| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 276
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Simulacija delovanja robotske celice za pobiranje izolacijskih materialov
Nejc Pregel, 2022, master's thesis

Abstract: Pobiranje izolacijskih materialov je monoton in enostaven ročni proces z veliko ponovitvami in je zato še posebej primeren za avtomatizacijo z robotsko celico. Magistrsko delo predstavlja nadgradnjo robotske celice iz diplomskega dela z naslovom »Avtomatizacija pobiranja cevakov kamene volne z robotsko celico«. Njegov cilj je izboljšava robotske celice iz diplomskega dela tako, da se zmanjša čas cikla pobiranja, zmanjša potreba po prisotnosti operaterja med delovanje celice, ter poveča območje pobiranja celice. V magistrskem delu so najprej predstavljene prednosti celice iz magistrskega dela v primerjavi celici iz diplomskega dela. Opisani so posamezni sestavni deli izboljšane celice, na koncu pa sledi še izdelava simulacije delovanja izboljšane celice v programu Robot Studio.
Keywords: simulacija, avtomatizacija, robotska celica, strojni vid, Robot Studio, ABB IRB 4600
Published in DKUM: 28.09.2022; Views: 7; Downloads: 1
.pdf Full text (5,88 MB)

2.
Načrtovanje avtomatskega kontrolnega pulta za palični mešalnik pri podjetju bsh
Jure Golavšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen avtomatski kontrolni pult, ki se v podjetju BSH uporablja za palične mešalnike. Delo zajema načrtovanje poteka pulta ter njegovo delovanje. Na kratko je opisan potek laserskega graviranja. V nadaljevanju so predstavljene meritve aparata na kontrolnem pultu ter analiza in predstavitev rezultatov. Vse analize so izvedene v programu Minitab. Rezultati so vodili do ugotovitve, da kontrolni pult kvalitetno meri aparate in je pripravljen za serijsko proizvodnjo.
Keywords: Palični mešalnik, MSA, senzorika, Minitab, lasersko graviranje, kontrolni pult
Published in DKUM: 22.09.2022; Views: 14; Downloads: 0

3.
11. letna konferenca mehatronike 2022 : zbornik povzetkov študentskih projektov
2022, proceedings

Abstract: Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) in Fakulteta za strojništvo (FS) Univerze v Mariboru (UM) sta edini v Sloveniji, ki izvajata kakovostne samostojne študijske programe Mehatronike na dodiplomski univerzitetni in visokošolski strokovni 1. stopnji ter na podiplomski magistrski 2. stopnji študija. Diplomirani inženir Mehatronike je v domači industriji, še bolj pa v naši soseščini, izredno in vedno bolj iskan profil, strokovnjaki na tem področju pa sodelujejo v proizvodnji in razvoju najsodobnejših mehatronskih izdelkov. Študijski programi Mehatronike na Univerzi v Mariboru se odlikujejo s projektno orientiranim načinom izobraževanja, kjer študenti delajo v skupinah na različnih praktičnih mehatronskih problemih. Rezultate svojega projektnega dela predstavijo študenti javno konec zimskega semestra in konec študijskega leta na Letni konferenci Mehatronike. Tako so letos na konferenci predstavili (organizirani v dveh delih 17. 2. 2022 in 30. 6. 2022) 40 projektov, od tega 17 projektov študenti visokošolskega strokovnega programa, 14 projektov študenti univerzitetnega dodiplomskega študijskega programa in 9 projektov študenti podiplomskega magistrskega študijskega programa. Povzetke teh projektov smo zbrali v pričujoči zbornik, kjer so predstavljene osnovne informacije, več podrobnosti pa so ekipe študentov predstavile na javni konferenci. Vsi projekti so zanimivi, zato vas v imenu organizatorjev FERI in FS vabimo, da se udeležite tudi naslednje Letne konference Mehatronike!
Keywords: robotika, avtomatika, industrija, študentski projekti
Published in DKUM: 20.09.2022; Views: 32; Downloads: 5
.pdf Full text (37,73 MB)
This document has many files! More...

4.
Izdelava industrijske robotske celice za paletizacijo
Nik Vitez, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena izdelava industrijske robotske celice za paletiziranje, ki zagotavlja predpisane standarde s strani robotizacije in avtomatizacije. Prav tako so predstavljeni tehnološki postopki s strani podjetja Vina Kras, ki smo jih morali zagotoviti in po njih zasnovali robotsko celico. Naloga v celoti zajema postopke, potrebne za izdelavo celice; od načrtovanja, montaže do ožičenja in programiranja. V končni fazi so predstavljeni rezultati, ki nakazujejo na ustreznost izvajanja robotske celice z vidika varnosti in funkcionalnosti.
Keywords: tehnološke zahteve, varnost, funkcionalnost, robotska celica, izdelava
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 21; Downloads: 0

5.
Načrtovanje, izdelava in avtomatizacija elektro-pnevmatske stiskalnice
Žiga Štern, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Osrednji cilj diplomske naloge je bil izdelati realen model elektropnevmatske stiskalnice. Naloga zajema načrtovanje, izdelavo in avtomatizacijo naprave. Za izvajanje delovnih gibov smo uporabili tri pnevmatske valje, ki so krmiljeni s tremi elektromagnetnimi ventili. Lego pnevmatskih valjev nadzorujemo z magnetnimi stikali. Za delovanje celotnega procesa smo uporabili programabilni logični krmilnik, ki zajema podatke in jih po vnaprej določenem algoritmu obdela ter izvaja proces. Celotna naprava je sestavljena iz več podsistemov in zajema področja mehanike, pnevmatike in elektrike.
Keywords: Solidworks, TIA Portal, FluidSim, PLC, SIEMENS SIMATIC S7-1200, elektro-pnevmatski sistem
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 19; Downloads: 5
.pdf Full text (4,20 MB)

6.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za obdelavo prirobnega parnega cedila
Tilen Račnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo snovali vpenjalno pripravo za vpenjanje odlitka z nazivom prirobno parno cedilo. Zgradba vpenjalne priprave je modularna in tako omogoča vpenjanje odlitkov treh različnih dimenzij. Pri njenem razvoju smo imeli ves čas v mislih zahteve, ki jih mora izpolnjevati, da bo na njej mogoče ustrezno obdelati obdelovance. Vpenjalno pripravo smo morali zgraditi tako, da lahko nasprotuje vplivom odrezovalnih sil, omogoča natančno pozicioniranje in zadostno ponovljivost vpenjanja. Ob tem pa smo morali biti pozorni še na ergonomičnost in enostavnost vpenjanja zato, da lahko delavec čim hitreje in kar se da enostavno vpne obdelovanec. Določili smo še obdelovalne postopke, za katere smo izbrali ustrezna orodja in rezalne parametre. Na podlagi teh podatkov smo na koncu izbrali še ustrezen obdelovalni stroj.
Keywords: Snovanje, vpenjalna priprava, obdelovalni postopki, odlitek
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 13; Downloads: 2
.pdf Full text (3,83 MB)
This document has many files! More...

7.
Krmiljenje virtualnega pnevmatskega sistema z uporabo programskih orodij FluidSim in Factory I/O
Miha Artič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je izdelati virtualni industrijski proces v programskem okolju »Factory I/O«, ki bo krmiljen preko krmilnika v programskem okolju »FluidSim«. Povezava med programskima orodjema bo izvedena s komunikacijskim protokolom OPC Data Access. Simulacija industrijskega procesa, kjer se bo preverilo delovanje sistema, bo izvedena na koncu.
Keywords: Factory I/O, FluidSim, Festo Didactic EzOPC, OPC komunikacijski protokol, virtualni industrijski proces, elektropnevmatski sistem
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 14; Downloads: 1
.pdf Full text (3,00 MB)

8.
Procesiranje podatkov tof kamere o3d303 za robotsko manipulacijo objektov
Primož Kobale, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Vse več sodobnih industrijskih procesov zahteva strojni vid za lažjo avtomatizacijo procesov. V zadnjem času so se na trgu pojavile 3D Tof kamere, ki omogočajo opis prostora v treh dimenzijah. Za razliko od klasičnih 2D kamer imajo dodatno dimenzijo(globino), in so bistveno cenejše od drugih tehnologij zajemanja 3D prostora. V diplomskem delu je predstavljena teorija delovanja ToF kamer in ToF kamera O3D303 proizvajalca IFM electronics. Opisan je razvoj aplikacije, napisan v programskem okolju Matlab. Uporabili smo vnaprej znane rutine iskanja kvadrom podobnim oblikam v oblaku točk s pomočjo funkcij iz Matlabove knjižnice Computer Vison Toolbox. Na koncu je predstavljena analiza rezultatov in uporabnost aplikacije v simulacijskem okolju
Keywords: Oblak točk, 3D ToF kamera, O3D303, Matlab, prepoznavanje objektov
Published in DKUM: 14.09.2022; Views: 35; Downloads: 8
.pdf Full text (4,18 MB)

9.
Koncept orodja za avtomatizirano pritrjevanje mavčnih plošč na stropno konstrukcijo
Žiga Markovič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V gradbeni industriji se vedno iščejo nove cenejše in hitrejše rešitve gradnje. V nalogi je opisana izdelava orodja, ki deloma avtomatizira proces suhe gradnje spuščenih stropov. Opisan je postopek razvoja orodja, od konstruiranja mehanskih komponent do načrtovanja električnih komponent, ki služijo za pogon in samo programiranje celotnega delovnega procesa orodja. Mehanski del je sestavljen iz aluminijastih profilov, na katerih so pritrjeni elektromotorji, ki služijo natančnim premikom orodja. Po opravljenih testiranjih bo stroj izdelan v skladu s certifikatom CE.
Keywords: Avtomatizirano orodje, spuščeni strop, programski jezik C++
Published in DKUM: 06.09.2022; Views: 37; Downloads: 0

10.
Priprava dokumentacije in konstruiranje hidravličnega valja, namenjenega za delovanje v EX-atmosferi
Anže Krevh, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Za varno uporabo hidravličnih valjev v eksplozivnih atmosferah je potrebno izpolnjevati določene zahteve oz. standarde, da med samim delovanjem valja v takšnih pogojih ne bi prišlo do vžiga ali eksplozije. Za to morajo biti takšni valji posebej izdelani. V skladu z EU direktivo ATEX 2014/34/EU mora ustrezna dokumentacija valja vsebovati tehniško dokumentacijo valja, vzorec napisne tablice, izjavo o skladnosti, navodila za uporabnika, oceno tveganja ter ustrezne točke, ki so relevantne za hidravlične valje iz standardov SIST EN ISO/IEC 80079-36 ter SIST EN ISO/IEC 80079-37. Cilj naloge je skonstruirati, izdelati in pripraviti vso zgoraj navedeno dokumentacijo za delovanja valja v eksplozivnih atmosferah.
Keywords: Hidravlični valj, eksplozivne atmosfere, direktiva, ocena tveganja.
Published in DKUM: 05.09.2022; Views: 38; Downloads: 7
.pdf Full text (6,34 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica