| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 158
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Idejni načrt hleva za krave molznice ter adaptacija obstoječih hlevov
Tadej Raduha, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Na kmetiji Raduha so se odločili za gradnjo novega hleva za krave molznice. Pri tem izbirajo med hlevoma za 60 in 80 krav v laktaciji. Za lažjo odločitev so v diplomskem delu zasnovani dva idejna načrta hlevov za omenjeno število živali in načrt adaptacije obstoječih objektov. Da bi omenjeni hlevi bili v skladu z najnovejšimi kriteriji, so podrobneje proučeni različni sistemi nastanitve, prezračevanja in osvetlitve. Kot rezultat tega sta nastali idejni rešitvi hlevov z dimenzijami 55,8 × 32,3 m (hlev 1) in 75,7 × 31 m (hlev 2). Krave v laktaciji se nahajajo na sistemu globokih ležalnih boksov, presušene živali pa so glede na stadij brejosti ločene v dva predela. Prvi predel predstavljajo globoki ležalni boksi, drugega pa skupinski porodni boksi na globokem nastilju. V obeh hlevih bodo rešetkasta tla in robotska molža. Zaradi visečega terena se bo gnojevka skladiščila v kanalih pod rešetkastimi tlemi. Prezračevanje bo naravno, za hlajenje živali pa se bo uporabljalo aksialne ventilatorje.
Keywords: govedo, gradnja, hlevi, tehnologija, nastanitev, prezračevanje
Published in DKUM: 02.12.2022; Views: 928; Downloads: 85
.pdf Full text (3,01 MB)

2.
Srčni utrip kobile pred in med žrebitvijo : diplomsko delo
Urška Plantev, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Gospodarna reja konj vključuje tudi brejost in porode. Vsak rejec mora tako vedeti, kako je v tem obdobju treba ravnati in tudi kakšne spremembe se dogajajo v telesu kobile. Srčni utrip je le eden izmed dejavnikov, ki ga v času brejosti lahko spremljamo in nam lahko pove nekaj več o dogajanju v tem zanimivem obdobju. Pri posavski pasmi, ki je usmerjena v vzrejo žrebet, smo opravili raziskavo, ki je pokazala, kako se srčni utrip v obdobju brejosti spreminja, natančneje viša, zaradi pospešenega metabolizma in razvoja žrebeta v njenem telesu. Porod je dogodek, ki ga ne ujamemo vedno, vendar so nam podatki, pridobljeni med porodom, dali nov vpogled v dogajanje med popadki in iztiskanjem ploda. Rezultati so nas namreč nekoliko presenetili. Izmerili smo tudi utrip moškega žrebeta med prostim gibanjem po boksu in tudi med sesanjem. Neinvazivna tehnika, s katero bi lahko vsak lastnik plemenske kobile preveril, ali je breja ali ne, bi se lahko z nekaj več raziskavami razširila tudi po kmetijah.
Keywords: kobila, brejost, porod, srčni utrip
Published in DKUM: 28.02.2022; Views: 892; Downloads: 35
.pdf Full text (1,46 MB)

3.
Spremljanje kondicije krav v poporodnem obdobju na izbrani kmetiji usmerjeni v prirejo mleka : diplomsko delo
Anja Škrlec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil spremljanje in ocenjevanje telesne kondicije krav molznic v poporodnem obdobju. V ocenjevanje, ki je potekalo od meseca februarja do julija 2021, je bilo vključenih 15 krav molznic. Glede na seznam predvidenih telitev smo živali razdelili v tri skupine po 5 živali in jih ocenili v različnih časovnih obdobjih po porodu. Prvič smo živali ocenili v povprečju 19. dan po telitvi, kjer je bila povprečna ocena 3,66. Drugo ocenjevanje je bilo v povprečju 89. dan po telitvi, ocena se je zmanjšala na 3,4. Zadnje, tretje ocenjevanje smo opravili 145. dan po telitvi, kjer je bila povprečna ocena 3,43. V drugi skupini je prišlo do izločitve dveh živali, ki sta po porodu poginili. Prišli smo do ugotovitve, da živali v prvih dveh in treh mesecih izgubljajo na telesni kondiciji, saj so v negativni energijski bilanci. Poleg ocenjevanja telesne kondicije smo iz AT4 kontrole pridobili podatke o količini mleka in vsebnosti mlečnih maščob in beljakovin. Vsebnosti mlečnih maščob so bile v skladu z normativi, pri vsebnosti beljakovin pa je prišlo do odstopanj, saj bi beljakovine v času po porodu morale padati, pri nas pa se je vsebnost beljakovin povečevala, kar smo predpisali letnemu času. Kljub povečanju vrednosti beljakovin niso presegale 3,80 %.
Keywords: Molznice, telesna kondicija, mleko
Published in DKUM: 14.02.2022; Views: 856; Downloads: 48
.pdf Full text (1,43 MB)

4.
Odkup telet lisaste pasme za namene progenega testa v preteklih 30 letih
Janko Golob, 2021, master's thesis

Abstract: Raziskava, kjer smo proučevali vpliv izvornih rej (AP-kontrola mlečnosti in Z-registracija in označitev) in vhlevitvene mase telet na končne klavne ter pitovne lastnosti je bila izvedena pod okriljem Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede. Zajeli smo podatke progenega testa za lisasto pasmo za obdobje 30 let (1988–2018). Progeni test (PT) je v tem času potekal na dveh lokacijah, in sicer v Rogozi in Lenartu – Žipo Lenart d. o. o., kjer test poteka še danes. V raziskavo je bilo vključenih 4115 bikov po 538 očetih. Teleta iz AP-kontrole so bila ob vhlevitvi v PT v povprečju lažja in starejša v primerjavi s tistimi iz Z-kontrole. Pričakovano so teleta iz AP-kontrole imela boljše priraste v obdobju do prestavitve, saj so bila bolje pripravljena na odstavitev. Pri prirastih v času pitanju je prišlo do malih, a značilnih razlik, kjer so teleta iz AP-kontrole dosegla višje priraste. Glede na vhlevitveno maso smo teleta razdelili v 4 različne skupine: < 100 kg, 100–125 kg, 126–150 kg in > 150 kg. V obdobju do prestavitve so najvišje priraste dosegla teleta z najlažjo maso ob vhlevitvi < 100 kg, sledijo 100–125 kg, 126–150 kg in > 150 kg, kar povezujemo s tem, da so bila najlažja teleta še pred odstavitvijo navajena na zauživanje krmnih mešanic in voluminozne krme. Prirasti v času pitanja so bili obratno sorazmerni s prirasti v obdobju vhlevitev-prestavitev. Teleta, ki so imela vhlevitveno maso > 150 kg, so imela najvišje dnevne priraste v obdobju pitanja (1243 g/dan), čeprav nam model ni pokazal statistično značilnih razlik.
Keywords: lisasta pasma, teleta, prirasti, progeni test, odstavitev
Published in DKUM: 10.01.2022; Views: 653; Downloads: 64
.pdf Full text (2,28 MB)

5.
Rast domačih živali : sesalci in perutnina
Dejan Škorjanc, 2021

Abstract: Učbenik zajema vsebine vezane na razumevanje kompleksnega procesa rasti domačih živali. Zaradi specifičnosti ločeno obravnavamo rast farmskih živali seslacev in perutnine. Biološke lastnosti rasti domačih živali so predstavljene v prenatalnem in postnatalnem obdobju ter jih poskušamo opredeliti, opisati in oceniti z različnimi matematičnimi funkcijami. Razumevanje postnatalne rasti do dosega klavne zrelosti je pomembno za živinorejce, ki se ukvarjajo s pitanjem domačih živali. Na intenzivnost rasti vpliva tudi učinkovitost izkoriščanja hranljivih snovi, zato so le-te posebej pojasnjene. Na potek rasti vplivajo številni dejavniki, ki jih v učbeniku delimo na genetske in ne genetske. Z razumevanjem in poznavanjem le-teh lahko do neke mere reguliramo in predvidimo rast ter njeno intenzivnost, sestavo klavnega trupa in sestavo dnevnega prirasta. Poseben poudarek je na pojavu kompenzacijske rasti, njenega razumevanja ter pojasnitvi, ali lahko v resnici z nadomestno rastjo nadomestimo zaostanek rasti v optimalnem obdobju rasti posameznih živalskih tkiv? Ob tem so predstavljeni določeni omejitveni dejavniki, ki vplivajo na zmožnost živali za kompenzacijsko rast.
Keywords: domače živali, potek rasti, matematične funkcije, genetski in negenetski vplivi, kompenzacijska rast
Published in DKUM: 26.10.2021; Views: 1029; Downloads: 151
.pdf Full text (3,10 MB)
This document has many files! More...

6.
Ocena investicije v gradnjo novega hleva za krave dojilje in pitance
Matija Lešnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo ocenili investicijo v gradnjo novega hleva za krave dojilje in pitance, v katerem bo prostora za 55 krav dojilj s teleti, na način drsečega gnoja na eni strani, na drugi strani pa bodo boksi za pitance in telice na rešetkah. Opravili smo oceno ekonomskih parametrov, ki so skupni stroški, skupni prihodki, koeficient ekonomičnosti in finančni rezultat. Za oceno finančne upravičenosti investicije smo uporabili CBA analizo, s katero smo ugotovili, da se ob konstantnem letnem denarnem toku in upoštevani obrestni meri investicija ne povrne v želenem obdobju. Investicija je finančno upravičena samo v primeru koriščenja nepovratnih sredstev, ko se znesek investicije prepolovi. Koeficient ekonomičnosti v tem primeru znaša 1,18, kar pomeni, da je izgradnja hleva finančno upravičena.
Keywords: Investicija, hlev, govedo, dojilje, pitanci
Published in DKUM: 28.09.2021; Views: 1209; Downloads: 151
.pdf Full text (817,78 KB)

7.
Primerjava mlečnosti prvesnic črnobele pasme glede na izvor
Maja Vocovnik, 2021, master's thesis

Abstract: Prireja mleka ima v Sloveniji dolgo tradicijo. Govedoreja se je od sredine devetdesetih let 20. stoletja koncentrirala in specializirala, kar se izraža v zmanjševanju števila rejcev, povečevanju povprečne velikosti črede na gospodarstvo, rasti mlečnosti krav in v večji kakovosti mleka. V Sloveniji se soočamo z neurejenim trgom plemenske živine, kar predstavlja za rejce, ki želijo kupiti večje število plemenskih živali, velik problem. V izogib temu vse več rejcev izvaja nakup plemenskih živali v tujini v upanju, da bodo kupili genetsko boljše živali kot v Sloveniji. V naši raziskavi smo poskušali ugotoviti, ali obstajajo razlike v proizvodnih parametrih prvesnic, ki so bile pripeljane iz Danske kot breje telice v primerjavi s slovenskimi vrstnicami. Kmetija A in kmetija B sta iz Danske v letu 2019 uvozili vsaka po 17 brejih telic črnobele pasme z namenom, da bi povečali število živali in izboljšanji genetski potencial. Ugotovili smo, da so danske telice statistično značilno (P < 0,01) telile mlajše, namolzle več ECM, priredile več beljakovin (kg) in maščob (kg) ter dosegle višji delež beljakovin v mleku. S tem ugotavljamo, da so uvožene prvesnice v ključnih proizvodnih parametrih boljše od slovenskih vrstnic.
Keywords: krave molznice, črnobela pasma, prireja mleka, proizvodne lastnosti
Published in DKUM: 28.09.2021; Views: 1038; Downloads: 68
.pdf Full text (1,40 MB)

8.
Obnova in dozidava hleva krav molznic za namen reje krav dojilj ter ekonomika naložbe
Simon Zdolšek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnemu delu je obravnavana obnova in dozidava hleva krav molznic. V tej nalogi je raziskano, ali se v danih razmerah izplača obnova ter dozidava obstoječega hleva z novim načinom gospodarjenja. Krave molznice predstavljajo ogromen časovni zalogaj, tudi če je čreda majhna, na drugi strani pa krave dojilje ne zahtevajo toliko časa, saj se polovico leta skozi ves dan pasejo. V nalogi je raziskano, ali boljši finančni rezultat prinese manj dela po sami investiciji ali prodajo mesa po višji ceni. Narejena je bila primerjava finančnih rezultatov pred in po investiciji, ki je prinesla jasne odgovore, ali se investicija izplača ali ne, in če se, kateri način poslovanja je boljši ter v kolikem času se investicija povrne.
Keywords: govedo, krave dojilje, obnova, dozidava, ekonomika
Published in DKUM: 28.09.2021; Views: 967; Downloads: 59
.pdf Full text (3,65 MB)

9.
Analiza investicije v mesno- predelovalni obrat - študija primera
Anja Vozel, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Razvoj dopolnilnih dejavnosti ima velik vpliv predvsem na manjših kmetijah, ki nimajo intenzivne proizvodnje in se ne preživljajo samo z delom na kmetiji. Povpraševanje po domačih izdelkih, ki jih dobimo iz lokalnih kmetij iz leto v leto raste, za to je razvoj v tej smeri še kako pomemben. V diplomskem delu smo analizirali možnost uvedbe dopolnilne dejavnosti pridelave mesa na lastni kmetiji. S pomočjo metode kalkulacij skupnih stroškov smo za trenutno stanje na kmetiji ocenili ekonomske parametre (vrednost proizvodnje, lastno ceno mesa lisastega goveda in lastno ceno mesa goveda angus, neto sedanjo vrednost, interno stopnjo donosa itd.). V kalkulacijah smo upoštevali krmne obroke za vse kategorije živali vse do klavne mase. S pomočjo le teh smo izračunali kakšno je pokritje na pitanca. Kalkulacije so bile razvite za trenutno stanje na kmetiji pri vzreji lisastega goveda in načrt v prihodnost, ko bi vključili vzrejo goveda angus ter prodajali meso na domu. Rezultati analize so pokazali, da je investiranje v mesno predelovalne prostore finančno upravičena. Povratek investicije je bil v analiziranem primeru ob upoštevanju konstantnega letnega toka, v petem letu, ko je obrestna mera, (r = 3,00 %) in NSV = 3.285,03 €.
Keywords: Investicija, dopolnilna dejavnost, mesni obrat
Published in DKUM: 23.09.2021; Views: 916; Downloads: 96
.pdf Full text (1,84 MB)

10.
Finančna upravičenost novogradnje hleva za krave molznice za lastno kmetijo
Barbara Kegl, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena finančna analiza smotrnosti investicijskega projekta za lastno kmetijo. Kmetija se ukvarja z mlečno proizvodnjo. Pri finančni oceni novogradnje hleva za krave molznice smo upoštevali dva različna scenarija. V prvem primeru je šlo za izgradnjo hleva na obstoječi lokaciji z lastnimi sredstvi in v drugem primeru za izgradnjo hleva na obstoječi lokaciji z vključenimi nepovratnimi sredstvi države. Za potrebe ocene finančne upravičenosti je bil v prvi fazi razvit tehnološko-simulacijski model prireje mleka za potrebe ocene ekonomike. Prireja mleka je na kmetiji namreč glavni vir dohodka. Na osnovi rezultatov tehnološko-ekonomskega simulacijskega modela prireje mleka ugotavljamo, da je ta na kmetiji ekonomsko upravičena, saj je lastna cena v našem primeru znašala 0,261 €/kg in koeficient ekonomičnosti 1,30. Ocena investicije s finančnega vidika je pokazala, da je investicija v novogradnjo hleva finančno upravičena le v primeru, da smo deležni 50 % nepovratnih sredstev države. Na tak način bi se nam investicija povrnila v 12 letih, saj je takrat ocenjena vrednost NSV prvič pozitivna.
Keywords: investicija, hlev, kalkulacija skupnih stroškov, cost benefit analiza
Published in DKUM: 03.05.2021; Views: 1063; Downloads: 136
.pdf Full text (1,71 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica