| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 46
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
2.
ORODJA IN METODE ZA HITRO IZVEDBO PROTOTIPNIH ALGORITMOV VODENJA IN ODDALJENIH EKSPERIMENTOV
Darko Hercog, 2009, dissertation

Abstract: Hitra izvedba prototipnih algoritmov vodenja (Rapid Control Prototyping - RCP) je tehnologija, ki omogoča precejšnje skrajšanje časa razvoja novih algoritmov vodenja. RCP omogoča hiter prehod iz blokovnega diagrama na izvajanje kode v realnem času na realni strojni opremi, ki je preko vhodno/izhodne periferije povezana z objektom vodenja. Doktorsko delo vsebuje pregled in analizo najpogosteje uporabljenih orodij in uveljavljenih metod, ki omogočajo hitro izvedbo in testiranje algoritmov vodenja. Nadalje je obravnavana problematika integracije ciljne strojne opreme v blokovna programska orodja. Predlagana je metoda, ki omogoča hitro in enostavno integracijo vgrajenih ciljnih sistemov v različna blokovna programska orodja. Metoda bazira na uporabi programskega jezika Java in podatkov zapisanih v XML obliki. Delovanje metode je potrjeno na primeru uporabe orodij MATLAB/Simulink in Scilab/Scicos ter vgrajenih sistemov vodenja, ki bazirajo na digitalnem signalnem procesorju. Drugi del doktorskega dela obravnava problematiko spletnih laboratorijev. Analizirana so orodja in tehnologije, ki omogočajo izvedbo oddaljenih eksperimentov s področja avtomatskega vodenja. Predlagana je metoda za hitro realizacijo oddaljenih eksperimentov, ki je prikazana na primeru orodja ComVIEW, razvitega s programskim paketom LabVIEW. V zadnjem delu je predstavljen oddaljeni laboratorij, ki je bil razvit v sklopu doktorskega dela. Predstavljena sta struktura in princip delovanja oddaljenega laboratorija, rezervacijski sistem in vizualizacija eksperimentov. Prikazanih je tudi nekaj realiziranih oddaljenih eksperimentov in rezultati ankete uporabnikov.
Keywords: hitra izvedba prototipnih algoritmov vodenja, generiranje kode, vgrajeni sistemi, digitalni signalni procesorji, avtomatsko vodenje, oddaljeni laboratoriji
Published: 20.07.2009; Views: 2247; Downloads: 193
.pdf Full text (41,85 MB)

3.
KARAKTERIZACIJA VIBRACIJ PRALNEGA STROJA
Klemen Horvat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno, kako so bila določena področja, kjer so prisotne lastne frekvence pri delovanju pralnega stroja. Določitev področij je potekala z merjenjem in analizo signalov vibracij pri različnem številu vrtljajev bobna pralnega stroja. Ta področja so zelo neugodna pri delovanju pralnega stroja, zato je pomembno, da vemo, pri katerih vrtljajih so prisotna in se jim poskusimo v čim krajšem času izogniti. Za izvedbo meritve je bilo potrebno izdelati virtualni inštrument v programskem okolju LabVIEW, s pomočjo katerega je mogoče zajemati podatke o meritvah. Rezultati meritev in analize signalov so predstavljene v časovni in frekvenčni domeni.
Keywords: pralni stroj, vibracije, virtualni inštrument, časovna domena, frekvenčna domena, analiza vibracij
Published: 24.01.2011; Views: 2113; Downloads: 403
.pdf Full text (4,73 MB)

4.
PRIMERJAVA MERILNIH NEGOTOVOSTI UPOROVNIH MOSTIČNIH METOD V PRIMERU RAZTEZKOV IN UPOGIBOV
Iztok Verbošt, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Merjenja raztezkov in upogibov so pomembno področje merilne tehnike tako s tehnološkega kot tudi varnostnega stališča, saj nas lahko pravočasno opozorijo na morebitno dotrajanost materiala in tako preprečijo morebitne neželene posledice. Zaradi tega je pomembna tudi merilna negotovost uporovnih mostičnih metod in stopnja zanesljivosti samih meritev. Zaradi pogoste uporabe mostičnih vezij v kombinaciji z instrumentacijskimi ojačevalniki smo si zadali cilj, da določimo merilno negotovost takšnega merilnega sistema v primeru merjenja deformacij. Preizkusili smo sedem standardnih mostičnih vezij, ki so enakovredno potrjena s strani proizvajalcev National Instruments in Hawlett-Packard, v kombinaciji z instrumentacijskim ojačevalnikom v čipu TI INA 128. Mostična vezja v kombinaciji z merilnim ojačevalnikom imajo različno stopnjo merilne negotovosti, ki je predstavljena v diplomski nalogi.
Keywords: merilni listič, mostično vezje, deformacija, instrumentacijski ojačevalnik, Multisim, merilna negotovost
Published: 03.10.2011; Views: 1727; Downloads: 293
.pdf Full text (3,34 MB)

5.
PREIZKUŠANJE FUNKCIJ DIGITALNEGA MULTIMETRA S POMOČJO ANDROID VMESNIKA
Venčeslav Vezjak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Prihod pametnih mobilnih naprav z novostmi, kot so zaslon na dotik in zmogljivo brezžično povezljivostjo ponuja zanimive priložnosti uporabe v inženirskih krogih. Ena od teh je uporaba mobilne naprave z Android sistemom kot nadzorne plošče za daljinsko merjenje in preizkušanje inštrumentov v LabVIEW okolju. S pomočjo Android razvojnih orodij skupaj s preprostim in razširljivim STM protokolom je mogoče ustvariti širok nabor rešitev za izboljšanje uporabnikove izkušnje in učinkovitosti pri izvajanju meritev in ostalih nalog v laboratoriju, kakor tudi v proizvodnji.
Keywords: Android, LabVIEW, uporabniški vmesnik, mobilni telefon, STM protokol, daljinsko merjenje, preizkušanje.
Published: 08.11.2011; Views: 1969; Downloads: 137
.pdf Full text (1,66 MB)

6.
VODENJE CNC REZKALNEGA STROJA Z UPORABO G KODE
Rok Kovše, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema delno realizacijo vodenja 4-osnega mehanizma, ki bo omogočal 3D rezkanje manjših objektov iz mehkih materialov. Vodenje gibanja mehanizma je izvedeno z uporabo krmilnika vodenja DMC podjetja Galil Motion Control. Programska aplikacija sistema, ki je izvedena s programskim orodjem LabVIEW, omogoča vnos ukaznih komand rezkalnega stroja v obliki standardne G-kode, pridobljene iz CAD/CAM orodja in pretvorbo le-teh v programski jezik krmilnika vodenja. Diplomsko delo opisuje potek pretvorbe G-kode v ukazne komande krmilnika vodenja, opis uporabljenih ukazov G-kode ter krmilnika vodenja in primer celotnega postopka pridobitve G-kode iz 3D CAD modela.
Keywords: LabVIEW, CAD, CAM, programiranje, G-koda, LM, VM, krmilnik vodenja, linearna interpolacija, krožna interpolacija
Published: 02.11.2011; Views: 6273; Downloads: 845
.pdf Full text (3,51 MB)

7.
VODENJE 3-OSNEGA MEHANIZMA S KRMILNIKOM COMPACTRIO
Ivan Kelemina, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo poskusili realizirati vodenje 3-osnega mehanizma s programsko opremo LabVIEW in krmilnikom CompactRIO podjetja National Instruments. Mehanizem bo sestavljen iz linearnih vodil in voden z brezkrtačnimi servomotorji. Izdelali smo krmilno omarico in vmesniško kartico za 3-osni mehanizem ter priključili krmilnik CompactRIO na servoregulatorje, ki vodijo servomotorje. V programu LabVIEW smo uporabili programske funkcije »NI Soft Motion« in implementirali algoritem inicializacije in vodenja osi. V sklopu druge diplomske naloge se je izdelal uporabniški vmesnik za vodenje mehanizma po standardni G kodi s krmilnikom DMC 21x3. Ta vmesnik smo modificirali tako, da ga je mogoče uporabiti tudi za krmilnik CompactRIO. Ko bo mehanizem dokončan, bo sposoben rezkati mehkejše materiale.
Keywords: 3-osni mehanizem, G koda, Krmilnik CompactRIO, LabVIEW, "NI SoftMotion"
Published: 02.11.2011; Views: 1444; Downloads: 78
.pdf Full text (8,36 MB)

8.
RAČUNALNIŠKO VODENI 3 OSNI MEHANIZEM
Benjamin Meglič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo vsebuje opis delne realizacije računalniško vodenega triosnega mehanizma. Poudarek diplomskega dela je na izvedbi električnega in programskega dela. Mehanski del, ki trenutno še ni realiziran, bo sestavljen iz linearnih vodil in voden z brezkrtačnimi servo motorji. Električni načrt smo izdelali s programom EPLAN, nato pa smo električno omarico sestavili in med seboj povezali električne komponente. Vodenje mehanizma je izvedeno z uporabo krmilnika vodenja DMC podjetja Galil Motion Control. Programski del smo izdelali s programom LabVIEW, proizvajalca National Instruments. Realizirani programi omogočajo inicializacijo mehanizma, nastavitev PID-parametrov položajnega regulatorja za izbrano os, inkrementalno pomikanje izbrane osi itd. Ti programi so bili nadalje integrirani v kompleksnejšo aplikacijo, ki omogoča vodenje mehanizma z uporabo ukaznih komand v obliki standardne G-kode.
Keywords: 3-osni mehanizem, DMC 2153, Parker Gemini, linear axis, LabVIEW, servo drive Gemini GV, servo krmilnik, krmilnik vodenja, Motion Planer, ePLAN, DMC 2xxx, Parker 404/406 XR, servo motor
Published: 02.11.2011; Views: 1630; Downloads: 120
.pdf Full text (3,70 MB)

9.
Remote lab experiment RC oscillator for learning of control
Suzana Uran, Darko Hercog, Karel Jezernik, 2006, original scientific article

Abstract: In the paper a remote lab experiment RC oscillator used to support Web based learning, to support learning by doing, to learn control design and to minimize the gap between theory and practice is presented. The experiment was designed with a special care for visualisation of important control design parameters in Bode plot and Root-Locus diagram. The experiment is based on MATLAB, LABview and DSP2 learning module. Using RC oscillator experiment RC circuit step response based or sinusoidal response based analysis, P controller design using Bode plot or Root-locus, relations between control design parameters and control performance and discrepancy between theory and practice could be covered. A homework based on RC oscillator experiment is presented and obtained experiences are discussed.
Keywords: control learning, RC oscillator, remote lab
Published: 31.05.2012; Views: 1115; Downloads: 31
.pdf Full text (2,40 MB)
This document has many files! More...

10.
Rapid control prototyping using MATLAB/Simulink and a DSP-based motor controller
Darko Hercog, Karel Jezernik, 2005, original scientific article

Abstract: A rapid control prototyping (RCP) system, based on commercially available software and custom in-house developed hardware is presented. An RCP system successfully combines the well-known simulation program MATLAB/Simulink and the custom DSP-based floating point motor controller. An RCP system provides smooth and fast transition from off-line simulation in Simulink to real-time operation on the embedded motor controller. On-the-fly parameter tuning and data visualization are provided in addition to rapid code generation. The presented solution represents a powerful, versatile and portable RCP system especially suitable for educational processes as well as motor control research. This article is supplemented by an example of cascade DC motor control.
Keywords: control education, control experiments, rapid control prototyping, DSP controller
Published: 01.06.2012; Views: 1228; Downloads: 33
URL Link to full text

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica