| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Rekonstruiranje motorskega sklopa mešalnika B12
Jakob Drev, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan postopek rekonstruiranja motorskega sklopa mešalnika B12 z razlogom odpravljanja problema izsrednosti sklopke, ko je motorski sklop sestavljen v ohišju aparata. Izsrednost sklopke je povzročala prekomerno obrabo med obratovanjem in tudi hrup. Postopek analitične raziskave se je izvajal s pomočjo meritve dimenzij, rentgena, testa trajnosti in preizkusa s padcem. S pomočjo analitične raziskave smo prišli do ustrezne rekonstrukcije nosilca motorja, s katero smo uspešno zmanjšali izsrednost sklopke v aparatu. 100-% sosrednost sklopke na motorskem sklopu ni bila dosežena, vendar smo lahko povečali tolerančno polje koncentričnosti sklopke, ker so aparati, sestavljeni na nulti seriji, ustrezno prestali test trajnosti.
Ključne besede: rekonstrukcija, izsrednost, mešalnik B12, BSH Hišni aparati, d. o. o., Nazarje
Objavljeno: 02.07.2021; Ogledov: 114; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (8,23 MB)

2.
Konstruiranje in tehnološka prilagoditev orodja od prvega preizkusa do končnega prevzema
Nace Grudnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Dandanes je zapletenost in dovršenost avtomobilov in ostalih motornih vozil na izjemno visokem nivoju. Orodja, ki se uporabljajo za izdelavo delov motornih vozil so tehnično zelo zapletena in zahtevajo veliko količino znanja pri njihovem konstruiranju ter optimizaciji. V diplomski nalogi je opisan proces konstruiranja in optimizacije orodja za preoblikovanje pločevine namenjene za vgraditev v avtomobile. Na začetku dela so opisani računalniški programi uporabljeni pri izvajanju projekta. V nadaljevanju pa so opisane posebnosti konstruiranja takšnih orodij. Prav tako so ponazorjene meritve opravljene na izdelku in proces potrebne optimizacije narejene na orodju.
Ključne besede: orodja za avtomobilsko industrijo, elastična povračljivost preoblikovane pločevine, konstruiranje orodja, proces optimizacije orodja, Gorenje Orodjarna d. o. o.
Objavljeno: 01.07.2021; Ogledov: 103; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

3.
Konstruiranje klasičnega orodja za ekstruzijo aluminija
Miha Repnik, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bom predstavil, kako konstruiramo orodje za ekstruzijo aluminija na določenem profilu. Ta postopek lahko pozneje uporabimo za poljubne klasične profile. Konstruiranje bo potekalo v več fazah. V prvi fazi bomo določili format orodja, iz koliko komponent bo sestavljeno, in material, iz katerega bomo orodje izdelali glede na zahtevnost profila. V drugi fazi bomo začeli konstruirati orodje in obrazložili postopek določanja parametrov. V tretji in zadnji fazi pa se bo pripravil 3D model posameznih delov orodja ter celoten sestav. Za konstruiranje bo uporabljen programski paket SolidWorks. V tej diplomski nalogi je cilj predstaviti izdelavo primerne konstrukcije orodja, in pripraviti pravilno zasnovan model orodja, ki bo lahko služil za poznejšo izdelavo orodja.
Ključne besede: konstruiranje, ekstruzija aluminija, stiskanje, profil
Objavljeno: 01.07.2021; Ogledov: 89; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

4.
Konstruiranje šaržirne mize ravnalnega stroja
Miha Peruš, 2020, diplomsko delo

Opis: V podjetju SIJ Metal Ravne, d. o. o., v obratu valjarne se ukvarjajo s preoblikovanjem jeklenih profilov na ravnalnem stroju. Pojavile so se težave pri odlaganju obdelovancev na podajalno mizo zaradi zastarele konstrukcije. Tako je podjetje SIJ Ravne Systems dobilo naročilo za izdelavo nove konstrukcije podajalne mize. Projekt se je začel z ogledom obstoječega objekta ter prejemom zahtevnika. Delo se je nadaljevalo z iskanjem idejne zasnove konstrukcije, za katero se je uporabila že obstoječa podajalna miza v obratu valjarne. V programu Creo Parametric 3.0 je bilo potrebno izdelati 3D-elemente konstrukcije ter določiti standardne dele. Elemente smo združili v več podsestav, ki smo jih nato dodali v glavno sestavo celotne konstrukcije. Za zaključek projekta smo izdelali tehniške načrte za posamezne elemente, podsestave in glavno sestavo.
Ključne besede: šaržirna miza, transportna steza, omejevalo, valjčki
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 115; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (32,84 MB)

5.
Načrtovanje, modeliranje in preračun kronske zamašilne glave
Denis Čuk, 2020, diplomsko delo

Opis: Industrija polnjenja pijač velja za eno pomembnejših industrij sveta. Polnilne linije so sistemi namenjeni polnjenju različnih tekočih medijev v različno embalažo. V diplomski nalogi bo izpostavljen del polnilne linije, ki skrbi za zamaševanje steklenic s kronskimi zamaški. Prav tako bo na kratko opisano delovanje celotnih sistemov, ki jih izdeluje podjetje GEA Vipoll d. o. o. Opisani bodo tudi CAD/CAM sistemi in njihovo uvajanje v podjetja. Za prostorsko modeliranje bo uporabljen program SolidWorks. Predstavljen bo postopek modeliranja gredi kronske zamašilne glave. S pomočjo preračuna bo potrebno izbrati ustrezno vzmet, da bodo steklenice pravilno zaprte.
Ključne besede: zamaševanje steklenic, kronska zamašilna glava, 3D modeliranje, polnilna linija, preračun vzmeti
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 135; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (5,48 MB)

6.
Razvoj avtomatske delovne postaje za čiščenje in markiranje obdelovancev
Luka Dobnik, 2020, diplomsko delo

Opis: diplomskem delu je predstavljen razvoj avtomatske delovne postaje, ki jo bo izdelalo podjetje Iskra AMS za svojega kupca. Obrazložene bodo zahteve naročnika in problemi ter njihove rešitve. V nalogi bodo prikazani posamezni deli celice ter njihov razvoj in ideje, ki so pripeljale do končnega izdelka ter rešitev. S pomočjo programa Solidworks bodo izdelani 3D modeli posameznih delov celice in umestitve komponent proizvajalcev strojne opreme. Rezultat tega diplomskega dela bodo ideje in rešitve posameznih operacij, na osnovi katerih se bo v podjetju izdelal detajliran 3D model in tehnična dokumentacija za izdelavo.
Ključne besede: konstruiranje, razvoj izdelka, obdelovalna celica, avtomatizacija obdelave, 3D modeliranje
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 109; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

7.
Cad metode modeliranja za potrebe konstruiranja delov in sklopov v podjetju arcont d.d.
Luka Tinev, 2020, diplomsko delo

Opis: V svojem diplomskem delu sem se posvetil analizi različnih metod modeliranja delov in sklopov v 3D CAD programu Solid Edge. Moj namen je bil poiskati skupek optimalnih metod za modeliranje. Vsaka metoda je opisana in praktično analizirana, izpostavljene so njihove prednosti in slabosti ter tudi uporabnost. Prišel sem do ugotovitve, da univerzalna optimalna metoda ne obstaja, ampak se navezuje na potrebe posameznega uporabnika.
Ključne besede: CAD, Metode modeliranja, Solid Edge
Objavljeno: 18.09.2020; Ogledov: 189; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

8.
Uporaba makrojev v procesu konstruiranja orodja za hladno preoblikovanje
Anže Knez, 2020, diplomsko delo

Opis: V orodjarstvu strmijo k večji produktivnosti in kvaliteti izdelkov. Konstruiranje orodja je ključna operacija pri celotnem postopku izdelave orodja za hladno preoblikovanje, zato smo v diplomskem delu analizirali uporabo mákrojev v procesu razvoja oziroma konstruiranja orodja za hladno preoblikovanje v programskem paketu CATIA V5. Rezultati so razčlenjeni glede na velikost in zahtevnost operacij. Sklepamo lahko, da uporaba mákrojev znatno skrajša čas konstruiranja orodja za hladno preoblikovanje.
Ključne besede: mákro, CATIA V5, konstruiranje orodij, hladno preoblikovanje, orodjarna
Objavljeno: 17.09.2020; Ogledov: 178; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (4,14 MB)

9.
Konstruiranje traktorskega gozdarskega dvigala DOT 50ZK
Nejc Arzenšek, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje konstruiranje traktorskega gozdarskega dvigala DOT 50ZK. Dvigalo je narejeno na osnovi kinematike Z dvigala. Dodana je nihalka na nihaji roki, s čimer se približamo nihajnim momentom kot so pri K dvigalih. Iz začrtanega 3D modela je narejen izračun sile dviga po zahtevanem momentu 50 kNm. Po izračunih je izrisan tudi diagram dviga na različnih dolžinah roke in preračun, kdaj roka preide v zlaganje. Iz 3D modela je pripravljena trdnostna analiza po MKE metodi. Na koncu je sledil še test dvigala, ki je potrdil preračune sile dviga roke na različnih razdaljah. Testirali smo tudi zlaganje dvigala.
Ključne besede: traktorsko gozdarsko dvigalo, konstruiranje dvigala, moment dviga, zlaganje dvigala, MKE simulacija obremenitev rok
Objavljeno: 30.06.2020; Ogledov: 345; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

10.
Izboljšave 3 d-tiskalnika anet a8
Kristijan Draksler, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavi trenutne pomanjkljivosti 3D-tiskalnika Anet A8. S temeljitim opisom te pomanjkljivosti predstavi, prav tako pa navede, če bi nas pri čem ovirale ali tudi ogrožale. Na kratko je opisana tehnologija 3D-tiskanja, njena zgodovina, posamezni deli 3D-tiskalnika in njegova strojna programska oprema. Z uporabo programskega paketa NX se bo zmodeliralo 3D-tiskalnik Anet A8 v trenutnem stanju. Predlagane rešitve bomo dodali v model in naredili primerjavo. Presodilo se bo, če se sploh splača te rešitve uvesti in kaj pridobimo z njihovo uvedbo. Naš glavni cilj je bil preprečiti možnost požara zaradi nekaterih pomanjkljivosti.
Ključne besede: 3D-tiskalnik, konstruiranje, modeliranje, jermen, jermenica, 3D-tiskanje, Anet A8, požar
Objavljeno: 24.09.2019; Ogledov: 751; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici