| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 52
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
Prireditveni in rekreacijski center Žalec
Deja Vinšek, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava gradnjo prireditvenega in rekreacijskega centra v Žalcu, temo s področja športa in zdravega življenja. V teoretičnem delu so predstavljeni: pojem šport, zgodovina Žalca in splošni podatki. V nadaljevanju so na kratko predstavljeni primeri kopališč v Sloveniji in analize širšega in ožjega prostora, na katerem temelji projektni del. V projektnem delu so predstvaljeni razvoji projekta, ideja in namen ter načrti kopališča s površinami za rekreacijo in druženje. Projektrianje centra predstavlja poseben izziv, saj zahteva veliko domišljije, iznajdljivosti in prilagodljivosti. V nalogi je predstavljena ideja in rešitev novega centra za zdravo življenje s premišljenimi povezavami javnih stavb in stanovanjskih sosesk. Nov rekreacijski center s prireditveno ploščadjo v Žalcu je umeščen v dokaj dostopno točko v samem mestu, v neposredni bližini najdemo športni center, I. in II. osnovno šolo Žalec, Dom II. slovenskega tabora in avtobusno postajo Žalec.
Keywords: prireditveni, rekreacijski center, šport, Žalec, interaktivne točke, center, druženje, zdravje, rekreacija, združenje, združevanje, kopališče, olimpijski bazen, prireditvena ploščad, avditorij, prireditveni prostor, zunanji avditorij, park, aktivnosti, povezava, aktivnost, druženje
Published in DKUM: 20.12.2022; Views: 138; Downloads: 70
.pdf Full text (147,36 MB)

2.
Zasnova športno rekreacijskega centra, prireditvenega prostora in čolnarne ob Ptujskem jezeru
Aleksandra Korpič, 2022, master's thesis

Abstract: Temeljna naloga vodnega gospodarstva je urejati odnos med vodo kot enim izmed osnovnih naravnih elementov z ostalo naravo na eni strani ter vitalnimi interesi, željami in zahtevami drugih dejavnosti oziroma človeka na drugi strani. Ptujsko jezero je največje slovensko umetno jezero na reki Dravi in je sestavni del energetskega objekta hidroelektrarne Formin. Prostor ob akumulaciji, ki je večji antropogeni poseg v severovzhodnem delu Slovenije, se zaradi bližine mesta Ptuj ter drugih programov v prostoru obravnava kot potencialno privlačno območje rekreacije ter umeščanja bolj ali manj intenzivnih programov v odprtem prostoru. V magistrskem delu smo se podrobneje posvetili problemu območja pristanišča Ranca ter nekaj hektarov velikemu območju preko potoka Grajena, ki trenutno predstavlja zelo obiskan, vendar tudi precej zanemarjen predel, v neposredni bližini starega mestnega jedra. Zaradi velikega regionalno turističnega in naravnega potenciala je smiselno, da se ne prepusti propadu in izgubljanju svoje identitete. V projektnem delu naloge smo na tej lokaciji zasnovali infrastrukturo in objekte potrebne za izvajanje športnih, rekreacijskih in turističnih dejavnosti.
Keywords: Ptujsko jezero, čolnarna, prireditveni prostor, nabrežje, urbanizem, regeneracija
Published in DKUM: 19.12.2022; Views: 116; Downloads: 46
.pdf Full text (46,86 MB)

3.
Arhitekturna zasnova mestne knjižnice v Varaždinu
Dajana Pejić, 2022, master's thesis

Abstract: ema magistrskega dela izhaja iz težnje, da vse knjižnice, ki se nahajajo v mestu Varaždin, zaobjamemo v enem celovitem objektu. Glavni poudarek je na umestitvi knjižnice v središče mesta, na ustrezno lokacijo, ki bo v bližini vseh izobraževalnih ustanov. Obenem pa želimo mestu dati nov objekt, ki bo stičišče kulture, socializacije, izobraževanja, digitalizacije, umetnosti, skratka prostor, ki je povezan z ljudmi in naravo, namenjen počitku in sprehodom. Ker je izbrana lokacija na zeleni površini, namenjeni ljudem, je edina pravilna rešitev, da jo ohranimo, torej da objekt in promet umaknemo pod zemljo. Ob tej odločitvi se zastavlja vprašanje, kako podzemni objekt vklopiti v zelenico, ne da bi ji z obliko in velikostjo posega prizadejali škodo, hkrati pa bi bil objekt ljudem dovolj privlačen in opazen, da bi pritegnil njihovo pozornost. Danes se veliko govori o tem, kako knjižnice delujejo v skladu s sodobno tehnologijo in v kolikšni meri se v skladu z njo razvijajo tudi same. Zastavlja se vprašanje, ali bodo tudi digitalne knjižnice postale del virtualnega sveta, kako ga bodo ljudje sprejeli in nenazadnje, kakšne prednosti in slabosti bo to prineslo razvoju in civilizaciji.
Keywords: knjižnica, Varaždin, podzemna arhitektura, socijalizacija, digitalizacija
Published in DKUM: 19.12.2022; Views: 106; Downloads: 46
.pdf Full text (72,90 MB)

4.
Turistično rekreacijski kompleks v Črni gori : master thesis
Đorđe Doderović, 2022, master's thesis

Abstract: Glamping turizem postaja vedno bolj priljubljena oblika športnega turizma, pri katerem pride ideja aktivnega dopusta bolj do izraza. Ta vrsta turizma je v Evropi prisotna zadnjih deset let, v Črni gori pa se je pojavila šele pred kratkim. Bistvo te sodobne domene turizma je v zasebnosti, povezanosti z naravo, razgledih in razkošju ter spremljajočih športno-rekreativnih aktivnostih, v katerih lahko gost uživa. V magistrski nalogi je bila predstavljena ideja o zasnovi glamping centra kot eden izmed sodobnih tipov turistično-rekreacijskih centrov, ki je v občini Plužine, v Črni gori. Projekt temelji na analizah referenčnih primerov iz obravnavane regije, na prvih primerih glampinga v Črni gori, medsebojni povezanosti glampinga in športnega turizma tako v svetu kot v Črni gori, na analizi potenciala lokacije, na prostorskem kontekstu in vseh parametrih, ki jih podaja prostorski urbanistični načrt mesta Plužine iz leta 2012.
Keywords: Glamping, arhitektura, arhiturizam (arhitekturni turizem), turizem, rekreacijski kompleks, Pivsko jezero, Plužine, Črna gora
Published in DKUM: 27.09.2022; Views: 160; Downloads: 79
.pdf Full text (41,80 MB)

5.
Glamping kmetije Šmlakar : magistrsko delo
Sara Milič, 2022, master's thesis

Abstract: Posočje je slovenski biser, ki skozi vse leto obiskovalcem ponuja veliko. Je območje naravnih lepot, tradicije in miru, kar vsako leto privabi več obiskovalcev. Turizem se tukaj že več let pospešeno razvija, k čemur je zelo pripomogel tudi zavod “Turizem Dolina Soče”, ki uspešno trži Posočje in privablja goste s celega sveta. Število gostov se povečuje in kliče po novih nastanitvah, primernih za to območje. Dolina Soče se je leta 2019 vključila v Zeleno shemo slovenskega turizma, od leta 2020 pa je nosilka zlatega znaka Slovenia Green Destination, ki izkazuje, da je okolju in družbi prijazna destinacija. Povpraševanje po privlačnem in udobnem oddihu v tesnem stiku z naravo je veliko in z leti še narašča, žal pa se na tem območju najdejo le redki ponudniki nastanitev, ki sovpadajo v zeleni koncept in hkrati nudijo visok standard namestitve. Dolina Soče navdušuje z naravnimi čudesi in raznovrstnimi možnostmi za aktivne počitnice v neokrnjeni naravi na razmeroma majhnem območju. Je destinacija, ki skozi vse leto ponuja veliko in si zasluži načrtovanje nastanitvenih kompleksov, ki so spoštljivi do narave in okolice, kar predstavlja odlično izhodišče za razvoj butičnega turizma in glamp resortov. Magistrsko delo obravnava infrastrukturno problematiko turističnega potenciala Posočja. V teoretičnem delu smo se seznanili z glampingom, razvojem kampov in pomenom butičnega v arhitekturi. Analizirali smo kontekst prostora, upoštevali naravne danosti in izhodišča. Rezultat analitičnega dela je funkcionalna idejna zasnova sodobnega počitniškega naselja v naravi – butičnega glampinga. Zasnovali smo povezavo z arhitekturo in naravo. Dotaknili smo se prenove obstoječe domačije in ji povrnili življenje ter ji dodelili nove funkcije, ki dopolnjujejo glamping ponudbo. Skušali smo upoštevati danost lokacije in elemente povezati v celoto, da so v kontekstu s prostorom in se vanje implementira značilnosti območja.
Keywords: arhitektura, narava, turizem, Posočje, butičnost, glamping
Published in DKUM: 26.09.2022; Views: 249; Downloads: 71
.pdf Full text (24,15 MB)

6.
Modularni otroški vrtec na Studencih v Mariboru : magistrsko delo
Zarja Zidarič, 2022, master's thesis

Abstract: V Mariboru je bila gradnja stanovanjskih objektov do nedavnega v zatišju, kar je ustvarilo velik stanovanjski problem. Zaradi tega se je v zadnjih letih začela pospešena gradnja večstanovanjskih objketov z namenom zagotovitve novih stanovanj. Eno izmed območij, kjer se je začelo eksponentno graditi, so Studenci. Zaradi količine novih stanovanj in s tem na novo priseljenih družin na to območje se pojavi problem kapacitet že obstoječih vrtcev, zaradi česar je treba zasnovati nov otroški vrtec, ki bo zagotavljal prostor za čim večje število otrok. Nov vrtec otroku ne bo predstavljal le zgradbe, v kateri bo preživljal čas. Zgradba vrtca bo s svojo drugačno arhitekturno zasnovo otroku nudila spoznavanje in raziskovanje matematičnih vsebin predšolskega obdobja.
Keywords: modularnost, otroški vrtec, Studenci, Maribor, arhitektura, matematika, geometrija
Published in DKUM: 26.09.2022; Views: 131; Downloads: 57
.pdf Full text (90,35 MB)

7.
Arhitekturna zasnova raziskovalno-razvojnega kompleksa v Čakovcu : magistrsko delo
Venio Tomašić, 2022, master's thesis

Abstract: Pred približno desetimi leti se je območje vojašnice v Čakovcu začelo prenavljati in spreminjati v poslovno cono, a več kot polovica območja še vedno ostaja degradirana. Tema magistrskega dela izhaja iz ideje o raziskovalno razvojnem kompleksu v središču Međimurske županije. Projektna naloga se osredotoča na revitalizacijo vzhodne meje mesta Čakovec in širitev poslovnega parka, ki bo središče poslovnega dogajanja celotne županije. Zasnova kompleksa predstavlja koncept urbane regeneracije degradiranega območja vojašnice, ki s svojo obliko ne vdira v prostor, temveč dopolnjuje javne in zelene površine. Zaključna ideja arhitekturne zasnove je povezati zunanjost z notranjostjo, spodbuditi uporabnike k večji interakciji in razmišljanju 'out of the box'. Temelji na dveh delih − poslovna cona in stanovanja, ki se ponujajo zaposlenim in s tem ustvarjajo skupne intimne dele za uporabnika, ki mu ponujajo zasebno in javno povezavo skozi interakcijo med službo in domom. Zaokrožuje že začeti razvoj poslovnega parka in daje mestu dodatno vrednost.
Keywords: Čakovec, raziskava in razvoj, poslovni park, urbana regeneracija, zelena arhitektura
Published in DKUM: 22.09.2022; Views: 240; Downloads: 115
.pdf Full text (61,09 MB)

8.
Arhitekturna zasnova term v Draškovcu : magistrsko delo
Dražen Mlinarić, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo predstavili idejno zasnovo term v Draškovcu. Eden izmed naših ciljev je, da krajane spomnimo na skoraj pozabljen projekt, o katerem je govora že vrsto let, a vidnega napredka ni. Drugi cilj je, da z arhitekturno zasnovo in danim programom zagotovimo bolj kakovostno zdravstveno storitev in dvig življenjskega standarda okoliških naselij. Terme bi prispevale k razvoju turističnega sektorja in omogočile hitrejši razvoj turizma spodnjega Medžimurja. Obravnavana lokacija je v majhni medžimurski vasici Draškovec, v južnem delu Medžimurja, v bližini reke Drave. Naloga je razdeljena na dva tematska sklopa. Prvi, raziskovalni del, predstavlja temelje za konceptualno zasnovo term. Sestavljajo ga opredelitve pojma terme, ki so pomemben zdravilni dejavnik, ter študije referenčnih primerov in analiza obravnavanega območja. V zaključku raziskovalnega dela je predstavljena sinteza analize z opisom ter s prednostmi in slabostmi območja. Projektni del predstavlja vodilne ideje pri zasnovi koncepta kot tudi sam konceptualni razvoj. Projekt je konceptualno zasnovan v treh delih. Prvi del so terme, medtem ko je južni del predviden za zunanjo cono počitka. Vzhodni del, ki se navezuje na streho, je namenjen športu in rekreaciji.
Keywords: arhitektura, Draškovec, terme, wellness, spa, zdravilišče, šport
Published in DKUM: 20.06.2022; Views: 328; Downloads: 89
.pdf Full text (58,08 MB)

9.
Arhitekturna zasnova večnamenske športne dvorane v Mariboru : magistrsko delo
Dejan Bogovič, 2022, master's thesis

Abstract: Šport v današnjem času ne predstavlja več samo prostočasne aktivnosti, katera se izvaja za zabavo in izboljšanje lastne kondicijske priprave, temveč je postal zelo donosen posel. Organizacija velikih športnih, koncertnih in ostalih dogodkov je zraven prepoznavnosti in velikosti mest zelo odvisna od prireditvene infrastrukture. To velja tudi za Maribor. Zaradi svoje ugodne strateške lege in zgodovinskega razvoja predstavlja Maribor pomembno upravno, razvojno, kulturno in športno središče. Skozi zgodovino se je v Mariboru zgodilo kar nekaj odmevnih športnih dogodkov in uspehov, predvsem v ekipnih športih. Z ozirom, da Maribor predstavlja drugo največje mesto v Sloveniji, je možno zaznati pomanjkanje kvalitetne športne infrastrukture na področju velikih športnih dvoran. Z magistrskim delom se odzivamo na pomanjkanje sodobne športne, prireditvene infrastrukture, ki bi služila za organizacijo velikih športnih tekmovanj in ostalih prireditev. Omenjena problematika se bo reševala v obliki nove večnamenske športne dvorane, zasnovane na smart način, na lokaciji izven mesta v neposredni bližini mednarodnega letališča Maribor. S to arhitekturno intervenco bomo ustvarili regijsko ikono, ki bo v ponos ne le Mariboru, ampak širši okolici.
Keywords: športna dvorana, smart arhitektura, več namembnost, Maribor, šport
Published in DKUM: 15.04.2022; Views: 395; Downloads: 115
.pdf Full text (77,11 MB)

10.
Arhitekturna zasnova regionalnega prireditvenega centra v prometnem vozlišču v Mariboru : magistrsko delo
Nejc Gonza, 2022, master's thesis

Abstract: Prometna infrastruktura v sodobnem načinu življenja predstavlja ključno komponento racionalne rabe časa. Dobro infrastrukturno izhodišče dviguje pomembnost in vrednost območij. Dodano vrednost takšnim območjem predstavlja pravilno izbran javni program, ki prostor bogati in dopolnjuje prostorsko pestrost. Problematika takšnih območij je v (pre)velikem potencialu, ki ga prostor nudi. Cena, različne regulacije, pogoji in omejitve so ključni dejavniki, ki odvrnejo investitorje. Zaradi tega območja z neomejenim mestotvornim potencialom ostajajo prazna. V magistrski nalogi smo raziskali eno izmed takšnih območij v Mariboru. To je železniški trikotnik, ki zaradi svojih izjemnih infrastrukturnih danosti in bližine starega mestnega jedra ponuja območje z izjemnim obogatitvenim in povezovalnim potencialom, saj s pravilno izbiro programa poveže odrezano mestno četrt Pobrežje s starim mestnim jedrom. V projektnem delu naloge smo na tem območju zasnovali prireditveni center.
Keywords: prireditveni center, prometno vozlišče, sejmišče, železniški trikotnik, železniško postajališče, produkcijska hiša, pokrajinski arhiv, nadzor železniškega prometa, Maribor
Published in DKUM: 15.04.2022; Views: 352; Downloads: 174
.pdf Full text (75,44 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica