| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 138
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Znanja in stališča študentov zdravstvene nege in babištva glede (ne)plodnosti
Nuša Rogan, 2021, master's thesis

Abstract: Uvod: Neplodnost prizadene oba spola. Dejavniki, ki nižajo možnosti zanositve so kajenje, alkohol, droge, kofein, starost, spolno prenosljive infekcije, telesna teža, prehrana, intenzivna telesna aktivnost in škodljivi dejavniki okolja. Namen magistrskega dela je preučiti znanje in stališča študentov prvih in tretjih letnikov zdravstvene nege in babištva do nekaterih dejavnikov okolja in življenjskega stila, ki lahko vplivajo na plodnost. Metode: Uporabljena je bila kavzalno-neeksperimentalna metoda empiričnega raziskovanja. Izbrali smo namenski vzorec. Raziskovalni instrument je anketni vprašalnik, oblikovan s pomočjo aplikacije 1 KA za spletno anketiranje. Zanesljivosti instrumenta smo preverjali z metodo Content Validity Index. Anketiranje je potekalo preko spleta od 11. maja do 11. junija 2020. Narejena je bila osnovna deskriptivna statistika. Statistične razlike smo preverjali s Hi-kvadrat testom. Analiza podatkov je potekala s pomočjo programa IBM SPSS Statistics 25 in Microsoft Excel. Rezultati: V raziskavi so sodelovali 103 študenti, od tega 71 študentov zdravstvene nege in 32 študentov babištva. 85 % študentov pozna definicijo neplodnosti. 67 % študentov pozna možne dejavnike tveganja, ki vplivajo na plodnost. Večina študentov iz prvih letnikov (47,4 %) meni, da je starost tveganje za oba spola, medtem ko se s tem strinja le 24,6 % študentov tretjih letnikov. Največ informacij o plodnosti in dejavnikih tveganja so pridobili med študijskim izobraževanjem (47 %). Razprava in sklep: Izkazujejo solidno znanje o (ne)plodnosti. Kljub temu si 94 študentov želi več znanja. Študenti poznajo dejavnike tveganja za plodnost, kljub temu ne živijo zdravo. Ključno je izobraževanje o plodnosti s strani izkušenih zdravstvenih delavcev, kar bi koristilo posamezniku in širši družbi.
Keywords: neplodnost, dejavniki tveganja, študenti, zdravstvena nega, babištvo
Published: 02.02.2021; Views: 106; Downloads: 36
.pdf Full text (789,55 KB)

2.
Znanje študentov zdravstvene nege o varni spolnosti in promocija le-te
Ines Confidenti, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Starost mladostnikov, ki se odločijo za prvi spolni odnos, se z leti niža, kar ob nepravilni informiranosti s seboj prinese spolno prenosljive bolezni in neželene nosečnosti. Da bi to preprečili, je pomembno, da se mladostnike o tveganem spolnem življenju informira in da se jim poda zanesljive, preverjene in relevantne informacije o varni spolnosti. V prvi vrsti je to naloga zdravstvenih delavcev in študentov zdravstvene nege, ki morajo za uspešno promocijo varne spolnosti imeti ustrezno znanje.
Keywords: varna spolnost, kontracepcija, spolno prenosljive bolezni, mladostniki
Published: 07.10.2020; Views: 168; Downloads: 78
.pdf Full text (861,09 KB)

3.
Podpora partnerja med nosečnostjo
Nuša Podlesnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Vpletenost partnerja med nosečnostjo pozitivno vpliva na žensko zdravje. Aktivno vključevanje v šolo za starše ter prisotnost na zdravniških pregledih partnerju omogoča, da se poveže z otrokom še pred rojstvom in se bolje pripravi na vlogo očeta.
Keywords: nosečnost, vloga partnerja, očetovstvo
Published: 07.10.2020; Views: 113; Downloads: 47
.pdf Full text (482,23 KB)

4.
Hellp sindrom in soočanje nosečnic z njim
Tanja Hrnčič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Ženske, ki med nosečnostjo zbolijo za hellp sindromom, bolezni ne prepoznajo in velikokrat simptome povezujejo z nosečniškimi težavami. Prav zaradi neprepoznavnosti same bolezni se pojavljajo pri nosečnicah vprašanja, na katera še ni odgovora. Namen diplomskega dela je predstaviti hellp sindrom in njegove simptome ter skozi intervjuje prikazati, kako so se ženske soočale s to boleznijo. Raziskovalne metode: V diplomski nalogi smo uporabili opisno metodo dela. Iskali smo in pregledali literaturo, ki je bila v angleškem jeziku. Iskanje je potekalo z naslednjimi ključnimi besadami: hellp syndrome, pregnant women, dealing in facing with it. Iskanje literature je potekalo v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, CINAHL, ScienceDirect in Medline. Dodatno smo pregledali tudi Google Scholar. Vključitveni kriteriji so bili polno dostopni članki v angleškem jeziku, članki, ki so objavljeni od leta 2009 do 2019. Izključitveni kriteriji pa so bili članki v drugih jezikih in duplikati ter spletni članki, katerih vsebina ni strokovna in ne temelji na znanstvenih ugotovitvah. Kvalitativne podatke smo pridobili s pomočjo metode intervjuiranja. Pri tem smo uporabili vodilo za intervju, katero je sestavljeno iz 7. vprašanj odprtega tipa Rezultati: Ugotovili smo, da je najpogostejši simptom med intervjuvankami bolečina v zgornjem delu trebuha in da je bilo pomanjkanje informacij z strani osebja velik problem pri razumevanju same bolezni.
Keywords: bolezensko stanje, noseče ženske, doživljanje, nosečniška bolezen, ginekologija, porodništvo
Published: 16.03.2020; Views: 581; Downloads: 262
.pdf Full text (427,10 KB)

5.
Vpliv kombinirane oralne hormonske kontracepcije na počutje žensk
Veronika Primožič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Kombinirana oralna hormonska kontracepcija predstavlja učinkovito zaščito pred nezaželeno nosečnostjo. Prinaša določene koristi pri zdravljenju ginekoloških stanj in zmanjševanju tveganj za posamezna obolenja. Vendar pa lahko predstavlja tveganje za pojav blažjih in resnih stranskih učinkov, ki lahko poslabšajo počutje žensk in njihovo sprejemljivost kontracepcijske metode. Namen zaključnega dela je bil zato raziskati vpliv kombinirane oralne hormonske kontracepcije na počutje žensk in ugotoviti njihov vpliv na sprejemljivost kontracepcijske metode. Metodologija: Diplomsko delo je temeljilo na kvantitativni metodologiji raziskovanja. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika. Uporabili smo priložnostni vzorec žensk (n = 177). Za prikaz in analizo rezultatov smo uporabili metodo deskriptivne statistike. Rezultati: Anketiranke so od pozitivnih učinkov kombinirane oralne hormonske kontracepcije najpogosteje zaznale zmanjšanje dismenoreje (83 %), zmanjšanje volumna menstruacijske krvavitve (86,4 %) in preprečitev nezaželene nosečnosti. Od nezaželenih stranskih učinkov pa se je najpogosteje pojavljalo nihanje razpoloženja (79 %), suha nožnica (59,8 %) in zmanjšan libido (62,7 %), venska tromboza (0,6 %), pljučna embolija (1,1 %), srčno–žilna obolenja (1,1 %) in jetrna obolenja (0,6 %). Anketiranke v 53,7 % niso zaznale sprememb v počutju pri jemanju kombinirane oralne hormonske kontracepcije. Diskusija: Kombinirana oralna hormonska kontracepcija ima določen vpliv na počutje žensk.
Keywords: preprečevanje nosečnosti, učinki hormonske terapije, stranski učinki, počutje, zadovoljstvo s kontracepcijo
Published: 15.11.2019; Views: 415; Downloads: 94
.pdf Full text (804,59 KB)

6.
Doživljanje spolnosti med nosečnostjo: vidik žensk
Patricija Šviga, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča, namen: V nosečnosti pride do različnih telesnih in fizioloških sprememb, ki lahko vplivajo na doživljanje spolnosti in spolnost samo med nosečnostjo. V zaključnem delu smo želeli ugotoviti do kakšnih sprememb pride med nosečnostjo, kako le – te vplivajo na spolnost v tem življenjskem obdobju ter kako ženske doživljajo spolnost med nosečnostjo. Raziskovalne metode: Uporabili smo deskriptivno metodo in sistematičen pregled strokovne in znanstvene literature. Za prikaz poteka analize literature smo uporabili PRISMA diagram. Kriteriji za iskanje literature so vključevali aplikacijo vnaprej zastavljenih vključitvenih oz. izključitvenih kriterijev. V končno analizo smo vključili 5 člankov. Rezultati: Z analizo literature smo ugotovili, da je spolnost v nosečnosti zelo pomembna. Ženske imajo veliko potrebo po čustveni in fizični intimnosti. Skozi pozitivno izkušnjo spolnosti v nosečnosti lahko krepijo svojo vlogo nosečnice. Najpogostejše težave in spremembe s katerimi se soočajo nosečnice v spolnosti so utrujenost, strah pred dispareunijo, splavom, poškodbo ploda in krvavitvami, pridobivanje na telesni teži, povečane dojke, povečan izcedek. Vsi ti dejavniki imajo pomembno vlogo pri upadu pogostnosti spolnih odnosov. Interpretacija in zaključek: Večina žensk se med nosečnostjo srečuje s težavami pri spolnosti, kar ima vpliv na njihovo dojemanje sebe kot spolnega bitja. Pomembno, je da jim znamo zdravstveni delavci s svojim strokovnim znanjem pomagati in ohraniti spolnost tudi med nosečnostjo.
Keywords: spolni odnos, gravidnost, intimnost, spolno vedenje
Published: 11.11.2019; Views: 309; Downloads: 84
.pdf Full text (214,56 KB)

7.
Vloga vodstva pri zagotavljanju varnosti živil
Janja Robida, 2019, master's thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Okužbe in zastrupitve, povzročene z živili, označujemo z izrazom alimentarne toksikoinfekcije. So pomembni vzrok obolevnosti in umrljivosti ljudi po vsem svetu. Predstavljajo finančno breme za podjetja in domove upokojencev, zato je naš namen predstaviti pogled in vlogo vodilnega vodstva na zagotavljanje varnosti živil. Metodologija: Uporabili smo kvantitativno metodo raziskovanja (anketna vprašalnika) in kvalitativno metodo (delno strukturirani intervju). V raziskavi so sodelovali vodilni v podjetjih in domovih upokojencev. Rezultati: Ugotovili smo, da vodilni v živilskem podjetju in domovih upokojencev vidijo zagotavljanje varnosti živil kot pomembno poslovno prioriteto (59 % podjetij in 41 % domov upokojencev se ni strinjalo s trditvijo, da varnost živil ni poslovna prioriteta) in vizijo podjetja oz. zavoda (23 % podjetij in 16 % domov upokojencev ima varnost živil opredeljeno v viziji podjetja oz. organizacije). Poleg vseh identificiranih prednosti in ovir pri zagotavljanju varnosti živil si želijo tudi večjo podporo države (60 % podjetij in 58 % domov upokojencev je mnenja, da bi veljavna slovenska zakonodaja na področju varnosti živil morala biti bolj prijazna oz. bolj prilagodljiva do podjetij oz. zavodov). Ugotovili smo tudi, da vodilni v podjetjih v primerjavi z vodilnimi v domovih upokojencev dajejo statistično pomembno prednost kakovosti izdelkov (p = 0,024). Diskusija in zaključek: Zagotavljanje varnosti živil je pomembna poslovna obveza, ki lahko poveže različne poglede na poslovanje podjetja oz. zavoda na vseh ravneh izvajanja delovnih procesov. S takšnim povezovanjem in mišljenjem zagotovimo varne in kakovostne izdelke ter zagotovimo večjo varnost potrošnikov, predvsem rizičnih skupin, kamor se uvrščajo starostniki.
Keywords: zdravstvena ustreznost živil, vodilno vodstvo, vodenje, managerska orodja, management varnosti živil, izobraževanje.
Published: 25.10.2019; Views: 328; Downloads: 46
.pdf Full text (1,68 MB)

8.
Informiranost nosečnic o cepljenju proti oslovskemu kašlju v nosečnosti
Anja Omerzu, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Oslovski kašelj je nalezljiva bolezen, ki se kljub rednemu programu cepljenja še vedno pojavlja v Sloveniji. Bolezen je najbolj nevarna za dojenčke, mlajše od 1 leta starosti. Obolevanje dojenčkov lahko zmanjšamo s cepljenjem nosečnic. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali so nosečnice obveščene o možnostih in koristih cepljenja proti oslovskemu kašlju med nosečnostjo.
Keywords: Pertussis, preventiva, promocija, imunizacija, obolevnost, ozaveščenost, precepljenost.
Published: 15.10.2019; Views: 326; Downloads: 0

9.
Težave v obdobju menopavze ter njihovo lajšanje
Tanja Koren, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča, namen: Menopavza je obdobje, v katerega preidejo vse ženske, ki so stare okoli 51 let. Večina žensk se takrat spopada s številnimi težavami, ki so posledica sprememb v ravni progesterona in estrogena. Namen raziskave je ugotoviti, s katerimi težavami se srečujejo ženske v obdobju menopavze ter kako jih lajšajo. Raziskovalna metodologija in metode: Uporabili smo kvantitativno metodologijo raziskovanja in deskriptivno metodo dela, ki izhaja iz pozitivistične filozofije. Za pridobivanje podatkov smo uporabili strukturirani vprašalnik s 13 vprašanji, ki se nanašajo na težave žensk v obdobju menopavze in načine njihovega lajšanja. Rezultati: 72 % anketirank je kot težavo v obdobju menopavze izpostavilo motnje spanja, 62 % pa se jih spopada z vročinskimi valovi. 34 % žensk težave, ki so posledica menopavze, zdravi; od tega 26 % žensk obvladuje simptome z naravnimi alternativnimi metodami, 8 % se jih poslužuje zdravljenja s hormoni. Diskusija in zaključek: Skoraj vsaka ženska ima v obdobju menopavze težave. Nekatere se poslužujejo različnih oblik zdravljenja, druge pa morebiti zaradi nezadostne ozaveščenosti ali manjše intenzivnosti težav ne zdravijo.
Keywords: simptomi menopavze, blaženje težav, hormonsko nadomestno zdravljenje, alternativne metode, hormonske spremembe
Published: 01.10.2019; Views: 370; Downloads: 51
.pdf Full text (945,15 KB)

10.
Prehrana nosečnice z anemijo zaradi pomanjkanja železa
Tjaša Grajner, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Anemija zaradi pomanjkanja železa je ena izmed pogostih bolezenskih stanj v nosečnosti. Najpogosteje se pojavi zaradi povečane potrebe po železu. S prehrano z veliko železa in železovimi preparati, preprečujemo nastanek posledic pri materi in plodu. Namen diplomskega dela je ugotoviti prehranjevalne navade nosečnic z anemijo zaradi pomanjkanja železa. Raziskovalna metodologija: Uporabili smo kvantitativno metodologijo raziskovanja. Kot raziskovalni inštrument smo uporabili vprašalnik. V raziskavi je sodelovalo 30 nosečnic z anemijo zaradi pomanjkanja železa, ki so obiskale izbrani dispanzer za žene. Rezultati: Ugotovili smo, da 80 % nosečnic dobi dovolj informacij o prehrani bogati z železom. Nasvete o prehrani upošteva 50 % nosečnic. Enkrat na dan uživa meso 20 % nosečnic, sadje 47 % nosečnic, žita 23 % nosečnic, ter temno listnato zelenjavo 7 % nosečnic. 30 % nosečnic uživa ribe dvakrat na teden. Diskusija in zaključek: Raziskava pokaže, da nosečnice z anemijo zaradi pomanjkanja železa, delno upoštevajo priporočila o prehrani bogati z železom. Nadaljnje delo bi bilo smiselno usmeriti v prehranske delavnice v okviru dispanzerjev za žene. Zlasti zdravstveni delavci lahko s promocijo ustrezne prehrane v nosečnosti vplivajo na izboljšanje prehranjevalnih navad nosečnic.
Keywords: anemija v nosečnosti, pomanjkanje železa, medicinska sestra, zdrava prehrana, nosečnost
Published: 19.07.2019; Views: 509; Downloads: 139
.pdf Full text (535,31 KB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica