| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava oblakov točk z vgnezdenimi izbočenimi lupinami
Matic Pesjak, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi najprej opišemo nekatere algoritme, s katerimi primerjamo oblake točk. Zatem podamo lastno zasnovo algoritma za primerjavo, ki temelji na 3D izbočenih lupinah. Predstavimo algoritem hitre izbočene lupine, s pomočjo katerega oblaku točk konstruiramo vgnezdene izbočene lupine. Lastnosti vgnezdenih 3D izbočenih lupin uporabimo v cenilki za razlikovanje med različnimi oblaki točk. Na koncu z eksperimenti demonstriramo prednosti in slabosti metode.
Ključne besede: algoritem, računalniška geometrija, hitra 3D izbočena lupina, cenilka
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 64; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

2.
Večpasovni kompresor z odmevnim efektom in popačenjem
Denis Osmanović, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavimo proces izdelave vtičnika, ki ga lahko uporabimo za izvajanje različnih operacij nad vhodnimi zvočnimi signali, kot so večpasovno stiskanje, dodajanje odmevnega učinka in popačenje. V teoretičnem delu najprej predstavimo programsko opremo za glasbeno produkcijo, razširitev funkcionalnosti z vtičniki in teoretično ozadje digitalne obdelave signalov. V praktičnem delu predstavimo postopek implementacije vtičnika VST (angl. Virtual Studio Technology) v ogrodju JUCE. Pravilno delovanje vtičnika smo nato preizkusili z analizo spektrogramov izhodnih zvočnih signalov in s simulacijo algoritma popačenja.
Ključne besede: večpasovno stiskanje, odmevni učinek, popačenje, vtičnik VST, ogrodje JUCE
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 28; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (3,08 MB)

3.
Uporabniški vmesnik za vizualizacijo in uravnoteženje enačb kemijskih spojin
Bojana Moneva, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen uporabniški grafični vmesnik, ki omogoča uravnoteženje kemijskih reakcij in prikaz različnih računalniških modelov molekul kemijskih spojin. V prvem delu je zapisana podrobna razlaga, kako lahko s kombinacijo linearne algebre in programiranjem rešimo problem enačenja kemijskih enačb. V nadaljevanju je opisana izdelava računalniških modelov in grafičnega uporabniškega vmesnika. Kot rezultat je predstavljen implementiran končni izdelek.
Ključne besede: grafični uporabniški vmesnik, kemijska enačba, kemijska spojina, model, linearna algebra
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 36; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

4.
Ugotavljanje podobnosti rastrskih slik z vgnezdenimi 3D izbočenimi lupinami : diplomsko delo
Žiga Pečar, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo izdelali metodo, ki s pomočjo 3D vgnezdenih izbočenih lupin ugotavlja podobnost med slikami. Najprej smo podali opis štirih že znanih metod za ugotavljanje podobnosti slik. Implementirana metoda prejme sivinsko rastrsko sliko, ki jo redči s Sobelovo zaznavo robov in nato sestavi 3D vgnezdene izbočene lupine te slike. Na podlagi teh izračuna cenilko, katere vrednost uporabimo za ugotavljanje podobnosti slik. Metodo smo testirali nad štirimi slikami in ovrednotili ustreznost rezultatov.
Ključne besede: algoritem, računalniška geometrija, hitra izbočena lupina, zaznava robov, sivinske slike
Objavljeno v DKUM: 20.10.2022; Ogledov: 41; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

5.
Algoritem SA-IS za tvorbo priponskega polja : diplomsko delo
Daniel Kvar, 2022, diplomsko delo

Opis: Priponsko polje je podatkovna struktura, ki nam zelo učinkovito pomaga, kadar želimo izvajati določene operacije nad nizi, kot recimo: iskanje vzorca v nizu, iskanje najdaljšega ponavljajočega se niza in podobne. Obstaja več algoritmov za tvorbo priponskega polja. Algoritem SA-IS obljublja njegovo konstrukcijo v linearnem času, majhno prostorsko zahtevnost in hitrost v praksi. V diplomskem delu bomo najprej analizirali delovanje algoritma, sledila bo implementacija, testiranje in merjenje časa CPU ter porabo pomnilnika implementiranega algoritma.
Ključne besede: računalništvo, algoritem, podatkovna struktura, priponska polja, inducirano razvrščanje, časovna zahtevnost
Objavljeno v DKUM: 25.08.2022; Ogledov: 550; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

6.
Primerjava ogrodij za domorodne in hibridne mobilne aplikacije Kotlin za Android in Apache Cordova : diplomsko delo
Marija Milikjevikj, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo primerjali ogrodji Kotlin za Android in Apache Cordova, tako, da smo naredili primerjavo v hitrosti delovanja, uporabi pomnilnika in odzivnosti grafičnega vmesnika med domorodno ter hibridno mobilno aplikacijo na več enostavnih praktičnih primerih. Z implementacijo in primerjavo mobilnih aplikacij z enakim delovanjem v obeh ogrodjih smo dokazali, da aplikacije implementirane v Kotlinu za Android delujejo hitreje, so bolj odzivne in porabijo manj pomnilnika od hibridnih aplikacij, implementiranih v ogrodju Apache Cordova.
Ključne besede: Cordova, Android, Kotlin, domorodna mobilna aplikacija, hibridna mobilna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 28.06.2022; Ogledov: 341; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

7.
Algoritem LZW in njegove izboljšave : diplomsko delo
Mario Močnik, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opazovali, kako implementacija slovarja z razpršilno tabelo vpliva na čas stiskanja algoritma Lempel–Ziv–Welch. Primerjali smo algoritem LZW z njegovimi izboljšavami nadzora slovarja. Ugotovili smo, da najboljše razmerje stiskanja dosežemo z algoritmom LZC. Algoritem SLZW, ki kombinira pristop statističnega stiskanja in stiskanja s slovarjem, pa je bil najslabši.
Ključne besede: algoritmi, razpršilna tabela, brezizgubno stiskanje, stiskanje s slovarjem, razmerje stiskanja
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 486; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (188,63 KB)

8.
Razvoj aplikacije upravitelja gesel z uporabo ogrodja WPF : diplomsko delo
Benjamin Kotnik, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se osredotočimo na pomembnost močnih gesel in njihovo varno shranjevanje. Pri tem predstavimo novo aplikacijo upravitelja gesel, ki omogoča varno hranjenje občutljivih podatkov ter ustvarjanje močnih gesel. Dodatni cilj diplomskega dela je nudenje preprostega in uporabnega vmesnika za preprost pregled nad varno hranjenimi podatki. V delu najprej predstavimo načrtovanje uporabniškega vmesnika aplikacije kot tudi teoretično ozadje uporabljenih algoritmov šifriranja. Aplikacijo smo testirali glede na njene zmogljivosti ter podali ugotovitve na podlagi pridobljenih rezultatov.
Ključne besede: šifriranje, varnost gesel, upravitelj gesel, WPF, Prism.
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 265; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

9.
Algoritem stiskanja verižne kode MD : diplomsko delo
Goran Pjević, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavimo tehnike verižnih kod in zakaj se uporabljajo. Bolj podrobno opišemo središčno-lomno (MD) verižno kodo, predstavimo implementacijo algoritma za tvorbo verižne kode MD in algoritem stiskanja podatkov LZW. Nazadnje verižno kodo MD primerjamo z ostalimi verižnimi kodami in ocenimo njeno stisljivost.
Ključne besede: verižne kode, središčno-lomna verižna koda, stiskanje podatkov, algoritem Lempel–Ziv–Welch
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 295; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (810,82 KB)

10.
Analiza parametrov leta letala v tekmovanju Air race : diplomsko delo
Mark Travner, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo potek procesa analize leta letala v tekmovanju Air race. Predstavimo potek priprave podatkov, ki jih iz zajemnih enot pretvorimo v format CSV. Za analizo teh podatkov nato uporabimo aplikacijo MTAS, ki smo jo razvili v okviru diplomskega dela in jo podrobneje opišemo. Na koncu rezultate analize primerjamo z alternativnimi metodami, kot so video analiza in analiza časov.
Ključne besede: vmesnik, grafični vmesnik, video analiza, statistična analiza, tekmovanje air race
Objavljeno v DKUM: 04.11.2020; Ogledov: 390; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (914,25 KB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici