| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 60
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
MODELNO PODPRTI ALGORITMI NUMERIČNE DISTANČNE ZAŠČITE
Jernej Knežič, 2018, master's thesis

Abstract: Glavna naloga numerične distančne zaščite je, da iz izmerjenih linijskih napetosti in tokov pravilno določi impedanco pozitivnega zaporedja od relejne točke do mesta okvare. To lahko določimo z digitalnimi filtri ali uporabo modelno podprtih numeričnih algoritmov. Slednji temeljijo na RL- ali π-modelih vodov v diferenčni ali integralni obliki. V praksi je delovanje numerične distančne zaščite odvisno od različnih dejavnikov, ki lahko v nekaterih primerih privedejo do podaljšanja ali skrajšanja posameznih stopenj delovanja, kar se lahko kaže bodisi kot neselektivno bodisi kot zakasnjeno delovanje. Obravnavani algoritmi so ovrednoteni s simulacijami kratkih stikov, ki zajemajo vpliv aperiodične komponente toka, nasičenje tokovnih transformatorjev, napetost obloka, popačitve napetosti izvora in odstopanje frekvence omrežja. Validacija algoritmov je izvedena tudi z meritvami, dobljenimi v slovenskem prenosnem omrežju.
Keywords: Zaščita prenosnih vodov, distančna zaščita, modelno podprti algoritmi, numerična zaščita.
Published: 27.06.2018; Views: 592; Downloads: 94
.pdf Full text (1,59 MB)

2.
Koordinacija nizkonapetostne nadtokovne zaščite s programskim orodjem SIMARIS design
Miha Rupnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo problematiko koordinacije nadtokovne zaščite, pri čemer je glavni cilj izboljšati selektivnost v obstoječem nizkonapetostnem omrežju. V skladu s podano topologijo omrežja z uporabo programskega orodja SIMARIS Design izdelamo enopolno shemo in koordinirano nastavimo uporabljene nadtokovne sprožnike Siemensovih odklopnikov. Zaradi neustrezno izbrane opreme ni možno zagotoviti popolne selektivnosti, je pa le-ta dosežena v večjem delu omrežja. Za doseganje selektivnosti v celotnem omrežju predlagamo uporabo modulov, ki omogočajo signalno povezovanje.
Keywords: koordinacija zaščite, selektivnost, nadtokovna zaščita, nizkonapetostni odklopnik, nizkonapetostno omrežje. UDK: 621.3.027.2(043.2)
Published: 26.01.2018; Views: 892; Downloads: 134
.pdf Full text (3,08 MB)

3.
Diferenčna zaščita paralelnega 20 kV daljnovoda
Matjaž Klančnik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava uporabo linijske diferenčne zaščite na že obstoječem paralelnem 20 kV daljnovodu. Zaradi dejavnikov, ki so predstavljali tveganje za nemoteno dobavo električne energije, se je elektrodistribucijsko podjetje odločilo, da bo na obstoječem dvosistemskem daljnovodu uvedlo način prenapajanja po obeh (vzporednih) vodih. S tem ukrepom bodo izboljšali napetostne razmere in zmanjšali izgube kot tudi povečali prenosno moč daljnovoda. Ker so način delovanja spremenili, so morali nadgraditi zaščitni sistem, za kar so uporabili linijsko diferenčno zaščito.
Keywords: linijska diferenčna zaščita, paralelni daljnovod, zaščita
Published: 14.06.2017; Views: 1442; Downloads: 150
.pdf Full text (4,25 MB)

4.
ANALIZA MERILNEGA IN ZAŠČITNEGA SISTEMA TRANSFORMATORJA V ČRPALIŠČU II V ŠTORAH
Matej Planinc, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je predstaviti merilni in zaščitni sistem elektroenergetskega transformatorja v industriji. Opisati nastavitve in možnosti merilnih in zaščitnih elementov, skupaj z ostalo srednje in nizko napetostno opremo z elektroenergetskim suhim transformatorjem. Omenja pomebnost pravilnega delovanja zaščitnih naprav pri uporabi paralelno vezanih transformatorjev. Preverja selektivnost delovanja nadtokovne zaščite transformatorja in njegovih porabnikov. Z uporabo programskega orodja Matlab Simulink je izvedena simulacija kratkega stika paralelno vezanih tranformatorjev. Dobljeni rezultati časovnih potekov tokov in napetosti so nato analizirani.
Keywords: zaščita transformatorja, selektivno delovanje, vzporedna vezava transformatorjev, analiza kratkih stikov.
Published: 28.09.2016; Views: 700; Downloads: 83
.pdf Full text (4,28 MB)

5.
Zaščita generatorja hidroelektrarne Moste in simulacija kratkih stikov v 110 kV omrežju
Silvo Perkuš, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava zaščito generatorja hidroelektrarne (v nadaljevanju HE) Moste z zaščitnim relejem IM3G-V. Opisane so njegove osnove in rezervne zaščitne funkcije,postopek nastavljanja parametrov in način priključitve. Prikazani so tudi rezultati preizkušanja zaščite pri izpadu vzbujanja, nadtokovne zaščite in zaščite pri povratni moči. V programskem orodju SIMULINK je izdelan model nadtokovne zaščite in dela omrežja v okolici HE Moste. Prikazani so rezultati simulacij preobremenitve in kratkih stikov na daljnovodu, ki prikazujejo dinamični odziv obravnavanega generatorja in delovanje nadtokovne zaščite.
Keywords: zaščitni rele, zaščita generatorja, pretokovna zaščita, kratki stik, numerične simulacije
Published: 25.04.2016; Views: 1277; Downloads: 142
.pdf Full text (4,92 MB)

6.
ANALIZA ENOFAZNIH ZEMELJSKIH STIKOV NA II. 20 kV SISTEMU V ZGO RAVNE
Janez Tomšič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava problematiko odkrivanja in odprave enofaznega zemeljskega stika na II. 20 kV sistemu v ZGO Ravne. Odkrivanje zemeljskega stika je lahko zelo dolgotrajen proces, ki ga operater izvaja po korakih. Z analizo omrežja v ZGO Ravne, pri čemer smo upoštevali različna obratovalna stanja, smo s pomočjo modela izdelanega s programskim paketom Matlab/Simulink/SimPowerSystems določili sprožilne vrednosti zemeljskostične zaščite. V zaključku smo podali predlog tehnične rešitve in s tem avtomatizacije postopka. Rešitev bo bistveno olajšala delo operaterjev in skrajšala čas odkrivanja okvare.
Keywords: enofazni zemeljski stik, elektorenergetsko omrežje, zemljostična zašćita
Published: 23.03.2016; Views: 1062; Downloads: 136
.pdf Full text (12,98 MB)

7.
NASTAVITVE KOMPENZACIJSKE DUŠILKE NA OSNOVI ZEMELJSKOSTIČNIH PREIZKUSOV V RTP BOHINJ
Matej Vidic, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Naloga obravnava enofazne zemeljskostične preizkuse v RTP Bohinj, ki ima indirektno ozemljeno nevtralno točko preko vzporedno vezanega upora in kompenzacijske dušilke z odcepi. Zemeljskostični preizkusi so bili opravljeni z direktno ozemljitvijo faznega vodnika v eni od izvodnih celic, pri čemer je bila kompenzacijska dušilka enkrat vključena, drugič pa ne. Namen opravljenih preizkusov je bil preveriti delovanje občutljive smerne zemeljskostične zaščite, izmeriti kapacitivne zemeljskostične toke posameznih izvodov in na podlagi izmerjenih vrednosti predlagati ustrezne nastavitve zemeljskostične zaščite. Poleg tega smo s preizkusi preverili pravilnost delovanja kompenzacijske dušilke z odcepi, z numeričnimi izračuni pa smo določili takšno nastavitev, da bo vpliv kapacitivnih tokov ob zemeljskih stikih čim manjši.
Keywords: enofazni zemeljskostični preizkus, ozemljitev nevtralne točke, zemeljskostična zaščita, zaščitni rele
Published: 05.11.2015; Views: 795; Downloads: 112
.pdf Full text (2,77 MB)

8.
AVTOMATIZACIJA IN VIZUALIZACIJA POLNILNE LINIJE
Dejan Lovrenčič, 2015, master's thesis

Abstract: Cilj magistrskega dela je bila avtomatizacija in vizualizacija polnilne linije, ki smo jo izdelali v podjetju KO - LOVEC, d. o. o.. Avtomatizacijo polnilne linije smo izvedli s pomočjo krmilnika S7-1214c. Nato smo z namenom preizkušanja delovanja krmilniškega uporabniškega programa razvili program za računalniško vizualizacijo in animacijo polnilne linije. Kriteriji pri izbiri programskega orodja so bili: razpoložljivost in razširjenost programskega orodja, uporabnost za simulacijo, vizualizacijo in animacijo ter dostopnost gonilnikov za podporo razpoložljivih vhodno-izhodnih vmesnikov. Izbrali smo programski paket Matlab/Simulink in vhodno-izhodni vmesnik NI USB 6009. Nastavljanje parametrov in vhodnih signalov modela polnilne linije smo izvedli s pomočjo grafičnega uporabniškega vmesnika in s krmilnikovimi izhodnimi signali. Simulacijske izračune smo izvedli v okviru Simulinka, animacijo in vizualizacijo pa s pomočjo Matlabove knjižnice Simulink 3D Animation in programa V-Realm Builder.
Keywords: avtomatizacija industrijskih procesov, pomnilniško programirljivi krmilnik, Siemens S7-1200, simulacija, vizualizacija, Matlab/Simulink
Published: 23.07.2015; Views: 1049; Downloads: 158
.pdf Full text (10,38 MB)

9.
Metode za določanje frekvence elektroenergetskega sistema
Marko Polak, Bojan Grčar, Jožef Ritonja, 2008, original scientific article

Abstract: V prispevku jc prikazan pregled metod za določanje frekvence elektroenergetskega sistema. Podrobneje so prikazane najbolj perspektivne metode: iterativna metoda najmanjše vsote kvadratov odstopanj, izboljšana diskretna Fourierjeva transformacija in dekompozicija v ortogonalne komponente. Predstavljene so teoretične osnove posameznih metod ter njihove prednosti in slabosti. Lastnosti posameznih metod so numerično ovrednotene z vidika natančnosti določitve frekvence, dinamike odziva na spremembe parametrov vhodnega signala in vpliv nernodcliranih komponent vhodnega signala (višje harmonske komponente, subharmonske komponente, merilni šum) na določitev frekvence. Metode smo testirali s testnimi signali, ki ponazarjajo različna stanja elektroenergetskega sistema.
Keywords: elektroenergetski sistem, določitev frekvence
Published: 10.07.2015; Views: 687; Downloads: 33
URL Link to full text

10.
UPORABA INDUSTRIJSKIH KRMILNIKOV SIEMENS S7-1200
Peter Gomboc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje uporabo pomnilniško programirljivih krmilnikov Siemens S7-1200. Prikazana je strojna in programska oprema. V okviru predstavitve strojne opreme je opisana celotna družina krmilnikov S7-1200. Podrobneje je opisana zgradba in delovanje krmilnika S7-1215 ter programski jezik za programiranje krmilnikov S7-1200. Prikazana je uporaba strojne in programske opreme za izdelavo kombinacijskega, sekvenčnega in koračnega krmilja ter uporaba analognih vhodov in izhodov.
Keywords: pomnilniško programirljivi krmilniki, Siemens SIMATIC, SIMATIC S7-1200, STEP 7
Published: 31.01.2014; Views: 5633; Downloads: 1317
.pdf Full text (4,84 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica