| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 38
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
VIRTUALIZACIJA SCADA SISTEMA V TERMOELEKTRARNI BRESTANICA
Mitja Ribič, 2010, magistrsko delo/naloga

Opis: Priča smo največji revoluciji v informacijski tehnologiji po uvedbi interneta, to je virtualizacija ali računalništvo v oblaku. Poslovni sistemi se selijo v tako imenovane oblake, medtem ko so industrijski računalniški sistemi še bolj konservativni in se v večini še vedno poslužujejo klasičnih strežniških sistemov. Namen magistrskega dela je opisati izvedbo virtualizacije v industrijske računalniške sisteme. Delo opisuje osnove virtualizacije in kronologijo prenosa SCADA (Supervisory Control and Data Aquisition) sistema v virtualno okolje. Magistrsko delo v uvodnem delu opisuje virtualizacijsko tehnologijo, njene komponente, funkcije in značilnosti. Opisana je analiza stanja pred in po uvajanju virtualizacije, težave pri uvajanju in reševanje le-teh. Posebna pozornost je namenjena prestavitvi SCADA sistema in vseh pripadajočih povezav v virtualno okolje. V zaključku je povzeta učinkovitost novega sistema, analiza stroškov in predlogi za nadaljnje delo.
Ključne besede: virtualizacija, SCADA sistem, VMware
Objavljeno: 24.02.2011; Ogledov: 4019; Prenosov: 338
.pdf Celotno besedilo (9,61 MB)

5.
UPORABA INFRARDEČE TERMOGRAFIJE V ENERGETIKI
Bojan Klavžar, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je predstavljena infrardeča termografija kot učinkovita metoda brezkontaktnega merjenja temperature. S praktičnimi primeri je prikazana njena široka uporaba v energetiki. Podane so fizikalne osnove infrardeče termografije, ki so potrebne za pravilno razumevanje te brezkontaktne merilne metode. Teoretično in z meritvami na konkretnih primerih so predstavljeni dejavniki, ki bistveno vplivajo na rezultat meritev s termografsko kamero.
Ključne besede: temperatura, toplota, prenos toplote, infrardeče sevanje, emitivnost, infrardeča termografija, infrardeča kamera
Objavljeno: 03.10.2011; Ogledov: 2806; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

6.
7.
PRIMERJAVA OBRATOVALNIH KARAKTERISTIK VETRNIH TURBIN Z RAZLIČNIMI OBLIKAMI ROTORSKIH LOPATIC
Igor Ščuri, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem predstavil, kako je potekal razvoj vetrnih turbin in glavno skupino vetrnih turbin. To so vetrne turbine z vodoravno osjo in vetrne turbine z navpično osjo. Nato sem predstavil tipe vetrnih turbin vsake skupine in jih primerjal. Naredil sem še dva preračuna, da si lažje predstavljamo delovanje vetrnih turbin in vplive nanje. Na koncu sem še predstavil novi tip spiralnih lopatic in opisal, kakšen tip spiralne lopatice bi jaz naredil, ju primerjal ter podal svoje mnenje o obeh tipih.
Ključne besede: obratovalne karateristike, vetrne turbine, rotorske lopatice, primerjava
Objavljeno: 07.12.2012; Ogledov: 1467; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

8.
Integration framework to support cooperation in product development process
Gorazd Hren, Anton Jezernik, Stanislav Lukšič, Andrej Predin, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: Virtual Prototypes become increasingly important and useful for engineers, since they provide the capability to evaluate mechanical designs under "real-world" conditions during different phases of their development. The aim of presented research work is to create and implement a computer framework to handle viewing and examination of virtual prototypes over the Web, to manipulate appearances of parts, enable exchanging parts or sub-assemblies simultaneously for evaluation, involving their functional behaviour. The presented framework finally enables the propagation of changes back to modelling system, avoiding repetition of virtual model preparation. The presented model enables cooperation of a broad set of participants in production process regardless of their computer experience.
Ključne besede: prototype production, product design, CAD
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 1096; Prenosov: 12
URL Povezava na celotno besedilo

9.
10.
Rain energy as a green energy source?
Andrej Predin, Jurij Avsec, Gorazd Hren, 2010, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: green energy sources, monsoon rain, energy of the rain
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 966; Prenosov: 23
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici