| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 135
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Dojenje in začetne težave : diplomska naloga
Petra Korošec, 2008, undergraduate thesis

Keywords: novorojenčki, matere, dojenje, začetne težave pri dojenju, porodnišnice
Published: 14.01.2009; Views: 5026; Downloads: 885
.pdf Full text (420,03 KB)

2.
Spolno vedenje velenjskih srednješolcev : (diplomsko delo)
Tanja Kontič, 2009, undergraduate thesis

Keywords: dijaki, adolescenti, spolnost, spolno vedenje, kontracepcija, zdravstvena vzgoja
Published: 09.03.2009; Views: 3660; Downloads: 604
.pdf Full text (416,56 KB)

3.
Profesionalna in laična podpora dojenju : (diplomsko delo)
Ksenija Doler, 2009, undergraduate thesis

Keywords: dojenje, profesionalna podpora dojenju, laična podpora dojenju, svetovanje o dojenju
Published: 09.03.2009; Views: 2738; Downloads: 394
.pdf Full text (362,83 KB)

4.
Pregledi v nosečnosti
Hirije Biljali, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljeni pregledi, preiskave in različni testi, ki se opravijo v nosečnosti. Navedene so definicije predporodnega varstva ter podrobneje opisani pregledi in preiskave skozi posamezna trimesečja nosečnosti. Prav tako nas seznanja z nalogami in vlogo medicinske sestre pri pregledih nosečnice, ki nikakor ni zanemarljiva. Pri obiskih nosečnic v Dispanzerju za žene se ravno medicinska sestra največkrat pojavi v vlogi svetovalke in zaupnice nosečnic. Poudarjena je tudi vloga partnerja pri pregledih noseče partnerice, saj zadnje čase ne velja več stereotip, da so to ženske zadeve in da mora biti nosečnica na pregledu sama. Dotaknili smo se tudi vpliva vseh pregledov in preiskav na psihično stanje nosečnice. Ob množici vseh preiskav, ki jih je danes mogoče opraviti v nosečnosti, z namenom, da se staršem dokaže oz. zagotovi, da pričakujejo zdravega otroka, pa se vprašamo, kakšne posledice le-te pustijo na nosečnici. S pomočjo anketnega vprašalnika smo ugotovili, da nosečnice nimajo dovolj znanja in niso informirane glede pregledov in da partnerji nosečnic v več kot 60 % prisostvujejo pri pregledih. Raziskavo smo izvedli v ambulantah Dispanzerja za žene, Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna, in sicer med 50-imi nosečnicami, ki so ambulanto obiskale v decembru 2008.
Keywords: nosečnost, pregledi v nosečnosti, predporodno varstvo, partner
Published: 14.07.2009; Views: 3012; Downloads: 687
.pdf Full text (657,15 KB)

5.
Priprava na porod in vloga spremljevalca v koroški regiji
Lidija Janšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje pripravo na porod in vlogo spremljevalca v koroški regiji. Pomen telesne in duševne priprave na porod, tehnike sproščanja in tehnike za premagovanje bolečine. Opisani so tudi položaji za porod, dihanje med porodom, ter vloga partnerja oziroma spremljevalca. Poudarek je tudi na pomembnosti prvega srečanja z medicinsko sestro, pa naj bo to ob sprejemu ali v šoli za bodoče starše. V drugem delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati raziskave, kjer smo z anketnimi vprašanji ugotavljali, ali so nosečnice seznanjene s tehnikami priprave na porod in če jih upoštevajo ter, ali bodoče mamice pri pripravi na porod spremljajo in spodbujajo partnerji oziroma spremljevalci. Matere, in v zadnjem času tudi očetje, se vse bolj zavedajo, kako pomembna je priprava na porod. Vse več očetov je prisotnih v pripravah na porod, veliko pa se jih danes tudi odloči za prisotnost ob porodu, saj so pomemben člen v procesu nosečnosti in rojevanja partnerke.
Keywords: nosečnica, partner, komunikacija, medicinska sestra, priprava na porod, šola za bodoče starše.
Published: 24.06.2009; Views: 2846; Downloads: 616
.pdf Full text (326,87 KB)

6.
Vloga medicinske sestre pri pacientki z anemijo
Katja Vide, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Slabokrvnost oz. anemija je najpogostejša skupina hematoloških bolezni in v več kot polovici primerov le eden od simptomov neke druge osnovne bolezni. O anemiji se govori, kadar je znižana celotna količina hemoglobina v telesu in je znižano število eritrocitov. Kot posledica nastopi hipoksija v tkivih, ki se je organizem brani na različne načine, in pri bolniku nastopijo različni simptomi, katerih intenziteta je odvisna od količine hemoglobina v krvi, od poteka bolezni ter od načina nastanka anemije. V teoretičnem delu diplomskega dela so podane definicije pojma slabokrvnost oz. anemija, sledi razvrstitev ter kratka predstavitev posameznih vrst anemij. Prikazani so splošni simptomi omenjene bolezni in težave, ki pestijo slabokrvne bolnike ter diagnostično-terapevtski program. V drugem delu je opredeljeno zdravstveno vzgojno delovanje medicinske sestre pri pacientu z anemijo. Predstavljena je definicija zdravstvene vzgoje ter proces zdravstvene vzgoje. Sledi predstavitev nalog medicinske sestre v zdravstveni negi slabokrvne pacientke, ki je noseča, glede na njene negovalne probleme. Informacije o pacientkinem zdravstvenem stanju smo dobili s pomočjo intervjuja s pacientko, pogovorom z družinskimi člani, s člani zdravstvenega tima in iz zdravstvene dokumentacije pacientke. Na osnovi zbranih podatkov smo ugotovili možne aktualne diagnoze: neuravnovešena prehrana - manj kot telo potrebuje, opstipacija, anksioznost, spanje; motnje v ritmu spanja, družinski procesi; nefunkcionalni, strah, in potencialne negovalne diagnoze, ki so starševstvo; nevarnost za neučinkovito starševstvo, nevarnost poškodbe, zanikanje, neučinkovitost ter načrt zdravstvene nege.
Keywords: slabokrvnost v nosečnosti, pacient, zdravstvena vzgoja, medicinska sestra, zdravstvena nega.
Published: 15.07.2009; Views: 3160; Downloads: 499
.pdf Full text (599,26 KB)

7.
Preprečevanje bolnišničnih okužb v intenzivni terapiji in vloga medicinske sestre
Radmila Gagić, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Preprečevanje širjenja bolnišničnih okužb je ena izmed temeljnih skrbi zdravstvenih delavcev, ki nudijo zdravstveno oskrbo, prav tako pa morajo tudi vse zdravstvene organizacije prevzemati aktivno vlogo pri organiziranju dejavnosti v smislu zmanjševanja prenosa bolnišničnih okužb. Diplomsko delo zajema opis bolnišničnih okužb, načine širjenja in preprečevanja le teh, kakor tudi vlogo medicinske sestre v smislu preprečevanja bolnišničnih okužb v intenzivni terapiji. Z raziskavo, ki smo jo izvedli v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor na oddelkih za intenzivno terapijo smo ugotavljali pomembnost znanja pri obvladovanju in preprečevanju bolnišničnih okužb v intenzivnih terapijah. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji, anketo smo izvedli s v ta namen izdelanim vprašalnikom. Ugotovili smo, da se medicinske sestre, zaposlene v intenzivnih terapijah zavedajo pomembnosti preprečevanja bolnišničnih okužb, da so seznanjene s protokoli za preprečevanje bolnišničnih okužb na oddelkih intenzivne terapije, vendar jih velikokrat ne upoštevajo.
Keywords: bolnišnične okužbe, zdravstvena nega v intenzivni terapiji, preprečevanje bolnišničnih okužb
Published: 15.07.2009; Views: 5004; Downloads: 1466
.pdf Full text (695,69 KB)

8.
NOSEČNOST IN ŠPORT
Petra Čelofiga, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o športu v času nosečnosti. Namen diplomskega dela je prikazati pomen telesne aktivnosti v nosečnosti, vlogo medicinske sestre pri informiranju nosečnic in izvesti raziskavo med nosečnicami, ki so športno aktivne. V prvem delu so opredeljena teoretična stališča iz razpoložljive domače in tuje literature. Predstavljen je vpliv športa na nosečnico in njenega otroka, pomen in oblike športne dejavnosti ter načrtovanje programa v času nosečnosti. Predstavljeno je tudi zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre, nasveti in vrste športa ter tehnike sproščanja. V drugem delu je predstavljena raziskava, ki je bila izvedena med nosečnicami v Centru Štorklja Maribor. Vprašalnik je bil anonimen in neobvezen ter je vseboval petnajst vprašanj zaprtega in odprtega tipa. Vprašanja so se nanašala na obdobje od začetka nosečnosti (kako in zakaj so se odločile za vadbo) in na obdobje med nosečnostjo (kakšne vplive ima vadba na njih). Anketiranih je bilo trideset nosečnic starih 20 do 40 let. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da nosečnice ne poznajo tako dobro pomena telesne aktivnosti v času nosečnosti in da se kar 43 % nosečnic ukvarja s hojo.
Keywords: dejavnost, nosečnost, nosečnica, otrok, medicinska sestra
Published: 15.07.2009; Views: 3699; Downloads: 1126
.pdf Full text (1,50 MB)

9.
Prehrana med nosečnostjo in dojenjem
Petra Slemenjak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Vsebina diplomskega dela je usmerjena v prehrano med nosečnostjo in dojenjem in je razdeljena na dva dela. V prvem delu je opisana prehrana med nosečnostjo in osnove prehranjevanja nosečnice. Opredeljena je prehrana v času dojenja. Opisane so tudi razvade v času dojenja in škodljivosti teh razvad. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, ki smo jo izvedli v Zdravstvenem domu Radlje ob Dravi v dispanzerju za otroke in nosečnice. Z anketnimi vprašanji smo ugotavljali, koliko so ženske osveščene o pomenu zdrave prehrane med nosečnostjo in dojenjem, od kod oziroma kje so dobile prve informacije o dojenju in o pravilni prehrani med dojenjem. Zanimalo nas je tudi ali so nosečnice dobile dovolj informacij o pomembnosti pravilne prehrane med nosečnostjo in dojenjem. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da so dobile ženske dovolj informacij o pomenu zdrave prehrane med nosečnostjo in dojenjem in da so največ teh informacije dobile v šoli za starše.
Keywords: prehrana nosečnice, prehrana doječe matere, vegetarijanstvo, zdravstvena vzgoja, dojenje.
Published: 21.12.2009; Views: 3560; Downloads: 836
.pdf Full text (1023,03 KB)

10.
Osveščenost nosečnic o zdravem načinu življenja
Martina Žalik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili fiziološke spremembe v nosečnosti, opisali smo dejavnike tveganja v nosečnosti, ter zdravstveno vzgojo nosečnice. Z raziskavo smo želeli ugotoviti ali so nosečnice seznanjene z dejavniki tveganja v nosečnosti ter ali se negativnim dejavnikom izogibajo. Raziskavo smo izvedli v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor v juliju in avgustu 2009. V raziskavo smo vključili 100 nosečnic, vendar smo dobili vrnjenih 98 pravilno izpolnjenih anketnih vprašalnikov. Anketni vprašalnik je vseboval 25 vprašanj odprtega, polodprtega in zaprtega tipa. Z raziskovalno nalogo smo ugotovili, da bi naj 79% nosečnic poznalo negativne dejavnike v nosečnosti. Vendar je na vprašanje kateri so negativni dejavniki, ki vplivajo na nosečnost kar 40% nosečnic odgovorilo nepravilno. Prav tako pa kar 74% nosečnic ni odgovorilo na vprašanje, kateri so ob naštetih še drugi negativni dejavniki, ki vplivajo na nosečnost. Na osnovi teh podatkov smo sklepali, da nosečnice premalo poznajo negativne dejavnike v nosečnosti oziroma, da poznajo le nekatere dejavnike tveganja. Ugotovili smo tudi, da se nosečnice izogibajo tistim dejavnikom tveganja, ki jih poznajo.
Keywords: nosečnica, nosečnost, dejavniki tveganja, zdravstvena vzgoja, medicinska sestra
Published: 21.12.2009; Views: 2318; Downloads: 721
.pdf Full text (760,84 KB)

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica