| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Darifenacin v praksi
Tine Hajdinjak, Jurij Leskovar, 2013, original scientific article

Abstract: Izhodišča: Zdravljenje simptomov čezmerno aktivnega sečnega mehurja (PASM) bolniki marsikdaj prekinejo, poročajo o neželenih učinkih (NU) in menjajo zdravila. Kateri dejavniki vplivajo na to, smo za novejši M3 selektivni antiholinergik darifenacin preučevali v razmerah vsakodnevne klinične prakse. Metode: Opazovalna prospektivna 24-tedenska multicentrična raziskava IV. faze. Bolnikom s PASM je bil predpisan darifenacin. Ocenjevali so se NU in sodelovanje pri zdravljenju. Uspeh zdravljenja se je ocenjeval kot sprememba na 6-stopenjski lestvici ocene stanja. Rezultati: 710 bolnikov: 218 moških in 492 žensk, povprečna starost 61 let. 19,2 % bolnikov je odstopilo ali ni opazilo izboljšanja, 48,2 % je poročalo o izboljšanju za 12 stopnji in 32,7 % o izboljšanju za 3 stopnje ali več. Večje izboljšanje je bilo ugotovljeno pri tistih, ki so na začetku poročali o hujših težavah in pri mlajših. Spol, predhodno zdravljenje z antiholinergikom ali pojav NU niso bili povezani z uspehom zdravljenja. Darifenacin je prejemalo 6 mesecev 581 (81,8 %) bolnikov, 542 (76,3 %) pa jih je nadaljevalo z zdravljenjem po koncu raziskave. Napovedni dejavniki za prekinitev zdravljenja so bili: pojav NU, starost (mlajši so pogosteje prenehali zdravljenje) in trajanje simptomov (tisti s krajšim trajanjem težav so pogosteje prekinili zdravljenje). Stopnja težav, jemanje antiholinergika pred tem ali spol niso bili povezani s prenehanjem jemanja zdravila. O NU je poročalo 192 (27 %) bolnikov, ženske pogosteje kot moški. Trajanje simptomov ali stopnja težav niso bili povezani z NU. Zaključki: Darifenacin je enako učinkovit pri obeh spolih in je lahko antiholinergik prve izbire in enako koristi po neuspehu zdravljenja z drugim antiholinergikom.
Keywords: sečni mehur, čezmerno aktivni, antiholinergična zdravila, neželeni učinki, kakovost življenja, sodelovanje bolnika
Published: 30.12.2015; Views: 930; Downloads: 44
URL Link to full text

2.
Morphometrical analysis of the p53 tissue marker in prostatic adenocarcinoma and its relationship to Gleason score and PSA level
Miha Munda, Barbara Dariš, Tine Hajdinjak, Rajko Kavalar, Draga Štiblar-Martinčič, 2013, original scientific article

Abstract: Namen: Rak prostate je v svetu zelo pogosta maligna bolezen. K natančnejši oceni bolezni bi lahko pripomogli tkivni označevalci, kot je na primer tudi p53. V vzorcih adenokarcinoma prostate slovenske populacje smo morfometrično analizirali izražanje p53 in njegovo povezavo z oceno po Gleasonu in vrednostjo PSA ter starostjo bolnikov. Metode: V retrospektivno pilotno študijo smo vključili 25 bolnikov z opravljeno radikalno prostatektomijo. Tkivni označevalec p53 smo določili imunohistokemično in ga izrazili kot indeks p53. Statistično smo poiskali povezave indeksa p53 z oceno po Gleasonu pred in po operaciji, vrednostjo PSA in starostjo bolnikov. Rezultati: Tkivni označevalec p53 je v raku prostate neenakomerno porazdeljen neodvisno od lokalnega Gleason vzorca, vendar korelira z oceno po Gleasonu po operaciji in mejno korelira z vrednostjo PSA. Statistično značilno so med seboj povezani tudi ocena po Gleasonu pred in po operaciji, vrednost PSA in starost bolnika. Zaključek: Potrdili smo, da ima p53 lahko napovedno vrednost kljub manjšemu številu primerov, vključenih v to raziskavo. Rezultati pilotne študije kažejo, da je p53 obetajoč tkivni označevalec in bi lahko bil uporaben kot dodatni diagnostični parameter.
Keywords: imunohistokemija, p53, prostata, rak (medicina), tkivni označevalci
Published: 30.12.2015; Views: 1064; Downloads: 32
URL Link to full text

3.
Genetski dejavniki in rak prostate (vpliv polimorfizmov C825T v genu GNB3 in D85Y v genu UGT2B15)
Tine Hajdinjak, Boris Zagradišnik, Nadja Kokalj-Vokač, Karel Kisner, 2004, original scientific article

Abstract: Izhodišča. V Sloveniji odkrijemo približno polovico manj raka prostate (CaP) kot v Avstriji. S staranjem prebivalstva in zlasti širjenjem osveščenosti se incidenca veča. Načini zdravljenja lahko močno poslabšajo kakovost življenja. Poteka bolezni ni moč natančno napovedati. Glavni dejavnik tveganja za CaP je dednost, zato je eden od načinov iskanja novih napovednih dejavnikov analiza polimorfizmov posameznih nukleotidov (SNP). Metode. DNK smo osamili iz periferne krvi 86 bolnikov s histološko verificiranim rakom prostate in 178 kontrol. Polimorfizma D85Y v genu UGT2B15 in C825T v genu GNB3 smo določali z metodo RFLP. Frekvence posameznih alelov smo primerjali med bolniki in zdravimi ter znotraj skupine bolnih glede na oceno po Gleasonu (pod 7 in 7 ali več). Rezultati. D85Y: bolniki: 23% DD, 49% DY, kontrolie: 16% DD, 52% DY (nz). Med bolniki z oceno po Gleasonu 7 ali več je bil delež DD 33%, pod 7 pa 14% (tveganje za DD 2,97, p = 0,041). C825T: bolniki: 14% TT, 44% CT, kontrole 8% TT, 46% CT(nz). Zaključki. Vpliva preučevanih polimorfizmov na tveganje za nastanek CaP nismo potrdili, ugotovili pa smo značilno večji delež alela D polimorfizma D85Y znotraj podskupine bolnikov s slabše diferenciranim rakom. Ta bi lahko postal eden od napovednih dejavnikov pri odkrivanju in zdravljenju CaP.
Published: 21.12.2015; Views: 1086; Downloads: 34
URL Link to full text

4.
5.
Testosterone measurement and prostate cancer
Tine Hajdinjak, 2013, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Published: 10.07.2015; Views: 827; Downloads: 73
URL Link to full text

6.
7.
Vrednotenje izražanja in napovedna vrednost nekaterih tkivnih molekularnih označevalcev raka prostate
Miha Munda, 2012, doctoral dissertation

Abstract: Rak prostate je med vsemi rakavimi obolenji pri moških v Sloveniji in v svetu na prvem mestu. Kriteriji, ki so trenutno na razpolago za diagnozo raka prostate, pogosto poteka in izida bolezni ne predvidijo zadovoljivo. Pri odkrivanju in zdravljenju raka prostate so potrebni novi označevalci, ki bi omogočali natančnejšo opredelitev posameznikovega tveganja za nastanek in potek bolezni. Tkivni označevalci, še posebej tisti, ki označujejo apoptozo, proliferacijo in gostoto malih žil, so po našem mnenju eni izmed najpomembnejših, ki bi lahko dali večji vpogled in nova spoznanja o biologiji raka prostate. Korak naprej v ovrednotenju in razumevanju izražanja teh tkivnih označevalcev v raku prostate, bi lahko pripomogel k boljšemu razumevanju razvoja oz. patogeneze te bolezni, pomagal pri izbiri zdravljenja s čimmanj stranskimi učinki, lahko pa bi odprl tudi nova izhodišča v iskanju učinkovitejših terapij. Vzorce raka prostate iz prostatektomije, vklopljene v parafin, smo obarvali z imunohistokemično metodo za prikaz tkivnih označevalcev (p53, Caspase 3, bcl-2, CD105) in rezultate primerjali s podatki o starosti bolnika, vrednosti PSA, oceno po Gleasonu pred in po operaciji, stadijem T, oceno po D'Amicu in ponovitvijo bolezni. Ugotoviti smo želeli povezave med proliferacijsko in apoptotsko aktivnostjo, angiogenezo ter morfološkimi značilnostmi oz. s stopnjo razvitosti tumorja po Gleasonu. Razvili smo matematični model, ki upošteva apoptotsko/proliferacijske značilnosti označevalcev. Vrednosti matematičnega modela smo primerjali z enakimi parametri kakor vrednosti posameznih tkivnih označevalcev. Ugotavljali smo tudi, ali se skupini bolnikov z ocenama po Gleasonu 6 in 7 značilno razlikujeta med seboj. Rezultati raziskave so pokazali, da bi tkivna označevalca p53 in bcl-2 lahko imela napovedno vrednost, če ju izrazimo posamič kot indeks ali v matematičnem modelu. Tudi CD105, izražen kot gostota malih žil, je izkazal tendenco napovedne vrednosti, s katero v matematičnem modelu dopolni rezultate indeksa p53 in bcl-2. Caspase 3 se v tkivu raka prostate slabo izraža in ni povezan z nobenimi klinično pomembnimi vrednostmi. Pokazali smo tudi, da so rezultati boljši, če vrednosti posameznih tkivnih označevalcev integriramo v matematični model, kot če uporabimo označevalce posamič. Skupini bolnikov z oceno po Gleasonu 6 in 7 lahko ločimo tudi po izražanju tkivnih označevalcev in še bolj po vrednostih matematičnega modela. S podrobnejšim opisom izražanja nekaterih tkivnih označevalcev v raku prostate smo prispevali k boljšemu razumevanju biološkega poteka te bolezni tudi na slovenski populaciji. Tkivni označevalci p53, bcl-2, CD105 in še posebej na novo razviti matematični model smo dodali k veliki skupini označevalcev, katerih klinična napovedna vrednost potrebuje potrditev z več raziskavami.
Keywords: imunohistokemija, tkivni označevalci, rak prostate, p53, bcl-2, Caspase 3, CD105, matematični model
Published: 15.01.2013; Views: 2513; Downloads: 302
.pdf Full text (5,65 MB)

8.
The role of oxalate in urolithiasis
Uroš Bele, Tine Hajdinjak, 2012, other component parts

Abstract: Urolithiasis is a frequent urological condition and oxalate plays an importantrole in kidney stone formation. Since hyperoxaluria seems to be one of the main risk factors for developing recurrent kidney stones and progressive nephrocalcinosis, many researches are focused on lowering the urinary oxalate. For now, treatment of hyperoxaluria consists of dietary oxalate restrictions and/or therapeutic drug treatment. These are rather limited options and a sufficient reduction in urinary oxalate is not always achieved. In this review, oxalate absorption, its excretion, hyperoxaluria, aswell as some treatment options for hyperoxaluria will be discussed.
Published: 05.06.2012; Views: 1568; Downloads: 40
URL Link to full text

9.
Prostate ablation with 980 nm Biolitec diode laser
Tine Hajdinjak, 2011, scientific or documentary film, sound or video publication

Published: 05.06.2012; Views: 1664; Downloads: 16
URL Link to full text

10.
High risk bladder cancer: current management and survival : editorial comment
Tine Hajdinjak, 2011, review, book review, critique

Published: 05.06.2012; Views: 1269; Downloads: 39
URL Link to full text

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica