| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza Googlovega sistema za prijavo
Gregor Škrinjar, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu preučujemo, analiziramo in opisujemo delovanje, varnost in prednosti Google prijave z vidika uporabnika. Na kratko predstavimo enotno prijavo, overitveni in avtorizacijski protokol OAuth 2.0 in protokole, zgrajene na OAuth 2.0. Slednji je pomemben del Google prijave. Prav tako analiziramo razširjenost Googlove prijave in predstavimo primer njene implementacije, zasnovane v razvojnem okolju PHPStorm.
Keywords: OAuth 2.0, Google prijava, PHP, enotna prijava, OpenID Connect
Published: 16.11.2020; Views: 363; Downloads: 42
.pdf Full text (1,51 MB)

2.
Spletni vmesnik za integracijo in vizualizacijo podatkov gibanja slovenskega prebivalstva
Matic Mesner, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je pridobiti podatke iz nacionalnega portala Odprti podatki Slovenije, jih vizualno predstaviti na spletni strani in učinkovito analizirati. Pri izbiri podatkov bomo omejeni na temo slovenskega prebivalstva. Podane bodo informacije o gibanju prebivalcev v Sloveniji in posameznih regijah. Pri pripravi spletne strani se bodo za pomoč uporabljale dosegljiva dokumentacija in dostopne knjižnice za vizualizacijo podatkov. V namene boljšega razumevanja priprave spletne rešitve se bomo spoznali tudi s fazami zbiranja, integracije, analize in vizualizacije podatkov. Končna rešitev daje enoten vpogled v različne zbirke podatkov, katerih analiza vodi do novih informacij glede naravnega in selitvenega gibanja slovenskega prebivalstva. Ob rednem posodabljanju podatkov na izvirnem viru bo rešitev vedno dajala vpogled v najnovejše podatke.
Keywords: podatki o prebivalstvu, uporaba podatkov, zbiranje in integracija podatkov, podatkovna analitika, spletna stran, vizualizacija podatkov, odprti podatki
Published: 04.11.2020; Views: 187; Downloads: 37
.pdf Full text (972,07 KB)

3.
Upravljanje z veliko količino podatkov z uporabo sistema za upravljanje podatkovne baze PostgreSQL
Aleks Sagadin, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili vpeljavo večje količine podatkov in primerjavo na sistemu PostgreSQL. Vpeljavo smo izvedli preko že obstoječe aplikacije, uporabljene v podjetju Iskratel d.o.o., preko katere smo simulirali vnos realnih telefonskih klicev. Izpostavili smo deljene tabele in uporabo indeksov. Aplikacijo smo tudi optimizirali s pomočjo Jave JPA. V nadaljevanju smo nad sistemom izvedli posamezne teste in jih primerjali po različnih kriterijih.
Keywords: PostgreSQL, podatkovne baze, JPA, deljene tabele
Published: 03.11.2020; Views: 206; Downloads: 40
.pdf Full text (1,61 MB)

4.
Tehnologija veriženja blokov in revizijska sled
Žan Štumberger, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi skozi implementacijo revizije predstavimo tehnologijo veriženja blokov na platformi Ethereum. Priljubljenost tehnologije veriženja blokov je v zadnjih letih strmo narastla. Uporaba revizije je v današnjih časih zelo pomembna, saj je pretok informacij ogromen, integriteta podatkov pa je nujnega pomena. V nalogi predstavljamo implementacijo revizijske sledi na platformi Ethereum, kako je tehnologija zasnovana, kaj nam ponuja, osnovne lastnosti, prednosti in slabosti. Predstavili bomo beleženje revizijske sledi s pomočjo platforme Ethereum ter prikazali, kako deluje v naši aplikaciji.
Keywords: tehnologija veriženja blokov, varnost, revizijska sled, Ethereum
Published: 11.05.2020; Views: 824; Downloads: 247
.pdf Full text (996,18 KB)

5.
Programske rešitve za nadzorovanje računalniškega omrežja
Matic Marin, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Nadzorovanje računalniškega omrežja je v organizacijah sila pomembno, saj lahko morebitne nenadzorovane težave povzročijo nepotrebne stroške. Stroški lahko nastanejo tudi z neustrezno izbiro programa, saj izbrana rešitev ne ponuja nujno želenih funkcionalnosti, na trgu lahko najdemo cenejšo ter boljšo alternativo ipd. Diplomsko delo temelji na primerjavi desetih programskih rešitev za nadzorovanje računalniškega omrežja. Izbrane produkte smo preizkusili, analizirali ter jih na podlagi ugotovitev primerjali. Ključne informacije smo povzeli v tabelah in z infografiko. Po podrobnem pregledu smo ugotovili, da je ustrezna izbira programske rešitve v določenem okolju pomembna, saj se druga od druge precej razlikujejo.
Keywords: računalniško omrežje, nadzorovanje omrežja, programske rešitve, pregled
Published: 21.11.2019; Views: 355; Downloads: 40
.pdf Full text (3,43 MB)
This document has many files! More...

6.
Varovanje programskih vmesnikov spletnih storitev v sodobnih porazdeljenih sistemih s protokolom OpenID Connect
Luka Horvatič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali, kako zavarovati dostopne točke spletnih aplikacij v porazdeljenih sistemih. Zavarovali smo jih s slojem avtorizacije, ki ob vsakem poskusu klica dostopnih točk preveri dovoljenja klicatelja. To smo dosegli s protokolom OpenID Connect, ki ga implementira odprtokodna rešitev Keycloak. Za prikaz delovanja varovanja v različnih scenarijih smo pripravili spletno aplikacijo, zgrajeno v aplikacijskem ogrodju Spring Boot in napisano v jeziku Java. Po analizi uporabe dostopnih točk preko varnostnega sloja smo ugotovili, da je protocol OpenID Connect enostavna in primerna rešitev za avtoriziranje zunanjih uporabnikov. Za dodaten nivo varnosti OpenID Connect ponuja rešitev za avtentikacijo uporabnikov, kar pa ni bil cilj naloge.
Keywords: mikroservisna arhitektura, varovanje programskih vmesnikov, OAuth 2.0, OpenID Connect, servis Keycloak
Published: 08.11.2019; Views: 417; Downloads: 39
.pdf Full text (908,53 KB)

7.
Uporaba in podpora knjižnic JavaScript v sistemu za upravljanje vsebin Wordpress
David Gojković, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Večina spletnih strani danes stremi k čim večji funkcionalnosti in hkrati k dobremu estetskemu videzu. Pri zmanjševanju količine programiranja le-teh nam pripomorejo sistemi za upravljanje vsebin in knjižnice programskih jezikov. V diplomskem delu so opisani takšni sistemi in posamezne knjižnice ter ogrodja v programskem jeziku JavaScript. S pomočjo statističnih podatkov je prikazano, katere knjižnice se najbolj uporabljajo in podano je, kako se lahko te integrirajo v sistem za upravljanje vsebin WordPress. Na praktičnem primeru je prikazano, da lahko aplikacija, spisana s pomočjo ogrodja Angular, prikaže podatke iz sistema WordPress, ki jih pridobimo prek formata JSON. Podan je sklep, da JavaScript in knjižnice predstavljajo koristen dodatek sistemu, vendar za namenske spletne strani obstajajo boljše rešitve.
Keywords: WordPress, Javascript knjižnice, oblikovanje spletnih strani, sistem za upravljanje vsebin
Published: 25.10.2018; Views: 617; Downloads: 62
.pdf Full text (1,41 MB)

8.
Centralni nadzor nad strežniško sobo z uporabo računalnika Raspberry Pi
Jernej Gavez, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izdelali centralni nadzorni sistem nad strežniško sobo, ki temelji na uporabi mikroračunalnika Raspberry Pi. Glavni nadzorni del je bil razvit v programskem jeziku Python. Sistem s pomočjo raznih senzorjev nadzoruje vrednosti, kot so temperatura, vlaga, plin, dim in svetilnost. Ves čas so pod nadzorom tudi vsa pomembna vozlišča in pa vsi dogodki v strežniški sobi. To pomeni, da če je zaznano gibanje, odpiranje vrat, oken ali pa da je katero od vozlišč nedosegljivo, bo o tem poslano obvestilo. Na podlagi izmerjenih vrednosti je poslano primerno E-mail in SMS sporočilo vsem odgovornim osebam. Pošiljanje SMS sporočil je implementirano s pomočjo mikrokrmilnika Arduino UNO, ki ima nameščen GSM vmesnik. Vse meritve se sproti shranjujejo v relacijsko podatkovno bazo, preko MS SQL strežnika. Za pregled vseh meritev je bila izdelana tudi aplikacija z uporabo ogrodja Windows Forms.
Keywords: Raspberry Pi, Python, centralni nadzor, obveščanje, strežniška soba.
Published: 24.10.2018; Views: 908; Downloads: 111
.pdf Full text (2,48 MB)

9.
Zbiranje podatkov in profiliranje uporabniških naprav s pomočjo spletnih brskalnikov
Luka Hrgarek, 2017, master's thesis

Abstract: Svetovni splet se je od začetkov svojega obstoja preobrazil iz zbirke s hiperpovezavami povezanih dokumentov v globalno platformo, na kateri so dostopne najrazličnejše programske rešitve. Programski jezik JavaScript je ključnega pomena za interaktivnost na spletu in omogoča razvijalcem dostop do številnih podatkov o uporabnikovem brskalniku ter posledično o uporabniku samemu. Kljub mnogim ukrepom organizacije World Wide Web Consortuim (W3C) in proizvajalcev brskalnikov je postopek zbiranja podatkov z uporabo kode JavaScript za navadnega uporabnika neviden, kar odpira možnosti zlorab. V magistrskem delu smo obravnavali možnosti zbiranja podatkov o brskalnikih in uporabniških napravah s pomočjo namenske spletne aplikacije ter analizo stopnje zavedanja uporabnikov o možnosti zbiranja omenjenih podatkov. Ugotovili smo, da spletne aplikacije lahko pridobivajo podatke o brskalnikih v tolikšni meri, da to omogoča enolično identificiranje spletnih brskalnikov. Prav tako se je pokazalo, da so uporabniki dobro ozaveščeni o možnosti pridobivanja podatkov s pomočjo spletnih brskalnikov.
Keywords: zasebnost, spletni brskalnik, profiliranje
Published: 06.06.2017; Views: 763; Downloads: 228
.pdf Full text (3,89 MB)

10.
UPORABA TEHNOLOGIJE WEBSOCKET ZA POŠILJANJE SIGNALOV MIDI
Luka Hrgarek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Glasbeni inštrumenti lahko medsebojno komunicirajo z uporabo protokola MIDI, ki je sprejet kot standard v glasbeni industriji. Včasih bi si želeli realno časovno glasbeno komunikacijo prenesti do oddaljene lokacije, za kar je splet zelo dobra infrastruktura. V diplomskem delu bomo predstavili spletno tehnologijo WebSocket in standard za komunikacijo med glasbenimi napravami MIDI. Opisali bomo izdelovanje in uporabo tako strežnika, ki bo oddajal vhodne MIDI signale preko spleta, kakor tudi odjemalske spletne aplikacije, ki bo te podatke sprejemala ter prikazovala v uporabniku razumljivi obliki.
Keywords: spletna aplikacija, WebSocket, MIDI, Raspberry Pi, Node.js, glasbena notacija
Published: 30.06.2015; Views: 1635; Downloads: 212
.pdf Full text (1,73 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica