| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 135
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Avtentikacijski postopek z uporabo azure active directory b2c in knjižnice microsoft authentication library
Patricij Jurgelj, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu pregledamo avtentikacijski postopek Single Sign On in začetke takšnih sistemov. Naredimo primerjavo med avtentikacijskima postopkoma Single Sign On in Azure Active Directory B2C. Slednjega implementiramo z uporabo knjižnice Microsoft Authentication Library. Na začetku izpostavimo delovanje in težave ki jih prinese avtentikacijski postopek Single Sign On, predstavimo razlike in izpostavimo nadgradnje, ki jih prinese novi avtentikacijski postopek. Nato prikažemo implementacijo na mobilnih klientih operacijskih sistemov iOS in Android ter pregledamo katere funkcionalnosti morajo odjemalci podpirati. Na koncu še opišemo in prikažemo uporabniško izkušnjo.
Keywords: Avtentikacijski postopki, Azure Active Directory B2C, Microsoft Authentication Library, mobilne aplikacije
Published in DKUM: 07.11.2022; Views: 41; Downloads: 7
.pdf Full text (2,78 MB)

2.
Avtomatizacija kletke za hrčka s pomočjo platforme arduino
Iva Premoša, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu smo opisali strojno in programsko opremo Arduino. Opisana je izdelava avtomatizirane kletke za hrčke s pomočjo platforme Arduino. Avtomatizacija omogoča merjenje aktivnosti hrčka, kot so hitrost in pogostost teka po krogu s pomočjo magnetov in senzorja Hallovega pojava. Vgradili smo vodni senzor, ki nas sproti obvešča, ali je gladina vode prenizka. Izdelali smo avtomatski podajalnik, ki ga lahko preko povezave Bluetooth upravljamo z mobilno napravo. Omogočili smo nastavitev alarma za hranjenje. Delo nam z dodatnimi vpogledi v njegove dejavnosti in varnostnim sistemom olajša skrb za hrčka.
Keywords: avtomatizacija, Arduino, kletka, hrček, senzorji
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 62; Downloads: 19
.pdf Full text (2,37 MB)

3.
Izdelava daljinsko upravljanega kvadrokopterja s pomočjo ploščice stm32f3discovery
Jernej Volk, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu, opišemo izdelavo in programiranje kvadrokopterja z daljinskim upravljanjem. Delo našteje uporabljene dele in senzorje ter kako te dele povezati v celoto. Opiše tudi razne algoritme in filtre, ki so uporabljeni, da iz senzorjev dobimo korektne informacije o stanju plovila. Končni izdelek tega zaključnega dela, je kvadrokopter, ki ga lahko manevriramo po vseh treh oseh, ter med poletom ostane stabilen in predvidljiv. Po končanem izdelku smo prišli do ugotovitve, da bi marsikaj storili drugače, če bi projekt začeli z znanjem, ki ga imamo sedaj.
Keywords: STM32, IMU, kvadrokopter, Kalmanov filter, Kvaternioni, Eulerjevi koti, PID
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 74; Downloads: 19
.pdf Full text (2,97 MB)

4.
Standardizacija modula za prijavo v podjetju inel
Žak Paradižnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili, kako potekata izdelava modula in standardizacija prijave znotraj podjetja Inel. Standardizacija modula je bila narejena s pomočjo tehnologije Microsoft Visual Studio, tehnologije za namizne aplikacije WPF in Dependency injection, ReactiveX. V diplomskem delu so opisane vse tehnologije, ki so se uporabile pri razvoju, in postopek same izdelave modula ter reševanje problemov, ki so nastali ob tem. Opisano je tudi testiranje delovanja modula s pomočjo tehnologije enotskih testov, s strani programerjev, ki so zadolženi za testiranje, ter validacijskih inženirjev.
Keywords: modul, standardizacija, prijava, WPF, dependency injection, reactiveX, enotsko testiranje
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 55; Downloads: 13
.pdf Full text (2,66 MB)

5.
Razvoj sistema za zapisovanje podatkov o letu po standardu IGC
Marko Ranđelović, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je bil razviti instrument za zapis podatkov o letu, ki ustreza standardu IGC in je relativno poceni za razvoj. Rešitev je namenjena pilotom, ki želijo imeti instrument za analizo leta. Najprej smo predstavili osnove teorije letenja, s katerimi bo bralcu, ki se morda ne spozna na letalstvo, jasno področje diplomske naloge. Omenili smo specifikacije elektronskih naprav, ki smo jih uporabili za razvoj instrumenta, ter razložili postopek razvoja strojne opreme. Razložili smo tudi razvoj programske opreme in potrebne programe za razvoj le-te. Na koncu smo preverili še delovanje instrumenta in opisali rezultate, ki jih posname.
Keywords: IGC, instrument, vgrajeni sistem, stm32, črna škatla
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 54; Downloads: 5
.pdf Full text (4,49 MB)

6.
Izračun in vizualizacija orientacije vizualano-kinestetične naprave za slepe in slabovidne s pomočjo inercijskega senzorja in magnetometra
Pia Žnidaršič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Vizualno-kinestetična naprava za slepe in slabovidne je dolgoletni projekt, ki smo ga pričeli z namenom, da slepim in slabovidnim pomagamo pri vsakodnevni orientaciji in mobilnosti v prostoru. Naprava je sestavljena iz dveh delov. Prvi predstavlja očala, ki jih uporabnik nosi na glavi. Ta poskrbijo za določitev usmerjenosti pogleda ter zaznavo ovir v vidnem kotu bližnje okolice. Drugi del naprave predstavlja pas, ki ga uporabnik nosi na abdominalnem predelu in je z očali povezan preko brezžične komunikacije. Ta uporabniku zaznane ovire interpretira preko vibracijskih vzorcev. Med izvedenimi testiranji, ki smo jih opravili s testnimi subjekti na za to namensko zasnovanih poligonih, smo ugotovili, da nimamo zadostnega pregleda nad meritvami in splošnim delovanjem naprave. Prav tako smo se morali zanašati le na opisane občutke uporabnikov, ki pa so znali biti subjektivni. V ta namen smo implementirali zajem podatkov, shranjevanje le-teh v datoteko ter njihovo vizualizacijo v simulacijskem okolju Unity. To nam je omogočilo boljši pregled nad pridobljenimi meritvami in lažjo zaznavo napak med delovanjem naprave. Naknadne meritve z dodano vizualizacijo so nam razkrile prej še ne odkrite napake v zaznavanju okolja. To nam je omogočilo boljši vpogled v delovanje in razumevanje naše naprave.
Keywords: vizualno-kinestetična naprava, orientacija v prostoru, inercijska merilna enota, vizualizacija podatkov, zajemanje podatkov
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 57; Downloads: 10
.pdf Full text (7,33 MB)
This document has many files! More...

7.
Pregledna analiza izbranih kvantnih algoritmov
Viktorija Stevanoska, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Pred samo 40 leti sta Paul Benioff in David Deutsch objavila članka o novem konceptu računanja, ki se je močno razlikoval od klasičnega načina. Ta nova metoda je uporabljala zakone kvantne mehanike. Z orodji, ki jih je ponujala linearna algebra, je nastala nova oblika razmišljanja o računanju - kvantni Turingov stroj. Od takrat je tehnologija napredovala tako daleč, da je bilo mogoče zgraditi kvantne stroje in da ji je uspelo (do neke mere) uspešno zmanjšati težave, ki izhajajo iz njihovih fizikalnih omejitev. Danes lahko človeštvo prosto dostopa do teh strojev in izkusi njihovo zmogljivost. Razvitih je bilo veliko število algoritmov, z njimi pa tudi novi kvantni programski jeziki. Programerji se bodo morali naučiti uporabljati kvantne algoritme, da bodo lahko s temi kvantnimi stroji v celoti izkoristili njihov potencial. V tem diplomskem delu analiziramo nekaj manj znanih algoritmov, ki so prav tako pomembni kot drugi, bolj znani algoritmi, najpogosteje obravnavani v večini besedil in knjig. Preučili smo pet kvantnih algoritmov: kvantno ocenjevanje faz, kvantno štetje, kvantne sprehode, kvantni algoritem za linearne sisteme enačb in variacijsko kvantno iskanje lastnih rešitev. Predstavili smo probleme, ki jih rešujejo, njihovo uporabnost na posameznih področjih, računsko zahtevnost, njihove prednosti pred klasičnimi analogi in njihove omejitve. Uporabili smo tudi programsko orodje (Qiskit) za vizualizacijo in implementacijo teh algoritmov, ter primerjali njihove teoretične in eksperimentalne rezultate, tako na simulatorju kvantnega stroja kot na pravem kvantnem računalniku.
Keywords: kvantni, algoritmi, analiza, Qiskit
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 30; Downloads: 7
.pdf Full text (3,77 MB)

8.
Izdelava pametnega letečega plovila in sistema za oddaljeno krmiljenje z vmesnikom mišice-stroj : magistrsko delo
Klemen Podpadec, 2022, master's thesis

Abstract: Cilj magistrske naloge je bil izdelati uravnoteženo leteče plovilo, ki bo vzletelo in pristalo navpično, in zasnova sistema za oddaljen nadzor na podlagi gibov zapestij. Izdelava magistrske naloge vključuje izdelavo letečega plovila, razvoj programske opreme za dva mikrokrmilnika Arduino Uno R3 za kontrolo motorjev vozila, prepoznavanje gibov zapestij iz elektromiogramov in povezovanje obstoječih modulov. Letalo se lahko nadzira ali z daljinskim upravljalcem Spektrum DX9 ali pa s pomočjo računalniškega programa za zaznavo gibov zapestij. Spisan program vsebuje uporabniški vmesnik, kjer uporabnik lahko definira, katere ukaze bo nadzoroval z gibi zapestij in katere s tipkovnico. Rezultati naloge so dobri, saj smo uspešno zgradili leteče plovilo in ga v končni fazi oddaljeno nadzorovali na več načinov.
Keywords: brezžično upravljanje, letalo, elektromiogram, VTOL, Myo
Published in DKUM: 23.08.2022; Views: 181; Downloads: 64
.pdf Full text (7,35 MB)

9.
Uporaba platforme Raspberry Pi in interneta stvari za zdravstvene namene : diplomsko delo
David Slatinek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo uporabo računalnika Raspberry Pi in interneta stvari za zdravstvene namene, s čimer omogočimo merjenje srčnega utripa, nivoja kisika v krvi, elektrokardiograma, telesne temperature skupaj s temperaturo okolice in vlažnostjo. Najprej predstavimo področje dela, med kar spadajo vgrajeni sistemi, operacijski sistem Linux, zaledni sistemi s spletnimi vmesniki in podatkovnimi bazami ter čelni sistemi skupaj s Flutterjem. Nato opišemo zasnovo rešitve, predstavimo uporabljene senzorje ter prikažemo razvoj podatkovne baze in razvoj spletnega vmesnika. Pokažemo izdelavo modula za nalaganje podatkov in mehanizem za opozarjanje na napake, zatem pa opišemo razvoj mobilne aplikacije. Na koncu analiziramo rešitev.
Keywords: zdravje, internet stvari, Raspberry Pi, GraphQL, Flutter
Published in DKUM: 07.07.2022; Views: 656; Downloads: 243
.pdf Full text (2,94 MB)

10.
Sistem za beleženje zgodovine ročnega urejanja rezultatov dekompozicije večkanalnih površinskih elektromiogramov : diplomsko delo
Nina Murks, 2022, master's thesis

Abstract: Namen magisterska dela je izdelati sistem za shranjevanje zgodovine ročnega urejanja rezultatov dekompozicije večkanalnih površinskih elektromiogramov ter prikaz njegove uporabe. Področje obsega predstavljene strategije urejanja rezultatov dekompozicije, opis delovanja ter implementacije sistema za shranjevanje zgodovine in njegovo uporabo. Prva predstavljena uporaba sistema za beleženje zgodovine je izračun in prikaz statistike urejanja, s pomočjo katere je možno vrednotiti strategije urejanja. Drugi primer uporabe sistema za beleženje zgodovine je preprost primer delne avtomatizacije urejanja, pri čemer sta uporabljena dva različna modela nevronskih mrež. Prvi model vsebuje konvolucijske sloje, drugi pa sloje LSTM. Preučili smo uspešnost obeh modelov ter prikazali njune rezultate. Model s konvolucijskimi sloji je dosegel 71-% preciznost ob 83-% priklicu napovedi urejanja, model s sloji LSTM pa 100-% preciznost ob 75-% priklicu.
Keywords: beleženje zgodovine, rezultati dekompozicije, statistika urejanja, delna avtomatizacija urejanja
Published in DKUM: 14.06.2022; Views: 251; Downloads: 61
.pdf Full text (5,33 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica