| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 55
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
Double diffusive natural convection in a horizontal porous layer with the boundary domain integral method
Renata Jecl, Janja Kramer Stajnko, Leopold Škerget, 2009, original scientific article

Abstract: We present the boundary-domain integral method, one of the numerical methods for solving the transport phenomena in porous media. The results for the case of double diffusive natural convection in a porous horizontal layer, which is fully saturated with an incompressible fluid, are obtained. Modified Navier-Stokes equations were used to describe the fluid motion in porous media in the form of conservation laws for mass, momentum, energy and species. Several results for different cases of double diffusive natural convection in a porous horizontal layer are presented and compared with some published studies in which calculations with other numerical methods were performed.
Keywords: porous media, boundary domain integral method, double diffusive natural convection, Darcy-Brinkman equation
Published: 06.06.2018; Views: 315; Downloads: 39
.pdf Full text (454,56 KB)
This document has many files! More...

2.
PROBLEMATIKA ZAGOTAVLJANJA POŽARNE OSKRBE V VODOVODNIH OMREŽJIH NA OBMOČJU RAZPRŠENE POSELITVE
Bojan Štesl, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga »Problematika zagotavljanja požarne oskrbe v vodovodnih omrežjih na območju razpršene poselitve« predstavlja strokovno analizo izgradnje predvidenega vodovodnega omrežja in objektov, s katerimi se v vodovodnem omrežju zagotovi zadostna količina vode za požarno oskrbo. Z njo želimo prikazati možnost izboljšav ureditve vodovodnega omrežja, ki so nujno potrebne že v fazi načrtovanja vodovodnega omrežja, kjer je potrebno na podlagi strokovnih osnov, potreb ter zahtev investitorjev zagotoviti racionalno in funkcionalno omrežje.
Keywords: vodovod, oskrba z vodo, projektiranje vodovoda in objektov, požarna voda, požarna zaščita
Published: 17.10.2016; Views: 729; Downloads: 93
.pdf Full text (4,61 MB)

3.
Primerjava materialov za cevi vodovodnih sistemov na temelju izračuna energijskih izgub
Janja Treiber, 2016, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava materiale za izgradnjo vodovodnega sistema. Preiskuje različne materiale, njihove mehanske lasnosti, prednosti in slabosti ter uporabo. Opisani sta formuli za izračun linijskih izgub in po njih so izračunane linijske izgube cevovodov iz teh materialov
Keywords: linijske izgube, vodovodni sistem, Darcy-Weisbach enačba, Hazen-Williams enačba
Published: 12.09.2016; Views: 670; Downloads: 77
.pdf Full text (981,74 KB)

4.
MOŽNOSTI UMETNEGA ZASNEŽEVANJA NA SMUČIŠČU GOLTE
Ana Podkrižnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljene možnosti zajetij tehnoloških voda, ki jih bomo uporabili za umetno zasneževanje smučarskih prog na smučišču Golte d.o.o. Diplomsko delo temelji na že pridobljenih meritvah in podatkih za izračun potrebnih vodnih črpalk. Na podlagi meritev, izračuna porabe tehnološke vode in primerjave z ustaljeno prakso drugod smo podali predlog za eno izmed podanih možnosti shranjevanja vode. Cilj naloge je, da na podlagi primerjave možne izvedljivosti in ekonomičnosti variant določimo optimalen način napeljave vodovodnega sistema zasneževanja, ki bo izveden po zakonskih predpisih.
Keywords: vodovodni sistem, umetno zasneževanje, črpalke, akumulacijsko jezero, Krajinski park Golte, Natura 2000
Published: 07.09.2016; Views: 748; Downloads: 84
.pdf Full text (5,74 MB)

5.
Analiza dinamike transporta lebdečih plavin v rekah Drava in Mura
Matjaž P. Nekrep, Janja Kramer Stajnko, Gregor Podlogar, Renata Jecl, 2012, professional article

Abstract: V okviru mednarodnega projekta Čezmejna vodarska iniciativa za reki Drava in Mura (Drava- Mura Crossborder Initiative) - DRA-MUR-CI, na območjih obeh rek v državah Slovenija in Avstrija potekajo številne aktivnosti, ki vzpodbujajo sodelovanje obeh sodelujočih držav na področju razvoja in ukrepov za podporo in zaščito ljudi ter okolja pred naravnimi nesrečami, kot tudi izboljšanju življenjskega okolja ljudi, flore in favne. Raziskovalci s Fakultete za gradbeništvo Univerze v Mariboru se vključujemo v raziskave v okviru delovnega sklopa, ki pokriva področje transporta sedimentov s ciljem, da se vzpostavi učinkovit model lebdečih plavin, ki bo uporaben predvsem za kalibracijo modela sedimentov rek kot osnovo za njihovo nadaljnjo upravljanje.
Keywords: Drava, Mura, meritve pretokov, lebdeče plavine
Published: 10.07.2015; Views: 795; Downloads: 65
URL Link to full text

6.
DRA-MUR-CI v oblaku
Matjaž P. Nekrep, Janja Kramer Stajnko, Gregor Podlogar, Renata Jecl, 2012, published scientific conference contribution

Abstract: V prispevku opisujemo predvsem informacijsko ter komunikacijsko podporo tistemu delu projekta DraMurCi, ki se ukvarja z spremljanjem lebdečih plavin. Reka povezuje več držav, prav tako pri delu na projektu sodelujemo strokovnjaki iz različnih ustanov sodelujočih držav. Viri podatkov in rezultati meritev so raznoliki (stalna merilna mesta, spletni strežniki, terenske meritve, ..) ter podatkovno in geografsko zelo razpršeni. Rešitev zbiranja ter urejanja vseh teh podatkov v oblaku je bila tako skorajda samoumevna. Zaradi lažje in neomejene (časovno, krajevno, neodvisnost od naprav) dostopnosti do rezultatov obdelav smo se odločili, da tudi modele razvijemo in poganjamo v oblaku ter tako omogočimo od strojne opreme ter časa in kraja neodvisno delovanje modelov ter dostop do rezultatov.
Keywords: lebdeče plavine, programska oprema
Published: 10.07.2015; Views: 774; Downloads: 45
URL Link to full text

7.
Interdiscpilinarna [!] meritev prenosa suspendiranih trdnih delcev v izbranih profilih na rekah Dravi in Muri (projekt DRA-MUR-CI)
Ludvik Trauner, Bojana Dolinar, Renata Jecl, Matjaž P. Nekrep, Janja Kramer Stajnko, Gregor Podlogar, Boštjan Kovačič, Rok Kamnik, 2012, published scientific conference contribution

Abstract: V okviru bilateralnega projekta DRA-MUR-CI med Slovenijo in Avstrijo (Čezmejna vodarska iniciativa za reki Drava in Mura) potekajo meritve koncentracije in sestave suspendiranega materiala, ki ga obe reki prenašata na svoji poti. Na izbranih prečnih prerezih se v določenih časovnih obdobjih opravijo različne primerjalne meritve ter analiza vzorcev. Interdisciplinarne meritve izvajajo strokovnjaki s področja geotehnike, hidrotehnike in geodezije. V prispevku so podani izbrani rezultati meritev na dveh prečnih profilih reke Drave in enem profilu reke Mure. Prikazane so sočasne vrednosti za parametre, kot so: izmerjene vrednosti pretokov in hitrosti vode ter koncentracije z analizo sestave suspendiranih trdnih delcev. Na osnovi teh vrednosti je na FG UM razvit inovativni model za simulacijo prenosa suspendiranih trdnih delcev v izbranih profilih na obeh rekah. Rezultati prikazanega raziskovalnega projekta DRA-MUR-CI (2009-2013) predstavljajo uspešno nadaljevanje predhodnih raziskovalnih del v okviru večih projektov: WRM-Knet Water (2005-2010), RIP Kostak (2006-2007), HE Boštanj (2007-2009), ČHE Kozjak (2007-2009) in omogočajo z nadaljevanjem raziskovanj zanesljivo določanje in simuliranje časovno odvisne obtežbe s suspendiranimi materiali in bilance le-teh na celotni trasi obeh rek.
Keywords: hidrologija, geodetske meritve, geotehnika, suspendirani material, lebdeče plavine
Published: 10.07.2015; Views: 856; Downloads: 44
URL Link to full text

8.
ČIŠČENJE ODPADNIH VODA V MALIH KOMUNALNIH ČISTILNIH NAPRAVAH ZMOGLJIVOSTI DO 50 PE
Mateja Žerjav, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Republika Slovenija je z vstopom v Evropsko unijo sprejela njene direktive in jih prenesla na svojo zakonodajo. Operativni program odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode (novelacija za obdobje od leta 2005 do leta 2017) je bistvenega pomena. Ta zahteva za posamezne objekte, ki ne bodo vključeni v javni kanalizacijski sistem, odvajanje v male komunalne čistilne naprave, najkasneje do konca leta 2017. V diplomskem delu je obravnavana zakonodaja na tem področju, primerne tehnologije čiščenja in obveznosti uporabnikov malih komunalnih čistilnih naprav zmogljivosti do 50 populacijskih enot. Del diplomske naloge je namenjen dejavnikom, ki jih je priporočljivo upoštevati pri izbiri male komunalne čistilne naprave.
Keywords: gradbeništvo, komunalna odpadna voda, mala komunalna čistilna naprava, Operativni program odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode, biološke čistilne naprave, rastlinske čistilne naprave
Published: 26.03.2015; Views: 1196; Downloads: 454
.pdf Full text (2,30 MB)

9.
ODVAJANJE PADAVINSKE VODE V PODZEMNE PONIKOVALNE SISTEME, PRIMERJAVA SISTEMOV IN PONUDNIKOV TER STROŠKOVNA ANALIZA TEH SISTEMOV PO RAZLIČNIH KRAJIH V SLOVENIJI
Marko Fesel, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava odvodnjo padavinskih voda in problematiko le-teh, predvsem v urbanih naseljih, možne tehnične rešitve in zakonske zahteve. Opisan je t.i. davek na dež, njegove dobre in slabe lastnosti ter problemi ob njegovi uvedbi. V diplomski nalogi so predstavljeni sistemi podzemnih ponikovalnic, ki se uporabljajo v razvitem svetu, njihove prednosti in slabosti ter spremenljivke, ki so potrebne za dimenzioniranje velikosti ponikovalnih sistemov. Predstavljeni so ponudniki, ki v Sloveniji ponujajo ponikovalne sisteme. Ponudbe smo primerjali med seboj, naredili analizo stroškov in program za primerjavo stroškov, ki je investitorju v pomoč pri izbiri ustreznega sistema.
Keywords: padavinske vode, ponikovanje, ponikovalni sistemi, dimenzioniranje ponikovalnih sistemov, povratna doba padavin, koeficient propustnosti tal
Published: 16.03.2015; Views: 1288; Downloads: 481
.pdf Full text (7,69 MB)

10.
Hidravlične izgube v razdelilnikih - Primerjava vnaprej določenih konfiguracij
Andrej Drajzibner, 2014, diploma project paper

Abstract: V okviru projektne naloge smo raziskovali, v katerem cevnem sistemu pri hidroelektrarnah prihaja do najmanjših izgub. Voda iz zbiralnikov, ki na koncu vsake cevi poganja turbino, je pogosto razdeljena s pomočjo različnih oblik razdelilnikov na individualne turbine tako, da pride do minimalnih izgub. Za realizacijo te naloge so bili podani robni pogoji in določene konfiguracije cevnih sistemov. Hidravlične izgube, podrobneje lokalne izgube razdelilnikov, se določajo s pomočjo preizkusov, zato smo uporabili podatke iz predhodno izdelanih preizkusov.
Keywords: lokalne izgube, razdelilnik, turbine, laminarni, turbulentni tok, energijske izgub
Published: 09.09.2014; Views: 1056; Downloads: 163
.pdf Full text (3,05 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica