| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 206
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Implementacija in izvedba napadov ugibanja gesel na visoko zmogljivem računalniku
Aljaž Škof, 2024, diplomsko delo

Opis: Vdori v sisteme dandanes postajajo vedno pogostejši pojav. Ukradena gesla so pogosto prodana na internetu. Pomembno je, da gesla s primernimi metodami zaščitimo. V diplomski nalogi predstavljamo različne metode shranjevanja gesel in napadov nanja z uporabo visoko zmogljivih računalnikov. Poglobimo se v napade na obliko shranjenih gesel, kot so napad z grobo silo, napad z masko, slovarski napad, Markove verige in napad z mavrično tabelo. Predstavimo in obrazložimo avtorski program, ki implementira napade in njegove optimizacije. Program poženemo na HPC-ju in predstavimo rezultate zagona. Z analizo performančnih testov ugotovimo, da lahko dosežemo hitrejše izvajanje programa z boljšim poznavanjem ogrodja MPI, saj so določeni klici v našem primeru časovno potratnejši kot pričakovano. Ozdivni čas MPI funkcij se po določenemu številu iteracij poveča za več kot $100000\%$. Z vsakim dodatnim grozdom se čas izvajanja še dodatno poveča. Implementacija je v hitrosti na enem CPU-ju primerljiva s Hashcat-om. Boljše obvladovanje knjižnice MPI doprinese k bistveno hitrejšemu izvajanju programa.
Ključne besede: HPC, gesla, brute-force, Rust, slovar
Objavljeno v DKUM: 01.07.2024; Ogledov: 113; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Pojavnost ribarjenja v slovenskih podjetjih : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Aleš Matjaž, 2024, diplomsko delo

Opis: Spletno ribarjenje je vrsta kibernetskega napada, pri katerem napadalec načrtno zavede žrtev, da napadalcu razkrije različne občutljive podatke. Z napadi si napadalci prilastijo zaupne podatke, ki predvsem za podjetja predstavljajo veliko vrednost. Napadalci pri napadih ribarjenja uporabljajo metode socialnega inženiringa, pri tem pa po raznih e-poštnih sporočilih, SMS-i, glasovnimi sporočili in mnogo drugimi metodami zavajajo žrtev. Ciljne tarče napadov ribarjenja niso le posamezniki, temveč tudi vsa podjetja, ki težko zagotovijo celovito informacijsko varnost in s tem preprečijo napad. V diplomskem delu je bila opravljena raziskava o pojavnosti napadov ribarjenja v slovenskih podjetjih, v katero je bilo zajetih 77 podjetij, ki delujejo na ozemlju Slovenije. Ugotovitve kažejo, da so podjetja v Sloveniji konstantno na udaru napadov ribarjenja, prav tako pa so uspešna pri njihovem preprečevanju. Z nenehnim izobraževanjem zaposlenih, ob urejanju varnostne politike in ob urejenem oddelku za informacijsko varnost so podjetja uspešna pri preprečevanju uspešnosti napadov ribarjenja, na kar kaže tudi podatek, da 93 % vprašanih še ni utrpelo finančne izgube ob napadih ribarjenja. Slovenska podjetja so najpogosteje tarča napadov ribarjenja po e-pošti, sledijo napadi po SMS-sporočilih in napadi glasovnega ribarjenja.
Ključne besede: ribarjenje, napadi, informacijska varnost, podjetja, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 10.06.2024; Ogledov: 71; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

3.
Uporaba steganografije slik na spletu : diplomsko delo
Nikolaj Gradišnik, 2024, diplomsko delo

Opis: Steganografija je postopek skrivanja sporočil v različne medije. V diplomski nalogi smo predstavili primere uporabe slikovne steganografije s poudarkom na metodi najmanj pomembnega bita (LSB) in na metodi diskretne kosinusne transformacije (DCT). Izvedli smo skrivno komunikacijo s pomočjo slik s steganografsko vsebino. Metodo DCT smo implementirali v programskem jeziku Python. Rezultate smo pregledali s stegoanalitičnimi orodji in primerjali njihovo učinkovitost. Opisali smo tudi postopek implementacije lastnega steganografskega algoritma in skrivni prenos podatkov s pomočjo steganografije ter primerjali orodja za stegoanalizo. Ugotovili smo, da so nekateri programi za stegoanalizo specializirani za točno določene metode steganografije. Odkrili smo tudi način skrivanja sporočil v formatih z izgubo, kot je JPEG.
Ključne besede: Steganografija, diskretna kosinusna transformacija, JPEG, stegoanaliza, skrivna komunikacija.
Objavljeno v DKUM: 01.03.2024; Ogledov: 439; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

4.
eIDAS interoperability and cross-border compliance issues
Marko Hölbl, Boštjan Kežmah, Marko Kompara, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: The eIDAS Regulation provides a common foundation for secure electronic interaction between citizens, businesses, and public authorities. We investigated and identified interoperability and cross-border compliance issues in this paper. We have identified the following weaknesses: Organizational independence, remote access to banking services, remote video identification, use of electronic signatures in public administration, commercial access to the eIDAS network, biometric authentication mechanisms, and, finally, some technical issues with the mechanisms used to provide security and authentication in eIDAS nodes.
Ključne besede: eIDAS, interoperability, cross-border compliance, heterogeneity, European Union
Objavljeno v DKUM: 12.02.2024; Ogledov: 270; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (346,67 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Primerjava sodobnih ogrodij CSS : diplomsko delo
Vid Žnidar, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na analizo učinkovitosti in funkcionalnosti različnih CSS ogrodij pri implementaciji oblikovnih slogov. Z uporabo relevantne literature in z izvedbo raziskave smo izbrali ožji nabor treh CSS ogrodij, in sicer Bootstrap, Foundation ter Tailwind CSS, ter jih podrobno preučili. V praksi smo preizkusili izbrana ogrodja na konkretnem primeru ter nato primerjali rezultate preizkusov. Poleg tega smo izvedli kratek anketni vprašalnik, ki je pokazal, da slovenski razvijalci pogosto posegajo po sodobnih CSS ogrodjih, pri čemer se ogromna večina odloča za uporabo Bootstrapa. Zadovoljstvo s trenutnim stanjem sodobnih ogrodij CSS je med anketiranimi visoko.
Ključne besede: CSS ogrodja, oblikovanje spletnih strani, oblikovni slog
Objavljeno v DKUM: 31.01.2024; Ogledov: 545; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (968,35 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Spletna stran za učenje in interaktivno preizkušanje lastnosti CSS : diplomsko delo
Andreja Bratuša, 2023, diplomsko delo

Opis: Razvoj spletne strani za učenje in interaktivno preizkušanje lastnosti CSS predstavlja glavno temo diplomske naloge. Kot že naslov pove, smo s pomočjo programskih orodij razvili spletno stran, na kateri uporabniki lahko pregledajo lastnosti CSS in HTML, se jih naučijo ter jih interaktivno tudi preizkušajo. Analizirali smo že obstoječe rešitve in testirali delovanje spletne strani na različnih brskalnikih. Ker so uporabljene lastnosti CSS že implementirane v brskalnikih, je spletna stran ustrezno delovala. Uporabniki so si tako lahko ogledali vsebino, se učili in preizkušali, kar so želeli.
Ključne besede: spletna stran, CSS, HTML, oblikovanje, kompatibilnost
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 327; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (757,51 KB)

7.
Izdelava spletnega učnega pripomočka za učenje označevalnega jezika HTML : diplomsko delo
Alex Bauman, 2023, diplomsko delo

Opis: Spletna stran je temelj vsake začetne poslovne zgodbe, kar je razlog, da je zanimanja za spletno oblikovanje zmeraj več. V okviru tega diplomskega dela se bom podrobneje osredotočili na označevalni jezik HTML, ki predstavlja nepogrešljivo osnovo na področju izdelave spletnih strani. Na spletu smo opazili, da brezplačnih Slovenskih učnih pripomočkov, ki bi nudili kaj več kot površinsko znanje, še ni. Iz tega razloga smo zasnovali učni pripomoček, ki skozi pripovedovalno vsebino nudi popolnim začetnikom zanimiv način pridobivanja osnov ter jim omogoča to znanje preizkusiti na praktičnih primerih. Iz lastnih izkušenj pa se zavedamo, da tudi bolj izkušeni programerji za svoja dela uporabljajo primere iz spletnih knjižnic, kar je razlog, da smo v učni pripomoček dodali tudi nekatere bolj kompleksne primere, s katerimi si lahko pomagajo tudi bolj izkušeni.
Ključne besede: HTML, spletna stran, učni pripomoček
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 417; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (936,63 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Postavitev sistema za upravljanje identitet v poslovnem okolju v Dockerju : diplomsko delo
David Brinovec, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava postavitev sistema za upravljanje identitet v Dockerju v poslovnem okolju. V diplomskem delu je opisano področje upravljanja identitet, različni pristopi k upravljanju identitet in prednosti avtomatizacije sistema za upravljanje identitet v poslovnem okolju. Po obravnavanju področja upravljanja identitet je bilo raziskano delovanje Dockerja. Postavljen je bil sistem za upravljanje identitet, ki je vseboval Docker vsebnike One Identity Manager. Za nadgradnjo celotnega sistema se je raziskalo in uporabilo orkestracijo s programsko opremo Kubernetes. Z uporabo Dockerja in Kubernetes je bilo ugotovljeno, da je bil sistem izboljšan.
Ključne besede: upravljanje identitet, avtomatizacija procesov, Docker, One Identity Manager, Kubernetes
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 316; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (945,12 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Spremljanje, analiziranje in napadanje ranljivih naprav z brezžičnimi penetracijskimi orodji : diplomsko delo
Jan Kvartič, 2023, diplomsko delo

Opis: Vedno več naprav danes uporablja brezžično komunikacijo. Vendar to ne pomeni, da je komunikacija med vsemi varna, saj je v praksi težko zagotoviti popolno varnost. V diplomskem delu smo preučili, kako delujejo naprave za brezžično penetracijsko testiranje, se seznanili s frekvencami pod 1 GHZ, na katerih delujejo vsakodnevne naprave, in si podrobno pogledali, kako lahko odkrijemo ter izkoristimo varnostne pomanjkljivosti z različnimi vrstami napadov. Nato pa smo vse to uporabili še v praksi in izvedli zajem ter analizo podatkov in izpeljali dejanski napad. Prišli smo do zaključka, da je bila končna naprava ranljiva, saj so bili napadi uspešni. Proučili smo tudi, kako lahko te varnostne pomanjkljivosti odpravimo in kako se lahko zaščitimo pred nepooblaščenimi napadi.
Ključne besede: brezžična komunikacija, analiza signalov, ranljivosti, zaščita, zlonamerne naprave
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 386; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

10.
Varno brisanje digitalnih sledi iz trajnega računalniškega pomnilnika : diplomsko delo
Edis Sinanović, 2023, diplomsko delo

Opis: V vsakdanjem življenju se velikokrat srečamo z zelo občutljivimi podatki, s katerimi je potrebno ravnati previdno, saj kljub brisanju, podatki še vedno ostanejo zapisani v pomnilniku, iz katerega jih je mogoče obnoviti. V diplomskem delu smo se osredotočili na varno brisanje podatkov ter na predstavitev in primerjavo izbranih tehnik varnega brisanja. Poudarili smo razliko med algoritmi brisanja na magnetnih diskih in bliskovnih pomnilnikih. Raziskali smo orodja za trajno brisanje podatkov na operacijskih sistemih Linux in Windows. Prikazali smo odkrivanje sledi trajnega brisanja ter možnosti izkopavanja podatkov. Razvili smo lastno orodje, ki se sooča z izboljšavami za širšo uporabnost. Zelo pomembno je še omeniti, da razvoj lastnih standardov zahteva veliko previdnost zaradi varnostnih tveganj in zaradi tega ni priporočljivo. Naša naloga prispeva k zavedanju o pomembnosti trajnega brisanja podatkov, predstavlja tehnološke možnosti za varen izbris in nakazuje potencial za nadaljnje raziskave na področju varnega brisanja podatkov.
Ključne besede: Varno brisanje, kibernetska varnost, podatki, digitalna forenzika
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 370; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

Iskanje izvedeno v 3.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici