| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 141
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Vpliv kajenja v nosečnosti na prezgodnji porod
Urška Stoklas, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Čas nosečnosti in poroda uvrščamo med fiziološke procese, vendar pa obstaja veliko dejavnikov, ki lahko močno vplivajo na zdravje še nerojenega otroka in bodoče matere. Eden izmed njih je kajenje. Kajenje je lahko eden izmed vzrokov, ki povzročijo prezgodnji porod, nizko porodno težo ter umrljivost otrok takoj po rojstvu ali v zgodnjem otroštvu. Metode: Uporabili smo sistematični pregled, analizo in sintezo znanstvene in strokovne literature iz zbirk podatkov Pub Med, CINAHL in Web of Science. Omejitveni kriteriji so bili celotno dostopni članki v angleškem jeziku, objavljeni med letoma 2011 in 2021. Oblikovan je bil konceptualni model PICOT s ključnimi besedami: nosečnice, kajenje med nosečnostjo in prezgodnji porod. Ocena kakovosti dokazov je prikazana v hierarhiji dokazov. Podatki so obdelani s tematsko analizo. Rezultati: V končni pregled je bilo vključenih 10 člankov. Oblikovali smo glavno vsebinsko kategorijo z naslovov vpliv kajenja v nosečnosti na prezgodnji porod in najpogostejši podkategoriji škodljivi vplivi in izidi nosečnosti. Glavna ugotovitev našega pregleda literature je bila, da kajenje močno vpliva na prezgodnji porod. Razprava in sklep: Raziskava potrjuje, da na prezgodnji porod lahko vpliva čas nosečnosti, ko je nosečnica kadila, ter število dnevno pokajenih cigaret. Otroci nosečnic, ki so med nosečnostjo kadile, lahko imajo težave pri kognitivnem razvoju, pojavijo se jim lahko bolezni dihal, srčno-žilnega in živčnega sistema ter so bolj podvrženi alergijam. S preventivnim ravnanjem preprečimo veliko prezgodnjih porodov in ostalih zapletov po njem. Smiselno bi bilo, da bi zdravstveni delavci pogosteje in učinkoviteje izobraževali populacijo o škodljivosti kajenja. Posebno pozornost pa bi posvetili nosečnicam.
Keywords: kajenje, pasivno kajenje, cigaretni dim, prezgodnji porod, nizka porodna teža
Published: 23.09.2021; Views: 70; Downloads: 26
.pdf Full text (538,32 KB)

2.
Izkušnje mladostnic s prvim ginekološkim pregledom
Nikolina Ilievska, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Mladostnice se v adolescenci srečajo z veliko spremembami na psihološkem in telesnem področju. V obdobju adolescence se večina mladostnic sreča s prvim ginekološkim pregledom; le-tega spremljajo različni občutki. Največkrat so to občutki sramu, nelagodja in strahu. V diplomskem delu želimo predstaviti izkušnje mladostnic s prvim ginekološkim pregledom. Za izdelavo diplomskega dela smo uporabili »scoping« pregled znanstvene in strokovne literature. Članke smo iskali v podatkovnih bazah PubMed, SAGE, Science Direct in CINAHL ter jih s pomočjo kontrolnih seznamov Joanna Briggs Institute (JBI) kritično ocenili. Za analizo podatkov smo uporabili vsebinsko analizo. Od skupno dobljenih 255 zadetkov smo v končno analizo vključili pet člankov. Rezultati so pokazali, da imajo mladostnice mešane občutke pred prvim ginekološkim pregledom. Mladostnice se želijo pred ginekološkim pregledom posvetovati z zdravstvenim osebjem. To omogoči zmanjšanje strahu mladostnice, izboljša njihovo raven znanja in zagotovi boljšo pripravljenost na prvi ginekološki pregled ter manj neprijetnih občutkov in izkušenj. Mladostnice se srečajo z mešanimi občutki pred prvim ginekološkim pregledom. Pomembno je, da so mladostnice o prvem ginekološkem pregledu dobro informirane. Pripravljenost na prvi ginekološki pregled zmanjša strah in neprijetne občutke ter prepreči slabe izkušnjo z ginekološkim pregledom.
Keywords: Mladostnik, prvi ginekološki pregled, doživljanje, reproduktivno zdravje.
Published: 17.09.2021; Views: 152; Downloads: 59
.pdf Full text (514,02 KB)

3.
Vpliv menopavze na telesno samopodobo žensk
Špela Kuharič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Menopavza je naraven proces, s katerim se soočijo ženske v času, ko je njihova vloga v družini, na delovnem mestu in v družbi zelo pomembna. Simptomi v tem obdobju predstavljajo velik izziv ter zahtevajo nove vsakdanje navade in prilagoditve, hkrati pa vplivajo na kakovost življenja in vrednotenje lastne zunanjosti. Namen zaključnega dela je ugotoviti, ali menopavza vpliva na telesno samopodobo žensk. Uporabljeni sta kvantitativna metodologija in deskriptivna oz. opisna metoda dela. Za raziskovalni del so bili podatki pridobljeni s pomočjo anketnega vprašalnika. Sodelovalo je 50 naključno izbranih anketirank, ki so v obdobju menopavze. Rezultati so pokazali, da intenzivnost simptomov menopavze vpliva na nižjo telesno samopodobo žensk (18 %) ter da ne obstaja povezava med telesno samopodobo in odnosom s partnerjem, 96 % anketirank izpostavlja nespremenjen odnos ne glede na oceno zunanje podobe. Ugotovili smo, da telesna aktivnosti pozitivno vpliva na zunanjo samopodobo žensk (78 %). Predvidevamo, da na telesno samopodobo žensk vplivata intenzivnost menopavzalnih simptomov in fizična aktivnost. Z edukacijo o spremembah in simptomih prelomnega obdobja bomo omogočili večjo pripravljenost ženske populacije ter zmanjšali tveganje za pojavnost nezadovoljstva in nesprejemljive telesne predstave.
Keywords: menopavzno obdobje, simptomi, samopodoba, fizična aktivnost, odnos s partnerjem
Published: 05.05.2021; Views: 187; Downloads: 59
.pdf Full text (1,23 MB)

4.
Znanja in stališča študentov zdravstvene nege in babištva glede (ne)plodnosti
Nuša Rogan, 2021, master's thesis

Abstract: Uvod: Neplodnost prizadene oba spola. Dejavniki, ki nižajo možnosti zanositve so kajenje, alkohol, droge, kofein, starost, spolno prenosljive infekcije, telesna teža, prehrana, intenzivna telesna aktivnost in škodljivi dejavniki okolja. Namen magistrskega dela je preučiti znanje in stališča študentov prvih in tretjih letnikov zdravstvene nege in babištva do nekaterih dejavnikov okolja in življenjskega stila, ki lahko vplivajo na plodnost. Metode: Uporabljena je bila kavzalno-neeksperimentalna metoda empiričnega raziskovanja. Izbrali smo namenski vzorec. Raziskovalni instrument je anketni vprašalnik, oblikovan s pomočjo aplikacije 1 KA za spletno anketiranje. Zanesljivosti instrumenta smo preverjali z metodo Content Validity Index. Anketiranje je potekalo preko spleta od 11. maja do 11. junija 2020. Narejena je bila osnovna deskriptivna statistika. Statistične razlike smo preverjali s Hi-kvadrat testom. Analiza podatkov je potekala s pomočjo programa IBM SPSS Statistics 25 in Microsoft Excel. Rezultati: V raziskavi so sodelovali 103 študenti, od tega 71 študentov zdravstvene nege in 32 študentov babištva. 85 % študentov pozna definicijo neplodnosti. 67 % študentov pozna možne dejavnike tveganja, ki vplivajo na plodnost. Večina študentov iz prvih letnikov (47,4 %) meni, da je starost tveganje za oba spola, medtem ko se s tem strinja le 24,6 % študentov tretjih letnikov. Največ informacij o plodnosti in dejavnikih tveganja so pridobili med študijskim izobraževanjem (47 %). Razprava in sklep: Izkazujejo solidno znanje o (ne)plodnosti. Kljub temu si 94 študentov želi več znanja. Študenti poznajo dejavnike tveganja za plodnost, kljub temu ne živijo zdravo. Ključno je izobraževanje o plodnosti s strani izkušenih zdravstvenih delavcev, kar bi koristilo posamezniku in širši družbi.
Keywords: neplodnost, dejavniki tveganja, študenti, zdravstvena nega, babištvo
Published: 02.02.2021; Views: 259; Downloads: 75
.pdf Full text (789,55 KB)

5.
Znanje študentov zdravstvene nege o varni spolnosti in promocija le-te
Ines Confidenti, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Starost mladostnikov, ki se odločijo za prvi spolni odnos, se z leti niža, kar ob nepravilni informiranosti s seboj prinese spolno prenosljive bolezni in neželene nosečnosti. Da bi to preprečili, je pomembno, da se mladostnike o tveganem spolnem življenju informira in da se jim poda zanesljive, preverjene in relevantne informacije o varni spolnosti. V prvi vrsti je to naloga zdravstvenih delavcev in študentov zdravstvene nege, ki morajo za uspešno promocijo varne spolnosti imeti ustrezno znanje.
Keywords: varna spolnost, kontracepcija, spolno prenosljive bolezni, mladostniki
Published: 07.10.2020; Views: 315; Downloads: 106
.pdf Full text (861,09 KB)

6.
Podpora partnerja med nosečnostjo
Nuša Podlesnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Vpletenost partnerja med nosečnostjo pozitivno vpliva na žensko zdravje. Aktivno vključevanje v šolo za starše ter prisotnost na zdravniških pregledih partnerju omogoča, da se poveže z otrokom še pred rojstvom in se bolje pripravi na vlogo očeta.
Keywords: nosečnost, vloga partnerja, očetovstvo
Published: 07.10.2020; Views: 244; Downloads: 66
.pdf Full text (482,23 KB)

7.
Hellp sindrom in soočanje nosečnic z njim
Tanja Hrnčič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Ženske, ki med nosečnostjo zbolijo za hellp sindromom, bolezni ne prepoznajo in velikokrat simptome povezujejo z nosečniškimi težavami. Prav zaradi neprepoznavnosti same bolezni se pojavljajo pri nosečnicah vprašanja, na katera še ni odgovora. Namen diplomskega dela je predstaviti hellp sindrom in njegove simptome ter skozi intervjuje prikazati, kako so se ženske soočale s to boleznijo. Raziskovalne metode: V diplomski nalogi smo uporabili opisno metodo dela. Iskali smo in pregledali literaturo, ki je bila v angleškem jeziku. Iskanje je potekalo z naslednjimi ključnimi besadami: hellp syndrome, pregnant women, dealing in facing with it. Iskanje literature je potekalo v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, CINAHL, ScienceDirect in Medline. Dodatno smo pregledali tudi Google Scholar. Vključitveni kriteriji so bili polno dostopni članki v angleškem jeziku, članki, ki so objavljeni od leta 2009 do 2019. Izključitveni kriteriji pa so bili članki v drugih jezikih in duplikati ter spletni članki, katerih vsebina ni strokovna in ne temelji na znanstvenih ugotovitvah. Kvalitativne podatke smo pridobili s pomočjo metode intervjuiranja. Pri tem smo uporabili vodilo za intervju, katero je sestavljeno iz 7. vprašanj odprtega tipa Rezultati: Ugotovili smo, da je najpogostejši simptom med intervjuvankami bolečina v zgornjem delu trebuha in da je bilo pomanjkanje informacij z strani osebja velik problem pri razumevanju same bolezni.
Keywords: bolezensko stanje, noseče ženske, doživljanje, nosečniška bolezen, ginekologija, porodništvo
Published: 16.03.2020; Views: 716; Downloads: 276
.pdf Full text (427,10 KB)

8.
Vpliv kombinirane oralne hormonske kontracepcije na počutje žensk
Veronika Primožič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Kombinirana oralna hormonska kontracepcija predstavlja učinkovito zaščito pred nezaželeno nosečnostjo. Prinaša določene koristi pri zdravljenju ginekoloških stanj in zmanjševanju tveganj za posamezna obolenja. Vendar pa lahko predstavlja tveganje za pojav blažjih in resnih stranskih učinkov, ki lahko poslabšajo počutje žensk in njihovo sprejemljivost kontracepcijske metode. Namen zaključnega dela je bil zato raziskati vpliv kombinirane oralne hormonske kontracepcije na počutje žensk in ugotoviti njihov vpliv na sprejemljivost kontracepcijske metode. Metodologija: Diplomsko delo je temeljilo na kvantitativni metodologiji raziskovanja. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika. Uporabili smo priložnostni vzorec žensk (n = 177). Za prikaz in analizo rezultatov smo uporabili metodo deskriptivne statistike. Rezultati: Anketiranke so od pozitivnih učinkov kombinirane oralne hormonske kontracepcije najpogosteje zaznale zmanjšanje dismenoreje (83 %), zmanjšanje volumna menstruacijske krvavitve (86,4 %) in preprečitev nezaželene nosečnosti. Od nezaželenih stranskih učinkov pa se je najpogosteje pojavljalo nihanje razpoloženja (79 %), suha nožnica (59,8 %) in zmanjšan libido (62,7 %), venska tromboza (0,6 %), pljučna embolija (1,1 %), srčno–žilna obolenja (1,1 %) in jetrna obolenja (0,6 %). Anketiranke v 53,7 % niso zaznale sprememb v počutju pri jemanju kombinirane oralne hormonske kontracepcije. Diskusija: Kombinirana oralna hormonska kontracepcija ima določen vpliv na počutje žensk.
Keywords: preprečevanje nosečnosti, učinki hormonske terapije, stranski učinki, počutje, zadovoljstvo s kontracepcijo
Published: 15.11.2019; Views: 596; Downloads: 104
.pdf Full text (804,59 KB)

9.
Doživljanje spolnosti med nosečnostjo: vidik žensk
Patricija Šviga, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča, namen: V nosečnosti pride do različnih telesnih in fizioloških sprememb, ki lahko vplivajo na doživljanje spolnosti in spolnost samo med nosečnostjo. V zaključnem delu smo želeli ugotoviti do kakšnih sprememb pride med nosečnostjo, kako le – te vplivajo na spolnost v tem življenjskem obdobju ter kako ženske doživljajo spolnost med nosečnostjo. Raziskovalne metode: Uporabili smo deskriptivno metodo in sistematičen pregled strokovne in znanstvene literature. Za prikaz poteka analize literature smo uporabili PRISMA diagram. Kriteriji za iskanje literature so vključevali aplikacijo vnaprej zastavljenih vključitvenih oz. izključitvenih kriterijev. V končno analizo smo vključili 5 člankov. Rezultati: Z analizo literature smo ugotovili, da je spolnost v nosečnosti zelo pomembna. Ženske imajo veliko potrebo po čustveni in fizični intimnosti. Skozi pozitivno izkušnjo spolnosti v nosečnosti lahko krepijo svojo vlogo nosečnice. Najpogostejše težave in spremembe s katerimi se soočajo nosečnice v spolnosti so utrujenost, strah pred dispareunijo, splavom, poškodbo ploda in krvavitvami, pridobivanje na telesni teži, povečane dojke, povečan izcedek. Vsi ti dejavniki imajo pomembno vlogo pri upadu pogostnosti spolnih odnosov. Interpretacija in zaključek: Večina žensk se med nosečnostjo srečuje s težavami pri spolnosti, kar ima vpliv na njihovo dojemanje sebe kot spolnega bitja. Pomembno, je da jim znamo zdravstveni delavci s svojim strokovnim znanjem pomagati in ohraniti spolnost tudi med nosečnostjo.
Keywords: spolni odnos, gravidnost, intimnost, spolno vedenje
Published: 11.11.2019; Views: 395; Downloads: 85
.pdf Full text (214,56 KB)

10.
Vloga vodstva pri zagotavljanju varnosti živil
Janja Robida, 2019, master's thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Okužbe in zastrupitve, povzročene z živili, označujemo z izrazom alimentarne toksikoinfekcije. So pomembni vzrok obolevnosti in umrljivosti ljudi po vsem svetu. Predstavljajo finančno breme za podjetja in domove upokojencev, zato je naš namen predstaviti pogled in vlogo vodilnega vodstva na zagotavljanje varnosti živil. Metodologija: Uporabili smo kvantitativno metodo raziskovanja (anketna vprašalnika) in kvalitativno metodo (delno strukturirani intervju). V raziskavi so sodelovali vodilni v podjetjih in domovih upokojencev. Rezultati: Ugotovili smo, da vodilni v živilskem podjetju in domovih upokojencev vidijo zagotavljanje varnosti živil kot pomembno poslovno prioriteto (59 % podjetij in 41 % domov upokojencev se ni strinjalo s trditvijo, da varnost živil ni poslovna prioriteta) in vizijo podjetja oz. zavoda (23 % podjetij in 16 % domov upokojencev ima varnost živil opredeljeno v viziji podjetja oz. organizacije). Poleg vseh identificiranih prednosti in ovir pri zagotavljanju varnosti živil si želijo tudi večjo podporo države (60 % podjetij in 58 % domov upokojencev je mnenja, da bi veljavna slovenska zakonodaja na področju varnosti živil morala biti bolj prijazna oz. bolj prilagodljiva do podjetij oz. zavodov). Ugotovili smo tudi, da vodilni v podjetjih v primerjavi z vodilnimi v domovih upokojencev dajejo statistično pomembno prednost kakovosti izdelkov (p = 0,024). Diskusija in zaključek: Zagotavljanje varnosti živil je pomembna poslovna obveza, ki lahko poveže različne poglede na poslovanje podjetja oz. zavoda na vseh ravneh izvajanja delovnih procesov. S takšnim povezovanjem in mišljenjem zagotovimo varne in kakovostne izdelke ter zagotovimo večjo varnost potrošnikov, predvsem rizičnih skupin, kamor se uvrščajo starostniki.
Keywords: zdravstvena ustreznost živil, vodilno vodstvo, vodenje, managerska orodja, management varnosti živil, izobraževanje.
Published: 25.10.2019; Views: 463; Downloads: 59
.pdf Full text (1,68 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica