| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
PROMETNA VARNOST NEMOTORIZIRANIH UDELEŽENCEV V CESTNEM PROMETU
Marin Vukančić, 2009, diplomsko delo

Opis: Nemotorizirani udeleženci v cestnem prometu veljajo za najšibkejše in najbolj ogrožene prometne udeležence, saj niso zaščiteni tako kot vozniki v vozilu. Prav zaradi tega je visok odstotek smrtnih žrtev prometnih nesreč v katerih so udeleženi pešci in kolesarji. Diplomska naloga zajema varnost udeležencev v cestnem prometu tako v Sloveniji kot tudi v Evropski uniji, s poudarkom na prometnih nesrečah v katerih so bili udeleženi pešci in kolesarji na območju Policijske uprave Celje, v obdobju od leta 2003 do leta 2008, ter predlogi in ukrepi za zmanjšanje nesreč in izboljšanje prometne varnosti.
Ključne besede: prometna varnost, nemotorizirani udeleženci v cestnem prometu, pešci, kolesarji
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 2985; Prenosov: 324
.pdf Celotno besedilo (32,87 MB)

2.
ANALIZA PROMETNIH NEZGOD ENOSLEDNIH MOTORNIH VOZIL
Bojan Hojnik, 2011, magistrsko delo

Opis: Vozniki enoslednih motornih vozil v Sloveniji in Evropski uniji so izpostavljeni velikemu tveganju za nastanek prometne nesreče s smrtnim izidom oziroma nastanku težjih poškodb ali okvar. Raziskave so pokazale velike razlike v stopnji prometne varnosti v Evropski uniji; posebej izstopa Slovenija, ki je trenutno na koncu primerjalne lestvice. Iz te statistike razberemo, da vožnja z enoslednim motornim vozilom 50-krat povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče kot vožnja z osebnim avtomobilom. Zaradi specifičnosti vožnje spada to opravilo med zelo zahtevne, kjer so za varno vožnjo potrebni znanje, spretnost, dobro psihofizično stanje voznika, primerno vzdrževano vozilo in cestišče. Vzrokov za nastanek nesreč je mnogo, predvsem s strani voznikov. Med vzroke lahko štejemo nepoznavanje lastnega vozila, nepoznavanje osnovnih fizikalnih zakonitosti vožnje s temi vozili, slabo psihofizično pripravljenost, ter neprimerno hitrost. Prav tako je potrebno velik delež pripisati tudi drugim dejavnikom, kot je slaba cestna infrastruktura ter slabo oziroma neprimerno vzdrževano vozilo.V zaključku naloge so podani predlogi in ukrepi iz posameznih poglavij, v smislu kako izboljšati prometno varnost voznikov enoslednih motornih vozil.
Ključne besede: enosledno motorno vozilo, prometne nesreče, vozniki enoslednih motornih vozil, ukrepi, cestni promet.
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 2193; Prenosov: 287
.pdf Celotno besedilo (5,68 MB)

3.
ANALIZA CESTNOPROMETNIH NESREČ NESREČ NA OBMOČJU PP ŠMARJE PRI JELŠAH IN ROGAŠKA SLATINA V OBDOBJU 2005-2011
Simona Volf, 2012, diplomsko delo

Opis: Predmet obravnave diplomske naloge je statistična analiza cestnoprometnih nesreč na območju PP Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina v obdobju 2005–2011. Na podlagi statistično pridobljenih podatkov smo analizirali število prometnih nesreč, prometno najbolj nevarne cestne odseke in predlagali izboljšave na teh odsekih. Med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče so neprilagojena hitrost, vožnja pod vplivom alkohola ali drog, smer vožnje in pogovarjanje po mobilnem telefonu med vožnjo. Zaradi prometnih nesreč je na slovenskih cestah v letu 2011 umrlo 141 ljudi. Slovenija se po številu smrtnih žrtev uvršča med prvo petnajsterico držav v Evropski uniji v letih 2010 in 2011.
Ključne besede: prometna nesreča, varnost v cestnem prometu, smrtne žrtve, analiza prometne varnosti
Objavljeno: 24.09.2012; Ogledov: 1301; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

4.
PROMETNA VARNOST VOZNIKOV KOLES Z MOTORJEM IN MOTORNIH KOLES NA OBMOČJU POLICIJSKE UPRAVE CELJE V OBDOBJU 2000-2011
Mirjana Aćimović, 2012, diplomsko delo

Opis: Vsako leto se povečuje število voznikov koles z motorjem in motornih koles, ki postajajo vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo med mladimi. Z rastjo števila enoslednih motornih vozil se povečuje tudi nevarnost za motoriste, ki so veliko ranljivejši od drugih udeležencev v cestnem prometu. Predmet obravnave diplomske naloge je prometna varnost voznikov koles z motorjem in motornih koles na območju policijske uprave Celje v obdobju 2000–2011. Na podlagi statistično pridobljenih podatkov smo analizirali število prometnih nesreč, vzroke za nastanek le-teh, posledice. Podali smo tudi predloge, ki bi lahko pripeljali k izboljšanju prometne varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč ter zmanjšanju posledic le-teh.
Ključne besede: varnost v cestnem prometu, kolo z motorjem, motorno kolo, statistična analiza
Objavljeno: 07.12.2012; Ogledov: 1370; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (3,03 MB)

5.
RAZISKAVA VARNEGA VEDENJA VOZNIKOV TOVORNIH VOZIL V SLOVENIJI IN EVROPI
Anja Poglavc, 2013, magistrsko delo

Opis: Na varno vedenje voznikov tovornih vozil vplivajo številni dejavniki, veliko je odvisno od vedenja, lastnosti in mišljenja posameznika, poleg osebe pa sta v igri še vozilo in pa infrastruktura oziroma okolje. Tako na sam potek prometne nesreče vpliva splet okoliščin vseh zgoraj omenjenih dejavnikov. V magistrski nalogi so prikazani, statistični podatki prometnih nesreč, povzročenih s strani voznikov tovornih vozil v Sloveniji in v Evropi. Prometne nesreče so prikazane glede na območje, vrsto ceste, vremenske razmere, dan v tednu, mesec, stanje na cesti, starost voznikov in njihov vozniški staž in ostale dejavnike. Poleg statističnih podatkov pa je prikazano tudi vedenje voznikov tovornih vozil, ki smo ga analizirali s pomočjo anketnega vprašalnika. 65 voznikov tovornih vozil iz Slovenije in drugih evropskih držav je vrnilo rešen vprašalnik v prvi četrtini leta 2013.
Ključne besede: varno vedenje, vozniki tovornih vozil, prometne nesreče v Sloveniji in Evropi, statistični podatki prometnih nesreč povzročenih s strani voznikov tovornih vozil.
Objavljeno: 12.12.2013; Ogledov: 973; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (3,93 MB)

6.
Varnost v krožnih križiščih - analiza primera : diplomsko delo
Blanka Strmšek, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis:
Ključne besede: cestni promet, varnost, križišča, krožna križišča, primeri, diplomske naloge
Objavljeno: 17.10.2011; Ogledov: 1172; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

7.
8.
Kontrolni mehanizmi v igralništvu
Srečko Steiner, Elvis Alojzij Herbaj, 2009, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Opis: Namen prispevka je opozoriti na problem pranja denarja in na dejstvo, da tudi R Slovenija lahko postane ciljna država pralcev denarja. Pralci denarja s pridom izkoriščajo globalizacIjo svetovne ekonomije, še posebej liberalizacijo kapitalskih trgov in razvoj mednarodnega plačilnega sistema. Uporabljajo vedno nove in nove metode, organi pregona pa se skupaj s finančnimi in nefinančnimi ustanovami trudijo ustvariti zakonodajne, institucionalne in praktične okoliščine, ki bi omogočile odvzem kar največ nezakonito pridobljenega premoženja. Igralništvo je povsod v razvitem svetu močno regulirana dejavnost, saj lahko zaradi narave posla predstavlja veliko nevarnost za pojav družbeno škodljivih pojavov, poleg tega pa omogoča zlorabe in utaje davkov. Država zato strogo nadzira to dejavnost
Ključne besede: igralništvo, pranje denarja, nadzorni mehanizmi
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 852; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (118,03 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Preventivne aktivnosti Policijske uprave Celje za večjo varnost v cestnem prometu
Elvis Alojzij Herbaj, 2009, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Opis: Namen prispevka je seznanitev javnost s problematiko varnosti v cestnem prometu na območju Policijske uprave Celje ter njene preventivne aktivnosti za večjo varnost različnih vrst udeležencev v cestnem prometu. V prispevku s statističnimi podatki najprej prikažemo problematiko varnosti cestnega prometa na območju Policijske uprave Celje v obdobju (1999–2008 po nekaterih kategorijah udeležencev (vozniki enoslednih vozil, problematika vožnje pod vplivom alkohola), s tem da so podatki o prometnih nesrečah s smrtnim izidom in smrtnimi žrtvami zajeti do konca avgusta 2009. Zatem prikažemo metode in načine, kako smo se odzvali na problematiko in koga vse smo vključili v aktivnosti.
Ključne besede: policija, policisti, promet, cestni promet, varnost, preventiva, PU Celje
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 799; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (120,73 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Analiza prometnih nezgod enoslednih motornih vozil
Bojan Hojnik, 2011, magistrsko delo

Ključne besede: vozniki, cestni promet
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 410; Prenosov: 30
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici