| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 81
First pagePrevious page123456789Next pageLast page
1.
Design and Implementation of ESP32-Based IoT Devices
Darko Hercog, Tone Lerher, Mitja Truntič, Oto Težak, 2023, original scientific article

Abstract: The Internet of Things (IoT) has become a transformative technology with great potential in various sectors, including home automation, industrial control, environmental monitoring, agriculture, wearables, health monitoring, and others. The growing presence of IoT devices stimulates schools and academic institutions to integrate IoT into the educational process, since IoT skills are in demand in the labor market. This paper presents educational IoT tools and technologies that simplify the design, implementation, and testing of IoT applications. The article presents the introductory IoT course that students perform initially and then presents some of the projects that they develop and implement on their own later in the project.
Keywords: ESP32, Arduino, IoT, education, analog discovery
Published in DKUM: 02.04.2024; Views: 46; Downloads: 6
.pdf Full text (10,39 MB)
This document has many files! More...

2.
Robotic bin-picking : benchmarking robotics grippers with modified YCB object and model set
Tone Lerher, Primož Bencak, Luka Bizjak, Darko Hercog, Boris Jerman, 2023, published scientific conference contribution

Abstract: Robotic bin-picking is increasingly important in the order-picking process in intralogistics. However, many aspects of the robotic bin-picking process (object detection, grasping, manipulation) still require the research community's attention. Established methods are used to test robotic grippers, enabling comparability of the research community's results. This study presents a modified YCB Robotic Gripper Assessment Protocol that was used to evaluate the performance of four robotic grippers (twofingered, vacuum, gecko, and soft gripper). During the testing, 45 objects from the modified YCB Object and Model Set from the packaging categories, tools, small objects, spherical objects, and deformable objects were grasped and manipulated. The results of the robotic gripper evaluation show that while some robotic grippers performed substantially well, there is an expressive grasp success variation over diverse objects. The results indicate that selecting the object grasp point next to selecting the most suitable robotic gripper is critical in successful object grasping. Therefore, we propose grasp point determination using mechanical software simulation with a model of a two-fingered gripper in an ADAMS/MATLAB cosimulation. Performing software simulations for this task can save time and give comparable results to real-world experiments.
Keywords: intralogistics, robotic bin-picking, YCB protocol, robotic gripper evaluation, mechanical software simulations, performance analysis
Published in DKUM: 21.03.2024; Views: 79; Downloads: 7
.pdf Full text (773,38 KB)
This document has many files! More...

3.
Nadgradnja vodenja in upravljanja hidravličnega pogonskega agregata : magistrsko delo
Jaka Štruc, 2024, master's thesis

Abstract: V sklopu magistrskega dela se je izvedla nadgradnja vodenja in upravljanja hidravličnega pogonskega agregata v laboratoriju za oljno hidravliko na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Hidravlični agregat, ki je bil zasnovan in izgrajen leta 2008, se uporablja za raziskovalne in pedagoške namene. Najprej se je preučilo delovanje obstoječe strojne in programske opreme, sledila je nadgradnja programskega okolja nadzornega sistema na aktualno verzijo. Nato se je izvedla nadgradnja nadzornega sistema. Pri tem so se odpravile napake krmiljenja hidravličnega agregata, s čimer se je povečala zanesljivost delovanja agregata pri obratovanju. Izboljšali sta se preglednost in varnost pri uporabi uporabniškega vmesnika na enoti HMI. V sklopu nadgradnje so se dodali in implementirali senzorji spremljanja pretoka in padca tlaka ter analogni senzor zamašenosti povratnega filtra. Celotna programska koda, izdelana v programskem okolju TIA Portal, za posodobljeno ter že obstoječo senzorsko tehniko in ostalo opremo, se je izvedla čim bolj strukturirano in v skladu z industrijsko prakso.
Keywords: hidravlični agregat, krmilno-nadzorni sistem, PLK, TIA Portal, HMI
Published in DKUM: 23.02.2024; Views: 143; Downloads: 14
.pdf Full text (5,53 MB)

4.
Avtomatizacija delovne postaje za etiketiranje v okviru sistema CP Lab : magistrsko delo
Luka Tandara, 2023, master's thesis

Abstract: Eden od poudarkov koncepta Industrija 4.0 je je digitalna transformacija in avtomatizacija proizvodnih procesov. Tem usmeritvam sledi tudi vsebina magistrskega dela, kjer je v ospredju razvoj procesa avtomatizirane proizvodnje. V ta namen je bil uporabljen laboratorijski sistem CP Lab proizvajalca Festo, pri čemer je bila v ospredju podrobna analiza modula za označevanje izdelkov - etiketiranje. Znotraj programskega okolja TIA Portal smo razvili krmilni program, ki omogoča upravljanje sistema tako v ročnem kot tudi v avtomatiziranem načinu dela, prav tako smo zasnovali uporabniški vmesnik HMI za nadzor in vizualizacijo delovanja sistema. V zaključni fazi projekta je bil modul za etiketiranje uspešno implementiran v celovit sistem CP Lab.
Keywords: Industrija 4.0, Festo CP Lab, Označevanje izdelka, TIA Portal, HMI
Published in DKUM: 09.02.2024; Views: 143; Downloads: 26
.pdf Full text (5,19 MB)
This document has many files! More...

5.
Avtomatizacija stroja za praznjenje co2 jeklenk
Jaka Štampar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko zaključno delo opisuje potek gradnje avtomatiziranega stroja za praznjenje CO2 jeklenk. Gre za rotacijski stroj, gnan s pomočjo servo pogona, ki s pomočjo pnevmatskih cilindrov izprazni jeklenke ter jih preda polnilnemu stroju. Jeklenke, ki jih stroj ne uspe izprazniti v prvem ciklu, ter ki pridejo v stroj s prenizkim tlakom, se na izhodnem traku s pnevmatskim cilindrom izvržejo. Stroj se dejansko obnaša kot neke vrste stroj inšpektor, saj je tako omogočen ponoven proces visokotlačnega polnjenja s plinom CO2. Izpraznjen CO2 se skozi praznilni ventil in odzračevalni kanal odzrači s pomočjo ventilatorja. Proces je opisan od začetnih pomembnih konstrukcijskih lastnosti pa vse do njegove elektro-programske rešitve.
Keywords: praznjenje jeklenk, CO2, inšpektor jeklenk, PLK, servo pogon
Published in DKUM: 23.11.2023; Views: 301; Downloads: 0

6.
Naprava za temperaturno kalibracijo pospeškometrov MEMS
Vid Pigac, 2023, master's thesis

Abstract: Zaključno delo opisuje postopek zasnove, izdelave ter testiranja naprave za temperaturno kalibracijo pospeškometra MEMS. Potreba po tovrstni napravi se je pojavila v podjetju, ki se ukvarja z razvojem ter izdelavo merilnih naprav, s katerimi merimo pospeške. V merilni napravi se nahaja pospeškomer MEMS ter ostala potrebna periferija za zajemanje meritev. Tovrstne merilne naprave se pogosto uporabljajo za monitoring večjih konstrukcij. Za te namene je na teh merilnih napravah treba izvesti temperaturno kalibracijo, s katero kompenziramo vpliv temperature na meritve pospeškov. V zaključnem delu je na kratko opisano teoretično ozadje delovanje pospeškometrov MEMS. Predstavljen je problem temperaturnega vpliva na meritve pospeškometra MEMS. V nadaljevanju pa je opisan postopek zasnove, konstruiranja, avtomatizacije in nazadnje tudi testiranja naprave za temperaturno kalibracijo pospeškometrov MEMS.
Keywords: MEMS, kalibracija, pospeškomer
Published in DKUM: 23.11.2023; Views: 260; Downloads: 0

7.
Avtomatizacija in prvi zagon testne naprave za testiranje materialov verižnih členov : magistrsko delo
Karlo Klobučarić, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava problematiko avtomatizacije testne naprave za testiranje materialov verižnih členov v podjetju Ledinek Engineering. Testna naprava se zaradi trenja med uporabo pregreva. V okviru naloge je razvita celostna rešitev, ki vključuje avtomatizacijo in programiranje HMI plošče za enostavno upravljanje testne naprave. S tem bodo lahko uporabniki naprave učinkovito in brez težav izvajali teste ter dosegli najbolj natančne rezultate. Programiranje PLC je izvedeno v TIA Portalu in krmilnikom Siemens.
Keywords: TIA Portal, Siemens, avtomatizacija, testna naprava, HMI
Published in DKUM: 13.11.2023; Views: 204; Downloads: 0
.pdf Full text (3,59 MB)

8.
Krmiljenje didaktičnega modela procesne tehnike : diplomsko delo
Matjaž Pernek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Napredno krmiljenje sistemov zelo olajša delo v današnjih proizvodnjah, in posledično razlikuje odlična podjetja od dobrih. V diplomskem delu je opisan postopek krmiljenja didaktičnega sistema v procesni tehniki z različnimi pristopi krmiljenja. Opisane so osnove procesne tehnike, njene značilnosti, programiranje v programskem okolju TIA Portal, programiranje v lestvični obliki in s funkcijskimi bloki ter kreiranje uporabniškega vmesnika, ki se uporablja za nadzor in upravljanje sistemov. V diplomskem delu je predstavljen pristop h krmiljenju didaktičnega sistema, ki bo naslednjim generacijam študentov omogočal lažje razumevanje krmiljenja v proizvodnjah.
Keywords: Procesna tehnika, PLK, TIA Portal, avtomatizacija
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 256; Downloads: 44
.pdf Full text (11,36 MB)

9.
Proizvodni izvršilni sistemi : diplomsko delo
Maj Mesarič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so najprej predstavljeni nivoji proizvodnega podjetja po standardu ISA-95, nato so na splošno predstavljeni proizvodni izvršilni sistemi in naloge, ki jih morajo opravljati. Opisana je povezava med proizvodnimi izvršilnimi sistemi in sistemi drugih nivojev ter tok informacij med njimi. Podana je osnovna struktura informacijskega okolja proizvodnega podjetja in nekaj tehnologij, ki omogočajo komunikacijo sistemov različnih nivojev v tem okolju. Diplomsko delo se nato osredotoči na nekaj konkretnih primerov proizvodnih izvršilnih sistemov, predstavi njihovo strukturo ter nekaj tehnologij, ki jih ti sistemi uporabljajo.
Keywords: proizvodnja, avtomatizacija, digitalizacija, informacijski sistemi, MES
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 181; Downloads: 19
.pdf Full text (3,20 MB)

10.
Krmiljenje in integracija dvižnega modula z avtonomnim mobilnim robotom : diplomsko delo
Niko Hojnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen namen vrhnjih modulov, ki avtomatsko vodenim vozilom in avtonomnim mobilnim robotom dajejo funkcijo in praktičnost uporabe. Na začetku je predstavljenih nekaj na trgu dostopnih sistemov, ki se v avtomatizaciji že uporabljajo, kasneje pa je podrobno opisan potek izdelave krmilja za lasten vrhnji modul in povezave le-tega z avtonomnim mobilnim robotom MiR100. Glavna funkcija lastnega vrhnjega(dvižnega) modula je prijemanje in dvigovanje logističnih škatel, medtem ko za prevoz, iz proizvodnih mest do skladiščne police, poskrbi avtonomni mobilni robot. Pri izdelavi krmilja je bilo potrebno iz dvižnega modula izkoristiti čim večjo praktično uporabnost, pri tem pa paziti na varnost ljudi in okolice, kot tudi same naprave.
Keywords: AMR, AGV, MiR Software, TIA Portal, dvižni modul, avtomatizacija
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 183; Downloads: 17
.pdf Full text (4,07 MB)

Search done in 42.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica