| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 110
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Pametni sobni rastlinjak za pridelavo mikrozelenja
Gregor Caf, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil razviti sobni rastlinjak za pridelavo mikrozelenja, ki uporabnika začetnika poduči o značilnostih in pogojih, ki so potrebni za rast določene rastline. Sistem uporabnika preko mobilne aplikacije obvešča o trenutnih in predvidenih pogojih rasti za določeno rastlino. Najprej smo predstavili primerjavo z obstoječimi sistemi na trgu in zastavili globalno sliko sistema, nato pa opisali postopek implementacije in integracije celotnega sistema. Sistem je sestavljen iz računalnika Raspberry Pi, senzorjev temperature in vlage zraka ter vlage prsti, LED traku, storitev v oblaku, kjer tečeta strežnik in podatkovna baza, ter mobilne aplikacije.
Ključne besede: sobni rastlinjak, mikrozelenje, internet stvari, Raspberry Pi
Objavljeno: 09.07.2021; Ogledov: 155; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (17,15 MB)

2.
An overview of selected pseudo-stereophonic techniques
Michele Perrone, 2020, diplomsko delo

Opis: Stereophony is a method of sound recording and sound reproduction that uses two separate audio channels, two for each process. In contrast, monophony uses only one audio channel. Stereophonic sound is thus affine, to some degree, to human binaural hearing because it can reproduce some of the ambience and localization cues that were present during the recording session. For this reason, stereophonic music recordings are generally preferred over their monophonic counterparts. To make the sound of monophonic recordings more natural, many pseudo-stereophonic techniques have been developed; these techniques process monophonic sound into stereophonic sound. In this thesis, we review in detail five such techniques, of which we implemented and tested two. Our results show that pseudo-stereophony, when applied appropriately, can create more natural nuances in monophonic recordings and can reduce listening fatigue.
Ključne besede: Pseudo-stereophony, audio processing, music
Objavljeno: 14.12.2020; Ogledov: 317; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (752,88 KB)

3.
Števec korakov in kalorij na platformi STM32 F4 Discovery
Niko Matjašič, 2020, diplomsko delo

Opis: V sklopu diplomske naloge sta predstavljena razvoj in implementacija namizne aplikacije, ki omogoča štetje korakov s ploščico STM32 F4 Discovery. Poudarek je na pridobivanju ekstremov po amplitudi osi Y in prepoznavanje vzorcev za korak. Namizna aplikacija je bila razvita v programskem jeziku C#, pridobivanje potrebnih podatkov na ploščici STM32 F4 Discovery smo implementirali v jeziku C. Rešitev smo testirali v različnih pogojih hoje in gibov z roko in jo primerjali z meritvami s pametno uro Suunto 3 fitness in pametnim telefonom Samsung Galaxy S7. Naprave smo med meritvami namestili na roko ter na nart noge. Rezultati meritev so pokazali, da se naš algoritem v idealnih razmerah minimalistično razlikuje od ure in telefona. Hkrati pa pride do manjših odstopanj v primeru sedenja in dviganja roke, kjer sta ura in telefon pokazala veliko odstopanje.
Ključne besede: STM32 F4 Discovery, števec kalorij, števec korakov
Objavljeno: 04.11.2020; Ogledov: 250; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

4.
Avtomatska krmilnica za male živali s platformo Arduino
Tadeja Keršič, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana izdelava avtomatske krmilnice za male živali s platformo Arduino. Krmilnica je izdelana iz cenovno ugodnih komponent in omogoča doziranje hrane in vode. V omrežje se poveže s pomočjo modula ESP8266. Pripravljena sta bila tudi spletni strežnik in mobilna aplikacija, preko katere lahko uporabnik pošilja zahteve do krmilnice in ureja urnik proženja zahtev. Krmilnica s pomočjo senzorjev ugotavlja, ali sta posodi za hrano in vodo že polni, ter glede na vrednost senzorjev ustrezno reagira na naslednjo zahtevo. V diplomski nalogi opišemo tudi postopek kalibracije senzorjev sile, ki jih uporablja krmilnica in analizo ustreznosti delovanja krmilnice pri dveh različnih tipih briketov. Izdelana krmilnica ustreza vsem zastavljenim ciljem, medtem ko zalogovniki hrane in vode omogočajo vsaj enotedensko oddaljeno hranjenje povprečne mačke.
Ključne besede: internet stvari, Arduino, avtomatska krmilnica, male živali
Objavljeno: 04.11.2020; Ogledov: 166; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

5.
Primerjava pretočnih šifrirnikov podatkov na modulu STM32f411
Filip Horvat, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se posvetili preučevanju vede kriptografije in šifrirnih algoritmov. Pogledali smo si delovanje pretočnih šifrirnikov, natančneje dveh algoritmov projekta eStream. Opisali smo delovanje algoritmov Salsa20/ChaCha20 in Grain v1. Njuno delovanje smo preverili na mikrokrmilniku STM32F411. Implementacijo algoritma Salsa20/ChaCha20 smo našli v knjižnici STM CryptoLib. Algoritma Grain v1 prej omenjena knjižnica ne vsebuje, zato smo ga implementirali sami. Na koncu smo primerjali njuni hitrosti šifriranja s tremi video datotekami različnih velikosti. Ugotovili smo, da se naša implementacija algoritem Grain v1 precej počasneje šifrira in dešifrira podatke kot Salsa20/ChaCha20.
Ključne besede: kriptografija, pretočni šifrirni algoritmi, eStream, ChaCha20, Grain v1, STM32F411, STM CryptoLib
Objavljeno: 04.11.2020; Ogledov: 121; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

6.
Pomočnik za igro Briškola na računalniku Raspberry Pi
Luka Ernestini, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali potek izvedbe pomočnika igri Briškola z uporabo računalnika Raspberry Pi. Razvili smo aplikacijo, ki igralcem nudi nabor uporabnih informacij med udeležbo in po koncu igre. Na ta način smo poskusili obogatiti igralno izkušnjo tako novincem kot poznavalcem igre. Opisali smo stanje tehnike, ki nam je izvedbo omogočila, nato pa predstavili strojno in programsko rešitev. Za konec smo še analizirali in podali predloge možnih razširitev sistema.
Ključne besede: Raspberry Pi, Briškola, računalniški vid, Node.js
Objavljeno: 04.11.2020; Ogledov: 91; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (3,80 MB)

7.
Analiza večkanalnih elektromiogramov mišic podlahti med igranjem bas kitare
Luka Klančar, 2020, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu smo preučili primernost večkanalnih površinskih elektromiogramov (EMG) za analizo električne aktivnosti upogibalk in iztegovalk štirih prstov leve roke med igranjem bas kitare. Zajeli smo večkanalne elektromiografske signale dveh različnih gibov vsakega prsta. Signale smo zajemali z dvema poljema elektrod in jih v programskih orodjih Matlab in PyCharm klasificirali časovno, prostorsko in s pomočjo strojnega učenja. Izdelali smo grafični vmesnik z drsnikom, ki prikazuje časovno sosledje aktivacij motoričnih enot prek polja elektrod. Klasifikacijo strojnega učenja smo opravili z metodo podpornih vektorjev (SVM) in metodo naključnih gozdov (RF). Dotike različnih prstov smo prepoznali s povprečno natančnostjo 90% ob uporabi metode SVM in 96,5% ob uporabi metode RF.
Ključne besede: večkanalni elektromiogram, mišice podlahti, bas kitara
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 79; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (24,89 MB)

8.
Varnostna analiza ter popravilo napak v preverjanju in obdelavi podatkovnih nizov
Blaž Satler, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na varnostno analizo programa ter njegovo zlorabo. Prikazano je delovanje najbolj pogostih tipov ranljivosti ter logika, ki jih povzroči. Opisana je tudi zgradba ranljive aplikacije in njena utemeljena oblika. Zaključno delo se osredotoča na postopek identificiranja napak ter grajenja popravkov, ki so jim namenjeni, opisane pa so tudi prednosti ter slabosti tovrstnega pristopa k varnostnim posodobitvam.
Ključne besede: Računalniška varnost, varnostna analiza, popravilo napak
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 120; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

9.
Platforma Raspberry Pi kot avtokamera in senzor vsebnosti alkohola v izdihanem zraku
Urban Vidovič, 2020, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil dokazati, da lahko z nekaj denarja, znanja in časa ustvarimo svoj majhen sistem IoT, ki nudi snemanje vožnje in dokazovanje voznikove prisebnosti, nalaganje posnetka v oblak, ogled posnetkov in upravljanje z njimi. Najprej smo opisali uporabljeno tehnologijo in strojno opremo, zasnovo infrastrukture sistema, nato pa implementacijo. Sistem delimo na tri dele: odjemalca, spletno stran in vmesnik API. Vmesnik API in spletna stran sta ustvarjena z ogrodjem Node.js, odjemalec pa je napisan v programskem jeziku Python. Odjemalec izmeri vsebnost alkohola v izdihanem zraku in tako potrdi, da voznik ni pod vplivom alkohola. Nato posname vožnjo in ob povezavi na znano, zaupanja vredno omrežje posnetek naloži v oblak. Vmesnik API skrbi za komunikacijo med odjemalcem in spletno stranjo ter upravlja s podatkovno bazo. Spletna stran omogoča uporabniku registracijo in prijavo ter pregled in brisanje videoposnetkov.
Ključne besede: Raspberry Pi, avtokamera, senzor MQ3, internet stvari
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 147; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

10.
Izdelava pogovornega robota z rekurentno nevronsko mrežo LSTM
Tomaž Piko, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so v prvem delu najprej predstavljeni pogovorni roboti in njihovi tipi, nato rekurentne nevronske mreže ter delovanje različnih celic, ki jih pri njih najpogosteje srečujemo. V drugem delu pa je prikazan primer implementacije in učenja rekurentne nevronske mreže LSTM (Long Short-Term Memory) ter izdelava mobilne aplikacije, v kateri lahko pisno komuniciramo z izdelano mrežo oziroma našim pogovornim robotom v slovenskem ali angleškem jeziku.
Ključne besede: pogovorni roboti, rekurentne nevronske mreže, celica LSTM, obdelava naravnih jezikov
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 128; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici