SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Reševanje inverznih problemov prenosa toplote v tkivu z metodo robnih elementov
Jurij Iljaž, 2012, doktorska disertacija

Opis: Delo obravnava inverzni problem prenosa toplote v tkivu, tj. numerično določitev krajevno odvisnega perfuzijskega pretoka v nehomogenem tkivu na osnovi neinvazivnih meritev temperature in toplotnega toka. Pri tem obravnavani problem temelji na Pennesovem matematičnem modelu. Tako pridemo do realnejšega opisa problema oziroma stanja tkiva ter možnosti določitve perfuzijskega pretoka v posameznem tkivu, ki pa je še kako pomemben tako za diagnostiko kot tudi nekatere klinične aplikacije. Problem je bil zaradi svoje zahtevnosti obravnavan numerično, pri čemer je bil postavljen nov numerični algoritem na osnovi MRE (Metode Robnih Elementov) in optimizacije. Pri tem je bila MRE uporabljena za reševanje direktnega problema prenosa toplote v nehomogenem tkivu ob predpostavljeni neznani spremenljivki ter s tem določitve namenske funkcije, ki jo želimo minimizirati s primerno optimizacijsko metodo. Izbrani sta bili dve optimizacijski metodi; BFGS (Broyden-Fletcher-Goldfarb-Shanno) in LM (Levenberg-Marquardt), ki smo ju zaradi nestabilnosti obravnavanega inverznega problema nadgradili z uporabo Tihonove regularizacije prvega reda, pri tem pa uporabili metodo L-krivulje za določitev optimalnega regularizacijskega parametra. Numerični algoritem je bil pri tem testiran za različne testne funkcije perfuzijskega koeficienta tako homogenega kot nehomogenega tkiva, pri čemer robni in začetni pogoji zadostijo enoličnosti inverznega problema. S tem je bil analiziran numerični algoritem kot tudi reševanje inverznega problema za primer eksaktnih meritev in meritev s šumom. Tako smo prišli do celovite analize primernosti optimizacijske metode, uporabljene regularizacije za reševanje tovrstnih primerov, kot tudi vpliva nehomogenosti, začetne vrednosti, šuma v meritvah in porazdelitev neznane funkcije, ki jo želimo rekonstruirati. Rezultati pri tem kažejo, da je numerični algoritem z uporabo LM metode ter uporabljene regularizacije primernejši od BFGS metode za podani inverzni problem, saj je rešitev globalno stabilna, natančneje določi neznano funkcijo in tudi hitreje konvergira. Regularizacija prvega reda je primerna le za gladke monotone funkcije z nizko vrednostjo prvega odvoda, drugače je rekonstrukcija funkcije možna le v območju blizu meritev, pri čemer ima nehomogenost snovnih lastnosti velik vpliv, še zlasti ob prisotnosti tkiva z nižjo toplotno prevodnostjo. Rekonstrukcija je možna tudi ob prisotnosti nižje stopnje šuma, medtem ko je resolucija pri višji stopnji na račun regularizacije izgubljena, kar oteži reševanje problema. Delo je usmerjeno le v numerični del problema in tako predstavlja osnovo za nadaljnji razvoj neinvazivnih metod določitve perfuzijskega pretoka krvi v realnem nehomogenem tkivu.
Ključne besede: inverzni problemi, prenos toplote v tkivu, metoda robnih elementov, optimizacija, nehomogenost tkiva, perfuzijski pretok krvi
Objavljeno: 07.08.2012; Ogledov: 1606; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (883,38 KB)

2.
Parametrična analiza pretoka skozi aortno zaklopko
Renato Brodar, 2012, diplomsko delo

Opis: S pomočjo računalniškega programa na osnovi računalniške dinamike tekočin smo parametrično analizirali pretok skozi aortno zaklopko. Osredotočili smo se na primerjavo aortnih zaklopk z različnimi stopnjami pojavnosti insuficience. Želeli smo prikazati odvisnost med stopnjo obolelosti aortne zaklopke z insuficienco in posledicami v delovanju človekovega organizma. Numerični model je upošteval kri kot nenewtonsko tekočino s potenčnim zakonom ter predpostavljal neelastično geometrijo. Rezultati kažejo, da je delovanje aortne zaklopke v organizmu zelo pomembno, insuficienca pa bistveno spremeni tokovne razmere pri delovanju srca.
Ključne besede: aortna zaklopka, računalniška dinamika tekočin, parametrična analiza
Objavljeno: 25.10.2012; Ogledov: 1359; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (3,82 MB)

3.
Analitični in numerični preračun vodnega hladilnika GPE 2014 in njuna primerjava
Jakob Kostrevc, 2014, diplomsko delo

Opis: Formula Student je je mednarodno študentsko inženirsko tekmovanje pri vsako leto skupine študentov izdelajo dirkalnike in se z njimi na številnih tekmovanjih med seboj pomerijo. Eden izmed številnih izzivov tekmovanja je zasnovati primeren hladilni sistem za odvajanje odvečne toplote, ki jo motor disipira med delovanjem. Ključen del izziva je, da analiziramo in določimo primernost samega prenosnika toplote oz. hladilnika za potreben odvod toplotnega toka. Tega se lotimo z pomočjo analitičnega preračuna, kjer bomo z uporabo efektivnostne-NTU metode določili potencialno temperaturno razliko in odvedeno toploto ob določeni geometriji, robnih pogojih in snovskih lastnostih. V nadaljevanju se lotimo analize z pomočjo računalniške dinamike tekočin (CFD), kjer določimo enake robne, snovske in geometrijske omejitve, kot pri analitičnem pristopu. Nato analiziramo hitrostno polje in tokovnice, tako kot temperaturno polje in polje toplotnega toka. Za zaključek primerjamo pristopa in opazimo, da se pridobljeni rezultati razlikujejo le za približno 5 % ampak glede na prednosti in slabosti posameznih metod dobimo najboljše rezultate z kombinacijo obeh metod.
Ključne besede: Prenos toplote prenosniki toplote, numerična simulacija, analitičen preračun, empirične formule, Nusseltovo število, izkoristek reber, Efektivnosta-NTU metoda, CFD
Objavljeno: 11.12.2014; Ogledov: 876; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)

4.
Rekonstrukcija tunelske žarilne peči
Jernej Kolar, 2014, diplomsko delo

Opis: Na podlagi meritev in preučevanja tunelske žarilne peči, vgrajene v železarni Štore Steel, želimo izvesti analizo energetske učinkovitosti. V analizi določimo točke, v katerih predvidimo energetsko sanacijo peči, v želji po večjem izkoristku obratovanja. Predstavljene so različne možnosti, ki vodijo v večini primerov v zmanjšano porabo energenta, pri enakem energijskem vložku. Predstavljeni so gorilniki, ki so alternativa sedanjim. Temu sledi izračun izkoristka v primeru zamenjave obstoječih gorilnikov z novimi, rekuperativnimi. Prikazana je točka prevoja, to je potrebni čas za rentabilnost investicije. V drugem delu naloge je z uporabo numerične računalniške simulacije prikazano dejansko temperaturno polje znotraj delujoče peči. Glavni namen simulacije je prikazati ustreznost števila in položaja gorilnikov v peči v povezavi s temperaturami v vloženem materialu.
Ključne besede: tunelska žarilna peč, Štore Steel, energetska učinkovitost, rekuperativni gorilniki, numerična računalniška simulacija, toplotno polje
Objavljeno: 20.11.2014; Ogledov: 864; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (2,76 MB)

5.
Non-Newtonian blood flow around healthy and regurgitated aortic valve with coronary blood flow involved
Jure Marn, Jurij Iljaž, Zoran Žunič, Primož Ternik, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Most numerical simulations about aortic valve are discussing about the blood flow through prosthetic valves, therefore this study covers a biological aortic valve. In this paper the simulation of blood flow around the regurgitated valve as well as around the health valve have been investigated and is showing how the regurgitation affects the heart function and coronary blood flow. Furthermore it also covers the coronary blood flow and its affect on the blood motion around the valve and consequently on the possible calcification. The physical problem has been treated for the period of closed valve, because of the regurgitation, which occurs at that time. For this restriction the assumption of non-elastic geometry has been used. Also the non-Newtonian Power Law model for the blood rheology has been used; because of the regions of slowly moving blood. Results are showing that the coronary blood flow does not have a high impact on the blood motion and thus the calcification is more probable as well that the regurgitation has a strong affect on the heart function, like aortic pressure drop, increased left ventricle volume, etc. The calcification reason has also been stated, but needs some further investigation. This paper covers in detail the geometry of computational domain and physics, so the results can be easily repeated.
Ključne besede: aortna zaklopka, regurgitacija, dinamika tekočin, nenewtonska tekočina
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 532; Prenosov: 30
URL Povezava na celotno besedilo

6.
7.
Optimizacija hlajenja zavornega diska pri osebnem avtomobilu
Mitja Štrakl, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavano hlajenje zavornega diska, s pomočjo metod računalniške dinamike tekočin. Tokovno polje je simulirano stacionarno pri konstantni hitrosti vožnje, prenos toplote pa je simuliran časovno odvisno. Zrak je modeliran kot idealen plin s konstantnimi lastnostmi, za material zavornega diska pa so izbrane lastnosti jekla. Po izvedeni analizi serijskega zavornega sistema vozila BMW serije 5, je v nadaljevanju obravnavana študija razmer pri vpihovanju hladilnega zraka in optimizacija takšnega sistema v smeri izboljšanja odvoda toplote. Rezultati opravljene analize prikazujejo pomembno povečanje hladilne moči pri implementaciji sistema za vpihovanje hladilnega zraka.
Ključne besede: zavorni disk, numerična analiza, računalniška dinamika tekočin
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 613; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (6,51 MB)

8.
Vrednotenje termoizolacije izpušne cevi s pomočjo analize prenosa toplote
Urban Repa, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen laboratorijski eksperiment določevanja učinkovitosti toplotnih izolacij na izpušni cevi pri avtomobilih in motorjih. Opravljenih je bilo šest primerjalnih testov. Med seboj smo primerjali neizolirano cev ter cev zaščiteno s petimi različnimi izolacijami. Pridobljeni rezultati so služili za inženirski izračun prestopnih koeficientov toplote ter kasneje temperatur na posameznih površinah in toplotnih izgub. Pripravljen je bil tudi numerični model eksperimentalnega postrojenja, kateri je bil osnova za numerične simulacije učinkovitosti toplotnih izolacij oziroma modeliranje sevanja in naravne konvekcije. V zaključku smo med sabo primerjali rezultate meritev, inženirske rezultate ter rezultate dobljene z numerično simulacijo.
Ključne besede: laboratorijski eksperiment, toplotna izolacija, numerična simulacija, toplotna prestopnost, analitični izračun, naravna konvekcija, sevanje
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 529; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (2,77 MB)

9.
Uporaba vodika v motorjih s prisilnim vžigom
Semir Avdić, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen vodik kot možno alternativno gorivo in možnost njegove uporabe v motorjih z notranjim zgorevanjem. Numerična simulacija je opravljena s programskim paketom AVL Boost, uporabljen pa je model Hondinega motorja D16Z6. Model je uporabljen tako za izračune z bencinom kot z vodikom, rezultati pa so uporabljeni za primerjavo moči, navora in izkoristka pri obeh režimih. Primerjava kaže, da je uporaba vodika v motorjih z notranjim zgorevanjem mogoča, vendar je potrebno prej odpraviti nekatere tehnične omejitve.
Ključne besede: motorji z notranjim zgorevanjem, prisilni vžig, alternativna goriva, vodik, numerična simulacija, AVL BOOST
Objavljeno: 15.02.2016; Ogledov: 666; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

10.
Eno- in večfazno hlajenje možganov s hladilno čelado
Gregor Dobnik, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga primerja učinkovitost hlajenja glave ob uporabi vode in hladilnega gela. V nalogi so predstavljeni primarni principi prenosa toplote, izbira temoregulacijskega modela ter analitična in numerična simulacija hlajenja ob uporabi vode oziroma gela kot hladilnega medija. Rezultati so bili primerjani in prišli smo do ugotovitve, da se ob izbranih pogojih hlajenje ne izboljša toliko, da bi bilo smiselno hladiti z gelom, predvsem ko upoštevamo tudi potrebo po menjavi hladilnih vložkov.
Ključne besede: numerična simulacija, hlajenje možganov, hladilna čelada, ANSYS, prenos toplote, fazna sprememba
Objavljeno: 27.07.2016; Ogledov: 417; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (2,68 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici