| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Caloric effects in liquid crystal-based soft materials
Dejvid Črešnar, Nikita Derets, Maja Trček, Gregor Skačej, Andraž Rešetič, Marta Lavrič, Valentina Domenici, Boštjan Zalar, Samo Kralj, Zdravko Kutnjak, Brigita Rožič, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: With the increased environmental awareness, the search for environmentally friendlier heat-management techniques has been the topic of many scientific studies. The caloric materials with large caloric effects, such as the electrocaloric (EC) and elastocaloric (eC) effects, have increased interest due to their potential to realize new solid-state refrigeration devices. Recently, caloric properties of soft materials, such as liquid crystals (LCs) and LC elastomers (LCEs), are getting more in the focus of caloric materials investigations, stimulated by large caloric effects observed in these materials. Here, an overview of recent direct measurements of large caloric effects in smectic LC 14CB and main-chain LCEs is given. Specifically, high-resolution thermometric measurements revealed a large EC response in 14CB LC exceeding 8 K. Such a large effect was obtained at a relatively moderate electric field of 30 kV cm−1 compared to solid EC materials. We demonstrate that such a small field can induce the isotropic to smectic A phase transition in 14CB, releasing or absorbing relatively large latent heat that enhances the EC response. Furthermore, it is demonstrated that in main-chain LCEs, the character of the nematic to isotropic transition can be tuned from the supercritical towards the first-order regime by decreasing the crosslinkers' density. Such tuning results in a sharper phase transition and latent heat that enhance the eC response, exceeding 2 K and with the eC responsivity of 24 K MPa−1, about three orders of magnitude larger than the average eC responsivity found in the best shape memory alloys. Significant caloric effects in soft LC-based materials, observed at much smaller fields than in solid caloric materials, demonstrate their ability to play an important role as new cooling elements, thermal diodes, and caloric-active regeneration material in new heat-management devices.
Ključne besede: liquid crystal, lyquid crystal elastomers, electrocaloric, elastocaloric
Objavljeno v DKUM: 21.03.2024; Ogledov: 153; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Vpliv nanodelcev na strukturo zvite dislokacije v smektični A fazi
Dejvid Črešnar, 2013, diplomsko delo

Opis: V seminarju obravnavamo vpliv nanodelcev na strukturo zvitih dislokacij v smektični A fazi tekočih kristalov. Za opis sistema uvedemo ureditveni parameter, ki ga uporabimo v Landau – de Gennesovem fenomenološkem modelu. Minimizacija proste energije vodi do Euler – Lagrangevih enačb, ki jo rešujemo numerično z Eulerjevo metodo. Z nanodelci induciramo različne robne pogoje znotraj jedra dislokacije. Preučili smo, kako različno površinsko obdelani nanodelci vplivajo na strukturne lastnosti dislokacije.
Ključne besede: smektična A faza, zvita dislokacija, smektični translacijski ureditveni parameter, Landau – de Gennesov fenomenološki model, gostota proste energije, Euler – Lagrangove enačbe, Eulerjeva metoda, robni pogoji inducirani z nanodelci
Objavljeno v DKUM: 10.01.2022; Ogledov: 886; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

3.
Vpeljava kolaborativnih robotov za aplikacije industrijskega varjenja : diplomsko delo
Dejvid Gal, 2021, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je raziskati funkcionalnosti in zmožnosti ter morebitne zakonske omejitve treh robotskih rok (Universal Robots UR10e, Fanuc CRX 10iA/L in Fanuc ARC Mate 100iD) in podati končno poročilo glede specifikacij vseh treh robotov na osnovi izvajanja vnaprej določenih gibov. Glavni kriteriji ocenjevanja robotskih rok so hitrost, natančnost, ponovljivost, zanesljivost, kvaliteta gibov in prilagajanja, navsezadnje pa tudi tehnični in varnostni predpisi tako doma kot tudi v tujini. Na koncu diplomske naloge je podano poročilo, kjer smo se na podlagi vnaprej določenih zahtev opredelili za najprimernejšo robotsko roko. Izdelali smo tudi cenovno analizo delovne ure robota in delavca.
Ključne besede: Kolaborativni robot, robotska roka, programiranje, varjenje
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 973; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (4,66 MB)

4.
Vpliv nanodelcev na stopnjo nematične ureditve
Dejvid Črešnar, 2018, magistrsko delo

Opis: Nanodelci dispergirani v nematičnih tekočih kristalih v splošnem deformirajo nematično strukturo. V številnih primerih dispergirani nanodelci vplivajo na tekočekristalno ureditev podobno kot naključno polje. Slednje vsiljuje molekulam tekočih kristalov relativno naključno orientacijsko urejenost, katere verjetnostna porazdelitev je odvisna predvsem od geometrije nanodelcev in jakosti ter vrste sklopitve med nanodelci in obdajajočo tekoče kristalno matriko. Nedavne eksperimentalne meritve nakazujejo, da pri povečevanju koncentracije nanodelcev preide klasična nematična ureditev v fazo, ki spominja na paranematično ureditev. Prehod je postopen in se izvede v relativno ozkem oknu koncentracij nanodelcev pri relativno nizki koncentraciji (okoli 0,1%). Pri nadaljnjem povečevanju se stopnja nematične urejenosti relativno malo spreminja do koncentracij 1%. Slednje obnašanje še ni bilo teoretično obravnavano. V magistrskem delu izdelamo minimalni matematični model, ki kvantitativno in kvalitativno opiše spremembo orientacijskega ureditvenega parametra v prisotnosti nanodelcev, ki vsiljujejo naključno urejenost. Izpeljemo dvodimenzionalni mrežni model v odvisnosti od ureditvenega parametra pri temperaturi absolutne ničle. V približku povprečnega polja numerično rešimo izpeljane enačbe. Rezultati simulacij v dobrem približku reproducirajo modelirane eksperimentalne meritve.
Ključne besede: tekoči kristali, nematična faza, orientacijski ureditveni parameter, nanodelci, naključno polje, model naključnega anizotropnega nematika, približek povprečnega polja
Objavljeno v DKUM: 21.09.2018; Ogledov: 1250; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

5.
Spreminjanje rabe tal na območjih z veliko poplavno nevarnostjo v Sloveniji med letoma 2000 in 2016
Dejvid Balek, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Članek predstavlja trende v spreminjanju rabe tal na območjih z veliko poplavno nevarnostjo v Sloveniji med letoma 2000 in 2016. Poudarek je predvsem na sondnih območjih Dolinsko, Krško- Brežiško polje in Ljubljansko barje. Analizirali smo rabo tal na proučevanih sondnih območjih ter v sedmih slovenskih občinah z največjo površino območij z veliko poplavno nevarnostjo za obe obravnavani leti. Osredotočili smo se predvsem na neustrezne oblike rabe tal, ki se pojavljajo na območjih z veliko poplavno nevarnostjo v Sloveniji.
Ključne besede: poplave, območja z veliko poplavno nevarnostjo, raba tal, škodni potencial, občine, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 17.04.2018; Ogledov: 1565; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (923,62 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Spreminjanje rabe tal na območjih z veliko poplavno nevarnostjo v Sloveniji v obdobju 2000-2016
Dejvid Balek, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo predstavlja spreminjanje rabe tal na območjih z veliko poplavno nevarnostjo v Sloveniji, pri čemer se osredotoča na obdobje med letoma 2000 in 2016. V Sloveniji imamo več poplavno ogroženih območij, ki so podvržena različnim oblikam poplav, ki nastanejo iz različnih vzrokov. Raba tal se nenehno spreminja in nič drugače ni na območjih z veliko poplavno nevarnostjo. V naolgi so opisane spremembe posameznih oblik rabe tal na območjih z veliko poplavno nevarnostjo v Sloveniji, v desetih slovenskih občinah z največjo površino območij z veliko poplavno nevarnostjo in na sondnih območjih Dolinsko, Krško-Brežiško polje in Ljubljansko barje. Temu so dodane še primerjave oblik rabe tal na podlagi škodnega potenciala in njegovega spreminjanja.
Ključne besede: Poplave, območja z veliko poplavno nevarnostjo, raba tal, škodni potencial, Slovenija, občine
Objavljeno v DKUM: 18.07.2017; Ogledov: 1473; Prenosov: 279
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

7.
Izseljevanje iz Prekmurja v obdobju med letoma 1934 in 1941 v luči izbranih časnikov
Dejvid Balek, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo predstavlja izseljevanje iz Prekmurja, pri čemer se osredotoča na obdobje med 9. oktobrom 1934 in 6. aprilom 1941. Izseljevanje so Prekmurci dojemali kot eno izmed možnosti za boljši način življenja. Razlogi za izselitev so bili različni, prevladovali pa so ekonomski. Izseljevanje je postalo del vsakdana Prekmurcev in je kmalu preraslo okvire zgolj socialnega problema. Izseljenci so se med seboj razlikovali glede na kraj izselitve ter čas njihove odsotnosti. Izseljevanje je imelo nekatere pozitivne posledice, npr. večanje kupne moči prebivalstva, ter nekatere negativne posledice, kot je pojav nelegalne trgovine z devizami. Osnovo temu delu predstavlja pregled časopisnih člankov iz časnikov Jutro, Murska krajina, Slovenec in Mladi Prekmurec. Zaradi večje objektivnosti so ugotovitve podprte še s pomočjo strokovne literature.
Ključne besede: Izseljevanje, sezonsko delo, Prekmurje, druga svetovna vojna, Aleksander I.
Objavljeno v DKUM: 18.07.2017; Ogledov: 1354; Prenosov: 195
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

8.
TRŽENJE OPEČNIH HIŠ V SLOVENIJI
Dejvid Kšela, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je obravnavana tematika trženja opečnih hiš v Sloveniji v smislu zaznavanja in odzivanja na tržne spremembe. Glede na izsledke raziskave in trendov prihajajočih sprememb so podani predlogi in vodila za tržne usmeritve. Oblikovani so predlogi ciljev in ukrepov na področju trženja v smislu neprestanega prilagajanja trženja za zagotovitev učinkovitega položaja pri investitorjih. Za potrebe investitorja smo definirali, do katere mere je energijsko varčna gradnja z opeko smiselna; ali je to gradnja pasivnih hiš ali pa gradnja do meje, ki jo predpisuje Pravilnik o učinkoviti rabi energije v hišah (PURES). Hišo, ki je zgrajena po tem pravilniku, smo poimenovali varčna hiša. Opravljena je analiza porabe energije na simulacijskem pasivnem modelu, ki smo ga izrisali z računalniškim programom Allplan, na podlagi katerega smo izvedli modifikacije, ki smo jih upoštevali pri varčni hiši in vplivajo na porabo energije. Prikazani so izračuni porabe energije po metodi za izračun energijske učinkovitosti stavb PHPP07. Stroškovno smo ovrednotili modifikacije oziroma investicijo. Ekonomsko upravičenost investicij smo presojali na podlagi prihranka energije za ogrevanje s statično metodo ocenjevanja investicije. Diplomska naloga obravnava energijsko varčno opečno gradnjo, tehnično izvedbo opečne gradnje, lastnosti opečne hiše ter aktualno zakonodajo s področja energijsko varčne gradnje. Predstavljeni so osnovni kriteriji za načrtovanje energijsko varčne gradnje iz opeke.
Ključne besede: energijsko varčna gradnja, opečna hiša, ekonomska upravičenost, doba vračanja investicij, PHPP, raziskava trga, toplotni ovoj, tržni sistem
Objavljeno v DKUM: 12.03.2012; Ogledov: 2559; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (5,62 MB)

9.
VZDRŽEVALNI POSEGI NA HIDRAVLIČNEM BLAŽILNIKU SUNKOV
Dejvid Šimunić, 2009, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Avtor te diplomske naloge, Dejvid Šimunić, je zaposlen v podjetju Numip.d.o.o, ki je visoko usposobljen in kakovosten partner za izvajanje projektov, zunanje vzdrževanje, specialne tehnologije in proizvodnjo v jedrski energetiki, klasičnih elektrarnah, farmaciji ter drugih zahtevnih objektih procesne industrije. Delo opravlja v nuklearni elektrarni Krško (v nadaljevanju NEK), kot kontinuirani vzdrževalec na področju stabilnih komponent, največ v skupini, ki se ukvarja z vzdrževanjem, vizualno kontrolo, obnovo ter testiranjem mehanskih in hidravličnih blažilnikov sunkov. Za varno delovanje Nuklearne elektrarne Krško morajo različni sistemi na tem objektu brezhibno delovati. Glede na to, da se večina medijev, potrebnih za obratovanje elektrarne (para, voda…), pretaka po cevovodih različnih premerov, so le-ti ustrezno pritrjeni s fiksnimi podporami in vzmetmi. To so tako imenovane aktivne komponente, ki zagotavljajo celovitost sklopov. V primeru vodnih in parnih udarov ter potresov pa za varnost cevovodov skrbijo mehanski in hidravlični blažilniki sunkov. To so pasivne komponente, ki v času obratovanja elektrarne zagotavljajo normalno termično gibanje cevovodov, svojo osnovno funkcijo pa opravijo v primeru zgoraj opisanih dogodkov. V tej nalogi so na kratko opisani sestavni deli hidravličnih komponent, njihove osnovne naloge, demontaža in montaža, ter vizualni pregled blažilnikov sunkov. Jedro in cilj diplomske naloge je odkrivanje napak z vizualno kontrolo, analizirati pojavljajoče se napake z metodami FTA - analiza drevesa napak (angl.: Fault Tree Analysis), FMEA- analizo možnih napak in analizo njihovih učinkov (angl.: Failure mode and effect analysis), ovrednotiti njihovo »težo« ter podati napotke za odpravo napake ali ukrepe za preprečevanje pojave napake.
Ključne besede: Ključne besede: Hidravlični blažilnik sunkov, vizualni pregled, FTA - analiza drevesa napak, FMEA- analizo možnih napak in analizo njihovih učinkov
Objavljeno v DKUM: 21.01.2010; Ogledov: 2823; Prenosov: 229
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

Iskanje izvedeno v 4.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici