| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Izzivi zasebnosti občutljivih osebnih podatkov v zdravstvenih e-storitvah
Denis Kumin, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sistematsko pregledamo javno dostopne komponente zdravstveno-informacijskih sistemov. Preverimo, na kakšnem nivoju je poskrbljeno za zasebnost občutljivih osebnih podatkov. Namen naloge je preveriti skladnost že implementirane zasebnosti osebnih podatkov z zahtevami slovenske zakonodaje in zakonodaje EU. Primerjamo nivoje zasebnosti osebnih podatkov med seboj na podlagi pregledanih zdravstveno-informacijskih sistemov. Diplomsko delo zaključimo z analizo pomanjkljivosti in neskladnosti z zakonodajo obdelanih osebnih podatkov v zdravstveno-informacijskih sistemih in pripravimo možne izboljšave sistema.
Ključne besede: občutljivi osebni podatki, e-storitev, zasebnost, zakonodaja, e-zdravje
Objavljeno v DKUM: 26.10.2022; Ogledov: 64; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

2.
Izdelava programske rešitve za avtomatsko izpolnjevanje upn položnic
Jure Rudolf, 2022, diplomsko delo

Opis: Ročno izpolnjevanje UPN položnic je postopek, ki je počasen, neučinkovit in nagnjen k napakam. Ker smo v dobi digitalizacije je pomembno, da s pomočjo tehnologij, ki so na voljo, olajšamo delo s položnicami. Zato smo se odločili za izdelavo programske rešitve, ki bo omogočala digitalno izpolnjevanje UPN obrazcev. V diplomskem delu je predstavljen razvoj multiplatformne spletne aplikacije, ki smo jo razvili s pomočjo tehnologij JavaEE, Wildfly, PostgreSQL, Android in JSF. Primerjali smo obstoječe rešitve in ugotovili kakšne funkcionalnosti so potrebne za izdelavo konkurenčne rešitve na trgu. Osrednja funkcija spletne rešitve je digitalno izpolnjevanje UPN položnic, obenem pa ponuja še dodatne funkcionalnosti, ki olajšajo delo s položnicami. Z razvojem te rešitve smo želeli zagotoviti postopek izpolnjevanja položnic, ki je lažji, hitrejši in učinkovitejši.
Ključne besede: Android, JavaEE, JSF, UPN položnica, digitalizacija
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 50; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Avtomatizacija testiranja mobilnih aplikacij
Sara Pristovnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Avtomatizacija je pomemben del razvojnega cikla digitalnega produkta, saj prihranjen čas in efektivnost pomenita tudi prihranjen denar. Vedno več podjetij vlaga v avtomatizacijo testiranja mobilnih aplikacij ravno zaradi njenih prednosti, ki pripomorejo k uspešnosti in kakovosti. Namen diplomske naloge je v teoretičnem delu, s pomočjo deskriptivne in empirične metode, predstaviti avtomatizacijo testiranja mobilnih aplikacij, vrste avtomatskih testov, ki jih poznamo, izvajanje avtomatskih testov na napravah in predstaviti ter primerjati različna orodja, ki podpirajo avtomatizacijo. V empiričnem delu smo, z metodo načrtovanja, snovanja in testiranja delovanja kode, predstavili proces priprave okolja in izvedbo avtomatskih testov na operacijski platformi Android s pomočjo orodij CodeceptJS in Appium.
Ključne besede: Avtomatizacija testiranja, mobilne aplikacije, Android, CodeceptJS, Appium
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 42; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

4.
Podatkovne baze newsql in njihova uporaba na primeru baze memsql
Janez Martin Kričej, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska delo opisuje primerjavo podatkovne baze tipa NewSQL z relacijskimi podatkovnimi bazami in NoSQL podatkovnimi bazami. V prvem delu predstavimo relacijski sistem podatkovnih baz, ki za povpraševanja uporabljajo SQL. Nadaljujemo z opisom nerelacijskih oziroma NoSQL podatkovnih baz. Sledi obsežnejši opis NewSQL podatkovnih baz, ki predstavlja moderniziran pristop relacijske strukture in zmožnost obdelovanja večjih količin podatkov. Vse tri vrste podatkovnih baz primerjamo in povzamemo ugotovitve. V nadaljevanju namestimo in testiramo eno izmed NewSQL podatkovnih baz MemSQL, ki se je preimenovala v SingleStore. Napredek SingleStore podatkovne baze primerjamo na podatkovni množici TPC-H, kjer čase poizvedbe primerjamo s podatkovno bazo SQL MariaDB.
Ključne besede: SQL, NoSQL, NewSQL, MemSQL, SingleStore
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 27; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

5.
Primerjava programskih ogrodij za povezovanje s podatkovnimi bazami
Marcel Golob, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo primerjali programska ogrodja ASP.NET Core, NestJS, Laravel in Django. Predstavili smo uporabljeno podatkovno bazo in glavne lastnosti, prednosti oz. slabosti programskih ogrodij. Raziskali smo različne programske knjižnice za povezavo in upravljanje s podatkovno bazo. Skozi diplomsko delo smo poskušali ugotoviti, katero programsko programsko ogrodje je pri povezovanju in interakcijo s podatkovno bazo najhitrejše in najzanesljivejše. Analizirali smo hitrost vstavljanja, pridobivanja, brisanja in posodabljanja podatkov. Na testu se je najbolje odrezalo programsko ogrodje ASP.NET Core, ki je glede na čas vseh metod (CRUD) za interakcijo s podatkovno bazo doseglo najboljše rezultate. Za njim sta sledili ogrodji NestJS in Laravel. Med vsemi izbranimi se je najslabše odrezalo programsko ogrodje Django.
Ključne besede: programska ogrodja, podatkovna baza
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 48; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

6.
Pregled in primerjava sistemov za spletno analitiko : diplomsko delo
Timotej Vošinek, 2022, diplomsko delo

Opis: Spletno analitiko uporablja večina spletnih strani. Omogoča nam zbiranje in analizo podatkov o uporabi spletnih mest. V delu smo si ogledali razliko med notranjo in zunanjo analitiko. Pogledali smo najbolj pogosti metodi zbiranja podatkov, to sta označevanje strani in analiza strežniških zapisov. Pregledali smo šest sistemov za spletno analitiko, med njimi so Google Analytics, Adobe Analytics, Mixpanel, Plausible, Open Web Analytics in GoAccess. Ugotovili smo, da je potrebno plačati za uporabo večine orodij vsaj za večje število uporabnikov in funkcij. Večina sistemov z največjim tržnim deležem uporablja metodo označevanja strani. Uvedli smo Google Analytics in ugotovili, da sama uvedba ni zahtevna.
Ključne besede: spletna analitika, označevanje strani, zbiranje podatkov, sledenje uporabnikom
Objavljeno v DKUM: 20.10.2022; Ogledov: 42; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

7.
Rešitev za programsko upravljano pošiljanje elektronske pošte : diplomsko delo
Karin Lešnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Elektronska pošta je del našega vsakdana, vedno več pa se uporablja za marketinške namene. Podjetja, ki uporabljajo elektronsko pošto za t. i. e-poštni marketing, imajo na razpolago številne rešitve za programsko upravljano pošiljanje elektronske pošte. V diplomskem delu smo se posvetili primerjavi treh izbranih odprtokodnih rešitev in ugotavljali njihove prednosti in slabosti. Izmed vnaprej določenih kriterijev za primerjavo smo nato izbrali nekaj najbolj relavantnih in jih uporabili v rešitvi za programsko upravljano pošiljanje elektronske pošte, ki smo jo za potrebe diplomskega dela izdelali sami. Uporabili smo tehnologije, kot so Bootstrap, SMTP in PHPMailer. Z izdelavo delujoče rešitve smo prikazali osnovne in nujno potrebne komponente, ki jih mora imeti takšna rešitev. Ugotovili smo, da je izdelana rešitev z vidika delovanja podobna tistim rešitvam, ki smo jih primerjali v diplomskem delu. Je tudi odprtokodna in prosto dostopna ter preprosta za uporabo.
Ključne besede: elektronska pošta, e-poštni marketing, primerjava, PHPMailer, SMTP
Objavljeno v DKUM: 20.10.2022; Ogledov: 51; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

8.
Pregled in primerjava brezobličnih sistemov za upravljanje vsebin : diplomsko delo
Ivana Držaić, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali in primerjali različne brezoblične sisteme za upravljanje vsebin. V raziskavi smo se osredotočili na ceno, zahtevnost, nastavitve, delovanje podatkovne baze in potrebno raven tehničnega znanja. V namen primerjave smo na vseh brezobličnih sistemih za upravljanje vsebin pripravili enako vsebino in prikazali njen izpis. V primerjavi smo predstavili razlike in podobnosti, prav tako pa smo izpostavili največje prednosti in slabosti brezobličnih sistemov za upravljanje vsebin. Po raziskavi in primerjavi smo ugotovili, da je izpis vsebine vedno enak ne glede na to, kateri brezobličen sistem za upravljanje vsebin smo uporabili, se pa pojavljajo razlike v načinu ustvarjanja in urejanja vsebine, saj ima vsak izmed obravnavanih sistemov svoje posebnosti.
Ključne besede: sistem za upravljanje vsebin (CMS), brezoblični CMS, splet, analiza, primerjava
Objavljeno v DKUM: 09.08.2022; Ogledov: 294; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

9.
Analiza in primerjava možnosti dostopa do podatkovnih baz v programskih jezikih PHP in Node.js : diplomsko delo
Anže Kozole, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo primerjali različne dostope do MySQL in MongoDB Atlas podatkovnih baz z uporabo programskega jezika PHP in Node.js z izdelavo različnih spletnih strani. Predstavljeni so načini delovanja in vrste podatkovnih baz SQL in NoSQL, kot tudi značilnosti PHP in Node.js tehnologije. Po opisu in preučevanju literature smo izmerili in primerjali hitrosti pridobivanja podatkov, primerjali postopek pisanja poizvedb in s tem ugotovili, kateri programski jezik in podatkovna baza se najbolje dopolnjujeta. Po vseh rezultatih smo ugotovili, da je NoSQL primernejše za masivno shranjevanje podatkov, SQL pa za nadzorovano in organizirano shranjevanje podatkov. Prišli smo do zaključka, da je sama izbira podatkovnih baz odvisna od namena spletne strani in kompatibilnosti programskega jezika.
Ključne besede: SQL, NoSQL, PHP, Node.js
Objavljeno v DKUM: 15.04.2022; Ogledov: 535; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Analiza varnosti sistemov za upravljanje spletnih vsebin : diplomsko delo
Rok Nabergoj, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na analizo petih najbolj pogostih ranljivosti spletnih sistemov ter sistemov za upravljanje spletnih vsebin (CMS): na medsebojno skriptiranje, vrivanje kode SQL, napad z enim klikom, dvig privilegija in ugrabitev seje uporabnika. Analizirani so najpogostejši scenariji omenjenih ranljivosti, vzroki za vdore in možni načini za zaščito pred napadi. Ugotovili smo, da je glavni razlog napadov zastarela oziroma nezadostna varnost spletnih sistemov. Tako smo izpostavili ključne točke, kako se zavarovati proti vsem omenjenim ranljivostim ter s pomočjo analize ranljivosti ustvarili podlago za nadaljnje raziskave glede varnosti spletnih sistemov.
Ključne besede: CMS, vdor, vtičniki, ranljivost sistemov, varnost
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 293; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici