| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Športne aktivnosti v zaporih doma in po svetu
Ana Abina, 2021, diplomsko delo

Opis: Življenje v zaporu je lahko zelo monotono, če si ga obsojenci ne zapolnijo z različnimi aktivnostmi. Opravljajo lahko različna dela znotraj ali pa zunaj zapora, vendar imajo kljub temu veliko prostega časa. V času, ko so v zaporu, je koristno, da se udeležujejo aktivnosti, ki pripomorejo k njihovemu osebnemu razvoju. Večina izmed njih se v prostem času najraje ukvarja s športnimi aktivnostmi. Zdrav način življenja in boljša kvaliteta življenja obsojencev je povezana ravno s časom, ki ga posvetijo športnim aktivnostim v zaporu. Namreč tisti, ki se ukvarjajo z različnimi športnimi aktivnostmi, kot so na primer nogomet, tek, dvigovanje uteži, sprehod in kardio vadba, se veliko bolje počutijo kot tisti, ki se s športom ne ukvarjajo, poleg tega pa tudi bolj kvalitetno spijo in nimajo težav z nespečnostjo. Športne aktivnosti lahko obsojencem pomagajo, da pozabijo na stresne situacije, ki jih doživljajo v zaporu, pridobijo na samozavesti, se naučijo nadzirati svoja čustva, agresijo in jezo, ravno tako pa preko njih pridobivajo nove veščine. Vsi ti dejavniki pa vplivajo tudi na resocializacijo obsojencev. In ravno zato se šport vključuje tudi v resocializacijo obsojencev, saj se preko njega naučijo skupinskega dela, počutijo se kot del neke skupine, med seboj sodelujejo, spoštujejo ostale soigralce in ravno tako tudi nasprotnike, poleg tega pa se osebnostno razvijajo, izboljšujejo medsebojno komunikacijo in se vedejo bolj spoštljivo. Prav te izkušnje pa lahko obsojencem koristijo pri nadaljnjem razvoju po prestani zaporni kazni.
Ključne besede: diplomske naloge, šport, športne aktivnosti, resocializacija, obsojenec, zapor
Objavljeno: 07.07.2021; Ogledov: 63; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (490,40 KB)

2.
Delo in izgorelost pravosodnih policistov
Lilijana Resnik, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so prikazani vplivi dela paznikov na pojav izgorelosti. V prvem delu je predstavljen pojav izgorelosti. Spregovorimo o prepoznavanju izgorelosti, znakih in simptomih, vzrokih in razvoju ter možnostih preprečevanja te bolezni. V drugem delu predstavljamo paznike, se osredotočamo predvsem na naravo njihovega dela in negativen vpliv zaporskega okolja na njihovo izgorelost. Izgorelost je v sodobni družbi vse večji problem. Ogroženi so zlasti posamezniki, ki delujejo v duhu perfekcionizma. Posamezniki, ki sebe vrednotijo na podlagi dosežkov, so pretirano občutljivi na kritiko, izgubo ali zapuščanje, razlogi pa so lahko tudi pretirana odgovornost na delu, introvertiranost in vzgoja s pogojevano ljubeznijo. Izgorelost je hkrati čustvena in nevrološka kriza in je tudi kriza vrednot. To ni dogodek oziroma pojav, ki se zgodi kar naenkrat, ampak traja običajno dalj časa. Poklicno izgorelost pa povzroča nenehen pritisk na delovnem mestu, ki je posledica negativnih medsebojnih odnosov ali samih okoliščin na delovnem mestu. Zapor kot totalna institucija je zaprt družbeni sistem, njegov glavni namen pa je odtujitev storilcev najhujših kaznivih dejanj iz družbe. Delo v zaporu predstavlja za paznike veliko odgovornost, saj je treba zagotoviti učinkovito varovanje zaprtih oseb, prav tako pa tudi varnost zaposlenih v zaporu in v njegovi okolici. Varovanje v zaporu spada med najzahtevnejše načine varovanja. Pazniki hkrati sodelujejo tudi pri sestavljanju osebnega načrta zapornika, na sestankih vzgojnih skupin in drugih skupinskih sestankih, organiziranju prostočasnih aktivnosti za zapornike in pri drugih nalogah, ki jih od njih zahteva narava dela. Nenehni pritiski, zahteve in stalna pripravljenost na delo predstavljajo težave številnim paznikom.
Ključne besede: diplomske naloge, izgorelost, stres, paznik, zapor, duševno zdravje
Objavljeno: 14.04.2021; Ogledov: 143; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (927,02 KB)

3.
Primerjava različnih platform socialnih omrežij z vidika dobičkonosnosti
Urška Hacin, 2020, diplomsko delo

Opis: Živimo v dobi interneta, ki nikoli ne spi. Ne samo svoj prosti čas, tudi posel se vse hitreje pomika na splet, zaradi svoje priročnosti in velikega dosega. Še nikoli se ni bilo lažje prebiti na tuji trg kot sedaj. Z razvojem različnih poslovnih strategij se hkrati razvijajo tudi novi poklici. Če bi pred 10 leti nekdo svoje delo opredelil kot influencerstvo, bi ga verjetno gledali postrani. Dandanes pa veljajo za eno izmed najmočnejših marketinških orodij. Na vprašanje, ali se dejansko lahko živi od tega, že poznamo odgovor, tukaj bomo podrobneje pogledali, katera platforma socialnih omrežij je tista, ki velja med influencerji za najbolj dobičkonosno. Primerjali bomo tri gigante, in sicer: Instagram, Facebook in Youtube. Empiričen del bo razdeljen na dva dela, in sicer na sledilce in dejanske ustvarjalce. V prvem delu bomo raziskovali s pomočjo ankete, ključni vprašanji bosta, koliko je naš domači slovenski trg sploh dovzeten za socialna omrežja in kje se najpogosteje zadržujejo, medtem ko se bomo v drugem delu osredotočali na influencerje. Vsakemu bomo preko intervjuja zastavili 5 enakih vprašanj, s katerimi se bomo dokopali do odgovora, katera platforma zagotavlja največ možnosti za dobiček.
Ključne besede: socialna omrežja, Facebook, Instagram, Youtube, influencerji, zaslužek, ustvarjalci, sledilci, internet, marketing, oglaševanje, posel
Objavljeno: 19.11.2020; Ogledov: 227; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (537,41 KB)

4.
6. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih
2020, zbornik

Opis: Zbornik prispevkov predstavlja recenzirane prispevke, ki so bili predstavljeni na 6. Nacionalni konferenci o varnosti v lokalnih skupnostih v decembru 2020. Glavna tema konference ostaja varnost v lokalni skupnosti, v ospredju pa je bila tudi tokrat dihotomija med urbano in ruralno varnostjo. Prispevki so rezultat raziskovanja v okviru programske skupine Varnost v lokalnih skupnostih – primerjava ruralnih in urbanih okolij, ki se izvaja na Inštitutu za varstvoslovje Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru. Prispevki v zborniku se osredotočajo na različne vidike varnosti v urbanih in ruralnih lokalnih skupnostih v Sloveniji.Zbornik prispevkov predstavlja recenzirane prispevke, ki so bili predstavljeni na 6. Nacionalni konferenci o varnosti v lokalnih skupnostih v decembru 2020. Glavna tema konference obstaja varnost v lokalni skupnosti, v ospredju pa je bila tudi tokrat dihotomija med urbano in ruralno varnostjo. Prispevki so rezultat raziskovanja v okviru programske skupine Varnost v lokalnih skupnostih – primerjava ruralnih in urbanih okolij, ki se izvaja na Inštitutu za varstvoslovje Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru. Prispevki v zborniku se osredotočajo na različne vidike varnosti v urbanih in ruralnih lokalnih skupnostih v Sloveniji.
Ključne besede: lokalne skupnosti, varnost, urbano okolje, ruralno okolje, Slovenija
Objavljeno: 12.11.2020; Ogledov: 158; Prenosov: 42
URL Povezava na datoteko

5.
Ozadje dobičkonosne nelegalne trgovine s psi
Patricija Škorjanec, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na opredelitev pojma vzreje in prodaje psov za komercialne namene, nastanek pasjih farm ter okoliščine in prakse, ki so značilne za takšno obliko reje pasjih mladičev. Namen diplomskega dela je skozi analizo zakonodaje na področju vzreje in prodaje psov v državah članicah EU oceniti, na kakšni stopnji je Evropska unija pri vzpostavljanju enotnega pravnega okvira za vse države članice. Obenem pa je podrobneje opisana slovenska zakonodaja, ki natančno opredeljuje zahteve za rejce psov. Na podlagi slovenskih doslednih in natančno opredeljenih pravnih okvirov, znotraj katerih bi naj potekala vzreja in prodaja psov ter na podlagi videnega, smo ugotovili, da je izvajanje zakonov s strani pristojnih organov kljub dobri zakonski podlagi pomanjkljivo, saj prihaja do nepravilnosti, celo kaznivih ravnanj, povezanih s preučevano nelegalno dejavnostjo. S pomočjo časopisnih člankov in novic smo navedli in opisali kazniva ravnanja, ki so v medijih najbolj izpostavljena. V diplomskem delu je opisan potek profesionalne vzreje po vzrejnih pravilnikih Kinološke zveze Slovenije kot primer dobre prakse. Vključena je tudi analiza stroškov, ki jih v procesu vzreje nosi registriran vzreditelj ter primerjava s stroški komercialnega rejca. Diplomsko delo temelji na zakonih, uredbah, mednarodnih aktih, predpisih in pravilnikih, dopolnjeno pa je s članki, poročili in izvlečki.
Ključne besede: diplomske naloge, psi, nelegalna trgovina, pasje farme, zakonodaja, kazniva ravnanja
Objavljeno: 08.10.2020; Ogledov: 131; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

6.
Subkultura v ženskih zaporih
Zala Osterc, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočali predvsem na ženske v zaporu, saj le-te niso pogost predmet raziskav, prej bi lahko bile označene za nevidni vzorec v populaciji. Kljub navedenemu je njihovo prestajanje kazni še kako spolno specifično zaznamovano in pomembno za vse vključene subjekte. Skozi diplomsko delo so bile preučene domača in tuja literatura ter študije na temo predvsem ženskih izkušenj prestajanja zaporne kazni. Ženske v zaporu ostajajo tabu družbe, ki ne dopušča odstopanj izven okvirov spolno zaznamovanih pričakovanj, zato se obsojenke ne le kaznuje z deprivacijo, ampak še s stigmo »zapornice«. Pozornost je bila usmerjena predvsem na stopnjo njihove prilagoditve zaporskemu sistemu, medsebojne odnose z zaporskimi delavci in s soobsojenkami ter njihovo vključevanje v zaprto zaporsko družbo, saj vsi ti dejavniki močno vplivajo na sledenje osebnemu načrtu, rehabilitacijskim programom in tretmanu. Kot tudi potrjujejo raziskave in študije, je razlik med moškimi in ženskami v zaporu veliko, te pa so še kako opazne pri prestajanju zaporne kazni, ki vsakega posameznika z deprivacijami, frustracijami in nestabilnim družbenim okoljem sili v vedenjske vzorce, ki nakazujejo njegovo zmožnost spremembe in poboljšanja. Ker je prestajanje zaporne kazni precej spolno specifično, je bila pregledna tudi literatura, ki zajema inkarceracijo moških in narejena primerjava med spoloma. Ne smemo pozabiti, da če je delikventu odvzet delikt, nam ostane človek, ki si zasluži ponovne priložnosti za vključitev v družbo in socializacijo. Zapori ne bi smeli imeti zgolj kaznovalnega, maščevalnega in okrutnega pridiha, temveč bi morali veljati za odskočno desko vseh tistih, ki si življenja sami ne znajo ali ne zmorejo urediti bolje.
Ključne besede: diplomske naloge, zapor, zaporski sistem, zaporska subkultura, integracija v zaporski sistem
Objavljeno: 21.09.2020; Ogledov: 169; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (332,90 KB)

7.
Odnos med zaporskimi delavci in obsojenci
Jošt Meško, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opravljen pregled literature o odnosih med zaporskimi delavci in obsojenci. Osrednji del diplomskega dela predstavlja študije o družbenem vzdušju v slovenskih zaporih in legitimnosti ter samozaznavi legitimnosti v zaporih s poudarkom na odnosih med zaporskimi delavci in obsojenci. Pregled študij je pokazal, da so ustrezni (nerigidni) odnosi med zaporskim osebjem in obsojenci pomembni za življenje in delo v zaporih. Pregled študij o družbenem vzdušju je pokazal, da so se odnosi med obsojenci in zaporskimi delavci spreminjali. Za vse zapore, ki so bili vključeni v študije o družbenem vzdušju v letih 2000, 2010 in 2017, smo ugotovili, da ocena kvalitete odnosov pri obsojencih upada, medtem ko je bila ocena kvalitete odnosov pri zaporskih delavcih spremenljiva, vendar so bile razlike zelo majhne.
Ključne besede: diplomske naloge, zapori, zaporski delavci, obsojenci, odnosi, socialna klima
Objavljeno: 28.08.2020; Ogledov: 265; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (570,26 KB)

8.
Odnosi med zaporskim osebjem in obsojenci
Tara Bertalanič, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo raziskavo o odnosih med zaporskim osebjem in obsojenci v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor, oddelek Murska Sobota. Zapor je najpomembnejše sredstvo za kaznovanje in nadzor v družbi, kjer so zapornikom odvzete temeljne človekove pravice. In ravno zato imajo zaporski delavci zelo pomembno vlogo v življenju zapornikov, saj je za te pomembno, da je med njimi ter zaporskimi delavci vljuden, spoštljiv in pravičen odnos, ki jim omogoča čim boljše življenje znotraj zavoda. Za lažjo opredelitev in razumevanje njihovih odnosov, smo septembra 2019 v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor, oddelek Murska Sobota, opravili raziskavo s strukturiranimi intervjuji obsojencev ter z anketnim vprašalnikom za zaposlene znotraj zavoda. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšni so odnosi med zaporskim osebjem in obsojenci, preveriti vpliv postopkovne pravičnosti, spoštovanja na kvaliteto odnosov ter zaupanje, preveriti vpliv na zaznavo legitimnosti zaporskega osebja in preveriti vpliv dobrih odnosov za potrebo uporabe prisilnih sredstev zaporskega osebja. Rezultati raziskave so pokazali, da postopkovna pravičnost zaporskega osebja vpliva na dobre odnose med njim in obsojenci, hkrati so pokazali tudi, da dobri medosebni odnosi vplivajo na pozitivno zaznavo legitimnosti zaporskega osebja. Raziskava je pokazala tudi, da spoštovanje in pravičnost v postopkih zoper zaprte osebe s strani strokovnega osebja pozitivno vpliva na zaupanje zapornikov, hkrati pa so dobri medosebni odnosi podlaga za manjše število prekrškov ter posledično manjšo potrebo po uporabi prisilnih sredstev.
Ključne besede: diplomske naloge, obsojenci, zaporsko osebje, medosebni odnosi, spoštovanje
Objavljeno: 03.06.2020; Ogledov: 389; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (973,65 KB)

9.
Trust in police by Slovenian law and criminal justice and security students
Gorazd Meško, Rok Hacin, Katja Eman, 2014, izvirni znanstveni članek

Opis: Purpose: The purpose of this paper is to explore criminal justice students’ and law students’ trust in the police and factors related to trusting the police. Design/Methods/Approach: The data were collected using a web-survey on a convenient sample of law students and criminal justice and security students. The data were analysed by descriptive and multivariate statistical methods. Findings: The findings imply that variables procedural justice, police effectiveness, police authority and legal cynicism have impact on trust in police. Furthermore, regression analysis shows that for law students the variables police authority, procedural justice, police effectiveness, distributive justice, deterrence and legal cynicism significantly predict trust in police. Regression analysis for criminal justice students implies that variables police authority, police effectiveness, and procedural justice significantly predict trust in police. Results of discriminant analysis imply that law students more positively respond on variables about life goals and moral credibility. Mean values of the variables police authority, trust in police, legal cynicism, and procedural justice by criminal justice students are higher than those by law students. Research Limitations / Implications: Due to the convenience sample (law students and criminal justice and security students), the results are not generalizable, but the results do provide insights into trust in the Slovenian police of potential future professionals in (criminal) justice system. Practical Implications: The results imply that the police should put more efforts in their relationship with students, especially in the fields of police authority, procedural justice, police effectiveness, distributive justice, deterrence and legal cynicism to improve the level of police justice and law students’ trust in the police. Originality/Value: The article presents the foundation for further research on student’s perception of trust in the police in Slovenia and includes several suggestions on how to improve their trust in police.
Objavljeno: 29.04.2020; Ogledov: 297; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (414,67 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Justification of the dual model of legitimacy for its application in the prison environment
Rok Hacin, Charles B. Fields, 2016, izvirni znanstveni članek

Opis: Purpose: The aim of this paper is to present a new theoretical approach for studying legitimacy in the prison environment, which we call the dual model of legitimacy in prisons. Design/Methods/Approach: Based on a literature review on legitimacy and self-legitimacy in the prison environment, we were able to form a new approach to studying legitimacy. Findings: Results of previous studies have shown that legitimacy is based on a constant dialogue between power holders and recipients. We argue that both groups (prisoners and prison staff) in prison should be studied simultaneously because legitimacy, which is based on the interpersonal relations formed between prisoners and prison staff, is not a fixed phenomenon. Given the changing nature of relations in prison, we can assume that perceptions of legitimacy and self-legitimacy are changing all the time. Research Limitations / Implications: The large number of factors included in the model raises the issue of multicollinearity. Further, because we assumed that legitimacy in prison derives from interpersonal relations between prison staff and prisoners, which are changing all the time, we have to measure legitimacy and self-legitimacy simultaneously. However, due to the ever-changing relations in prisons, which are very specific, we can assume that repetition of research would give different results – the problem of reliability of the results. Originality/Value: The dual model of legitimacy in prisons not only combines two different approaches to studying legitimacy (prisoners’ perception of legitimacy and prison staff’ perception of self-legitimacy), but also represents the first step to a comprehensive approach to studying legitimacy in prisons, which still needs to be tested in practice.
Objavljeno: 20.04.2020; Ogledov: 205; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (654,36 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici