| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ODSTRANJEVANJE ARZENA IN KROMA IZ VODE Z MAGHEMITNIMI NANOSTRUKTURAMI
Urška Jančič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil s topotaktično transformacijo lepidokrokita sintetizirati dvodimenzionalne magnetne maghemitne nanostrukture, jih okarakterizirati z XRD in BET metodo ter preučiti njihovo uporabo za adsorpcijo As(III) in Cr(VI) ionov iz vode. Pripravljene maghemitne nanostrukture smo suspendirali v vodi z znano koncentracijo As(III) in Cr(VI) ionov. S spreminjanjem različnih eksperimentalnih parametrov (mase adsorbenta, pH, časa, koncentracije As(III) in Cr(VI) ionov) smo ugotavljali učinkovitost maghemitnega nanoadsorbenta za odstranjevanje As(III) in Cr(VI) ionov iz vode. Rezultati kažejo, da smo uspešno sintetizirali maghemitne nanostrukture, katerih BET površina je 118,79 m2/g, volumen por 0,258 cm3/g in povprečni premer por 8,684 nm. Pripravljeni maghemitni nanoadsorbent ima zelo dobre adsorpcijske sposobnosti za odstranjevanje As(III) ionov, manj primeren je za odstranjevanje Cr(VI) ionov. Adsorpcija poteka hitro, pri optimalnih pogojih se ravnotežje vzpostavi že po 20 minutah in takrat je učinkovitost adsorpcije As(III) ionov najmanj 90 %. Zaradi magnetnih lastnosti adsorbenta je možna tudi njegova ponovna uporaba.
Keywords: arzen, krom, maghemitne nanostrukture, adsorpcija, nanomateriali, čiščenje vode
Published: 22.09.2014; Views: 1175; Downloads: 234
.pdf Full text (4,19 MB)

2.
PREGLED MODELOV DAVČNEGA MANAGEMENTA DAVČNIH ORGANOV Z VIDIKA IZPOLNJEVANJA DAVČNIH OBVEZNOSTI
Urška Jančič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Za namen razvoja davčnega managementa, učinkovitega upravljanja davčnih tveganj, medsebojnega spodbujanja, rasti in izobraževanja, so Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj, Evropska Komisija ter druge, izdali številne publikacije z napotki in primeri dobre prakse. Omenjeni organizaciji, ki jim sledijo tudi druge, spodbujata davčni management kot strukturiran proces za sistematično identificiranje, vrednotenje, razvrščanje in analiziranje davčnih tveganj. Sočasno so se razvili modeli možnega ravnanja davčnega zavezanca v različnih situacijah ter dejavnikov, ki na ravnanje vplivajo. Hiter odziv na okoliščine, v katerih je davčna utaja bolj verjetna, je ključni dejavnik uspešnosti zastavljenih ciljev. Sodobno delovanje davčnih organov zahteva vzajemno sodelovanju z davkoplačevalci, predvsem z vidika informiranja, obojestranskega izobraževanja in razumevanja pomena davka ter davčne kulture. Represivni pristopi se v sodobnem davčnem managementu uporabljajo samo še za namerne kršitelje davčne zakonodaje. Tudi v Sloveniji, Finančna uprava Republike Slovenije sledi tem ciljem, predvsem so bili na tem področju aktivni v zadnjih nekaj letih. V 2010 so uvedli model horizontalnega monitoringa, ki so ga pred tem uvedli že na Nizozemskem, kar kaže na izjemen pomen medsebojnega sodelovanja vseh institucij oziroma organizacij, ki delujejo na tem področju.
Keywords: Davčni organ, davčni management, upravljanje davčnih tveganj, izpolnjevanje davčnih obveznosti, merjenje ukrepov davčnih organov.
Published: 10.06.2016; Views: 499; Downloads: 31
.pdf Full text (1,64 MB)

3.
Imobilizacija transglutaminaze na magnetne nanodelce, modificirane z dekstranom
Urška Jančič, 2017, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je bil s koprecipitacijo Fe2+ in Fe3+ ionov sintetizirati magnetne nanodelce, jih modificirati z dekstranom in proučiti njihovo uporabo kot nosilcev za imobilizacijo encima transglutaminaza. Sintetizirane nanodelce smo najprej aktivirali z mrežnim povezovalcem GA in/ali PEHA in jih nato uporabili za kovalentno imobilizacijo encima. Določali smo učinkovitost imobilizacije in aktivnost proste ter imobilizirane transglutaminaze. Proces imobilizacije smo optimirali s spreminjanjem koncentracije mrežnih povezovalcev (GA, PEHA), časa imobilizacije, koncentracije encima, koncentracije stabilizacijskih proteinov (EA, BSA), temperature imobilizacije, hitrosti stresanja in s spreminjanjem zaporedja dodajanja stabilizacijskih proteinov ter vrste nosilca. Določali smo tudi termično stabilnost encima in možnost ponovne uporabe. Rezultati kažejo, da so dekstranski nanodelci primeren nanonosilec za imobilizacijo transglutaminaze, saj smo pri optimalnih pogojih imobilizacije (aktivacija nosilca z 10 vol. % PEHA, stabilizacija encima s 50 mg/mL BSA, 100 mg/mL TGM, 4-urna imobilizacija pri 10 °C in 400 obr/min) dosegli hiperaktivacijo encima in s tem 99 % učinkovitost imobilizacije ter 110 % preostalo aktivnost encima. Hiperaktivacijo encima smo zaznali tudi z imobilizacijo encima na dekstransko-oleinske nanodelce. Imobiliziran encim je bil stabilen pri višjih temperaturah, prav tako je bila možna tudi njegova ponovna uporaba.
Keywords: transglutaminaza, imobilizacija, magnetni nanodelci, dekstran, nanonosilci
Published: 14.09.2017; Views: 431; Downloads: 85
.pdf Full text (3,21 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica