| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Maligne bolezni otrok : (diplomsko delo)
Sonja Kerin-Kos, 2009, undergraduate thesis

Abstract: IZVLEČEK V diplomski nalogi najprej celoviteje predstavimo ključne epidemiološke podatke, nato pa biološke osnove raka pri otrocih. Ugotavljamo, da so razlogi za nastanek malignega obolenja predvsem genetski dejavniki. Nadaljujemo s prikazom klasifikacije raka pri otrocih in mladostnikih - 12 klasifikacijskih skupin, ki pa se določajo na podlagi histološke slike. Nato podrobneje opisujemo znake in simptome zlasti pogostih vrst otroškega raka. Njihovo poznavanje je izjemnega pomena za pravočasno diagnostiko in učinkovito terapijo, pri čemer ugotavljamo, da lahko že zdravnik v osnovni zdravstveni dejavnosti z osnovnimi diagnostičnimi postopki posumi na maligno bolezen in takšnega otroka pravočasno napoti v onkološki center. V osrednjem delu podrobneje predstavljamo vse maligne bolezni v pediatriji, in sicer zlasti njihov nastanek, potek in zdravljenje. Sledi opis terapije in stranskih učinkov zdravljenja malignih bolezni pri otrocih, pri čemer so še vedno najpomembnejši terapevtski posegi: kirurško zdravljenje, kemoterapija in obsevanje. Stranski učinki so neizogibni del zdravljenja, zato si pomagamo s podporno terapijo. V nadaljevanju predstavljamo zdravstveno nego otrok z malignimi boleznimi, pri čemer ugotavljamo, da mora medicinska sestra obvladovati zlasti naslednje postopke in stanja: čistoča in nega telesa, preprečevanje in oskrba infekcij, urgentna onkološka stanja, primanjkljaj sestavine krvi, lajšanje bolečine, ustrezna prehrana otrok z malignimi boleznimi in družinsko usmerjena psihosocialna oskrba. Na koncu zdravstveno nego otrok z malignim obolenjem primerjamo z konceptualnim modelom Virginije Henderson. Teoretičen del diplomske naloge zaključujemo s kratkim opisom dolgoročnih posledic otrok z malignimi boleznimi. V empiričnem delu diplomske naloge predstavimo namen raziskave, analizo izpolnjenih 16 anketnih vprašalnikov medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v Službi za hematologijo in onkologijo na Pediatrični kliniki v UKC Ljubljana, in sicer, da je potrebno v tej službi sistematičneje izvajati vse oblike zlasti formalnega in tudi neformalnega izobraževanja zaradi hitrega razvoja novosti v pediatrični onkologiji. Postavili smo 3 raziskovalna vprašanja, podrobneje predstavili rezultate analize odgovorov na vseh 18 vprašanj iz 16 anketnih vprašalnikov ter na tej podlagi potrdili vsa 3 zastavljena raziskovalna vprašanja. V razpravi smo med drugim ugotovili, da ne dovolj sistematično razvit pristop pri izvajanju dodatnega izobraževanja medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v zgoraj navedeni službi preusmerja prenos znanja iz insitucionalnih virov na druge, ne dovolj sistematično razvite in organizacijsko podprte pristope, ki so lahko prepuščeni tudi iznajdljivosti posameznih anketirancev.
Keywords: maligne bolezni, otroci, zdravljenje, zdravstvena nega
Published: 06.03.2009; Views: 4556; Downloads: 694
.pdf Full text (548,69 KB)

2.
OBRAVNAVA OTROKA Z RAKAVIM OBOLENJEM
Tanja Verlak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča. Rak je redka bolezen otrok in mladostnikov. Ko se le ta pojavi pri otroku, je vedno navzoč velik strah pred izidom in smrtjo. Medicinske sestre so pomemben element kakovostnega izvajanja onkološke pediatrične zdravstvene nege. Njihova vloga je pomembna v vseh fazah: v preventivnih ukrepih, bolnišničnem zdravljenju, prepoznavanju simptomov recidiva po končanem zdravljenju, ter pri izvajanju zdravstvene vzgoje. Metodologija raziskovanja. V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Raziskava je temeljila na kvalitativni metodologiji, izvedena je bila študija primera, kjer smo uporabili tehniko intervjuja, ki je vsebovala vprašanja odprtega tipa. Rezultati. Ugotovili smo, da 14 osnovnih življenjskih aktivnosti Virginije Henderson zagotavlja kakovostno in kontinuirano zdravstveno nego. Z izpostavljenimi negovalnimi diagnozami smo ugotovili, da zaradi rakavega obolenja otrok slabše izvaja vsakodnevne aktivnosti, ter da je v času procesa zdravljenja prisoten strah. Sklep. Izvajanje kakovostne zdravstvene nege je ključnega pomena pri pacientu obolelim z rakom. Vso pozornost onkološke zdravstvene nege je potrebno usmeriti ne le v postopek zdravljenja, temveč mora medicinska sestra izvajati svojo temeljno nalogo zdravstveno-vzgojnega dela ter sočasno nuditi psihosocialno podporo obolelemu otroku, kot tudi njegovi družini.
Keywords: Ključne besede: rak, maligna obolenja, medicinska sestra, zdravstvena nega, otrok, starši.
Published: 27.09.2013; Views: 1210; Downloads: 200
.pdf Full text (1,22 MB)

3.
PREPOZNAVANJE NEZADOSTNEGA VNOSA HRANE MED ZDRAVLJENJEM OTROK S KEMOTERAPIJO
Petra Klanjšek, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo opredelili problematiko nezadostnih vnosov hrane pri otrocih, ki se zdravijo s kemoterapijo. Analizirali smo prevladujoče vzroke nezadostnega vnosa hrane, prehranske preglede, prehranske intervencije ter odgovornost medicinske sestre pri prehranski obravnavi otroka. Namen magistrskega dela je bil raziskati, kako pogosto medicinske sestre na oddelku za otroško hematologijo in onkologijo prepoznavajo vzroke nezadostnih vnosov hrane pri otrocih, ki se zdravijo s kemoterapijo. Prav tako je bil namen ugotoviti pogostost izvajanja prehranskih pregledov in prehranskih intervencij z vidika zdravstvene nege. Raziskovalne metodologija: V raziskavi je bila uporabljena kvantitativna metodologija. Izvedli smo mnenjsko anketo med medicinskimi sestrami na oddelku za otroško hematologijo in onkologijo. Podatke smo zbrali s pomočjo namensko izdelanega vprašalnika. Rezultate ankete smo obdelali s pomočjo računalniških programov Microsoft Office Excell 2010 in IBM SPSS Statistics 21. Rezultati raziskave: Ugotovili smo, da je bolečina zaradi mukozitisa najpogosteje prepoznani vzrok nezadostnih vnosov hrane pri otroku. Po pogostosti sledijo slabost in bruhanje, sprememba okusa, izguba apetita ter sprememba vonja. Psihološki vzroki prehranjevalnih težav otroka so redkeje prepoznani. Rezultati kažejo na razpršenost mnenj medicinskih sester o pogostosti izvajanja prehranskih pregledov in prehranskih podpornih intervencij na oddelku. Sklep: Medicinske sestre se zavedajo svoje odgovornosti pri prepoznavanju ter obvladovanju nezadostnih oralnih vnosov hrane pri otroku, ki se zdravi z intenzivno kemoterapijo. Hkrati pa je razvidna potreba po vpeljevanju uporabnih protokolov rednih prehranskih presejanj, prehranskih pregledov in prehranskih podpornih intervencij, ki jih izvajajo medicinske sestre.
Keywords: otroci, rak, kemoterapija, nezadostni vnos hrane, prepoznavanje vzrokov, prehranske intervencije, zdravstvena nega.
Published: 25.08.2014; Views: 1035; Downloads: 242
.pdf Full text (1,59 MB)

4.
Obravnava otroka z možganskim tumorjem
Simona Blagovič, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Teoretična izhodišča. Možganski tumorji zrastejo znotraj osrednjega živčnega sistema. Gre za spekter različnih bolezni z različnim biološkim potekom, načinom in izidom zdravljenja. Predstavljajo 20 % malignih bolezni pri otrocih. Onkološke medicinske sestre so pomemben element kakovostnega izvajanja onkološke pediatrične zdravstvene nege, saj delujejo kot neposredne načrtovalke in izvajalke zdravstvene nege, organizatorice, svetovalke, vzgojiteljice in zagovornice malega pacienta v času zdravja in bolezni. Metodologija raziskovanja. Diplomsko delo temelji na uporabili deskriptivne metode dela. V raziskavi je bila uporabljena kvalitativna metodologijo. S pomočjo tehnike intervjuja, ki je vseboval vprašanja odrtega tipa, smo izvedli študijo primera. Rezultati. Ugotovili smo, da 14 osnovnih življenjskih aktivnosti po Virginiji Henderson zagotavlja kakovostno in kontinuirano zdravstveno nego. Z izpostavljenimi negovalnimi diagnozami smo ugotovili, da zaradi možganskega tumorja otrok potrebuje pomoč pri vsakdanjih aktivnostih ter da ima otrokova bolezen velik vpliv na celotno družino. Sklep. Medicinska sestra izvaja kakovostno onkološko zdravstveno nego, ki je nepogrešljiv in zelo pomemben del zdravstvene oskrbe otroka z možganskim tumorjem. Ta ima neposreden vpliv na področju preventive rakavih obolenj, zgodnjega diagnosticiranja, zdravljenja ter rehabilitacije malih pacientov.
Keywords: rak, možganski tumor, medicinska sestra, zdravstvena nega, otrok, družina
Published: 26.09.2014; Views: 1071; Downloads: 173
.pdf Full text (1,00 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica