| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 189
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Mala vetrna elektrarna z inovativnim generatorjem: Strategija razvoja in trženje
Lev Mijoč, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena strategija razvoja male vetrne elektrarne z inovativnim generatorjem kot projekt na ključ. V ta namen smo ovrednotili ekonomski in naravni (vetrni) potencial slovenskega ter evropskega trga za izgradnje malih vetrnih elektrarn, predstavili prednosti inovativnega generatorja v razvoju, izvedli analizo konkurenčnih vetrnih elektrarn v Sloveniji in tujini, pregledali zakonodajo, ki jo je potrebno upoštevati pri projektiranju in izgradnji manjših vetrnih elektrarn v Sloveniji, razčlenili projekte izgradnje za različna naročila izvedb in oblikovali kompleksnost izvedbe ter organizacijo inženiringa. Pripravili smo tudi načrt trženja in izvedli oceno ekonomske upravičenosti projekta za kupca ter za ponudnika vetrnih elektrarn.
Ključne besede: mala vetrna elektrarna, obnovljivi viri energije, inovativni generator, zelena energija, izkoriščanje vetra, izgradnja vetrne elektrarne, učinek strehe, energija vetra, projekt na ključ
Objavljeno v DKUM: 15.03.2021; Ogledov: 1022; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (4,84 MB)

2.
Model for optimal project portfolio for the construction of railway infrastructure on corridors V and X
Anton Hauc, Majda Bastič, Lidia Jurše, Mirko Pšunder, 2010, kratki znanstveni prispevek

Opis: The construction of railway infrastructure should be dealt with as a national strategic developmental programme, which due to technical, geographical, logistical, and other requirements is carried out through a number of projects and represents a complex multiple project operation for investors, contractors, and other influential players. The national strategic developmental programme for the construction of the railway infrastructure is connected through programmes in neighbouring countries and EU member states to Trans-European Networks (TEN) that strategically regulate construction within the community. In the Republic of Slovenia, the construction of railway infrastructure within TEN programmes is carried out on the pan-European traffic corridors V and X within individual projects for the construction of sections and a number of supporting projects. Technical requirements, deadlines, and other TEN requirements as well as national strategic requirements and financial possibilities of the state represent basic criteria that should be taken into consideration in setting up a strategic project plan, with optimal project classification achieved through the implementation project portfolio. The current article utilised the method of multiple-criteria decision analysis to prepare the portfolio, taking into account macroeconomic and infrastructural criteria. Consequently, the results represent the basis for the preparation of an optimal financial plan with regard to financing possibilities of the Republic of Slovenia and the European Union. The article also summarised the research results regarding the formation of the project implementation process of the TEN-T network construction in the Republic of Slovenia.
Ključne besede: national strategic development, railway infrastructure construction, railway corridors V and X, project portfolio, multiple-criteria decision analysis, Republic of Slovenia
Objavljeno v DKUM: 05.06.2017; Ogledov: 1518; Prenosov: 411
.pdf Celotno besedilo (322,18 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
4.
5.
NADGRADNJA PORTALA WWW.SLOVENIA.INFO
Sven Jakić, 2014, diplomsko delo

Opis: V času, v katerem živimo, sta informacijska in komunikacijska tehnologija pojma, ki se jima ne moremo izogniti. Življenja brez medmrežja in tehnoloških naprav si ne gre več predstavljati, saj je informacijska tehnologija prinesla revolucijo na vsa področja poslovanja, med drugim tudi v turizem. V diplomskem delu je predstavljen pomen informacijske tehnologije v turizmu ter karakteristike, ki jih la-ta prinaša, s poudarkom na uradnih spletnih turističnih portalih. Izpostavljena je predvsem možnost nadgradnje uradnega slovenskega turističnega portala (www.slovenia.info). V nalogi so obdelani slovenski portal in njemu podobni portali nekaterih turistično močnejših držav, kot so Avstralija, Velika Britanija in Avstrija. Primerjava slednjih služi kot osnova za izdelavo predloga nadgradnje slovenskega portala. Ker se tema navezuje tako na spletni kot na nacionalni turizem, oz. razvoj le-tega, je dodano poglavje, ki opisuje značilnosti turistov med potovanji, njihove karakteristike in ravnanje/načrtovanje pred potovanjem. Zadnji delu naloge predstavlja zasnovo projekta »SLOVENIAINFO+«, ki je namenjena nadgradnji portala www.slovenia.info.
Ključne besede: razvoj turizma, slovenia.info, informacijska tehnologija v turizmu, turistični spletni portal
Objavljeno v DKUM: 11.11.2014; Ogledov: 1529; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

6.
PROGRAM PROJEKTOV VZPOSTAVITVE PROIZVODNJE EMBALIRANE VODE V SLOVENIJI
Deja Golčman, 2014, magistrsko delo

Opis: Grški modrec Tales je vodo poimenoval »prapočelo«, tisto najstarejše vsega, kar biva in kar živi. Tako kot so to vedeli v pradavnih časih, se tega zavedamo tudi sedaj - voda je ključni sestavni del okolja, brez katerega ne bi bilo življenja na našem planetu. Najpomembnejši vlogi vode sta življenjski prostor najrazličnejših vrst rastlinskega in živalskega sveta ter sestavni del vsakega živega bitja, kateremu omogoča normalno funkcioniranje. Slovenija je po površini majhna dežela, a v svoji lepoti skriva veliko naravnega vodnega bogastva. Po skupni količini rečne vode na prebivalca Slovenija skoraj štirikrat presega evropsko povprečje in se uvršča med najbogatejše evropske države. Voda v okolju je ena temeljnih surovin, ki omogoča potek najpomembnejših energetsko-tehnoloških procesov. Velike količine vode se uporabljajo v industriji, prometu, kmetijstvu in drugih gospodarskih panogah. Na splošno lahko trdimo, da razvitejša kot je družba, večja je poraba vode. Zato ni naključje, da so danes civilizacijsko najrazvitejša območja planeta Zemlje ravno v predelih z največ vode. V teoretičnem delu magistrske naloge predstavljamo celoten vodokrog Slovenije. Predstavili smo zalogo in porabo vode, kakovost na izvirih in slednjo primerjali s kakovostjo emablirane vode v Sloveniji ter posvetili nekaj besed avtomatičnim merilnim postajam kakovosti in gladine vode. Izčrpno smo predstavili izvore vode ter prav tako zajeli zakonske podlage pitne vode v Sloveniji in Evropski uniji, zakonsko predpisano možnost pridobivanja in proizvodnje vode ter na splošno napisali nekaj tudi o varstvu okolja in gospodarjenju voda v Sloveniji. V Sloveniji imamo obnovljivo naravno bogastvo, ki ga ne izkoriščamo v celoti. V praktičnem delu smo se osredotočili na tisti del porabe vode, ki zajema človeka in direktni vnos pitne vode v telo, torej pitje ter s tem predhodno povezano pridobivanje in embaliranje vode iz kakovostnega izvira vode v Sloveniji. Zajeli smo iskanje izvira vode, ocenitev primernosti le-tega in izbrali najprimernejšega. Primernost smo ocenjevali na podlagi tal, vodonosnika, njegove kakovosti, dostopnosti in morebitne dobre logistične povezave do izvira ter možnosti zazidljive parcele ob njem. Predstavili smo načrt postavitve polnilnice ob neposredni bližini izvira, proizvodnjo in končno embaliranje vode ter plasiranje le-te na trg do ključnih uporabnikov oz. potrošnikov. Predstavili smo potencialne strateške partnerje in razdelali ekonomiko programa projektov. Pripravili smo program projektov vzpostavitve proizvodnje embalirane vode v Sloveniji.
Ključne besede: vodni izvir, vodonosnik, program projektov, proizvodnja embalirane vode, embalirana voda
Objavljeno v DKUM: 26.05.2014; Ogledov: 1841; Prenosov: 346
.pdf Celotno besedilo (4,29 MB)

7.
Projekt razvoja novega epilatorja v podjetju Philips
Uroš Štampe, 2014, diplomsko delo

Opis: Z diplomskim delom sem predstavil in opisal projekt »Product Innovation Project 2011/2012«, pri katerem smo z mednarodno skupino študentov in s sodelovanjem univerzitetnih mentorjev ter zaposlenih pri podjetju Philips Consumer Lifestyle reševali problem slabe vidljivosti med postopkom odstranjevanja dlačic, kar bistveno vpliva na učinkovitost uporabe depilacijskih naprav. Med pomembnejše metode, uporabljene pri projektu, spada metoda TRIZ, s katero je omogočeno celovito razumevanje problema. Pri izvajanju projekta smo razvili več konceptov, ki problem rešujejo bolje kot do sedaj znane rešitve na trgu.
Ključne besede: razvoj novega izdelka, epilator, Philips, projekt inovacije izdelka, TRIZ
Objavljeno v DKUM: 03.04.2014; Ogledov: 1954; Prenosov: 65
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Projekt razvoja samonosilnega stikalnega gumba pečice
David Starovasnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Predmet diplomske naloge je razvoj novega izdelka z metodami in tehnikami menedžmenta vrednosti. Metodologijo smo praktično uporabili v podjetju Eurel, pri izdelku »Samonosilni stikalni gumb pečice«, ki je krmilni gumb pečic in kuhalnih plošč. Izdelek je razvit na pobudo podjetja Gorenje, na voljo pa bo tudi drugim branžnim proizvajalcem. V praktičnem delu diplomske naloge sem prikazal rabo tehnik vrednostne analize v procesu razvoja novega izdelka. Najprej smo definirali funkcije izdelka, nato delne rešitve funkcij, s kombinacijo teh pa več predlogov izvedbe izdelka. Predloge smo nato ovrednotili in izbrali najboljši predlog izdelka. Nazadnje sem izdelal še stroškovno kalkulacijo, določil prodajno ceno izdelka, projektni plan in naredil pripravo za zagon izvajanja projekta razvoja izdelka v podjetju Eurel.
Ključne besede: Razvoj izdelka, vrednostna analiza, management vrednosti, organizacija projektov, ekonomika izdelka.
Objavljeno v DKUM: 18.10.2013; Ogledov: 1823; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (3,05 MB)

9.
POSTAVITEV ŠIROKOPASOVNEGA OMREŽJA V MESTU LENDAVA
Boris Šajnović, 2013, diplomsko delo

Opis: Širokopasovno omrežje je omrežje, ki je del našega vsakdanjika že vrsto let in se pojavlja v skoraj vseh kotičkih na svetu. Širokopasovno omrežje ponuja številne prednosti, zato je ključnega pomena pri tehnološkem in gospodarskem napredku človeštva. Zaradi velikega števila uporabnikov in vse večjih potreb po izboljšanju širokopasovnih omrežij je to področje tehnologije, ki je in bo eno izmed glavnih tehniških kot tudi finančnih investicij v naslednjih letih. Problem, ki sili v investicije, je širokopasovna nepovezanost in zastarela tehnologija. Če se v našem razmišljanju omejimo na področje Evropske unije, ugotovimo, da je velik odstotek omrežij na tehnologiji, ki s svojo trenutno širokopasovno ponudbo ne zadostuje potrebam pasovne širine. Najbolj pogosta in najcenejša rešitev se pojavlja v optični tehnologiji, ki omogoča ogromne pasovne širine. Da bi se ta problem rešil, bo potrebno, odvisno od primera, obstoječe omrežje nadgraditi ali pa ga ustrezno izgraditi. V diplomski nalogi je zajeta predstavitev Digitalne agende Evropske komisije, strategija razvoja Republike Slovenije, natančen opis širokopasovne tehnologije in njeno delovanje ter pomen nadgradnje obstoječe infrastrukture na ustrezno pasovno širino. Razloženo je, da se izgradnja širokopasovnega omrežja smatra kot projekt, ki je izrednega strateškega pomena za lokalno okolje. Prikazan je načrt izgradnje širokopasovnega omrežja, ki dovoljuje širitev tudi na druge lokacije, priključitev nove infrastrukture na obstoječe omrežje in postopek prilagoditve novi tehnologiji.
Ključne besede: Širokopasovno omrežje, optično omrežje, projekt, Digitalna agenda, stroški
Objavljeno v DKUM: 25.09.2013; Ogledov: 1879; Prenosov: 195
.pdf Celotno besedilo (6,10 MB)

10.
NAČINI OGREVANJA ZA DOSEGANJE ZMANJŠANJA DELCEV PM 10 NA PRIMERU MESTNE OBČINE MARIBOR
Maša Šket, 2013, magistrsko delo

Opis: Kurilne naprave na lesno biomaso predstavljajo glavni vir emisij prahu in v središčih mest povzročajo povišano onesnaženost ozračja. Onesnaževanje z delci PM10 nastaja poleg prometa tudi kot posledica kurišč malih kurilnih naprav, ki se uporabljajo v gospodinjstvih za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. V magistrskem delu smo iskali rešitve za zmanjšanje emisij PM10 iz kurišč malih kurilnih naprav. Ena izmed rešitev obravnavane problematike je zamenjava energenta z uporabo zemeljskega plina ali priključitev na omrežje vročevoda. V ta namen smo proučili obstoječe stanje energetske oskrbe v MOM, zakonske osnove, občinske okoljevarstvene, razvojne in energetske plane. Za določitev trenutnega stanja načinov ogrevanja, ki se pojavljajo v MOM, smo proučili tudi dimnikarsko bazo podatkov, bazo Plinarne Maribor in bazo Energetike Maribor. S primerjavo le-teh smo pridobili natančnejše in podrobnejše podatke o načinih ogrevanja v MOM. Analizirali smo stroške zamenjave energenta, oblikovali ustrezne projekte zamenjave energentov in kurilnih naprav, nove priključke na plinovod in vročevod.
Ključne besede: kakovost zunanjega zraka, delci PM10, Mestna občina Maribor, male kurilne naprave, alternativni viri energije
Objavljeno v DKUM: 11.09.2013; Ogledov: 2523; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (6,55 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici