| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 421
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Razvoj krmilne električne omare odsesovalnega sistema
Janko Hrovat, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen filtrirni sistem lesnopredelovalnega obrata, njegovi sestavni elementi in princip delovanja. Za konkretni obrat je bil načrtovan celotni sistem, diplomsko delo se osredotoča predvsem na načrtovanje in izdelavo programa za programirljiv logični krmilnik, ki vodi in nadzira celotni sistem. Izbran je bil krmilnik V130 podjetja Unitronics, pisanje programa pa opravljeno s pripadajočo programsko opremo VisiLogic. Sistem je bil postavljen, na koncu je bil opravljen test delovanja. Preverjeno in ugotovljeno je bilo pravilno delovanje elektromotorjev, varnostnih elementov in krmilnika.
Keywords: krmilna električna omara, programabilni logični krmilnik, lestvični diagram, filtrirni sistem
Published: 19.03.2021; Views: 34; Downloads: 10
.pdf Full text (2,00 MB)

2.
Ojačevalnik z merilnim mostičem
Vinko Medved, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta opisana razvoj in izdelava ojačevalnika z merilnim mostičem. Na začetku je kratek opis načrtovanja vezja, ki sem ga realiziral v sklopu predmetov Projekt 1 in Projekt 2. V nadaljevanju pa je opisan celoten postopek razvoja in izdelave ojačevalnika z merilnim mostičem. Diplomsko delo vsebuje tehnične specifikacije ojačevalnika z merilnim mostičem, opis programskega in tehniškega dela ter oceno stroškov izdelave in preizkušnjo z eksperimentnimi meritvami. Eksperimentalne meritve so bile narejene na primeru merjenja teže s pomočjo merilnega lističa, nameščenega na ploščici, na katero sem nalagal uteži.
Keywords: ojačevalnik, mostič, NI Multisim, Ultiboard
Published: 26.02.2021; Views: 101; Downloads: 17
.pdf Full text (1,08 MB)

3.
Instrumentacijski ojačevalnik za zaznavanje oddaljenih zvočnih signalov s pomočjo zvočnika
Tomaž Korošec, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje načrtovanje in izdelavo tiskanine za instrumentacijski ojačevalnik z zvočnikom in nastavljivim ojačanjem. Namenjen je zaznavanju zvokov različnih frekvenc na daljših razdaljah kot z mikrofonom. Opisal sem načrtovanje vezja skupaj s simulacijo v Multisim in Ultiboard. Sledi izdelava tiskanine instrumentacijskega ojačevalnika in meritve zvokov z ojačevalnikom in zvočniki. Rezultati meritev zvokov prikazujejo spremembo amplitud,e glede na čas pri spremembi frekvenc in ojačanja na instrumentacijskem ojačevalniku. Rezultate, ki sem jih dobil s simulacijo v LabVIEW programu, sem potrdil z meritvami enakih frekvenc z zvočniki. Zvoke sem izmeril na strojnih škarjah, rezalniku cevi in pralnem stroju.
Keywords: ojačevalnik, Multisim, Ultiboard, zvočnik, tiskanina
Published: 26.01.2021; Views: 125; Downloads: 30
.pdf Full text (3,83 MB)

4.
Avtomatizirano doziranje na kemiji, XY manipulator s pomočjo Arduino platforme
Jan Leban, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana izdelava XY-manipulatorja za namene kromatografije. Zaradi kompleksnosti pri izdelavi je bilo treba za pomoč uporabiti programsko orodje za izdelavo virtualnega modela. Poudarek dela je na izdelavi manipulatorja od konstrukcije, izdelave, povezave električnih komponent ter programiranja do končnega izdelka z omenjanjem različnih težav pri izdelavi in rešitvah težav, ki so se med konstrukcijo in izdelavo pojavljale. Ta naprava bo omogočala kompleksno doziranje tekočin, torej hitro, natančno in koordinatno doziranje. Prednost pred ročnim doziranjem bo tudi v tem, da bo možno natančno programirati potek doziranja in gibanja v XY-koordinatah. Tako se bo prihranilo veliko časa, pa tudi natančnost oziroma preciznost bosta na mnogo višji ravni kot pri ročnem
Keywords: Kromatografija, Arduino Nano, CNC, Nextion, avtomatizacija doziranja.
Published: 26.11.2020; Views: 242; Downloads: 25
.pdf Full text (2,10 MB)

5.
Identifikacija okroglic, označenih z 2D-matričnimi kodami, z uporabo strojnega vida
Niko Turšič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena idejna zasnova sistema za identifikacijo aluminijastih okroglic z uporabo 2D-matričnih kod, s katerimi bi te označevali za boljšo sledljivost materiala. Tako označene okroglice bi nato pregledovali s pametnimi kamerami pred obdelavo v proizvodni celici (v tem primeru stiskalni liniji). Predstavljeni so rezultati testiranja kamer različnih proizvajalcev in oblika ustrezne matrične kode z ozirom na potrebne informacije in sposobnosti gravirne naprave. Poleg teoretičnega opisa sistema je podan še CAD-model hipotetične proizvodne linije. S tem sistemom je izključena možnost človeške napake pri zalaganju linije z vhodnim materialom in s tem uporaba napačnega materiala v proizvodnji.
Keywords: Okroglica, 2D-matrična koda, pametna kamera, identifikacija, idejna zasnova, strojni vid
Published: 04.11.2020; Views: 81; Downloads: 26
.pdf Full text (2,09 MB)

6.
Izdelava robotske aplikacije za točenje s prepoznavanjem gest
Vid Černec, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga prikazuje povezavo senzorja gibanja, računalnika in kolaborativnega robota UR3. Diplomsko delo zajema nastanek aplikacije, ki od uporabnika zahteva, da pokaže gib roke oz. gesto, ki v našem primeru nadomesti klasično vhodno napravo. Pri prepoznavanju premikov rok uporabnika se uporablja senzor Microsoft Kinect. V kolikor se prebrana gesta najde v naboru shranjenih, se podatki pošljejo naprej. To pomeni, da sledi posredovanje informacij računalniku, ki deluje kakor vmesnik med senzorjem in aktuatorjem. Ob uspešni prepoznavi podatki gredo naprej do kolaborativnega robota. Le-ta se v odvisnosti od prejete geste ustrezno odzove.
Keywords: Aplikacija, kinect, URL3 robot, uporabniški vmesnik
Published: 03.11.2020; Views: 113; Downloads: 30
.pdf Full text (1,58 MB)

7.
Cnc rezkalni stroj
Jan Slemenšek, 2020, master's thesis

Abstract: CNC stroj je motorizirana premikajoča se naprava, ki je krmiljena z uporabo računalnika glede na specifične vhodne inštrukcije. CNC rezkalni stroj je naprava, namenjena obdelavi plastičnih, lesenih in kovinskih obdelovancev. Deluje po principu odstranjevanja materiala. To doseže z rezkalnim nožem, ki se hitro vrti in reže material. Uporabljajo se rezkalna orodja (rezkarji) različnih geometrij, s katerimi dosežemo različne površine obdelave. Stroj lahko vsebuje tudi CNC krmilje ter primerne motorje za pomik (X, Y, Z), zato ga je možno sprogramirati tako, da opravi zaporedje določenih pomikov, s katerimi obdelamo površino obdelovanca in dosežemo končno obliko.
Keywords: CNC, rezkalni stroj
Published: 03.11.2020; Views: 114; Downloads: 30
.pdf Full text (3,69 MB)

8.
Posluževanje stroja za globoko vrtanje ojnic z robotom ABB IRB 6620
Primož Jelenko, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes je v panogi avtomobilske industrije zaradi velike konkurenčnosti med podjetji potrebna visoka stopnja avtomatizacije izdelave komponent za le-to. Tukaj tako nastopijo avtomatizirane linije z raznimi posebno zasnovanimi CNC obdelovalnimi stroji, katerih se zaradi velike obremenitve in hitrosti izdelave poslužujejo industrijski roboti, zajeti znotraj robotske celice. Tako bomo v tem diplomskem delu predstavili sestavo in delovanje posluževanja CNC obdelovalnega stroja za globoko vrtanje ojnic tovornjakov s pomočjo industrijskega robota. Predstavili bomo industrijskega robota in njegov krmilnik ter programsko okolje za programiranje, CNC obdelovalni stroj in celotno celico, komunikacijo, programiranje in varnostno konfiguracijo robota. Poudarek bo namenjen programiranju samega robota.
Keywords: avtomatizacija, robot ABB, celica, PLK, ojnica, vrtanje
Published: 03.11.2020; Views: 71; Downloads: 16
.pdf Full text (4,80 MB)

9.
Načrtovanje naprave za mikro erozijo stekla
Sebastjan Vogrinčič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano načrtovanje in izdelava naprave, ki smo jo implementirali v nanopreciznem robotskem sistemu, z namenom obdelave stekla v mikro merilu. Elektroerozijska obdelava z raztapljanjem je eden od postopkov za mikro obdelavo neprevodnih materialov, kot je steklo. Osnovna ideja je ustvariti iskre, s povečanjem napetosti nad kritično vrednostjo v elektrokemični celici, ki lahko nato strojno obdelajo neprevodni material. Napravo za mikro erozijo stekla sestavljajo obdelovalna glava, potopni bazen, elektrolit, elektrodi in napajalnik. Z napravo smo izvedli več poskusov, kot je izdelava nekaj 100 mikrometrskih lukenj v steklenem vzorcu, vodenje delovne elektrode z nanorobotom in poskusi z zelo tankim orodjem, premera 90 μm.
Keywords: načrtovanje, mikro erozija, steklo, nanorobot
Published: 03.11.2020; Views: 47; Downloads: 8
.pdf Full text (2,02 MB)

10.
Primerjava programiranja ABB robota s programskim orodjem RobotStudio in RoboDK
Uroš Kolenc, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno programsko orodje RoboDK, ki je namenjeno »offline« programiranju in izdelavi simulacije robotov različnih proizvajalcev. Predstavljene so njegove funkcije in princip izdelave programa, katerega glavni gradnik je industrijski robot ABB IRB 1200. Predstavljeno je tudi povezovanje med programskim orodjem RoboDK in robotom, prenos in izvajanje programa na robotu. Za primerjavo je izdelan tudi robotski program v namenskem programskem orodju RobotStudio, ki je namenjen robotom ABB. Podane so primerjave nalaganja programa na robota, kreiranja digitalnih signalov in orodij. Na koncu diplomskega dela je predstavljena cenovna primerjava obeh programskih paketov.
Keywords: RoboDK, RobotStudio, programiranje, simulacija, ABB IRB 1200
Published: 03.11.2020; Views: 79; Downloads: 36
.pdf Full text (2,94 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica