| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 81
Na začetekNa prejšnjo stran123456789Na naslednjo stranNa konec
1.
URBAR GOSPOŠČINE GORNJI PTUJ IZ ČASA OKROG 1677 ZA IZBRANE VASI SPODNJEGA PTUJSKEGA POLJA IN DELA SLOVENSKIH GORIC
Peter šemnički, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Urbar gospoščine Gornji Ptuj iz časa okrog 1677 za izbrane vasi spodnjega Ptujskega polja in dela Slovenskih goric predstavlja v prvem delu naloge zgodovinski oris časa, okolice, mesta Ptuj in gospodarstva. Predstavljena je plemiška rodbina Leslie, ki je bila v tem času lastnica gradu Ptuj in velike zemljiške gospoščine, hkrati pa so predstavljena tudi okoliška gospostva, ki so imela na obravnavanem območju prav tako podložnike in posesti. V drugem delu je prepi
Ključne besede: Urbar, Gospoščina Gornji Ptuj, 1677, Ptujsko polje, Slovenske gorice, podložniki, huba, gornina.
Objavljeno: 22.04.2009; Ogledov: 2709; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (3,87 MB)

2.
DINASTIJA MAHA THAMMARAJA - Kritični pregled zgodovine Tajske med leti 1569 - 1629
Andreja Koban, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavam dinastijo Maha Thammaraja oziroma zgodovino Tajske v letih med 1569 in 1629. To je tako imenovano obdobje Ayutthayskega kraljestva, ki predstavlja najveličastnejše obdobje v zgodovini Tajske oziroma Siama. V več poglavjih obravnavam avtorje iz različnih časovnih obdobij in kritično primerjam njihove zapise o dejstvih, ki se navezujejo na obravnavano obdobje. Obravnavana literatura prav tako ponuja dva pogleda na že omenjeno obdobje, in sicer »zahodni« in »vzhodni« pogled na problematiko. Primerjava se tako vrši na več ravneh. Tak pregled v slovenskem jeziku na osnovi prav te uporabljene tuje literature je popolna novost. Z analizo in primerjanjem dosedanjih znanstvenih spoznanj o raziskovanem problemu prihajam tudi do ugotovitev odstopanj med posameznimi avtorji glede zapisa poteka zgodovinskih dogodkov in njihove analize le-teh.
Ključne besede: Tajska, Siam, Maha Thammaraja, novi vek, Naresuan.
Objavljeno: 12.10.2009; Ogledov: 2186; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (5,50 MB)

3.
LIMBUŠKI IN PEKRSKI PRIIMKI IZ MATIC ŽUPNIJE SVETEGA JAKOBA V LIMBUŠU
Nina Pavalec, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Limbuški in pekrski priimki iz matic župnije Svetega Jakoba v Limbušu predstavlja v prvem delu naloge zgodovino Limbuša od začetka 15. pa do konca 18. stoletja in nastanek ter razvoj matičnih knjig. Predstavljena je krajša zgodovina limbuškega gradu, posestniki v Limbušu in Pekrah in obveznosti podložnikov, hkrati pa je predstavljena tudi župnija Svetega Jakoba v Limbušu. Posebna pozornost je namenjena nastanku in razvoju matičnih knjig. Analizirane so bile limbuške matične knjige za kraja Limbuš in Pekre, kar je zajeto v drugem delu diplomskega dela. V analizi so tekstovno obdelani podatki limbuških matic za Pekre in Limbuš. Na koncu so dodani podatki o virih in literaturi, seznam preglednic in slik.
Ključne besede: Limbuš in Pekre, priimki, matice župnije Svetega Jakoba v Limbušu.
Objavljeno: 17.11.2009; Ogledov: 2255; Prenosov: 413
.pdf Celotno besedilo (4,36 MB)

4.
STAREJŠI PRIIMKI V FRAMU NA PODLAGI MATIČNIH KNJIG
Natalija Ivančič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Starejši priimki v Framu na podlagi matičnih knjig predstavlja v prvem delu naloge zgodovinski oris kraja Fram. Predstavljeni so lastniki gospoščine Fram, grad in cerkev. V drugem delu sledi prepis krstnih matičnih knjig, iz 18. stoletja, vodenih v župniji Slivnica. V analizi so tekstovno in grafično obdelani podatki matičnih knjig. Gre predvsem za raziskavo priimkov, botrov in življenje Framčanov. Na koncu so dodani podatki o virih, literaturi, seznami preglednic, grafov in slik.
Ključne besede: Ključne besede: Krstna matična knjiga, zemljiško gospostvo Fram, 18. stoletje, priimki.
Objavljeno: 17.11.2009; Ogledov: 2738; Prenosov: 363
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

5.
POTOVANJA VLADARJEV ČEZ SLOVENSKO OZEMLJE V 17. IN 18. STOLETJU
Nina Krajcer, 2009, diplomsko delo

Opis: Popotniki — »turisti« so v 17. in 18. stoletju še zelo redki. Večina potujočih je na pot šla z resnejšimi cilji in ne zgolj iz zabave. Kot koristna in prijetna hkrati lahko označimo potovanja plemičev, kadar so obiskovali svoja posestva, šli na obiske ali na »študijska potovanja« po Evropi ter potovanja študentov in vojakov, ki so bili sinonim brezciljnih potnikov. Ob omenjenih skupinah potujočih so se na slovenskem ozemlju pojavljali tudi sprevodi evropsko pomembnih političnih osebnosti tistega časa. Najpogostejši razlogi za vladarske obiske so bili v prometno-tranzitni vlogi slovenskega ozemlja, predvsem v smeri proti Dunaju in Italiji, v ostalih primerih pa je šlo za »službena potovanja«: sprejem dednega poklona deželnih stanov ali obhodi lastnih posesti oziroma dežel. Iz podatkov, nastalih na podlagi arhivskih virov, dnevnikov ter poročanj takratnih časopisov in kronik izvemo, da so prebivalci slovenskega ozemlja imeli čast prisostvovati kar nekaj obiskom visokih gostov; čez slovensko ozemlje so namreč potovali cesarji Leopold I., Karel VI., Jožef II. ter Leopold II., vladarica Marija Terezija, neapeljski kralj Ferdinand VI. in papež Pij VI.
Ključne besede: potovalna kultura, popotniki, ceste, dedna poklonitev, vladarski obiski, potovanja vladarjev
Objavljeno: 07.01.2010; Ogledov: 1909; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (4,58 MB)

6.
REFORMIRANI POPIS PREMOŽENJA IZ LETA 1770 KOT VIR ZA VASI MOSTJE, BANUTA, GENTEROVCI, RADMOŽANCI, KAMOVCI IN ŽITKOVCI
Adrijana Koroša, 2009, diplomsko delo

Opis: Vsak kraj ima svojo zgodovino, ki je svojevrstna. Namen diplomskega dela je tako v prvi vrsti predstaviti zgodovino rojstnega kraja in njegovih okoliških vasi ter analizirati in interpretirati zgodovinski vir, popis premoženja iz leta 1770. Najprej je podan zgodovinski pregled zemljiškega gospostva in podeželskega mesta Dolnja Lendava (Alsólendva) ter sodnega okoliša Hetés. Obravnavana naselja: Mostje, Banuta, Genterovci, Radmožanci, Kamovci in Žitkovci, so namreč spadala pod njuno oblast. Sledi opis uvedbe enotnega urbarja Marije Terezije in devet vprašalnih točk, ki sta se zgodila neposredno pred letom 1770. Osrednji del pa je poglavje, ki obravnava vsako posamično naselje. Kratkemu zgodovinskemu pregledu vasi sledi analiza popisa premoženja iz leta 1770, ki daje vpogled v premoženje podložnikov, nudi podatke o številu prebivalcev, hkrati pa daje tudi podatke o tem ali so v vasi živeli le podložniki ali so bili med prebivalci tudi plemiči, osebno svobodni kmetje ali uslužbenci gospostva. Nazadnje je podana še komparativna sinteza podatkov v popisu premoženja, ki je predstavljena grafično in tabelarično. V prvi vrsti nudi primerjavo premoženja in prebivalstva po vaseh. Podani pa so tudi podatki o tem, kolikšno je bilo premoženje enega podložnega gospodarja.
Ključne besede: popis premoženja, Mostje, Banuta, Genterovci, Radmožanci, Kamovci, Žitkovci, Dolnja Lendava, Hetés
Objavljeno: 06.01.2010; Ogledov: 2098; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)

7.
ZNANSTVENO DELO FRANCA ŠEBJANIČA O REFORMACIJI IN PROTIREFORMACIJI V PREKMURJU
Natalija Bukovec, 2010, diplomsko delo

Opis: V našem zgodovinopisju je bilo protestantsko gibanje na prekmurskem ozemlju — do nastanka korpusa Franca Šebjaniča - zelo slabo raziskano. Vzroki za to so prav gotovo zgodovinska pogojenost, ločitev Prekmurja od večinskega slovenskega naroda, pomanjkanje in raztresenost zanesljivih virov in tudi pomanjkanje ustrezno usposobljenih slovenskih raziskovalcev. Vidni publicist in kulturni delavec Franc Šebjanič je svoje življenje posvetil raziskavam prekmurske preteklosti, od tega predvsem razvoju reformacije in protireformacije v Prekmurju. Šebjaniču se lahko zahvalimo, da smo dobili doslej najobširnejšo razpravo o protestantizmu med prekmurskimi Slovenci. Njegov namen je bil osvetliti neznane in premalo proučene strani protestantskega gibanja v Prekmurju, kar se mu je v veliki meri tudi posrečilo. Pri svojem proučevanju je opozoril predvsem tri stvari: na porajanje verskega nauka v drugačnem družbenem kontekstu, kot pa je bil v 16. stoletju na Kranjskem; na povezanost vzhodnoslovenskega reformacijskega gibanja z dejavniki in dosežki Trubarjevega kroga, in na brezobziren, doslej neznan ali zamolčan nastop protireformacijskih sil sredi prve polovice 18. stoletja. Šebjanič poleg proučevanja protestantskega gibanja ni zanemaril prekmurskih evangeličanskih piscev. Pri tem je v ospredje postavil predvsem življenje in delo Štefana Küzmiča in Mihaela Bakoša. Šebjanič se je ukvarjal tudi z raziskovanjem prekmurskega protestantskega šolstva. Zelo podrobno je proučil življenje in delo učitelja Adama Farkaša.
Ključne besede: Franc Šebjanič, reformacija, protireformacija, Prekmurje, literatura, šolstvo.
Objavljeno: 13.07.2010; Ogledov: 2328; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (27,57 MB)

8.
SLOVENSKA PISMA AVGUSTU PAVLU IZ NJEGOVE OSEBNE ZAPUŠČINE
Mateja Žižek, 2010, diplomsko delo

Opis: Avgust Pavel, jezikoslovec, literarni zgodovinar, pesnik, muzeolog, etnolog, zbiratelj, učitelj in prevajalec je v slovenskem znanstvenem prostoru premalo poznan. V času svojega delovanja je bil pomemben kulturni posrednik med Madžari in Slovenci. Lahko rečemo, da je Pavel prevedel v madžarščino nekatera bistvena slovenska literarna dela. Pomembni so tudi njegovi korespondenčni stiki z Vilkom Novakom ter ostalimi dopisovalci. Preko pisem so se tako prenašale razne ideje, nasveti, pošiljali so se članki za prevode ter knjige. Vsebina pisem se nanaša na slovenistiko, hungaristiko, literarno zgodovino, prevodoslovje, publicistiko, umetnostno zgodovino, zgodovino in na razna vprašanja in prošnje, ki so jih korespondenti pošiljali na Avgusta Pavla.
Ključne besede: Vilko Novak, Avgust Pavel, korespondenca, posredovanje, časniki, prevajanje.
Objavljeno: 16.07.2010; Ogledov: 1886; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (2,55 MB)

9.
TESTAMENTI PTUJSKIH MEŠČANOV V 18. STOLETJU
Nina Goznik, 2010, diplomsko delo

Opis: V pričujočem diplomskem delu sem želela predstaviti ptujski meščanski sloj na podlagi testamentov. Transliterirala in analizirala sem sedem testamentov ptujskih meščanov. Vsi testamenti so iz 18. stoletja, nahajajo pa se v fondu Arhiv mesta Ptuj, ki ga hrani Zgodovinski arhiv Ptuj. Pisani so v nemškem jeziku, pisava je nemška kurenta oz. kurziva. Predstavila sem zgradbo testamenta oz. listinski formular ter samo vsebino testamenta. Zanimalo me je, s kakšnim premoženjem so testatorji in testatorke razpolagali, komu in kaj so volili, koga so imenovali za glavnega dediča ter katere druge informacije je možno izluščiti iz testamenta. Dotaknila sem se tudi dednega prava v Spodnji Avstriji in v ptujskih mestnih statutih ter predstavila zgodovino mesta Ptuja v 18. stoletju.
Ključne besede: testament, dedno pravo, mesto Ptuj, meščanstvo, transliteracija
Objavljeno: 27.07.2010; Ogledov: 3768; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (8,27 MB)

10.
TRG KONJICE V 16. IN 17. STOLETJU
Petra Janežič, 2010, diplomsko delo

Opis: Na osnovi štirih virov, in sicer dimnine gospostva Konjice iz leta 1572, davčnega registra gospostva Konjice iz leta 1586, urbarja gospostva Konjice iz leta 1596 in glavarine gospostva Konjice iz leta 1632, bom na kar se da enostaven in razumljiv način podrobneje predstavila trg Konjice v 16. in 17. stoletju. Davek na ognjišča oz. dimnina 1572 je bil izredni davek vladarju, ki je najbolj prizadel najnižji sloj. V davčnem registru iz 1586 so zapisani podložniki gospostva Konjice, brez tržanov, in njihove redne vsakoletne davčne obveznosti. Urbar iz leta 1596 predstavlja vsakemu zgodovinarju enega izmed temeljnih virov glede števila in socialnega statusa trških podložnikov ter njihovih obveznosti do gospostva. Glavarina 1632 pa podrobneje prikaže socialno sestavo in podobo trga ter različnih uslužbencev gradu Konjice ter dvorca Hebenstreit in posesti Trebnik. Vsak izmed virov vsebuje kopico pomembnih podatkov za nazoren vpogled v življenje konjiških tržanov, podložnikov in konjiške gospode ter predvsem v količino denarja ter druge obveze, ki so jih podložni prebivalci plačevali državi in lastniku omenjene posesti.
Ključne besede: trg Konjice, Slovenske Konjice, dajatve in davki, zgodnji novi vek, družina Tattenbach
Objavljeno: 12.10.2010; Ogledov: 2302; Prenosov: 309
.pdf Celotno besedilo (10,09 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici