ustrezno določiti parametre za krmiljenje črpalke. V diplomski nalogi so opisana poglavja, ki so pomembna za določitev parametrov in parametriranje frekvenčnega pretvornika za krmiljenje črpalke. Parametri za krmiljenje črpalke so določeni z analitičnim izračunom. Preverjanje točnosti parametrov, pa je izvedena z eksperimentalna metodo. Vsa dela v zvezi z diplomsko nalogo so izvedena v Laboratoriju za aplikativno elektromagnetiko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.
Ključne besede: frekvenčni pretvornik, asinhronski motor, črpalka, električni pogon
Objavljeno: 18.03.2010; Ogledov: 2800; Prenosov: 311
.pdf Celotno besedilo (18,32 MB)

6.
ANALIZA KARAKTERISTIK ENOSMERNEGA MOTORJA NAPAJANEGA S PULZNIM NAPAJALNIKOM
Gregor Majerle, 2010, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je seznanitev z enosmernim motorjem s trajnimi magneti, priključenim na različne oblike napetosti. V diplomski nalogi so narejene meritve, ki so prikazane v tabelarični in grafični obliki. Poudarek diplomske naloge je ugotavljanje, kako se električni pogon z enosmernim motorjem odziva na različne obremenitve pri pulznem napajanju, ter primerjava teh odzivov z odzivi, dobljenimi z drugimi oblikami napajalne napetosti. Meritve, ki so bile opravljene na električnem pogonu, so podkrepljene z analitično metodo. Vsa dela v zvezi z diplomsko nalogo so izvedena v Laboratoriju za aplikativno elektromagnetiko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.
Ključne besede: enosmerni motor, pulzno napajanje, merilni instrumenti, električni pogon
Objavljeno: 15.07.2010; Ogledov: 1831; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

7.
ANALIZA SEGREVANJA MOTORJA PRI RAZLIČNIH VRSTAH OBRATOVANJA
Jernej Erjavec, 2010, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je analiza segrevanja asinhronskega motorja pri različnih vrstah obremenitev. V teoretičnem delu diplomske naloge je na kratko predstavljen asinhronski motor in opisane so vse vrste obratovanj električnih strojev. V praktičnem delu pa je narejena analiza šestih različnih primerov obremenitev izmerjenih v laboratoriju. Vsa dela v zvezi z diplomsko nalogo so bila opravljena v Laboratoriju za aplikativno elektromagnetiko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.
Ključne besede: segrevanje, asinhronski motor, vrste obremenitev
Objavljeno: 20.09.2010; Ogledov: 1987; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (11,64 MB)

8.
ANALIZA PORABLJENE ENERGIJE MED ZAGONOM MOTORJA S TREMI HITROSTI
Rok Pilko, 2010, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je predstavitev dinamičnih izgub med prehodnimi pojavi asinhronskega motorja. Predstavljeni prehodni pojavi so: zagon, zaviranje in reverziranje. Rezultati so prikazani s pomočjo grafičnega vmesnika, ki je izdelan s programom Matlab. Uporabljamo ga lahko za prikazovanje dinamičnih izgub, dovedene in kinetične energije, momentov motorja in bremena. V njem lahko nastavljamo tudi različna bremena. Poudarek diplomske naloge je bil na primerjanju simuliranih in merjenih rezultatov. Zanimivo pa je bilo opazovati, kako so se spreminjale izgube in energije glede na vrsto prehodnega pojava ter na vrsto bremena. Meritve za diplomsko nalogo so bile izvedene v Laboratoriju za aplikativno elektromagnetiko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.
Ključne besede: energija, asinhronski motor, simulacije
Objavljeno: 20.09.2010; Ogledov: 1669; Prenosov: 169 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

9.
ANALIZA IZOLACIJSKE TRDNOSTI ENOPOLNEGA SREDNJENAPETOSTNEGA IZOLIRANEGA PODSTAVKA VAROVALKE VOH 01
Robi Podpečnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan enopolni srednjenapetostni izoliran podstavek varovalke VOH 01, ki omogoča zanesljivejše obratovanje in varnejše posluževanje transformatorske postaje. V programu Flux so z metodo končnih elementov izračunane električne in magnetne razmere 3D modela podstavka varovalke VOH 01. Pri izračunu harmoničnega električnega polja je analizirana izolacijska trdnost pri dveh vrednostih napetosti in prikazan vpliv sprememb relativne dielektričnosti εr v izolaciji na električno poljsko jakost E. Pri izračunu harmoničnega magnetnega polja je izračunana velikost vrtinčnega toka v nosilcu podstavka in prikazan vpliv povečanja vzbujalnega toka na vrtinčne izgube. Pri elektrostatičnem izračunu so predstavljene električne razmere in vpliv sprememb relativne dielektričnosti εr v izolaciji na električno poljsko jakost E. Z različnimi izračuni in grafičnim prikazom rezultatov je pridobljena predstava o električnih in magnetnih razmerah v notranjosti in okolici izoliranega podstavka varovalke VOH 01.
Ključne besede: taljiva varovalka, podstavek varovalke, metoda končnih elementov, električno polje, magnetno polje.
Objavljeno: 06.01.2011; Ogledov: 1894; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (11,04 MB)

10.
PREIZKUŠANJE GOSPODINJSKIH APARATOV S POMOČJO AKTIVNEGA BREMENA
Danilo Žižek, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je razviti novi način preizkušanja gospodinjskih aparatov z uporabo aktivnega bremena. Običajni preizkus aparata se izvede s pomočjo živil za katera je aparat namenjen. Ker se živila po preizkušanju zavržejo predstavlja to nepotreben strošek, ki ga želimo z novim načinom odpraviti. Zato smo v nalogi testirali in analizirali uporabo aktivnega bremena, ki simulira bremensko karakteristiko živila in s tem omogoči izvedbo meritve brez živil. Uporabljeno aktivno breme je bilo sestavljeno iz asinhronskega stroja napajanega s frekvenčnim pretvornikom. Vsa dela v zvezi z diplomsko nalogo so izvedena v Laboratoriju za aplikativno elektromagnetiko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.
Ključne besede: aktivno breme, frekvenčni pretvornik, asinhronski motor
Objavljeno: 31.01.2011; Ogledov: 1778; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (4,61 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici